Citrussäsongen startar alltid på hösten!

När är apelsinerna som godast då?

Hela året!

När vi har höst här på norra halvklotet får vi citrus från Europa och norra Afrika. På våren tar södra halvklotet över, som alltså har höst när vi har vår. Sydamerika är först ut för att följas av Sydafrika. Detta innebär att du kan hitta både Late och Navel apelsiner ute i butik samtidigt eftersom norra och södra halvklotets säsonger går in i varandra. När t.ex. Spanien börjar sin säsong med Navel har fortfarande Sydafrika Late apelsiner kvar och vice versa.

Men mest sugna på citrus är vi nordbor när det är höst/vinter hos oss, därför smakar de oftast bäst då…

Liten citrusskola

Skörd

Först på säsongen mognar småcitrusen, därefter apelsiner och sist grapefrukten som tar längst tid på sig att mogna. Hos småcitrusen mognar satsumas först, tätt följd av clementin. Sist ut är sorter som t.ex. afourer och Topaz.

Den första sorten att mogna bland apelsiner är Navelinas och Navels – sist mognar Late. Ofta kan man hitta både Late och Navel apelsiner ute i butik samtidigt. Detta beror på att norra och södra halvklotets säsonger går in i varandra. När t.ex. Spanien börjar sin säsong med Navel har fortfarande Sydafrika Late apelsiner kvar och vice versa.

Citrus plockas oftast för hand då de maskiner som finns att tillgå förstör alltför mycket av både skörd och träd. Frukt som går till juiceframställning plockas ibland med hjälp av maskiner.

Packeriet

När citrusen skördats körs den till stora packerier som omvandlar skördad frukt till en produkt redo att säljas till konsument. Denna process innebär rengöring, vaxning, klassificering, dimensionering, behandling mot mögel och packning, och kan ibland även inkludera degreening och färg.

Degreening

I början på varje citrussäsong kan man hitta frukter med gröna skiftningar i skalet ute i butik, detta gäller främst satsumas då den är den tidigaste sorten att skördas. De gröna skiftningarna i skalet på citrusfrukter beror på att det inte varit tillräckligt stora temperaturskillnader mellan natt och dag, vilket gör att klorofyllet inte bryts ner och färgar skalet orange. Frukten är mogen trots detta eftersom alla citrusfrukter skördas mogna.

Degreening tillämpas ibland för att ta bort den gröna färgen på skalet från annars mogen frukt. Då kör man in citrusen i slutna rum och tillsätter etylengas. Etylengas är en naturlig gas som frukt och grönsaker producerar när de mognar. Degreening används främst i början av hösten när nattemperaturen inte varit tillräckligt låg för skalet att utveckla sin karakteristiska mogna färg.

Vill du veta mer om olika sorters citrus?

Klicka på länkarna nedan för att komma till respektive produktgrupp!

Förvaring och användning

Förvaring av citrus:

I kylskåpet . De tål inte att ligga framme i rumstemperatur mer än högst ett par dagar och möglar väldigt lätt.

Användning:

Förutom att man äter frukten naturell har alla delar av frukten, utom kärnorna, många användningsområden i matlagning. Juicen dricker man givetvis naturell och använder i saft, likörer och olika drinkar, men är även en god smaksättare i såser och grytor. Fruktköttet går bra att använda i både frukt- och grönsakssallader. Ofta använder man då frukten filéad. Den allra yttersta delen av apelsinskalet rivs och används som krydda i matlagning eller bakverk. Den vita i skalet innehåller mycket pektin (förtjockningsämne) som naturligt ger den rätta konsistensen åt t.ex. marmelad.

Tips! Tycker du det är svårt att skala apelsiner? Lägg dem i varmt vatten ett par minuter, så lossnar skalet lättare.

Osäker på hur du filéar citrus? Kolla in vår film nedan:

I vår receptbank hittar du recept med citrus!

Sök på den citrussort du vill tillaga i Ingredienser så hittar du dem lättast.

sommardrink jordgubbar mynta citron
Foto: Anita Jansson

Citrusfamiljen

Apelsin


Apelsinen har troligen sitt ursprung i södra Kina. Namnet apelsin är lånat från tyskans Apfelsine som betyder kinesiskt äpple. Från Kina har apelsinen förts västerut till Indien och Sydeuropa där den odlats sedan 1400-talet. I Sydeuropa odlades apelsinträdet förts som prydnadsträd. Kommersiell odling av apelsiner inleddes i Spanien först på 1700-talet och i Italien 100 år senare. I dag odlas apelsiner i alla världsdelar, särskilt i de subtropiska områdena i Brasilien och USA. Dessa länder är de största apelsinproducenterna. Under vår vintersäsong importerar vi de största volymerna från Spanien.

Jumboapelsinerna kommer alltid från den första blomningen. Dessa ger oftast de saftigaste frukterna. Navelinas är den sort som inleder citrussäsongen och den sort som avslutar kallas Valencia Late. I denna ordning mognar sorterna: Navelinas, Salustianas, Navel, Navel Late, Lane Late, Navel Powell Summer Late, Valencia, Valencia Late.

Apelsiner finns både som blonda och som röda. De mest kända blonda sorterna är Navels, Navelinas, Salustianas, Shamouti och Valencia Late. Cara Cara och Washington Sanguinas är så kallade halvblodapelsiner. Moro, Sanguinelli och Tarocco är röda (blod)apelsiner.

Navels

Navels, eller Washington Navels som de också kallas, är en kärnfri, oval apelsin med tjockt skal som är lätt att skala av. Smaken är mycket söt. Det är en tidigt mognande sort. Frukterna är oftast stora.

Namnet kommer från den navel som sitter i apelsinens ena ända. Det är en extra krans med förkrympta klyftor med ett skal runt sig. En miniapelsin i apelsinen. Faktum är, att ju större navel en apelsin har, desto sötare är den.

Det finns flera varianter av Navel apelsiner såsom Navelina (mindre ”navel”), Navel Late, Lane Late och Navel Powell Summer Late. Navelinas mognar tidigast och de tre sistnämnda mognar senare på säsongen. Den s.k. falska blodapelsinen Cara-Cara är också en variant på Navels.

