POTATIS – en favoritknöl

Potatis

Potatis är inte bara en av världens mest populära råvaror, utan också en av de nyttigaste. Den innehåller värdefulla vitaminer och fibrer. Äter du den med skalet på får du också i dig en ordentlig dos av nyttiga antioxidanter. Dessutom är den mättande. Potatis och rotfrukter är bra basmat. Utöver energi i form av kolhydrater ger potatis vitamin C, vissa B-vitaminer, kalium och kostfibrer. Proteinhalten är låg men proteinet är av hög kvalitet.

Potatisens resa startade för 8000 år sen i Sydamerika där inkaindianerna odlade den tåliga grödan högt upp i Anderna

Historiker säger att hela inkakulturen grundande sitt välstånd på potatisen. Den närde hela befolkningen, som också tillverkade starkt öl av den. Potatisen gav makt och inkafolket tillbad en särskild potatisgud. Till Europa kom potatisen först på 1600-talet med de spanska erövrarna. Från början uppskattades bara de vackra blommorna tills man insåg att knölarna var både goda och nyttiga. Jonas Ahlströmer gjorde svenskarna till potatisälskare på 1700-talet med inspiration från Frankrike.

Källa: svenskpotatis.se


Näringsvärden, potatis rå, per 100g:

Energi 329 kJ/79 kcal, Fett 0,1 g ( varav mättade 0 g), Kolhydrater 16,4g (varav sockerarter 0,8 g), Fibrer 2,09 g, Protein 1,74 g, Vitamin C 23,6 mg, Folat 19,1 µg, Salt 0,01 g

Tvättad eller otvättad potatis?

Det finns en mängd fördelar med att köpa tvättad färskpotatis, inte minst för att det är enklare att avgöra potatisens kvalitet och slippa få med sig dålig potatis hem. Dessutom är det mindre åtgång på vatten då du får hem den ren och sorterad samt att det blir så mycket enklare och tar kortare tid. Och vem vill inte ha mer ledig tid.
Fördelar med tvättad potatis:
• Enklare att avgöra potatisens kvalitet
• Mindre att kasta
• Enklare och renare att plocka
• Ingen risk för spridning av jord till andra livsmedel
• En enklare och snabbare tillredning hemma i köket

Bra att veta!
• Skonsamt tvättad i vanligt vatten utan några tillsatser
• Har bättre hållbarhet än otvättad
• Förvaras som vanligt, dvs mörkt och svalt, gärna i kylskåpet
Källa: svenskpotatis.se

Liten potatisskola

Rosta – helst en fast sort

Skär potatisen i klyftor eller halvor, låt gärna skalet vara kvar. Lägg potatisen i en ugnsfast form och ringla över en god olja och gärna lite havssalt. Sätt ugnen på 225° och rosta i cirka 30 minuter tills den fått fin färg.

Koka – färsk, fast och mjölig sort

Fasta sorter håller formen bättre än mjöliga sorter som lätt kokar sönder. Välj ut potatisar av samma storlek eller skär dem i jämnstora bitar. Lägg dem i en kastrull med kokande vatten som precis täcker potatisen. Salta vattnet och koka potatisen mellan 10 – 25 minuter. Det viktiga är att känna efter med potatissticka, när potatisen är mjuk är den klar.

Råsteka – välj en fast sort

Skala potatisen och skär i skivor, små tärningar eller riv den. Lägg potatisen i kallt vatten (för att dra ut stärkelsen och slippa att den bränns vid) och låt den rinna av på hushållspapper. Stek potatisen i stekpanna med lite matfett och krydda med salt, peppar och dina favoritkryddor..

Mos – helst mjölig sort

Mjöliga sorter ger fluffigt mos. Väljer du en fast sort blir moset lite segare i konsistensen. Skala potatisen och skär den i bitar, koka den mjuk i saltat vatten. Pressa potatisen genom en potatispress och tillsätt smör och varm mjölk. Rör om ordentligt, gärna med en ballongvisp, och späd eventuellt med mer mjölk för krämigare konsistens. Smaksätt med salt, peppar och färska örter.

Baka – mjölig sort

Lägg potatisen på en plåt och stick små hål i skalet så att den inte sprängs. Baka i ugn 200°, 45 – 60 minuter. Snabbare alternativ är att använda mikron på full effekt, detta tar endast cirka 5 minuter per potatis..

Gratinera – fast eller mjölig potatis?

Ja, det är faktiskt en smaksak och åsikterna går ofta isär… En fast potatis faller inte sönder i gratängen utan håller formen men kokar inte ihop med vätskan lika bra. Mjölig potatis kokar lätt ihop med vätskan men faller också lätt i sönder. Ofta har mjölig potatis kortare tillagningstid än fast i gratäng också så tänk på detta!

