Tarte Tatin – fransk äppelkaka

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 1
Betyg: 4
You:
Rate this recipe!
Ingredienser
Deg
Fyllning
Portioner: port
Instruktioner
  1. Blanda mjöl och smör. Tillsätt socker och ägg och arbeta snabbt ihop till en smidig deg. Platta ut degen lite och linda in den i plastfolie. Låt den vila i kylen i minst 60 min.
  2. Sätt ugnen på 200°. Skala äpplena. Kärna ur dem och skär i tjocka klyftor. Smält ihop hälften av sockret och smöret till fyllningen i en ugnssäker stekpanna. Lägg äppelklyftorna i sockerblandningen och låt puttra på medelvärme ca 15 min. Rör om då och då.
  3. Kavla ut pajdegen på lätt mjölad arbetsbänk till en rundel något större än stekpannan. Lägg äpplena i pannan i ett fint mönster och täck dem med paj-degen. Tryck försiktigt in degen längs kanterna. Grädda i nedre delen av ugnen 30–35 min, tills pajdegen fått lite färg.
  4. Dra en kniv runt kanten på tarten. Lägg en plåt på stekpannan och stjälp upp så att äpplena hamnar överst. Var försiktig, karamellsåsen är riktigt het. Klicka ut resten av smöret och strö resten av sockret på äpplena och låt karamellisera under ugnsgrillen.
  5. Låt svalna och servera sedan pajen som den är eller med vaniljglass.