pumpor

PUMPATIDER

Vad är skillnaden mellan pumpa och squash?

Det finns faktiskt ingen skillnad.

Många menar dock att pumpor är orange till färgen och allt annat är squash. Benämningarna squash och pumpa kan användas för alla sorter av Cucurbita-arter. Pumpan härstammar ursprungligen från Amerika där den odlades av indianer. Ordet squash härstammar från amerikanska indianspråk för omogen eller rå och används mest för de sorter man skördar på sommaren, t.ex zucchini, pattison och gul squash. Man har hittat fynd som tyder på att pumpor användes till mat, musikinstrument, kärl och prydnad redan 8 500 f.kr. Till Europa kom pumporna på 1500-talet.

Liten pumpaskola

Pumpan tillhör, liksom squash och melon, gurkfamiljen och är en slingerväxt. Det finns en mängd olika sorter med varierande form, färg och vikt. Pumpor kan bli mycket stora. Det är inte ovanligt att finna exemplar som väger 50 kilo.

Pumpa kallas även vintersquash. Det som skiljer sommarsquash från vintersquash är att den har längre utvecklingstid och ofta går att spara över vintern. Den har hunnit bli större än sommarsquashen och den skördas på hösten när frukten är riktigt mogen och har fått hårt skal. Hos dessa pumpor är fruktköttet torrare och mycket sötare och det blir krämigt vid tillagning. Man kan t.ex. fylla och ugnsbaka eller gratinera den, eller göra soppa eller bakverk av den.

Tillagning pumpa

Lättast delar man en pumpa genom att först skära den i klyftor innan man skär bort skalet. Men om pumpan ska rostas i stora bitar kan skalet sitta kvar till efter tillagningen, då det är lättare att få bort. Av 1 kg pumpa blir det ca 8 dl efter kokning.

Pumpa är lätt att använda, den kan ugnsbakas, rostas, mosas eller stekas. Den passar bra även i efterrätter som sorbet och i bakverk, t ex muffins. Pumpan kan också ätas rå i sallader eller användas i sylt och marmelad. Pumpasalsa och pumpachutney är goda tillbehör till kötträtter.

Pumpafrön kan rostas och ätas som snacks. De är dessutom mycket goda i sallader och i matbröd.

Förvaring: Om skalet inte är skadat kan man lagra pumpan torrt och svalt, 7-10°, i flera månader. Delade pumpor har kortare hållbarhet. Pumpa kan också frysas i form av mos eller som färdigkokta tärningar.

Recept

bla-kongo-chips-halloween2

I vår receptbank hittar du recept med pumpa men även roliga tips till Halloweenfesten.

Recept med pumpa

Recept till halloween

Halloweentips Kiwimonster med dadlar

Skära ut pumpamonster

Några vanliga sorter:

Muscatpumpa

Muscatpumpan påminner om en skalad jätteclementin, där man tydligt ser klyftorna. Den har ett tjockt orange-rött fruktkött som är fast.

Smaken är fyllig och delikat. Pumpan används mycket i matlagning, till paj, bräserad, syltad, i soppa och marmelad etc. God också rå i tunna skivor eller strimlor, gärna ihop med lite olivolja och salt.

Pumpa-halloween-IMG_0211

Halloweenpumpa

Denna pumpa heter egentligen Jättepumpa och är den vi använder när vi gör Halloween-pumpor.

Den har ett saftigt fruktkött med lätt sötma och passar bra i soppor, pajer och inläggningar. Vikten kan variera stort, mellan ett halvt till flera hundra kilo.

Turbanpumpa

Turbanpumpa tillhör jättepumporna som kan väga allt ifrån 0,5 kg ända upp till 600 kg.

Utseendet är mycket speciellt och dekorativt. Skalet är skrovligt och kan variera i färg beroende på sort. Det finns helgröna men även orange med fläckar och ränder i olika färger.

Fruktköttet är guldgult och har söt, nötaktig smak. God i soppor och inläggningar.

patrik-m-babybear

Baby Bear

Baby Bear är en liten, vackert orangefärgad pumpa. Pumporna väger mellan ett halvt till ett kilo styck. Fruktköttet är ganska fast och djupt orangefärgat. Bra matpumpa!

Crown Prince

Crown Prince är en vacker blågrå pumpa med hårt skal.

Köttet är ljust orangefärgat och har en nötig, söt smak. Lämplig både att äta färsk men även att lagra.

