pumpor

PUMPATIDER

Vad är skillnaden mellan pumpa och squash?

Det finns faktiskt ingen skillnad.

Många menar dock att pumpor är orange till färgen och allt annat är squash. Benämningarna squash och pumpa kan användas för alla sorter av Cucurbita-arter. Pumpan härstammar ursprungligen från Amerika där den odlades av indianer. Ordet squash härstammar från amerikanska indianspråk fö omogen eller rå och används mest för de sorter man skördar på sommaren, t.ex zucchini, pattison och gul squash. Man har hittat fynd som tyder på att pumpor användes till mat, musikinstrument, kärl och prydnad redan 8 500 f.kr. Till Europa kom pumporna på 1500-talet.

Liten pumpaskola:

Pumpan tillhör, liksom squash och melon, gurkfamiljen och är en slingerväxt. Det finns en mängd olika sorter med varierande form, färg och vikt. Pumpor kan bli mycket stora. Det är inte ovanligt att finna exemplar som väger 50 kilo.

Pumpa kallas även vintersquash. Det som skiljer sommarsquash från vintersquash är att den har längre utvecklingstid och ofta går att spara över vintern. Den har hunnit bli större än sommarsquashen och den skördas på hösten när frukten är riktigt mogen och har fått hårt skal. Hos dessa pumpor är fruktköttet torrare och mycket sötare och det blir krämigt vid tillagning. Man kan t.ex. fylla och ugnsbaka eller gratinera den, eller göra soppa eller bakverk av den.

Hur stor kan en pumpa bli?

Världens största pumpa, hittills, skördades 28 september 2012 och vägde dryga 911 kilo. Det var Ron Wallace från Greene, Rhode Island, USA, som hade odlat fram denna rekordpumpa.

Sveriges största pumpa, hittills, odlades fram 2009 av Anders Lilja i Ålem och vägde 626 kg (näst störst i Europa någonsin). Detta var hans 4:e raka rekord! Även 2010 vann han priset årets största pumpa, dock med en mindre pumpa. Denna vägde ”bara” 588,5kg.

Tillagning

Lättast delar man en pumpa genom att först skära den i klyftor innan man skär bort skalet. Men om pumpan ska rostas i stora bitar kan skalet sitta kvar till efter tillagningen, då det är lättare att få bort. Av 1 kg pumpa blir det ca 8 dl efter kokning.

Pumpa är lätt att använda, den kan ugnsbakas, rostas, mosas eller stekas. Den passar bra även i efterrätter som sorbet och i bakverk, t ex muffins. Pumpan kan också ätas rå i sallader eller användas i sylt och marmelad. Pumpasalsa och pumpachutney är goda tillbehör till kötträtter.

Pumpafrön kan rostas och ätas som snacks. De är dessutom mycket goda i sallader och i matbröd.

Pumpa kan frysas i form av mos eller som färdigkokta tärningar.

Förvaring

Om skalet inte är skadat kan man lagra pumpan torrt och svalt, 7-10°, i flera månader. Delade pumpor har kortare hållbarhet.

Näringsvärde, per 100g ätlig del:

Energi 25kcal/103 kJ, Vatten 92 g, Protein 1,0 g, Fett 0,1 g, Kolhydrater totalt (ej fibrer) 4,8 g , Kostfiber 1,7 g, Kalium 340 mg, ß–karoten 960 µg, C–vitamin 9 mg.

Skära ut pumpamonster

Några vanliga sorter:

Halloweenpumpa

Denna pumpa heter egentligen Jättepumpa och är den vi använder när vi gör Halloween-pumpor.

Den har ett saftigt fruktkött med lätt sötma och passar bra i soppor, pajer och inläggningar. Vikten kan variera stort, mellan ett halvt till flera hundra kilo.

pumpa-muscat-med-skiva

Muscatpumpa

Muscatpumpan påminner om en skalad jätteclementin, där man tydligt ser klyftorna. Den har ett tjockt orange-rött fruktkött som är fast.

Smaken är fyllig och delikat. Pumpan används mycket i matlagning, till paj, bräserad, syltad, i soppa och marmelad etc. God också rå i tunna skivor eller strimlor, gärna ihop med lite olivolja och salt.

Butternut

Butternutpumpa är en pumpaväxt som ser ut som ett stort päron.

