Svenska, färgglada plocktomater från Sunnanå

sunnana-tomater-bred

Ingvar Petersson på Hagaprodukter i Sunnanå.

Svenskt_Sigill_Color_RGB

Odlare: Ingvar och Joanna Petersson

Var: Sunnanå, strax utanför Malmö

Sortiment: Gurka och tomater, i alla de färger och former

Haga Produkter, strax utanför Malmö, drivs av Ingvar och Joanna Petersson sedan 1993. Ingvar Pettersson är odlare i tredje generationen. Man kan säga att han är född i ett växthus. Hans morfar började odla tomater i Sunnanå redan 1919. Intresset och engagemanget är lika stort nu som då.

Växthuset har en odlingsyta på totalt 13 500 m². Här odlas det under säsongen ”vanliga” runda tomater, av sorten Arvento, på ca 7000m². Tjugo olika sorter av specialtomater, i blandade färger och storlekar, kräver ca 3500m² i växthusen. På 3000m² växer det gurka.

I kantsortimentet hittar du spännande sorter som Svea Kvist (Delioso), Mini San Marzano (Dunné), Santorange, Minikumato, Bärnstenstomat och Flavorino. Utöver dessa finns ett antal ”sortförsök” där den relativt lilla skördevolymen säljs i gårdsbutiken i direkt anslutning till växt-huset.

Denna odling, som är certifierad genom IP-sigill, värms upp med miljövänlig flis och naturgas. Energiväv i taket och recirkulerande vatten är andra miljöåtgärder som vidtagits.

Alla tomaterna finns att få som både lösvikt (3kg) och förpackning (300g), nedan visar vi ett urval:

Mini San Marzano

En minitomat med det karakteristiska utseendet som storebror San Marzano. Mycket smak i en liten tomat! Mini San Marzano är något större än en Cocktailtomat. Den ska ätas rödare än sin storebror och har en mycket intensiv men välbalanserad smak som kan erbjuda en unik smakupplevelse.

Mini San Marzano Orange

En orangefärgad miniplommontomat med mycket sötma som piffar upp din sallat på ett ypperligt sätt. Mer fruktkött gör plommontomaten mycket lämpad i sallater. Gula och orange tomater är oftast något mildare och sötare än de röda. Gula tomater saknar också det färgämne som de flesta allergiker inte tål.

Mini Kumato

En brunröd, nästan svart cocktailtomat med underbar sötsyrlig tomatsmak. Väldigt saftig trots sin fasthet i skalet. Lämpar sig väl för varm matlagning tack vare det tåliga skalet. Ät den som snacks, fyll den med t.ex. ost eller blanda den i en sallad som ett färgglatt inslag.

Flavorino

Flavorino är en mycket smakrik, hjärtformad plommontomat med intensivt vacker röd färg. Den är mycket söt i smaken och passar utmärkt på mackan, grillspettet, i sallader eller i en pastasås

Miniplommontomat 

Detta är en mycket söt, liten plommontomat. Goda att äta som snacks! Ypperlig i pastasås och sallad! Plommontomater passar utmärkt att ugnsbaka, steka eller grilla.

Bärnsten

Bärnsten är en vacker, orangegul plommontomat modell mindre med mycket söt smak. God att äta som snacks! Ypperlig i pastasås och färgglatt tillskott i en sallad!

Svea Kvist

Svea kvist är en mycket söt och god medelstor körsbärstomat på kvist. Använd dem som tilltugg, till garnering och grillning. Ugnstek hela Cherrykvist-tomater – gott tillbehör till kött-/fisk-/ eller fågelbiten!

Näringsvärde små tomater, röda, typ körsbärstomat:

Energi 105 kJ,/25 kcal, Fett 0,13 g (varav mättat 0,02 g), Kolhydrater 4,4 g (varav sockerarter 4,1 g ), Fibrer 1,5 g, Protein 0,81 g, Salt 0,001 g, A-vitamin 80,4 µg, β-Karoten 965 µg, C-vitamin 33,7 mg, Folat 25,7µg, Järn 0,44 mg, Kalcium 11 mg, Kalium 320 mg, Magnesium 14 mg

Så här ser det ut i växthusen:

Recept med tomater