Påminner om en Halloweenpumpa. Mycket användbar som kokt, bakad, fylld, inlagd eller som dekoration

Uchiki Kuri

Uchiki Kuri är den vanligaste sorten bland Hokkaido-pumporna och är droppformad med orange-rött fruktkött och skal. Köttet är fiberfritt och med en något söt och nötliknande smak. Passar utmärkt till inläggning men även god att äta ugnsrostad.

Dekorationspumpa

Dekorationspumporna är små och dekorativa. De finns i många färger, storlekar och former.

Torka dem i ett varmt rum eller på ett element så håller de längre, upp till flera år om du har tur. Gör du ingenting så håller de åtminstone några månader. De går även att äta, vilket man helst bör göra innan de har mognat.

daniel-l-m-spagettipumpa2

Spagettipumpa

Spagettipumpa påminner i storlek och form om en gul honungsmelon. Den är oval till rund, blank och gulorange när den är ätmogen.

Fruktköttet är ljust gult och delar sig efter kokning i trådar, så att det påminner om spaghetti. Smaken är mild och neutral. Fruktköttet är hårt och oätligt innan pumpan är kokad.

Spaghettipumpa kokas, gärna delad, 10-20 minuter. Tag upp den och skrapa loss det mjuka fruktköttet från skalet. Servera varm som grönrätt med någon god sås. Det kokta fruktköttet kan gratineras, användas i soppa och sallader.

Butternut

Butternutpumpa är en pumpaväxt som ser ut som ett stort päron.

Den har en fast konsistens och ett knallorange, köttigt inre som lämpar sig väl för matlagning. Smaken är söt och nötaktig. Populär hos gourmetkockar. 

– Bland de bästa matpumporna!

– Konsumentvänlig storlek!

Kabocha Delica

Delica pumpan är en riktigt delikat matpumpa! Den är tillplattad och oregelbunden i formen med lite skrovligt grönt skal och djupt orangefärgat, fast fruktkött. Delica pumporna är verkligen exceptionella. De importerade odlas i Mantova, Lombardiet enligt traditionella metoder som bl.a. innefattar en härdningsprocess i uppvärmda lager efter skörd som maximerar innehållet socker och minskar mängden vatten i köttet.

Delica är läckert söt och karamelliseras underbart om du ge den lite tid i ugnen. Eftersom den är mindre vattnig än andra sorter, kommer dess mycket välsmakande kött att hålla ihop väl vid tillagning och kan användas för både söta och salta rätter.

Patisson

Patisson är en fransk pumpa med tallriksrund form och veckade kanter, ofta med en upphöjning i mitten. Utseendemässigt kan den också påminna om ett flygande tefat.

Den är känd under flera namn bl.a. tefats- eller musselsquash. Fruktköttet är fast och smakrikt. Den påminner i smaken om kronärtskocka och squash. God och dekorativ att fylla.

Kan även kokas och serveras till en vinaigrette eller bara skivas i tunna skivor och stekas tillsammans med vitlök. Små, späda exemplar kan kokas hela och ätas med skal och allt.

Chamäleon

Chamäleon, eller Kameleon, går även under namnen Carnival, Celebration och Gorgonzolapumpa. Pumpan är ca 15 cm i diameter, tillplattat rund med djupa skåror. Den har ett färgrikt, hårt skal med gult, krämigt, något mjöligt, fruktkött. Smaken är sötaktig. Det hårda skalet går inte att äta.

Namnet Gorgonzola fick den efter ett recepttips i en butik där pumpan, ugnsbakades,gröptes ut, fylldes med gorgonzolaost och till sist ugnsbakades tills osten smälte.

En läcker pumpa att fylla och gratinera eller servera soppa ur.

Butternut ”Hunter”


Butternut ”Hunter” är en tidigt mognande pumpa med sött, ljusgult fruktkött. Den har en fast konsistens som lämpar sig väl för matlagning. Smaken är söt och nötaktig.

Festival

Festival påminner mycket om Carnival/Chamäleon. Det är en korsning mellan Acorn och Sweet dumpling. Formen påminner om ett ekollon. Det är en gul-och vitfläckig pumpa (ibland även med gröna fläckar ) med gult fruktkött. Den är mycket lämplig som dekoration på grund av sin långa hållbarhet, läckra form och skalfärg. Den har en delikat, nötaktig smak och passar bra att gratinera hel.

Röd- & Grön Hokkaido

Röd- & Grön Hokkaido härstammar från den japanska ön med samma namn, Hokkaido.