Salustianas

Salustianas är en blond, tidigt mogen apelsin med saftigt, sött fruktkött som är praktiskt taget kärnfritt. Formen är oval och skalet tunt.

Detta är den sort som brukar komma efter Navelinas, alltså nummer två i mognadsordningen.

Salustianas har en lite högre syranivå i kombination med en hög sockerhalt och får därför en rik arom. Mycket smakrik och god apelsin ( den godaste enligt många!).

Salustianas går utmärkt att äta som de är men är också bland de bästa juiceapelsinerna med en juicehalt på runt 50 %.

Valencia Late

Valencia och Valencia Late är tunnskalig, nästan kärnfri och mycket saftig med bra sötma.

Sorten är en av de mest odlade över hela världen och den står för mer än 50% av juiceproduktionen. Sorten får mestadels medelstora till små frukter.

Mycket bra pressapelsin med utmärkt juice som inte tappar C-vitaminer om du sparar den i kylen över natten!

Bland de sista sorterna att mogna, där Late mognar senast ( därav namnet).

Navelina

Navelina är en tidig variant av Navels-apelsinen. Det är en kärnfri, oval apelsin med tjockt skal som är lätt att skala av. Smaken är mycket söt.

Lane Late Navel

Lane Late Navel är en senmognande variant av Navelsapelsiner. Den har alla de goda egenskaperna hos navel, söt och aromatisk samt kärnfri men är dessutom fantastiskt saftig! Utmärkt till press!

Chocolate Orange

Chocolate Oranges är en mycket saftig och söt mutation av Navels-apelsinen. Frukterna har tunt skal som skiftar i grönbrunt och orange, därav namnet Chocolate.

Apelsinen har ett brixtal (sockerhalt) på ca 12 vilket gör den till en av de sötaste på marknaden.

Röda (blod) apelsiner

Röda apelsiner, eller blodapelsiner som de också kallas, är en egen botanisk art. Tack vare sin vackra färg och höga C-vitaminhalt anses Siciliens röda apelsiner som världens finaste. Här existerar ett speciellt mikroklimat med varma dagar och kyliga nätter. För att klara temperaturskillnaden utvecklar de röda apelsinerna pigmentet anthocyanin (samma som färgar bl.a. granatäpplen röda…), som ger apelsinköttet dess röda färg. En perfekt balans mellan surhet och sötma ger en rik eftersmak. Den speciella smaken hos de röda apelsinerna uppkommer genom jordmån, läge och rätt balans mellan sol och regn.

Röda apelsiner odlas även i stor utsträckning i Marocko och Spanien och en del av den svenska importen kommer även därifrån numera. På senare år har de, pga ökad efterfrågan, även börjat odlas i Algeriet, Tunisien, Hongkong, Pakistan, Egypten, Indien, Nya Zeeland, Kina och Iran men dessa apelsiner importeras inte till Sverige i nuläget.

De tre vanligaste sorterna är Tarocco, Sanguinello och Moro, den nyaste sorten av de tre. Mindre vanliga sorter är Khanpur, Washington Sanguine, Ruby Blood, Sanguina Doble Fina, Delfino, Red Valencia, Burris blood Valencia , Vaccaro blood, Sanguine grosse ronde, Entre Fina blood och Sanguinello a pignu.

Det finns även sk falska röda apelsiner såsom t.ex. Cara Cara. Dessa får sin röda färg av färgämnet lykopen, samma som hos t.ex. tomater, istället för antocyanin.

Moro

Moro är den rödaste av blodapelsinerna!

Fruktköttet är mörkt blodrött, när frukten har utsatts för riktigt kalla nätter, med starkare smak och arom än vanliga apelsiner.

Frukten har en distinkt, söt smak med en touch av hallon. Den är också bittrare än t.ex. Tarocco och Sanguinello.

Moro tros ha uppkommit i början av 1800-talet i citrusområdet runt Lentini (Siracusa, Sicilien) och tros vara en naturlig mutation av sorten ”Sanguinello Moscato”.

I början av säsongen är den mest rödstrimmig inuti men när väl kyla satt till ordentligt på nätterna, runt Januari, fullkomligt dryper den av blodröd saft!

Sanguinelli

Sanguinelli är en senmognande blodapelsin som upptäcktes i Spanien 1929. Den har ett mycket vackert, rödstrimmigt skal som är unik för denna sort. Frukten har få kärnor och ett sött, saftigt fruktkött med smak som hintar åt körsbär eller hallon. 

Frukterna är medelstora till stora, ofta något ovala i formen och skalet är tjockt, gulfärgat med röda kinder eller strimmor. Fruktköttet är orange med vackert röda strimmor i olika nyanser. Beroende på temperaturskillnaden mellan dag och natt där frukten växt är de mer eller mindre röda inuti.

Sorten mognar i slutet av januari/början av februari men kan skördas så sent som i april/maj.

Tarocco

Tarocco anses av många som den godaste blodapelsinen av alla!

I januari och februari är det högsäsong för de italienska blodapelsinerna. Och den allra godaste sorten – enligt många citrusfantaster – är den tunnskaliga och svagt blodiga taroccon med sin eleganta balans mellan syra och sötma. Formen är rund, ofta med en karakteristisk topp i stjälkändan.

Bästa säsong: januari-februari.

Tarocco Rosso

Tarocco anses av många som den godaste blodapelsinen av alla! Tarocco Rosso är en rödare variant av denna ljuvliga apelsin. 

I januari och februari är det högsäsong för de italienska blodapelsinerna. Och den allra godaste sorten – enligt många citrusfantaster – är den tunnskaliga och svagt blodiga taroccon med sin eleganta balans mellan syra och sötma. Formen är rund, ofta med en karakteristisk topp i stjälkändan.

Bästa säsong: januari-februari.

Sanguina

Sanguina är en så kallad halvblodapelsin. Den tillhör blodapelsinerna men är inte fullt så röd som sorter som Moro, Tarocco och Sanguinelli. Smaken är söt med bra syrabalans.

Sanguinas är jättegod att äta bara som den är men passar också bra i bakverk och till press.

Cara Cara

Cara Cara är en s.k. falsk blodapelsin.