Väljer du en fast potatissort så får du bäst resultat om du först förkokar den i en grädd- och mjölkblandning för att därefter tillaga i ugnen. Om du i stället har en mjölig potatissort gör du bäst i att tillaga den direkt i ugnen, annars finns risk att gratängen blir mosig.

All potatis innehåller mer eller mindre stärkelse och ju mjöligare desto mer stärkelse. Att blötlägga potatisen när du skivat den drar ut en del av denna stärkelse. Vill du behålla så mycket stärkelse som möjligt i potatisen, för att den t.ex. ska koka ihop med vätskan bättre, så ska du inte blötlägga den när du delat den. Då försvinner mycket av den lilla stärkelse den har.

Källa: svenskpotatis.se

Några vanliga sorter

Färskpotatis

potatis-swift-hog

Färskpotatis Swift

Swift är den tidigaste
sorten av alla, en verklig primör! Vitt kött, god potatissmak och runda knölar.

potatis-rocket-hog

Färskpotatis Rocket

Rocket är en av de allra tidigaste potatissorterna med välformade, runda knölar och mild välsmak. Vitt, nästan genomskinligt kött. Fastkokande.

potatis-farsk-magda

Färskpotatis Magda

Magda är en tidig matpotatis med ovala knölar och gult skal. Magda skördas tidigt och har gult kött och är en fastkokande potatis..

potatis-solist-hog

Färskpotatis Solist

Solist är rund med ett gult kött. Lite smörig i smaken. Sorten är lika god med bara en klick smör och flingsalt och passar lika bra till sill som till grillat kött, kyckling eller fisk. God i sallader.

potatis-estelle

Färskpotatis Estelle

Estelle är en småfallande färskpotatis som ger rikligt med små, gyllene, smakrika potatisar! Jämfört med de flesta andra färskpotatissorter så fortsätter Estelle att producera små kulor hela säsongen. När Estelle tas upp så tvättas och storlekssorteras knölarna för att sedan kvalitetssorteras igen efterföljande morgon för att enbart de allra finaste och kastrullfärdiga ska nå våra kunder. De fina små knölarna ger en kort och jämn kokning vilket är mycket uppskattat runt om i köken.

Matpotatis höst/vinter

potatis-asterix-IMG_2661

Asterix

Asterix är en rödskalig, fast potatis med smörig, lite nötig smak. Den har en relativt hög stärkelsehalt dock så det är en bra allroundpotatis som passar till det mesta. Funkar bra till t.ex. kokning, råstekning, stuvad potatis, klyftpotatis, pommes frites, gratänger, potatissallat, Janssons frestelse och hasselbackspotatis.

Passar bra till:

Fastkokande, Stekning, Råstekning, Fritering, Potatismos, Gratänger, Soppa, Potatissallad, Bakpotatis

potatis-ballerina-eko

Ballerina

Ballerina vann 2012 utmärkeklsen ”Thüringer Kartoffel des Jahres 2012” med följande motivering: ”Ballerina utmärker sig med ett bländande utseende, fin potatissmak. Saftigt gul ligger hon på tallriken efter tillagning och låter sig skalas underbart lätt tack vare de grunda ögonen. Som en fastkokande sallatspotatis är hon ett uttryck för det unga moderna köket i Thüringen.”

Passar bra till:

Fastkokande, Stekning, Råstekning, Gratänger, Soppa, Potatissallad, Bakpotatis

potatis-Belana

Belana

Belana är en medeltidig till sen högavkastande matpotatissort från Nederländerna. Skalet är gult och köttfärgen kraftigt gul. Belana kan man servera när man vill ha lite mer potatissmak. Den är en fastkokande sort som har rundovala knölar med röda ögon.

Passar bra till:

Fastkokande, Stekning, Råstekning, Gratänger, Soppa, Potatissallad, Bakpotatis

potatis-bintje

Bintje

Bintje började odlas i Sverige på 1940-talet. Bintje betraktas av tradition som en fast potatissort, men i takt med allt mindre kvävegödsling har den ändrat karaktär åt det mjöliga hållet. Sorten har ovala knölar och gul köttfärg. Bintje kan användas till det mesta; koka, steka, fritera, i gratänger med mera.

Passar bra till:

Fastkokande, Stekning, Fritering, Råstekning, Gratänger, Soppa, Potatissallad, Bakpotatis

potatis-Connect

Connect

En medeltidig, rundoval knöl med gult skal och gul köttfärg. Kokegenskap fast till något mjölig. En mycket bra sort för ekologisk odling. Drabbas sällan av sjukdomar och blasten förblir grön och frodig hela växtsäsongen.

