Svensk kvalitétspotatis från Laholm
Magnus Magnusson har odlat potatis sedan 1992. Med utgångspunkt från föräldragården startade han företaget med fokus på potatis men här odlas även raps, spannmål, purjolök, vitkål, rödkål och pumpor.
Här, i Laholms kommun, på den halländska jordbruksmarken har det alltid odlats potatis av bästa kvalité. Med ett stort engagemang och kvalitèn i fokus har företaget vuxit och idag är det en av Sveriges största matpotatisodlingar med 430 ha där de odlar de vanligaste sorterna i en idealisk jord.
M. Magnusson är certifierad enligt SMAK och hans potatis är SMAK-märkt. Det innebär att den hanteras på rätt sätt och håller hög kvalitet. All potatis är IP-odlad, vilket innebär att man är registrerad hos Jordbruksverket som gör årliga kontroller. Produkterna är märkta med Svenskt Sigill.
Logiskt odlade produkter
Plantering
Tidigt på våren, så fort tjälen gått ur jorden, börjar man förbereda för årets odling. Först harvas jorden och därefter gödslas den. När detta är gjort börjar man plantera årets sättpotatis.
Till största delen odlas potatisen på gården men för att kunna erbjuda hög flexibilitet och leveranssäkerhet året om sker viss odling även genom andra odlare.
Skörd
När potatisplantan blommat är den redo för skörd. Detta sker med hjälp av en potatisupptagare som varsamt separerar de näringsrika knölarna från blasten. Potatisen töms upp i potatislådor, och transporteras därefter till packeriet.
Tvättning & sortering
Väl inne i packeriet tvättas och poleras potatisen i färskvatten. Därefter sorteras den efter kvalitet och storlek för att slutligen packas i sitt emballage.
Anläggningen är modern och ändamålsenlig. För att optimera produktionen använder de en optisk sorterare som ger en exakt och effektiv sortering.
Magnus Magnusson lagrar 10 000 ton potatis om året i tempererade och ventilerade lokaler. Det ger potatisen en hög kvalitet med en hög skalfinish.
I sortimentet hittar du under året bl.a…
Förpackat:
Potatis Färsk 900g
Potatis Jul Delikatess 900g
Potatis Nyår Delikatess 900g
900g med specialtryck, t.ex. Potatisens Dag
Potatis Fast 5 kg
Potatis K-E Mjölig 5 kg
Lösvikt:
Färsk tvättad 10kg Solist
Färsk otvättad 15kg Solist
King Edward 25 kg mullad
King Edward 25 kg tvättad
Asterix 25 kg tvättad
Fast sort 25 kg tvättad
Färsk 25kg, flera sorter under säsongen
Färsk tvättad 200kg binge , flera sorter
Färsk otvättad 200kg binge , flera sorter
King Edward tvättad 200 kg binge
Asterix tvättad 200 kg binge
Fast sort tvättad 200 kg binge
Fast sort XL tvättad 200 kg binge
Liten potatisskola
Färskpotatis
Färskpotatis Swift
Swift är den tidigaste
sorten av alla, en verklig primör! Vitt kött, god potatissmak och runda knölar.
Färskpotatis Rocket
Rocket är en av de allra tidigaste potatissorterna med välformade, runda knölar och mild välsmak. Vitt, nästan genomskinligt kött. Fastkokande.
Färskpotatis Solist
Solist är rund med ett gult kött. Lite smörig i smaken. Sorten är lika god med bara en klick smör och flingsalt och passar lika bra till sill som till grillat kött, kyckling eller fisk. God i sallader.
Höst-/vinterpotatis
King Edward
King Edward är en mycket mjölig sort – poäng 6 på skalan över mjölighet, vilket är ett av de högsta poängen. Detta gör King Edward till en utmärkt sort att göra krämigt mos och lätta, fluffiga bakpotatisar på. Funkar även bra till chips. King Edward är en traditionell matpotatissort och har ett vitt skal med rosa färgskiftningar vilket gör den lätt att känna igen. Den har ett krämfärgat kött och en mycket god smak. Då sorten lätt kokar sönder bör man koka den försiktigt om man vill servera hela potatisar.