De sicilianska blodapelsinerna utsätts för stora temperaturskillnader som kan variera med 14 grader mellan dag och natt vilket gjort att blodapelsinerna utvecklat ett ämne antocyanin för att skydda sig mot kylan och kunna klara av dessa extrema skillnader, och ämnet orsakar även den röda färgen.

Hos så kallade falska blodapelsiner såsom Cara Cara, Pink Navel och Vainiglia Sanguigno orsakas den röda färgen istället av lykopen, samma ämne som färgar tomaterna röda.

Cara Cara har ett rosa-rött fruktkött med ovanligt söt och aromatisk smak. Cara Cara upptäcktes 1976 i Venezuela på Hacienda Cara Cara och är en naturligt muterad Washington Navel apelsin.

Ruby Valencia

är en så kallad ”falsk” blodapelsin.

Hos ”falska” blodapelsiner såsom Ruby Valencia, Cara Cara, Pink Navel och Vainiglia Sanguigno orsakas den röda färgen av lykopen, samma ämne som färgar tomaterna röda, istället för antocyanin. Detta innebär att de blir röda utan att ha utsatts för stora temperaturskillnade mellan dag och natt, som hos t.ex. den sicilianska blodapelsinen Moro.

Det är en senmognande, naturlig mutation av sorten Valencia som upptäcktes 1992 av odlaren Dennis Salomon i Nelspruit, Mpumalanga, Sydafrika. Sorten mognar i Augusti på södra halvklotet.

Blodclementiner

Blodclementin Mandared

Mandared är den första clementinen med rött kött. Det är en korsning mellan clementinsorten ”Clemenules” och den fantastiska blodapelsinen ”Tarocco”. Smaken är en blandning av bägge föräldrarna. Den är ovalformad, intensivt orange med tunt skal och ett mycket saftigt välsmakande fruktkött.

Småcitrus

Småcitrus finns i tre självständiga mandarinarter: Mandarin, Satsumas och Tangerin. Resten är korsningar varav clementin är den vanligaste. Satsumas är först att mogna, tätt följd av clementin.

Frukterna skördas alltid ätmogna. Ett grönt skal betyder endast att det inte varit tillräckligt stor temperaturskillnad mellan natt och dag. Då tränger inte färgämnet som gör dem orange ut i skalet. Eftersom satsumas är först att mogna på säsongen är det oftast denna frukt som drabbas av detta.

De 3 huvudarterna:

Mandarin

Mandarin är en variant av arten Citrus reticulata och tillhör gruppen småcitrus. Frukten är gul till blekt orange, tunnskalig, saftig och smakrik frukt stor som en tomat. Namnet mandarin kommer troligtvis från det gamla västerländska benämningen på kinesiska ämbetsmän (=mandarin), vars ämbetsdräkt var orange. Mandarin används ofta som den engelska benämningen för småcitrus.

Mandarinen är den första av de små citrusfrukterna, som importerades till Sverige. Idag är det dock sällsynt att hitta mandariner i butikerna då de innehåller många kärnor och därför ersatts av kärnfattigare sorter som t.ex. clementiner. 

Satsumas

Satsumas är en självständig mandarinart. Ursprungligen kommer den från den japanska provinsen Satsuma på ön Kiushu.

Satsumas är den tidigaste av de små, lättskalade citrusfrukterna. Vi får den från norra halvklotet i mitten av september och södra halvklotet i mars.

Satsumas har ofta gröna skiftningar i skalet. Den är mogen trots detta, eftersom den, liksom alla andra citrusfrukter, skördas mogen. Smaken är mild, sötsyrlig och fruktköttet saftigt och kärnfritt.

Det finns flera sorters satsumas som mognar lite olika på säsongen. Tidigast är sorten Iwasaki som dyker upp redan i mitten av september. Denna sort är saftig, småsyrlig, lättskalad och kärnfri. Formen är rundad och lite lätt tillplattad. Gult skal, ofta med gröna skiftningar.

Efter Iwasaki kommer Okitsu med klargult, blankt skal som oftast är helt slätt. Smakrik och söt sort. Denna sort är den vanligaste under satsumassäsongen.

Owari heter den sort som avslutar satsumassäsongen i november. Söt och saftig med något grövre och mörkare skal än Okitsu och Iwasaki. Formen är något toppigare. Nästan kärnfri.

Tangerin

Tangerin är en grupp sorter av arten Citrus reticulata och tillhör gruppen småcitrus. Fruktens namn kommer från hamn­staden Tanger i nordvästra Marocko, vid Gibraltar sund. Ursprungssorten för gruppen heter ’Dancy’

Frukten liknar minneola (som är en hybrid mellan grapefrukt och tangerin). Tangerin är en tämligen liten rund frukt med en typisk ”hatt” i skaftänden. Skalet är mörkt orangerött. Den är lättskalad, och sötsyrligt smakrik.

Namnet tangerin används ofta på olika språk för andra typer av småcitrus. Namnförbistringen är stor. Det finns ett flertal andra hybrider av tangerin, t.ex. tangelo (tangerin+pomelo) och tangors (tangerin+apelsin). Sorterna Clemenvilla (Nova/Suntina), Nadorcott (Afourer/Mor/Or) och Mandor är alla hybrider av Tangerin och någon annan citrussort.

Frukten äts naturell, pressas till juice, eller används i desserter, fruktsallader och bakverk.

Säsong: Tidig vår.

Korsningar av mandarin, satsumas och/eller tangerin:

Clementin

Clementin uppkom genom en naturlig korsning mellan mandarin och pomerans. Frukten har döpts efter sin upphovsman, den franske ordensbrodern Clément, som upptäckte denna hybrid i sin trädgård i Algeriet 1902..

Clementinen har orange skal och fruktkött. Smaken är intensiv, söt och uppfriskande. Fruktköttet är mycket saftigt och frukterna lätta att skala. De är nästan alltid kärnfria. Att en del frukter ändå kan innehålla kärnor beror på att träd som ligger nära citronodlingar pollinerar med varandra och på så sätt får frukten kärnor.

Vi importerar clementiner från Marocko och Spanien från november till in i mars. Under sommarhalvåret får vi dem från södra halvklotet, bl.a. Afrika och Sydamerika.