Passar bra till:

Fastkokande, Stekning, Råstekning, Fritering, Potatismos, Gratänger, Soppa, Potatissallad, Bakpotatis

potatis-folva

Folva

Folva är en medeltidig fastkokande sort från Danmark. Den har gult kött och rundoval form. Sorten har ganska korta lagringsegenskaper och du hittar den främst fram till jul.

Passar bra till:

Fastkokande, råstekning

potatis-gala

Gala

Gala är en rund och slät potatis av den fastare typen. Väldigt god smak! Gala är en tidigt mognande sommar- och höstpotatis som vi kan njuta av under hösten/vintern.

Passar bra till:

Fastkokande, råstekning

potatis-ke-IMG_8911

King Edward

King Edward är en gammal sort och har odlats i Sverige sedan början av 1900-talet. Ursprungligen kommer sorten från Storbritannien.

Det är en mycket mjölig sort – poäng 6 på skalan över mjölighet, vilket är ett av de högsta poängen. Detta gör King Edward till en utmärkt sort att göra krämigt mos och lätta, fluffiga bakpotatisar på. Funkar även bra till chips. King Edward är en traditionell matpotatissort och har ett vitt skal med rosa färgskiftningar vilket gör den lätt att känna igen. Den har ett krämfärgat, nästan vitt, kött och en mycket god smak. Då sorten lätt kokar sönder bör man koka den försiktigt om man vill servera hela potatisar.

Passar bra till:

Mjöligt kok, Potatismos, Gratänger, Kroppkakor, Potatisplättar, Soppa, Bakpotatis

potatis-labella

Labella

En sen rödskalig potatis med gult kött som ger hög avkastning. Vackra jämnstora knölar som har goda lagringsegenskaper. Mycket god smak och resistent mot sjukdomar

Passar bra till:

Fastkokande, Stekning, Råstekning, Fritering, Potatismos, Gratänger, Soppa, Potatissallad, Bakpotatis

potatis-melody-IMG_8466

Melody

Melody är en ljusgul sort med en blank yta och runt ovala knölar. Fast sort med låg stärkelsehalt. En utmärkt mångsidig universalpotatis med god smak och bra koncistens. Melody mörknar inte då den kokas och dess konsistens håller bra.

Passar bra till:

Fastkokande, Stekning, Råstekning, Fritering, Potatismos, Gratänger, Soppa, Potatissallad, Bakpotatis

potatis-bak-red-rooster

Red Rooster

En irländsk potatissort med vackert rött skal, gyllengul köttfärg och hög stärkelsehalt. Rooster är utan tvekan en ”Rolls Royce” bland potatisar med sin fantastiska smak. Den togs ursprungligen fram på Teagasc Oak Park Research Centre i Carlow, Irland. Rooster är extremt mångsidig och kan användas till chips, mos, kokning och stekning men framförallt till Bakpotatis!

Delikatesspotatis

potatis-kula

Kulpotatis

Detta är små, utvalda, runda knölar av fasta potatissorter. De vattenskrubbade potatisarna är klara för användning i ugn eller gryta och kan med fördel ätas med skalet på. Snabblagade som pasta. Kulpotatis passar även utmärkt till sillen med sina små, klotrunda potatisar. Helstekta i ugn eller panna är en riktig höjdare!

potatis-amandine

Amandine

Amandine är en fastkokande delikatesspotatis. En mandelpotatistyp med gyllengult kött och en fyllig och fast struktur. Amandine smakar som en primör året runt och passar till många maträtter. Ät den gärna som den är, lätt kokt med en klick smör och lite salt. Eller baka den hel i ugnen med havssalt, rapsolja och timjan. Ursprungligen kommer sorten från Frankrike (Princesse Amandine) där den är mycket populär men odlas numera i Sverige.

potatis-anya

Anya

Populär sort som är en utveckling av Allmogepotatisen ( Pink Fir) som ger långa lite ojämna potatisar med mycket bra smak. Rosa skal och vit inuti. Den äts helst med skalet på. Anya har en mycket god nötig smak, som påminner om kastanj, och ett fast, torrt kok utan problem med sönderfall och är exceptionellt lättanvänd i alla kök. Anya har snabbt blivit en favorit på topprestauranger i Sverige med lysande omdömen från Sveriges kockelit.

potatis-apache

Apache

En potatis med vackert rött skal med gräddfärgade fläckar. Den är liten och rund i formen med en lätt vaxartad konsistens. Apache tillhör inte samma släkte som vanlig potatis. Detta gör bland annat att den tillagas på halva tiden gentemot andra sorter. Passar utmärkt till att baka hel i ugn. Blanchera den innan så kommer den dessutom att behålla mycket av sina fina färger! Efter full tid i ugnen belönas du med ett utmärkt, nästan söt, smörig kastanjsmak.

potatis-bla-kongo

Blå Kongo

Blå Kongo är en gammal potatissort, vars ursprung är osäker, troligtvis från Syd-Amerika. Sorten har många synonymnamn så som ’Purple Congo’ runt i världen. Den avvikande, blå köttfärgen, beror på antocyaniner. Detta är samma ämnen som ger blåbären sin färg. Om Blå Congo kokas i vatten med lågt pH-värde (åt det sura hållet) blir den mer röd och om vattnet har högre pH blir den istället blåare. Dessutom kan kokvattnet ibland bli grönt men precis som färgförändringen är det helt ofarligt.