King Edward är en gammal sort och har odlats i Sverige sedan början av 1900-talet. Ursprungligen kommer sorten från Storbritannien,
Passar bra till:
Mjöligt kok, Potatismos, Gratänger, Bakpotatis
Asterix
Asterix är en rödskalig, fast potatis med smörig, lite nötig smak. Den har en relativt hög stärkelsehalt dock så det är en bra allroundpotatis som passar till det mesta. Funkar bra till t.ex. kokning, råstekning, stuvad potatis, klyftpotatis, pommes frites, gratänger, potatissallat, Janssons frestelse och hasselbackspotatis.
Passar bra till:
Fastkokande, Stekning, Råstekning, Fritering, Potatismos, Gratänger, Soppa, Potatissallad, Bakpotatis
Melody
Melody är en ljusgul sort med en blank yta och runt ovala knölar. Fast sort med låg stärkelsehalt. En utmärkt mångsidig universalpotatis med god smak och bra koncistens. Melody mörknar inte då den kokas och dess konsistens håller bra.
Passar bra till:
Fastkokande, Stekning, Råstekning, Fritering, Potatismos, Gratänger, Soppa, Potatissallad, Bakpotatis
Bintje
Bintje började odlas i Sverige på 1940-talet. Bintje betraktas av tradition som en fast potatissort, men i takt med allt mindre kvävegödsling har den ändrat karaktär åt det mjöliga hållet. Sorten har ovala knölar och gul köttfärg. Bintje kan användas till det mesta; koka, steka, fritera, i gratänger med mera.
Passar bra till:
Fastkokande, Stekning, Fritering, Råstekning, Gratänger, Soppa, Potatissallad, Bakpotatis
Gala
Gala är en rund och slät potatis av den fastare typen. Väldigt god smak! Gala är en tidigt mognande sommar- och höstpotatis som vi kan njuta av under hösten/vintern.
Passar bra till:
Fastkokande, råstekning
Belana
Belana är en medeltidig till sen högavkastande matpotatissort från Nederländerna. Skalet är gult och köttfärgen kraftigt gul. Belana kan man servera när man vill ha lite mer potatissmak. Den är en fastkokande sort som har rundovala knölar med röda ögon.
Passar bra till:
Fastkokande, Stekning, Råstekning, Gratänger, Soppa, Potatissallad, Bakpotatis
Folva
Folva är en medeltidig fastkokande sort från Danmark. Den har gult kött och rundoval form. Sorten har ganska korta lagringsegenskaper och du hittar den främst fram till jul.
Passar bra till:
Fastkokande, råstekning
Delikatesspotatis
Kulpotatis
Detta är små, utvalda, runda knölar av fasta potatissorter. De vattenskrubbade potatisarna är klara för användning i ugn eller gryta och kan med fördel ätas med skalet på. Snabblagade som pasta. Kulpotatis passar även utmärkt till sillen med sina små, klotrunda potatisar. Helstekta i ugn eller panna är en riktig höjdare!
Små & Fina/Smått & Gott
Små vattenskrubbade, runda potatisar, klara för användning i ugn eller gryta och som med fördel kan ätas med skalet på. Snabblagade som pasta. Små och fina passar även utmärkt till sillen med sina små, klotrunda potatisar. Helstekta i ugn eller panna är en riktig höjdare!
Amandine
Amandine är en fastkokande delikatesspotatis. En mandelpotatistyp med gyllengult kött och en fyllig och fast struktur. Amandine smakar som en primör året runt och passar till många maträtter. Ät den gärna som den är, lätt kokt med en klick smör och lite salt. Eller baka den hel i ugnen med havssalt, rapsolja och timjan. Ursprungligen kommer sorten från Frankrike (Princesse Amandine) där den är mycket populär men odlas numera i Sverige.
Mandel
Mandelpotatis är Norrlands goding med en lätt nötsmak. Sorten är mjölig, långoval och njurformad med gult kött. Mandelpotatis kokas helst med skalet på. Koktiden är kortare än andra sorter. Håll koll på tiden så att potatisen inte kokar sönder. Den speciella smaken gör att den passar bra till fisk, skaldjur och vilt. Den är också god i potatismos eller en klassisk potatis- och purjolökssoppa.
Mandelpotatis är ett klassiskt tillbehör till surströmmingspremiären!