Även inom clementinsortimentet finns det tidiga och sena sorter. I Spanien är Marisol, Clemenrubi eller Oronules tidigast för att följas av Oroval i november. I mitten av november kommer sorten Clemenules och det är denna sort vi brukar förknippa med clementiner då den dominerar under december till början av januari och alltså är den sort vi äter till jul. Clemenules är den saftigaste och sötaste clementinsorten.

I Marocko börjar säsongen i oktober med Sidi Aïssa följt av Berkane, Nules, Nour och slutligen Ortaline i april.

Clemensoon

är patenterad av det spanska företaget Anecoop (som har varumärket Bouquet), härrör från Oronules clementinen och är en tidig sort med ett röd-orange skal. Sorten är lättskalad. Fruktköttet är orange, med utmärkt smak och god juicehalt. Den är hög i brix (sockerhalt), ofta uppemot 12, vilket gör den mycket söt. Frukten kännetecknas av sin tidiga mogning och kan skördas från början av september till andra hälften av oktober.

Clemenrubi

Clemenrubi är en ny, tidig clementinsort som så smått börjar ta över från sorten Marisol. Det orangefärgade skalet är lätt skrovligt och lossnar smidigt. Fruktköttet är saftigt och mjukt och har en bra balans av syra och sötma.

Marisol

är en tidigt mognande clementinsort. Den sägs vara en mutation av Oroval clementinen som hittades 1970. Det tunna skalet är ljust orange och lättskalat. Smaken är mild, söt och saftig utan påtaglig syra. Sorten är i stort sett kärnfri.

Oronules

Oronules är en tidigt mognande clementinsort. Denna clementin har en intensiv rödorange färg och är lättskalad. Den är saftig och smaken är söt med en behaglig syrabalans. Sorten är i stort sett kärnfri.

Clemenpons

kan skördas tidigt, från oktober till mitten av november. Skalet är tunt och smidigt med en djupt orangegul färg. En mycket saftig sort med bra balans mellan sötma och syra. Påminner mycket om sorten Clemenules men med fördelen att den kan skördas tidigare. Sorten är kärnfri. 

Det är en spontan mutation av Clemenules som dök upp i Pego (Alicante).

Clemenules

I mitten av november kommer sorten Clemenules och det är denna sort vi brukar förknippa med clementiner då den dominerar under december till början av januari och alltså är den sort vi äter till jul. Clemenules är den saftigaste och sötaste clementinsorten.

Clemenules doftar ljuvligt och är lättskalad. Sorten är i stort sett kärnfri. När kärnor uppstår, vilket är ovanligt, kan det bero på att de korsbefruktats med citronträd som odlats i närheten.

Clemenvilla

Clemenvilla är en senmognande hybrid av clementin. Det är en korsning mellan tangerin och clementin. Den mognar i Januari, alldeles efter Clemenules (den sort vi oftast äter till jul och förknippar med clementiner).

Clemenvillas är mörkt orange i skal och fruktkött med mycket sötma och saftighet. Sorten är något mer svårskalad än Clemenules.

Namnet varierar beroende på i vilket land den odlats; Clemenvilla (Spanien), Nova (Cypern) eller Suntina (Israel).

Säsong: Januari-februari.

Hernandina

Hernandina upptäcktes 1966 nära Valencia i Spanien. Det är en clementin som mognar från mitten av januari. Frukterna blir relativt små. Skalet är slätt och det kan ha gröna skiftningar, men frukten är mogen då den skördas. Detta gäller alla citrusfrukter, oavsett skalfärg.

Fruktköttet är orange, mycket mjukt och saftigt. Smaken söt, fyllig och aromatisk med fin balans mellan syra och sötma. Frukten kan innehålla kärnor, särskilt om den växt i närheten av citronodlingar.

Tango/Tangold

är en medelstor clementin-variant med ett djupt röd-orange skal. Sorten är en utveckling av nadorcott och får endast odlas på licens av utvalda odlare.

Frukten är lättskalad, kärnfri och fruktköttet är mycket sött och saftigt. Tango mognar i slutet av januari och finns till och med maj.

Nadorcott

Nadorcott, som är en naturlig korsning, upptäcktes 1982 i en odling med mandarinplantor av sorten Murcott i Marocco som hade planterats 1964. Odlaren, El Bachir Nadori, valde ut denna planta eftersom den var så lättskalad och hade ett rödaktigare skal än de övriga mandarinsorterna i odlingen. Smaken var dessutom otroligt söt och fruktköttet mycket saftigt. Senare upptäcktes det att den även producerade kärnfria frukter om den inte pollinerades. Vid odlingar nära andra citrussorter pollineras frukten dock och kärnor förekommer hos dessa frukter.

Ursprungligen kallades frukten Afourer, efter staden där den upptäcktes, och när frukten kommer från Marocko går den ofta under detta namn. Därefter blev det namngivet Nadorcott efter upptäckaren El Bachir Nadori och under detta namn går den alltså när den kommer från övriga länder.

Nadorcott får endast odlas på licens av utvalda odlare.

Clementin Nour

Nour är en senmognande clementinvariant som upptäcktes 1962 i Marocko. Sorten är en naturlig mutation av clementinen Cadoux som odlas i  Marocko. Från början kallades sorten Sunerine, efter släkten Suner som var betydande citrusodlare i Marocko vid denna tid. På 90-talet bytte den dock namn till Nour.

Nour har ett ganska grovt skal som är lättskalat. Formen är ofta lite toppig vid blomfästet. Fruktköttet är mjukt och saftigt. Smaken är mycket söt och god. Skördas i Marocko från mitten av januari  fram till mars.

Sando

är en spontan mutation från ”mamman” till alla clementiner ”Fine Clementine”. Den började säljas under skyddat varumärke 2015, en ganska ny sort med andra ord. Sando är den enda clementinen, bland de sena sorterna, som ärvt alla de fina egenskaperna hos Fine Clementine. De är kärnfria med en jämn oval form, slätt, tunt skal och en intensiv rödorange färg.

Den söta och förfinade smaken hos Sando är resultatet av det mjuka, kärnfria fruktköttet och den oslagbara balansen mellan dess söta, syrliga och beska smak.

Safor

Safor är en ny korsning mellan ”Fortune” mandarin och ”Kara” mandarin.

