Nationaldagsbakelsen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 1
Betyg: 5
You:
Rate this recipe!
Nationaldagsbakelsen är en bakelse med mazarinbotten toppad av jordgubbar, citronmeliss och en svensk flagga. Helena Bergsmark, på Café Gateau i Stockholm, vann med detta bidrag en tävling som utlysts 1994 för att få fram en bakelse särskilt för Sveriges nationaldag.
Ingredienser
Mazarinbotten
Lös mandelmassa
Portioner: stycken
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 175 grader. Riv mandelmassan till mazarinbottnen och fördela smöret med en gaffel eller i en matberedare till en jämn smet. Tillsätt tre lätt vispade ägg och arbeta snabbt ihop smeten.
  2. Bred ut den i ett jämnt, ca 1 cm tjockt lager, i en ungsform med bakplåtspapper. Formen bör vara hälften så stor som ugnens långpanna. Grädda i mitten av ugnen ca 12-15 minuter.
  3. Låt botten svalna och skär i rutor eller tag ut med mått så att du får 8-10 bakelsebottnar. Blanda ihop den lösa mandelmassan och bre ett lager på varje bakelse. Skiva jordgubbarna på längden och ställ jordgubbsskivorna tätt i mandelmassan.
  4. Garnera med citronmeliss och gärna en liten svensk flagga.