Recept med fikon

Färska fikon

Fikonet har mjukt vitrosa-rött fruktkött med en mängd små kärnor som man äter. Frukterna har ljusgrönt eller mörkblått skal.

Smaken är sötsyrlig och inte alls söt som hos de torkade fikonen. Man delar frukten och äter innanmätet naturellt som dessert eller till t ex kallt, skivat kött. Grilla fikonhalvor och häll över balsamico, rulla in fikon i prosciutto eller ät dem i frukostyoghurten. Skalet äts också om det inte känns för tjockt.

Fikon säljs alltid mogna. Omogna fikon innehåller en skarp saft, som vid mognad omvandlas till socker. Frukterna är mycket ömtåliga och bör hanteras så litet som möjligt.

Förvaras svalt.

Turkiska färska fikon

är bland de sötaste fikonen på marknaden. De börjar skördas i slutet av augusti. I mitten av oktober är säsongen över och sen väntar de lite mindre söta brasilianska fikonen med avlång form och lite ljusare kött och skal.

Fikon Turkiet

Fikon Brasilien

Tigerfikon