Med en brix (sockerhalt) på 13 rankar den snabbt in sig i toppskiktet vad gäller söta småcitrus. Färgen är rödorange och fruktköttet är mycket saftigt med en bra balans mellan sötma och syra. Sorten är något mer svårskalad än vanlig clementin.

Safor är en triploid (auto-steril) vilket innebär att den är kärnfri!

Säsong: februari – mars.

Clemenmapo

Clemenmapo är en mycket söt och saftig korsning mellan clementin, mandarin och pomelo – därav namnet! Smaken är fräsch och mycket söt ( brixhalt 11!) med en bra balanserad syra. Fruktköttet är mycket saftigt.

Det är en lättskalad citrus som är god att äta som den är. Den söta clemenmapo passar bra att använda i sallader med t.ex fänkål, blåmögelost och andra djärva smaker. Den här citrussorten gör sig också bra i gelé på grund sitt höga socker innehåll.

Kommer från Sevilla i Spanien.

ClemenGold ™

ClemenGold ™ är det registrerade varumärket för överlägsen kvalitet av sorten Nadorcott. ClemenGold ™ är en premium citrusfrukt. All frukt som berättigar till varumärket ClemenGold ™ måste följa strikta kvalitetskrav, som är direkt relaterade till att erbjuda konsumenten en frukt som är njutbar.

ClemenGold ™ är alltid solmogna och handplockade frukter, utvalda av odlare från hela världen. Det är en lättskalad, kärnfri frukt med kittlande smak och arom. Njut den naturell så kommer dina sinnen belöna dig!

ClemenGold har en fräsch och aromatisk doft med inslag av blommor och honung. Smaken påmninner om solvarm honung med ett stänk av aromatisk fräschör.

Murcott

Murcott, även kallad Honey Tangerine, är troligen en hybrid av mandarin och apelsin. Sorten hittades 1916 i USA och är namngiven efter Charles Murcott Smith som odlade dem i Florida från 1922. Frukterna är, precis som Nadorcott, rödorange med djupt orangefärgat, sött fruktkött. Lite kryddig, sötsyrlig smak, som påminner om Minneolas men sötare och utan kärnorna. Murcott mognar ganska sent och säsongen från Norra halvklotet startar i slutet av Januari.

Ortanique/Mandoras/Or

Ortanique/Mandoras/Or är alla olika namn på samma frukt. På Jamaica upptäcktes 1920 en liten citrusfrukt som marknadsfördes under namnet Ortanique. Då frukten odlas under skiftande förhållanden får den olika egenskaper och har därför fått olika namn beroende på odlingsland. Några vanliga namn på denna frukt är t.ex: Or, Topaz (Israel), Tambor, Orri (Sydafrika), Ortaline (Marocko) och Mandoras (Cypern).

Or, eller Mandoras, är en korsning mellan apelsin och mandarin. Det är en mycket saftig småcitrus. Smaken är söt och mycket aromatisk med påtaglig syra.

Formen är något tillplattad på höjden och skalet är felfritt och fast. Fruktköttet är välfärgat och mycket saftigt, ända uppemot 60% av fruktens vikt är juice. Sorten är mycket populär att göra marmelad av. Den kan innehålla kärnor och är ganska svårskalad. Ett tips är att skära den i skivor istället så kommer du åt den goda smaken utan problem!

Orri

eller Or, Orr, är en senmognande småcitrus med en exceptionellt sötma, med tillräcklig syra för att ge en fin, välbalanserad smak. Frukterna är mestadels kärnfria och det är en fantastisk sort att förlänga citrussäsongen med. Det tunna skalet har en vackert orangeröd färg och är lätt att skala.

Ellendale

Ellendale är en mandarin och därmed en släkting till clementinen. Den upptäcktes på egendomen Ellendale i Queensland, Australien 1878.

Frukterna är stora till medelstora med något tillplattad form. Skalet är mycket tunt. Skal och fruktkött är orange. Den är mycket saftig med söt och fyllig smak. Kan innehålla kärnor. Ellendale odlas numera också i Europa och Sydamerika.

Minneola

Minneola tillhör småcitrus-gruppen och kallas också Tangelo. Den lanserades i Florida 1931. Minneola är en korsning mellan tangerinsorten ’Darcy’ och grapefruktsorten ’Duncan’. Frukterna blir ofta stora. De är runda med karakteristisk topp i stjälkändan. Skalet och fruktköttet är djuporange. Skalet är blankt, tunt och slätt. Det saftiga fruktköttet har utsökt, aromrik smak med intensiv syra och sötma. Frukterna är oftast helt kärnfria.

Blodclementin Mandared

Mandared är den första clementinen med rött kött. Det är en korsning mellan clementinsorten ”Clemenules” och den fantastiska blodapelsinen ”Tarocco”. Smaken är en blandning av bägge föräldrarna. Den är ovalformad, intensivt orange med tunt skal och ett mycket saftigt välsmakande fruktkött.

Kiyomi

Kiyomi så söta och saftiga att dom smälter i munnen! Frukten är en korsning mellan satsumas och apelsin. Frukten är stor som en apelsin, är lättskalad och kärnfri. Köttet är saftigt med söt smak..

Cherry Orange

Cherry Orange är en väldigt liten citrusfrukt, en variant av mandarin, som endast växer i Jiangxi provinsen i södra Kina.

Frukten har formen av en apelsin, mellan 25-50 mm i diameter. Dess orange skal är tunt och slätt. Den är så gott som kärnfri med ett sött och extremt saftigt fruktkött.

Cherry Orange utvecklades först naturligt i vild och exotisk skog i Södra Kina. Man började odla det för 1300 år sedan. Det blev en frukt som odlades enbart för kinesiska kungligheter. Eftersom Cherry Orange endast odlades till kejsaren var dess existens i stort sett okänd utanför Asien. Än i dag är det en favoritdelikatess i den centrala kinesiska regeringen, som nyligen rankade frukten till en av Kinas förnämsta frukter. Träden behandlas endast med hälsosamt, organiskt gödsel. Varje träd ger ca 40 kg frukt per år och man skördar i November.

Säsong November – April.

Primasol

Primasol är en tidig satsumas-variant som mognar några dagar senare än Okitsu . Det är inte en ren satsumas , och även om smaken är liknar en Okitsu , saknar den dess syra .

