Citruskaka med lemoncurd & mynta
Ingredienser
Kaka
- 200gram smörosaltat, rumstempererat
- 6dl mjöl
- 2st apelsin (er)skalet rivet
- 2st citron (er)skalet rivet
- 1,5tsk bakpulver
- 0,4tsk bikarbonat
- 0,5tsk salt
- 4,5dl strösocker
- 2tsk ren vaniljextrakt
- 3st äggstora, rumstempererade
- 2,5dl mjölk
Lemoncurd
- 2st citron (er)juicen, ca 1 dl
- 2msk citron (er)skalet, rivet
- 1,5dl strösocker
- 8st äggula (or)
- 100gram smör
Cream Cheese Frosting
- 100gram smörrumstempererat
- 8dl florsocker
- 2tsk vaniljsocker
- 2st limeendast skalet
- 2-3msk apelsin (er)juicen, färskpressad
- 300gram philadelphiaost
Dekoration
- 1st blodapelsin (er)
- 1st lime
- 1st apelsin (er)
- 1st blodgrape (s)
- 1krk myntafärsk
Portioner:
Instruktioner
- Kaka: Värm ugnen till 200 grader.
- Smörj och bröa en rund ungssäker form med löstagbar botten. Vispa samman de torra ingredienserna (förutom sockret) och ställ sedan åt sidan. Kör smör och socker i en mixer på medelhög hastighet 2 till 3 minuter. Blanda i rivet skal av apelsiner och citroner. Vispa i vaniljen, sedan äggen ett i taget. Minska hastighet till låg. Tillsätt mjöl blandningen i 3 omgångar och mjölken i 2 omgångar.
- Häll smeten i den ugnssäkra formen och grädda i 35 till 40 minuter, känn efter med en sticka om kakan är klar. Låt svalna.
Lemoncurd
- Blanda alla ingredienser i en dubbelbottnad kastrull eller i ett vattenbad. Låt sedan sjuda och rör hela tiden tills det tjocknar. När curden täcker baksidan på en sked är den tillräckligt tjock. Häll över i en ren skål och låt krämen svalna.
- När kakan svalnat tar du ur den ur formen och delar den på mitten. Bred ett lager med lemoncurd på den undre halvan av kakan och lägg sedan på den övre delen.
Cream Cheese Frosting
- Vispa alla ingredienser krämigt. Bred frostingen över kakan och ställ den helst en stund i kylen (gärna över natten).
- Dekorera kakan med tunna skivor med blandade citrusfrukter och mynta.