Janssons Janssons frestelse
Ingredienser
- 2st gullök (ar)
- 700gram potatis (ar)fast, helst Asterix
- 250gram ansjovisfiléer
- 4dl vispgrädde
- salt
- peppar
- smör
- 3msk ströbröd
Portioner:
Instruktioner
- Skiva löken och fräs den i ordentligt med smör i en stekpanna. När den blivit genomskinlig och gyllene är den klar.
- Smöra en ugnssäker form. Skala potatisen. Skär potatisen i tunna strimlor. Varva potatis, lök och ansjovis. Se till att det är potatis överst och i botten. Häll på grädde och ansjovisspad. Tänk på att inte spadet ska täcka potatisen, det ska finnas kvar ca. 1 cm kvar uppåt.
- Strössla över ströbrödet och fördela ut smörklickar på toppen. Grädda i nedre delen av ugnen i 225° i cirka 1 timme eller tills potatisen känns mjuk och grädden kokat in. Täck med aluminiumfolie om den börjar få för mycket färg.