Fruktformen är ganska rund , frukten känns mer fast och skalningen är något svårare än med en satsumas . Skalet är en blekt gul-orange och fruktköttet är fast , saftigt och kärnfritt.

Primasol är en korsning mellan Satsumas och Clementin.

Grapefrukt

De första grapefruktträden dokumenterades för första gången på Barbados på 1700-talet. Grapefrukt anses ha uppstått genom korsning mellan apelsin och pomelo (pompelmus). Namnet grapefrukt lär komma av att frukterna växer i klasar, liksom druvor (eng.”grapes”). Frukterna innehåller små mängder kinin, som ger grapefrukten dess något bittra smak. Grapefrukt har friskt syrlig smak med en bitter nyans som gör att den passar bra som frukostfrukt. Blodgrapen har en sötare smak än den blonda grapen.

Frukten äts ofta helt naturell, men både fruktköttet och juicen kan även användas som ingrediens i såväl sallader, desserter som varmrätter. Inte sällan finner man den i kombination med skaldjur (t.ex. i kalla förrätter och cocktails) eller kyckling.

Man skiljer på blodgrapefrukt som har rött fruktkött och vit (eller blond) grapefrukt som har ljust gult fruktkött. Grapefrukt med ljusrött fruktkött kallas ”pink grapefruit” på engelska, men i Sverige brukar man oftast inte skilja de olika röda nyanserna. Smaken är inte beroende av fruktköttets färg, men kan vara mer eller mindre syrlig och bitter beroende på sort och mognadsgrad.

Grapefrukt för hälsa och vikt

Grapefrukt-­dieten har gamla anor. Grapefruktjuice har länge ansetts kunna hindra viktuppgång och öka ämnesomsättningen. Dessutom stärker det höga innehåller av C-vitamin immunförsvaret, hud, tänder och skelett. Snygg och frisk på köpet alltså!

Vit grape

Vit grape, eller blond, har ett ljusgult skal och fruktkött. Smaken är mycket bitter och passar bra i rätter där man vill ha en tydlig grapesmak. Den vanligaste sorten heter ”Marsh”.

Vit grape Jackson LS Sweet Sunrise

Denna saftiga grape har en unik smak, med en touch av lime och en mycket hög sötma! Den saknar helt beska då halterna av ämnet naringin (det som ger citrus, särskilt grape, sin beska smak) är väldigt låga.

Frukterna är i stort sett kärnfria.

Frukten upptäcktes av Mr Ferdi Esselen på en farm i Karinotrakten i Mpumalanga Provinsen i Sydafrika.

Jackson LS är varumärkesskyddad och får endast odlas av licencierade odlare.

Roségrape Ruby Red

Ruby Red är en så kallad roségrape med ljusrosa fruktkött. Skalet är oftast gult med rosa skiftingar, ljusare än övriga blodgrapefrukter. Smaken är mycket söt och aromatisk. De bästa Ruby Red grapefrukterna får vi från USA under vinterhalvåret. Även Sydafrika levererar denna sort under sommarhalvåret.

Blodgrape Dark Red

Blodgrape Dark Red är ett samlingsnamn på ett flertal grapesorter med intensivt, rött fruktkött.

Sorten Star Ruby, som ofta går under namnet Dark Red, har ett myckert vackert, intensivt, mörkrött fruktkött. Skalet är orange med rosaröda skiftningar. Sorten ger oftast vackra, felfria frukter. Smaken är saftig och söt, ofta med en viss beska.

Pomelo

Pomelo, som anses vara stamfader till alla grapefrukter, är en mycket stor citrusfrukt. Den är päronformad, ofta 20-25 cm i diameter, och har tjockt gulgrönt skal. Fruktköttet är ljusgult. Det är uppdelat i klyftor av hinnor som är så kraftiga och sega att man inte äter dem. Smaken är frisk och söt. Den påminner om grapefrukt, men är inte påfallande besk.

Honungspomelon, som kommer från Kina, är extra söt i smaken. Denna är oftast gul i skalet när den kommer till oss.

Pomelo kallas ibland Shaddock på engelska, efter sin upptäckare Kapten Shaddock som tog den till Jamaica på 1600-talet.

Bästa säsong: september – mars.

Röd Pomelo

Det finns även en rödköttig variant. Denna, som oftast är något mindre och grönskalig, har en frisk, söt smak utan beska.

IMG_4669

Pink Pomelo

Pink pomelo ser ut som den vanliga gula men har rosé/rödfärgat fruktkött. Smaken är något sötare och saftigare än hos den gula.

Orange Pomelo

Orange Pomelo är mycket sötare och mindre besk än den vita, lite mer som tangerin. Fruktköttet är också något mjukare och inte lika fast som hos vanlig pomelo. Pomelo är en medlem av grapefruktfamiljen och kallas också kinesisk grapefrukt. Frukten kan vara uppemot 30 cm i storlek. Du kan äta fruktköttet som det är men det är också utsökt i sallader, efterrätter, smoothies och juicer.

Ugli

Ugli lär vara en korsning mellan apelsin, grapefrukt och clementin som hittades på Jamaica i början av 1900-talet.

Den är något större än vanlig grape. Skalet är gulgrönt med en del fläckar och formen lite knölig. Det är en ganska ful frukt, därav namnet Ugli. Fruktköttet däremot, som är alldeles orange, är mycket saftigt, aromatiskt och sött. Man äter den bäst som en grape med sked då hinnorna är lite sega.

Säsong: januari – februari

Sweetie

Sweetie är en korsning mellan grapefrukt och pomelo. Frukten är stor som en vanlig grape men har grönt/gulgrönt skal. Namnet har den fått av att den är så söt i smaken och helt utan den bittra smak som vanlig grape har.

Säsong: oktober – januari.

Övrig citrus

Citron

Citronen är sedan gammalt känd som medicinal- och kryddväxt. Den kom ursprungligen från trakten söder om Himalaya och var känd i Kina 500 år f Kr. På 1000-talet kom citronen till Europa och år 1493 tog Columbus den med till Haiti.

Citroner, liksom övriga citrusfrukter, skördas mogna. Ibland skiftar skalet i grönt, detta betyder alltså inte att frukten är omogen. Vi importerar citroner hela året.