Den har en fast konsistens och ett knallorange, köttigt inre som lämpar sig väl för matlagning. Smaken är söt och nötaktig. Populär hos gourmetkockar.


– Bland de bästa matpumporna!

– Konsumentvänlig storlek!.

pumpa-dekoration

Dekorationspumpa

Dekorationspumporna är små och dekorativa. De finns i många färger, storlekar och former.

Torka dem i ett varmt rum eller på ett element så håller de längre, upp till flera år om du har tur. Gör du ingenting så håller de åtminstone några månader. De går även att äta, vilket man helst bör göra innan de har mognat.

pumpa-turban-1st-2014-1-IMG_5190

Turbanpumpa

Turbanpumpa tillhör jättepumporna som kan väga allt ifrån 0,5 kg ända upp till 600 kg.

Utseendet är mycket speciellt och dekorativt. Skalet är skrovligt och kan variera i färg beroende på sort. Det finns helgröna men även orange med fläckar och ränder i olika färger.

Fruktköttet är guldgult och har söt, nötaktig smak. God i soppor och inläggningar.

pumpa-crown-prince-hel-o-halv-IMG_5234

Crown Prince

Crown Prince är en vacker blågrå pumpa med hårt skal.

Köttet är ljust orangefärgat och har en nötig, söt smak. Lämplig både att äta färsk men även att lagra.

Påminner om en Halloweenpumpa. Mycket användbar som kokt, bakad, fylld, inlagd eller som dekoration

Mesa Queen

Mesa Queen är en oval pumpa med ett mörkt grönsvart hårt skal. Det krämiga och ljust gulvita köttet har en god nötig smak. Den kan användas färsk, riven som råkostsallad eller anrättad.

Jack Be Little

Jack Be Little är en liten, klyftad pumpa med orange, fast fruktkött.

Mycket dekorativ att gröpa ur och använda som t.ex portionsskål fylld med pumpasoppa eller sallad. Den kan också gratineras hel.

pumpa-baby-boo

Baby Boo

Baby Boo är en miniatyr pumpa med vitaktigt fruktkött och ett vitt skal.

Utmärkt för enstaka portioner. Den spökligt vita pumpan kan med fördel målas och dekoreras och användas som bordsdekoration.

pumpa-patisson-gul-delad

Pattison

Pattison är en fransk pumpa med tallriksrund form och veckade kanter, ofta med en upphöjning i mitten. Utseendemässigt kan den också påminna om ett flygande tefat.

Den är känd under flera namn bl.a. tefats- eller musselsquash. Fruktköttet är fast och smakrikt. Den påminner i smaken om kronärtskocka och squash. God och dekorativ att fylla.

Kan även kokas och serveras till en vinaigrette eller bara skivas i tunna skivor och stekas tillsammans med vitlök. Små, späda exemplar kan kokas hela och ätas med skal och allt.

pumpa-spagetti-hel-o-delad

Spagettipumpa

Spagettipumpa påminner i storlek och form om en gul honungsmelon. Den är oval till rund, blank och gulorange när den är ätmogen.

Fruktköttet är ljust gult och delar sig efter kokning i trådar, så att det påminner om spaghetti. Smaken är mild och neutral. Fruktköttet är hårt och oätligt innan pumpan är kokad.

Spaghettipumpa kokas, gärna delad, 10-20 minuter. Tag upp den och skrapa loss det mjuka fruktköttet från skalet. Servera varm som grönrätt med någon god sås. Det kokta fruktköttet kan gratineras, användas i soppa och sallader.

pumpa-hokkaido-rod-hel-o-deladpumpa-hokkaido-gron-hel-o-delad

Röd- & Grön Hokkaido

Röd- & Grön Hokkaido härstammar från den japanska ön med samma namn, Hokkaido.

Pumpan är fikonformad och skalets färg kan skifta mellan grönt och orange-rött. Uchiki Kuri är den vanligaste sorten och är droppformad med orange-rött skal. Smaken är söt och lite nötaktig.

patidou-tva-hela-IMG_5237

Patidou

Patidou kallas även ”Sweet Dumpling”. Det tjocka skalet är elfenbensfärgat med inslag av orange och grönt.

Den kan rårivas tillsammans med en vinägrett. Den kan också gratineras hel.


Utmärkt för enstaka portioner eller som bordsdekoration.