Pumpan är fikonformad och skalets färg kan skifta mellan grönt och orange-rött. Uchiki Kuri är den vanligaste sorten och är droppformad med orange-rött skal. Smaken är söt och lite nötaktig.

pumpa-blaze-hel-o-halv-IMG_0955

Blaze

Blaze är en medelstor pumpa med gul botten och orange ränder som är mycket dekorativ som prydnadspumpa. Fruktköttet är ljusgult, fast och saftigt med en nötaktig smak med lätt sötma. Passar bra till soppa eller att steka i skivor med lite olivolja och vitlök. En läcker pumpa att fylla och gratinera eller servera soppa ur.

Blue Ballet

Blue Ballet är en vacker blågrå pumpa med mycket hårt skal. Det gulorange fruktköttet är hållbart och fiberfritt. Smaken är söt.

Iron Cup

Iron Cup är en F1-hybrid som påminner om Delica-pumpan, både i smak och utseende och är en riktigt delikat matpumpa. Köttet är djupt orangefärgat och skalet mörkgrönt, lite skrovligt och med ”klyftade” skåror.


Precis som delica-pumpan är den läckert söt och karamelliseras underbart om du ge den lite tid i ugnen. Eftersom den är mindre vattnig än andra sorter, kommer dess mycket välsmakande kött att hålla ihop väl vid tillagning och kan användas för både söta och salta rätter.

Passar bra till att gratinera i ugnen.

Muscatpumpa grön

Muscatpumpan påminner om en skalad jätteclementin, där man tydligt ser klyftorna. Den har ett tjockt orange-rött fruktkött som är fast.

Smaken är fyllig och delikat. Pumpan används mycket i matlagning, till paj, bräserad, syltad, i soppa och marmelad etc. God också rå i tunna skivor eller strimlor, gärna ihop med lite olivolja och salt.

white-ghost-pumpa-hel-o-delad-560x560-IMG_2908

White Ghost

White Ghost kallas även Albino pumpa, Snowball, Casper, Lumina, Baby Boo och Cotton Candy Pumpa.

Denna pumpa har ett krämfärgat fruktkött och ett vitt skal. Fruktköttet är fast med en nötaktig smak med lätt sötma. Passar bra till soppor, pajer och inläggningar. En läcker pumpa att fylla och gratinera eller servera soppa ur.

Den spökligt vita pumpan kan med fördel målas och dekoreras och användas som bordsdekoration.

Patidou

Patidou kallas även ”Sweet Dumpling”. Det tjocka skalet är elfenbensfärgat med inslag av orange och grönt.

Den kan rårivas tillsammans med en vinägrett. Den kan också gratineras hel.


Utmärkt för enstaka portioner eller som bordsdekoration.

Jack Be Little

Jack Be Little är en liten, klyftad pumpa med orange, fast fruktkött.

Mycket dekorativ att gröpa ur och använda som t.ex portionsskål fylld med pumpasoppa eller sallad. Den kan också gratineras hel.

Baby Boo

Baby Boo är en miniatyr pumpa med vitaktigt fruktkött och ett vitt skal.

Utmärkt för enstaka portioner. Den spökligt vita pumpan kan med fördel målas och dekoreras och användas som bordsdekoration.

Pommes d´or

Pomme D´or är rund, orange och slät i skalet. Fruktköttet är mycket smakrikt. Utmärkt för enstaka portioner eller som bordsdekoration.

Mesa Queen

Mesa Queen är en oval pumpa med ett mörkt grönsvart hårt skal. Det krämiga och ljust gulvita köttet har en god nötig smak. Den kan användas färsk, riven som råkostsallad eller anrättad.

Acorn vit

Detta är en sällsynt variant. Skalet är hårt och gräddvitt och formen något skårad, som en blomma om du skär frukten i skivor. Fruktköttet är gulvitt, krämigt och mjukt med en söt smak.Pumpan kan skalas men oftast tillagas den hel med skalet på.

Skär den i skivor och rosta i ugn med olja och färska örter. Som kokt är den god i soppor, stuvningar, risotto, kakor och andra bakverk. God att fylla med kött, ost eller grönsaker och gratinera.

pumpor-x3-shokichi-hel-o-delad-IMG_1619

Shokichi

Shokichi är en liten, behändig pumpa. Skalet kan vara grått, grönt eller rödorange. Fruktköttet är fast. Den har en söt, fin, kastanjeliknande smak. God att rosta i ugn, steka, använda i bakverk eller gratinerad med någon god sås eller ost.

Den lilla storleken gör den perfekt för små hushåll eller att servera i halvor gratinerad eller fylld med soppa.

halloweenpumpor