Oftast är det den pressade saften och det rivna skalet av citronen man använder i matlagning och drycker. För att få ut mesta möjliga saft, skölj den i varmt vatten innan du delar och pressar den. Servera citron i klyftor till kött och fisk och dra ner på salt och peppar. Det är ett både nyttigare och godare sätt att krydda maten.

Både saft och skal används som krydda i mat, till kött och fisk, i sallader, bakverk, konfektyrer, marmelad, i dryck mm. Citron används för framställning av citron­syra, eteriska oljor och pektin (gelébildande ämne).

LemonSnack

Denna lilla citrus är en hybrid mellan citron och kumquat (även kallad Lemonquat, Lemon drop eller Sunquat) som resulterat i en liten citron-liknande frukt där man kan äta hela frukten, precis som med kumquat. Fruktköttet påminner om citron, med en behagligt syrlig smak som blir sötare ju längre in på säsongen man kommer, vanligen mars-april. De odlas hållbart i området Metapontino i Italien. Det tunna skalet är äbart.

Frukten är också mycket hög på den totala mängden antioxidanter (orac). Lemonsnacksjuice har ungefär dubbelt så högt innehåll av antioxidanter som citronsaft per 100g. 4st Lemon Snacks sägs fylla hela ditt dagsbehov av antioxidanter.

Röd citron

Röd citron kan vara rund, oval eller till och med långsträckt, med en kort och trubbig spets på den stjälkfria änden. Skalet är tjockt och ojämnt. Den gula skalfärgen är mer eller mindre rödorange beroende på odlingsklimat, precis som hos blodapelsinerna. Det gula köttet, som ibland kan vara lätt rodnat, är saftigt och oftast kärnfritt.

Smaken är balanserat söt och syrlig, med en distinkt citrusprofil som gör dem idealiska för en mängd olika användningsområden, från matlagning till drycker. Röda citroner sprider också en behagligt blommig, fruktig och uppfriskande doft när de skärs upp pga sina eteriska oljor.

Citronen går även under namnen Mulled Wine lemon (glöggcitron) och Limone Rosso

Pink Lemon (Zebra/Tiger)

Den randiga Pink Lemon är en egen citrusvariant. Det är en naturlig mutation som först upptäcktes i en trädgård på ett vanligt Eureka citronträd (den vanligast odlade citronsorten på södra halvklotet) i Burbank , Kalifornien omkring 1930.

Nyplockade Pink lemons är brokigt gröna med ljusare ränder och ett rosafärgat fruktkött. Allteftersom frukten mognar intensifieras den rosa färgen på fruktköttet och skalet blir gulare. Den rosa färgen kommer av antioxidanten lykopen, samma ämne som färgar t.ex. grapefrukt och tomater röda. Pink lemons har en syrlig, frisk smak, en kraftig citrondoft och är oftast kärnfria eller nästintill. Ju mognare frukten är desto mindre syrlig blir den. Används som vanlig citron men med ett dekorativt skal så överallt där du vill ha en skiva lime eller citron gör sig dessa utmärkt!

Säsong höst-mitten av sommaren.

Suckatcitron

Suckatcitron (Citrus medica), på svenska även känd som cedrat eller sötcitron, härstammar från Indien och är en av de ursprungliga citrusfrukterna som existerade innan människan började att odla och förädla citrusfrukter.

Den skiljer sig åt från andra vanligare citrusfrukter som apelsin och citron då dess fruktkött är torrt och syrligt och frukten mest består av skal. Det vita i skalet är däremot sötaktigt. Fruktens tjocka skal är mycket väldoftande och har under lång tid använts i läkemedel mot exempelvis sjösjuka, lung- och tarmproblem. Under antiken användes det väldoftande skalet också för att parfymera tyg och kläder.

Det är gott att göra marmelad av hela frukten men man bör då låta den ligga i vatten, som dagligen byts ut, i några dagar. Detta för att marmeladen inte ska bli besk. Skalet används också sedan länge i matlagning, idag främst kanderad i bakverk.

Frukten växer i delar av medelhavsregionen och Indien, samt numera också i Central- och Sydamerika. Frukten är på hebreiska känd som etrog och används vid firandet av sukkot. I Östasien är en variant av suckatcitronen där klyftorna inte växer ihop känd under namnet Buddhas hand.

Sötcitron

Sötcitron ,alias Citrus Limetta, Moosambi, Limu Shirin, Persisk Citron och en mängd andra namn, är en art av citrus som från början hör hemma i Sydasien, Sydostasien och Medelhavsområdet.

Sötcitron smakar mer som en mild apelsin än en citron trots sitt gul-gröna utseende och den ätbara frukten är packad med C- vitamin! Den har en ljuvlig doft som påminner om rosenvatten.

Frukten används mest till att göra läskande juice av. Då den saknar syra passar den bra att blanda med andra citrusfrukter. Den anses vara bra mot förkylning och influensa och dricks ofta som lindrande naturmedicin mot detta i länderna där den odlas.

Tips! Pressa en juice på 1 apelsin + 1 grape + 2 söta citroner – en riktig vitaminkick!.

Bergamott

Bergamott (Citrus ×limon Bergamia-gruppen) är en hybrid mellan suckatcitron och pomerans. Namnet kommer från den italienska staden Bergamo där den först började odlas i större skala. Frukten odlas främst i Italien och norra Afrika för sitt skal ur vilket en eterisk olja, bergamottolja, utvinns genom pressning. Oljan är gul eller grön till färgen och har citrusaktig doft och bitter smak. Bergamottolja används bland annat till framställning av parfym och kosmetiska preparat samt till smaksättning av te, tobak och likör.

Det är inte särskilt vanligt att äta bergamott eftersom frukten är mer bitter än en grapefrukt, men mindre sur än en citron. Det går dock att äta bergamottfrukten naturell, och på Mauritius dricker man även juicen från frukten trots att den har en ganska bitter smak. Annars är det vanligast att använda bergamottolja eller bergamottaromen bergamottin i olika drycker såsom likör och te. Till exempel är en av världens mest populära tesorter, Earl Grey, smaksatt med bergamott. Det är även en ingrediens i olika kakor, bakverk, likörer och marmelad.

Bergamott är i viss mängd giftigt.

