Banan  – svenskarnas favorit!

 

Visste du det här om banan?

Bananplantan är inte ett träd, utan faktiskt en jätteört som kan bli upp till tio meter hög. Den har en kraftig stam, breda blad och en fruktställning (en s.k. bananstock) som kan bära upp till 200 bananer. Själva frukten räknas som ett bär.

Länderna Ecuador, Colombia, Costa Rica, Guatemala, Honduras och Panama står för ungefär 80 procent av de bananer som konsumeras i EU-länderna. Bananerna skördas och transporteras alltid gröna och omogna för att sedan mogna i speciella mognadsrum vid ankomst.

De bananer vi äter i Sverige är bara ett fåtal av många sorter och den vanligaste är sorten Cavendish.

Man brukar dela in bananer i två grupper. Mjölbananer och dessertbananer. Mjölbananen (som även kallas kokbanan eller platanos/ plantain) måste tillagas innan den äts. Dessertbananen skalar man och äter som den är. Bananen innehåller mycket nyttigt. Bland annat vitamin B6, kalium och magnesium.

Inom folkmedicinen anses bananen ha en läkande verkan mot mag- och tarmsjukdomar.

Goda skäl att äta banan:

• Bananer är naturligt fria från fett, kolesterol och salt
• De innehåller en rad olika vitaminer och mineraler
• De ger dig snabb påfyllning av energi
• Full med kostfibrer som håller dig mätt
• En medelsstor banan innehåller ungefär 25 procent av ens dagliga behov av vitamin B6
• Godis med lågt kaloriinnehåll
• Miljövänlig förpackning – sitt eget skal
• Enkel att ta med vart man än går
• Passar till både matlagning ch desserter
• Den goda smaken, så klart!

Näringsvärden, per 100g:
Energi 396kJ/95 kcal, Fett 0,10 g (varav mättat 0,03 g), Kolhydrater 21,30 g (varav sockerarter 18,1g ), Fibrer 1,40 g, Protein 1,13 g, Vitamin C 9,0 mg, Vitamin B6 0,310 mg, β-Karoten 20 µg, Folat 14,0 µg, Kalium 330,0 mg, Kalcium 6,0 mg, Fosfor 23,0 mg, Magnesium 27,0 mg, Salt 0,00g,

Förvaring:
Bananen gillar inte kyla utan ska helst förvaras i rumstemperatur. I kylen missfärgas skalet så bananen ser tråkig ut. Däremot brukar själva bananen inte påverkas av detta om den är kvar i sitt skal.

Hann du inte äta upp alla dina bananer?

Ingen fara – mogna bananer kan du frysa in! De blir inte som en färsk banan i konsistensen men funkar utmärkt till t.ex. nyttiga smoothies eller banankaka. Skiva o lägg i en burk så har du alltid banan hemma till detta. Så sätt igång och ladda frysen nu – inget mer svinn på banan här!

Perfekta mellisen vid aktivitet och utflykt!

Snabb energipåfyllning som ju redan ligger förpackad och klar i sitt egna skal! Vill du ta med dig färdiga skivor så kan du pressa lite lime (eller annan citrus) över dem. Då håller de sig fina längre utan att bli bruna. Funkar även till fruktsallad och desserter där du vill förbereda lite innan.

Bananens Dag 4 mars!

Den 4 mars 1909 bildade den norske redaren Carl Matthiesen The Banana Company AB (AB Banan-Kompaniet ) och de första bananerna kom till Sverige, Göteborg för att vara exakt! Banan-Kompaniet var bland de första att annonsera i veckotidningarna och då kunde en slogan lyda ”Har Mor FYFFES hemma idag?” eller ”Världen snabbaste frukost”.  Det lär ha gett resultat för nu är det ju svenskarnas populäraste frukt!

Vårt sortiment på bananer

Ekologiska & Fairtrademärkta bananer

Fairfresh Eko & Fairtrade bananer

Dole Eko & Fairtrade bananer

Ekologiska bananer

Dole EKO bananer

Chiquita EKO bananer

Ecofresh EKO bananer

Konventionellt odlade bananer
”Rainforest Alliance”

Dole Premium bananer

GoFresh Premium bananer

Chiquita Premium bananer

Recept med bananer