Som rå är fruktköttet violett, men som kokt mer blå. Om man lagar sorten i mikrovågsugn blir färgen något mörkare än som kokt. Potatissallad gjord på lika delar Blå Kongo och någon gulköttig fastkokande potatis ser mycket läcker ut. Testa att göra tunna chips i ugnen då den är läckert blårandig inuti. Den är även ypperlig att göra mos på då kokegenskapen varierar mellan fast och mjölig.

potatis-cecile

Cecile

Med en rund, fyllig och lite syrligsmak passar denna fasta delikatesspotatis till det mesta. Behåll skalet och rosta dem i ugn, använd den i en fräsch sallad eller riv den till utsökta rårakor. Skalar du Cecile efter kokning har den dessutom en vacker ljusrosa nyans.

potatis-cherie

Cherie

Cherie är en liten, röd, fyllig och tunnskalig delikatesspotatis. Går utmärkt att äta med skalet på. Smaken är sötaktig och kastanjelik. Cherie passar bra att koka, steka, rosta och smakar underbart i t ex sallader.

potatis-double-fun

Double Fun

Double fun är en korsning av flera sorter. Sorten har ett överraskande mönster med lila ytterst och i mitten och vitt/krämfärgat däremellan. En potatis som går hem hos alla!

Bakad – intensiv färg och krämig textur.

Friterad – krispig m spännande mönster och välsmakande.

Stekt – lila toppar och krämigt i mitten, smakfull.

La Vitelotte

La Vitelotte är en gammal, anrik, fransk potatissort. Knölarna är avlånga med trubbiga ändar och små till medelstora. Skalet är mörkblått, nästan svart och köttet marmorerat blått och vitt. Den behåller färgen bra vid kokning. Något mjölig och passar bra att koka eller göra mos på men blir även ett läckert färginslag ugnsrostad i klyftor..

potatis-mandel

Mandel

Mandelpotatis är Norrlands goding med en lätt nötsmak. Sorten är mjölig, långoval och njurformad med gult kött. Mandelpotatis kokas helst med skalet på. Koktiden är kortare än andra sorter. Håll koll på tiden så att potatisen inte kokar sönder. Den speciella smaken gör att den passar bra till fisk, skaldjur och vilt. Den är också god i potatismos eller en klassisk potatis- och purjolökssoppa.

Mandelpotatis är ett klassiskt tillbehör till surströmmingspremiären!

potatis-marilyn

Marilyn

Marilyn är en ny sort som tagits fram i England. Det är en god, långoval potatis och den är uppskattad av kockar för att den har nötig smak och trevlig konsistens. Dessutom är den god även när den är lagrad och inte bara som färskpotatis. Det är också en vacker potatis, därav namnet.

potatis-ratte

Ratte

är en avlång sparrispotatis. Sorten är fast. Fruktköttet är gult och smaken lite nötaktig. Den är lite ”smörig” i smaken. Många kockar anser att Ratte är Europas bästa potatisar och den är därför en favorit i restaurangköken. Ratte behöver inte tillagas så mycket eftersom den är så rik i smaken. Rostad hel i ugn eller klyftad är den bäst!

potatis-sma-o-fina

Små & Fina/Smått & Gott

Små vattenskrubbade, runda potatisar, klara för användning i ugn eller gryta och som med fördel kan ätas med skalet på. Snabblagade som pasta. Små och fina passar även utmärkt till sillen med sina små, klotrunda potatisar. Helstekta i ugn eller panna är en riktig höjdare!

potatis-sparris

Sparris/Asparge

Fast och avlång potatis som till utseende liknar mandelpotatisen. Nära släkting till fransk Ratte-potatis. God att rosta i ugnen och servera med hackade färska örter. Rik och fyllig smak av smörig kastanj, torkad citron och en viss beska.

potatis-violet-queen

Violet Queen

En tidig till medeltidig sort som ger långa ovala knölar med anmärkningsvärt normal smak trots sin intensivt lila färg. Ganska fastkokande. Sorten har ett högre innehåll av antioxidanter än vanlig potatis då en lila färgen kommer av antioxidanten antocyanin.

Recept

Janssons frestelse