Buddhas Finger

Buddhas Finger, eller Fingercitron som den också kallas, är en av de äldsta frukterna i citrusfamiljen. Den kallas även Fingered Citron, Gobin Fingers och Buddha’s hand. Fruktens ena ände delar sig liknande fingrar, därav namnet. Det är en släkting till vår vanliga citron. Unga exemplar smakar som citron och kan användas som sådan.

Frukten, som blir 10-20 cm lång och 5-8 cm bred, är grön som ung och skiftar mot gult som mogen och avger en behaglig doft när den torkar.

Då den inte har speciellt saftigt fruktkött odlas den för sitt väldoftande skal. Det aromatiska skalet används som smaksättare till vissa likörer och vodkasorter, men man gör även snacks genom att koka skalet i sockerlag.

I kinesiska och japanska hem används den som en naturlig luftrenare och den har en given plats i religiösa ceremonier. Frukten anses även ha medicinsk verkan.

Yuzu

Den aromatiska citrusfrukten Yuzu är en av de senaste årens trendigaste smaker i både bagerier, restauranger och barer. Den sällsynta frukten ser ut som en skrovlig liten grapefrukt eller mandarin, men dess smak och doft är uppfriskande syrlig och aromatisk, som en blandning mellan lime, citron, mandarin och grapefrukt. Tack vare sitt höga c-vitamintal och rika innehåll av flavonoider omtalas yuzun ibland som en superfrukt och den har också traditionellt använts för att bota förkylningar och göra huden mjuk.

Yuzu tros vara en korsning mellan mandarin och papedafrukt, en underart av citrussläktet som inkluderar kaffirlime. Skalet är först grönt för att därefter bli gult och till slut orange allteftersom frukten mognar. Fruktens skal är mycket uppskattad på grund av dess speciella eteriska oljor och används oftast rivet i recept. Det går även att frysa det rivna skalet för framtida behov. Den syrliga saften tillsätts i bakverk eller i dryck på samma sätt som citron eller lime.

Tips! Saltat smör kryddat med Yuzu-skal är en höjdare till fisk och skaldjur!.

Pomerans

Pomeransen är en kryddfrukt och man äter den inte färsk. Skalet är mycket beskt och fruktköttet surt. Pomeranser ger fin smak åt citrusmarmelad tillsammans med apelsin, citron och grapefrukt. Engelsk marmelad är gjord på enbart pomeranser och får en speciell, kraftig smak.

Pomerans kallas också Sevilla-apelsin eftersom de stora odlingsområdena i Europa för pomerans ligger i sydvästra Spanien runt Sevilla.

Vi importerar pomeranser under januari-mars från länderna runt Medelhavet.

Kumquat

Kumquat heter en valnötstor citrusfrukt som ursprungligen kommer från Kina. Det finns både ovala och runda sorter. Man äter frukten hel, dvs med skalet på. Smaken är pikant, friskt syrlig med en besksöt nyans.

Kumquat smakar gott tillsammans med choklad och man kan skära frukten i tunna skivor eller bitar och dekorera chokladmousse, chokladtårta m m. Kumquat i bitar passar bra i sallader. Frukterna kan kokas in hela i sockerlag eller syltas och serveras till t ex kött.

Lime

Lime är en släkting till citronen. Den är rund, mindre än citronen och har tunt, blankt, grönt skal. Fruktköttet är ljust gulgrönt.

Lime används på samma sätt som citron och den har fin, syrlig och aromatisk smak.

Ursprungligen kommer lime från sydöstra Asien. Den växer i tropiska områden och i vissa subtropiska områden där det inte finns risk för frost.

Kaffirlime

Både bladen, skalet och saften av kaffirlime används mycket ofta som krydda i det Thailändska köket. Den har en stark, karakteristisk doft som inte så lätt kan ersättas av andra kryddor, men lime- eller citronskal är det bästa att ersätta med om man inte får tag på kaffirlime.

I Thailand kombinerar man ofta kaffirlime med ingefära, vitlök, galangarot och chili. Saften av kaffirlime används i fisk- eller fågelrätter.

Torkade kaffirlimeblad förlorar i smak inom ett år. De förvaras därför bäst i frysen. Frukten förvaras i kylskåp.

Limequat

Limequat är en korsning mellan lime och kumquat. Man äter hela frukten med skal. Den är syrlig och saftig.

Limequat kan användas till fisk eller desserter. Skivor kan frysas och användas i drinkar eller bål.

Förvaras torrt i svalen.

Tips: Frys in dem hela och använd som isbitar med limesmak i drinken!.

Fingerlime

-den vegetariska kaviaren!

Fingerlime-plantan är en taggig buske eller litet träd som växer i Australien. Frukterna är cylindriska, 4-8 cm långa, ibland något böjda, och kommer i en mängd olika färgvarianter: grön, gul, orange, röd, lila, svart och brunt. Fingerlime tros ha den största färgvariationen av alla citrusarter.

Fingerlime har snabbt blivit en populär gourmet ”bushfood”. De runda juicekristallerna har liknats vid kaviar och kan användas på många sätt; i sallader, skaldjur, pasta, Curry, Sushi, Sashimi, desserter och cocktails. Kristallerna exploderar i munnen när de tuggas och effekten blir en unik limesensation. Smaken är frisk, lite parfymerad och påminner mycket om lime. Man kan även göra marmelad och pickles av fingerlime. Fingerlimeskal kan torkas och användas som smaksättare.

Kommersiell användning av fingerlime började i mitten av 1990-talet i butik då marmelad, gjord på vild frukt, såldes. De senaste åren har fingerlime blivit väldigt populär på restauranger och exporteras numera över hela världen.

lime-blod-rod-hog-IMG_1245-560x560

Australisk Blod-lime/ Röd Lime

Denna lime är en korsning av sorterna Australian Finger lime och Burmese Rangpur lime (mandarinliknande citrus). Smaken är en blandning av apelsin och lime. Skalet kan skifta från gulrött till blodrött. Fruktköttet är rödsprängt eller intensivt rödfärgat och liknar kaviar i konsistensen med små, sprättande fruktkapslar.

Utmärkt ihop med skaldjur, asiatisk mat, cocktails och övriga rätter där man vill ha lime- eller citronsmak.