Svenska Jordgubbar

”Hög leveranssäkerhet av fräscha, nyplockade bär till marknadens bästa priser ger nöjda kunder i alla led!”

Våra odlare levererar smaken av sommar!

Vi har lång erfarenhet av att hantera svenska jordgubbar och har sedan många år mycket bra samarbete med flera av de bästa producenterna på bär i Sverige. Producenter som erbjuder bär av högsta kvalitet med en mycket hög leveranssäkerhet.

Tack vare producent-bredden optimerar vi längden på säsongen. Det ger er möjlighet att serva era kunder med svenska bär under en längre tid än bara under de hektiska veckorna kring midsommar.

Alla våra askar har EAN-kod på asken och några har även sortinfo så du vet vilken jordgubbssort du köper.

Alla våra odlare är certifierade enligt Svenskt Sigill med:

• IP Arbetsvillkor   >>
• IP Sigill Frukt & Grönt Bär  >>

Detta gör att du kan känna dig trygg att odlingen och bären är kvalitetssäkrade och att de anställda har trygga arbetsvillkor och rättvisa löner. Du hittar alltid odlarens IP-nummer på deras respektive ask.

Kinnebär – PREMIUM LYX!

Kinnebär Premium Lyx – utvalda, solmogna bär från våra bästa odlare!

Varje dag plockas de finaste bären på åkern hos våra utvalda odlare och kyls ner direkt. Därefter sorteras de ytterligare en gång innan de packas på kyl i Kinnebärsasken. Den läckra asken är i godisrosa papp med lock som gör att de kan staplas på varandra. Asken rymmer ca 500g, precis som våra vanliga askar, men endast utvalda Premiumbär hamnar alltså i denna ask.

gotegubbar-text-rubrik

gotegubbar-rubrik3-hemsidan

Götegubbar
Odlat för Göteborgare – Goa Gubbar helt enkelt!

Gotegubbar-10x500gr-SE-IMG_9679

Varför finns det Götegubbar?

Efter många års erfarenhet av jordgubbshantering så har vi sett ett mönster i försäljningen av vissa bärtyper i Göteborg och då tänkte vi att vi försöker plocka ut den typen av bär som Göteborgarna vill ha direkt från odlingarna.

Göteborgaren är en finsmakare som vill ha söta bär men ändå med lite fasthet i bäret. De vill sällan ha mjuka bär. Därför plockar vi selektivt ut i jordgubbsfältet bär som är av just den typen och packar dessa i Götegubbens askar. Det kommer finnas begränsad tillgång som passar dessa kriterier men de duktiga plockare som våra odlare anlitar har den erfarenhet som krävs för att särskilja dessa bär.

Götegubben är en Premiumjordgubbe som följer alla villkor för svenskt sigill. Våra utvalda odlare är Vareborg i Varberg, Lönnslätts Bär i Malmö och ny för 2020 är  Abrahamhillsgård AB. De två förstnämnda gårdarna ligger nära havet och har fördel av dom sköna vindarna. Dessa vindar gör att det sällan blir blött och lerigt i odlingarna och bären kan få ta upp vattnet i sin egen takt vilket bidrar till att bären sällan blir mjuka och mosiga.

Goa gubbar helt enkelt!

gotegubbar-2ask-IMG_9653

gotegubbar-2-ask-bord

Skogens Jordgubbar i Ulricehamn

”Hebe frukt & Grönt AB nu delägare i jordgubbsodling i Ulricehamn!”


En sommardag i juli 2022 gick Hebe in som delägare i Skogens Jordgubbar i Ulricehamn AB. Bägge företagen har en lång historia i sina respektive branscher med ovärderlig kunskap. Vi blev genom denna affär första grossisten i Göteborgstrakten med del i en egen jordgubbsodling.

Skogens Jordgubbar ligger alldeles vid slalombacken i Ulricehamn. Här växer bären långsamt och hinner utveckla en mycket hög sötma. Odlingen drivs av bröderna Christer och Peter Thornè men Hebe kommer vara pådrivande när det gäller sorter och försäljning.

Till 2023 års säsong har vi tillsammans tagit fram en ny ask.

 

Abraham Hill

”Rumba & Malwina är våra favoriter”


Abraham Hill är en gård utanför Önnestad i Skåne som odlar jordgubbar på friland som säljs i stora delar av Sverige. Ni känner igen jordgubbarna på deras alldeles egna literkartong som även är Svenskt Sigill-märkt. Sedan 2019 drivs gården av Cajsa & Johan Aaby-Ericsson.

Olika sorter avlöser varandra under säsongen på fälten men huvudsorterna är Malwina och Rumba men även sorten Limalexia som är ny för 2021. Dessa kvalitetsbär märks upp med egna sortnamn på askarna så du lätt kan hitta dem.

 

Eriksgården

”Med smak för det goda”

Strax utanför Sjöbo, på vägen mot Tolånga hittar du Eriksgården. Gården ligger vackert belägen bland böljande fält med skogen som bakgrund. Anna-Karin och Nils-Erik Nilsson har i många år drivit gården men lämnade över driften av gården för några år sedan till dottern Maria och hennes man Rickard Bergkvist. De driver nu, som elfte generation, gården och barnen Ella, Anni och Olle får givetvis haka på.

Eriksgården har odlat jordgubbar sen 1987. Odlingen är på 18 hektar varav 6 hektar är så kallade tunnel-odlingar, 5 för jordgubbar och 1 för hallon. Det finns många anledningar till att odla i just tunnlar. Den främsta och viktigaste är att man kan hålla en jämn och mycket hög kvalitet på bären eftersom de inte blir direkt påverkade av vädret. Tunnlarna gör också att de kan förlänga säsongen. De plockar jordgubbar från slutet av maj ända fram till frosten kommer. Sorterna som främst odlas är Honeoye, Rumba, Sonata, Salsa och Favori.

De senaste åren Eriksgården satsat på ännu fler remonterande sorter, Amandine, Furore, Malling Centenary, Sonsation och Murano. Med dessa hoppas de förlänga säsongen då de kommer att kunna plocka mer bär i augusti, september och oktober.

Lönnslätts Bär

”Svensk sommarsmak”

Gården ligger i Hököpinge Kyrkby i Skåne på de öppna vidderna ”söder om landsvägen” en mil sydost om Malmö. Den näringsrika och lite tyngre jorden gör att jordgubbarna växer lite långsammare och blir smakrikare. Mats Olsson drev gården mellan 1994-2023 men drivs numera av André och Ida Iacobaéus på Marsvinsholms gård som köpte företaget 2023. Odlingen av jordgubbar finns i Marsvinsholm och Hököpinge Kyrkby i Skåne. Här odlas förutom jordgubbar även sparris, sockerbetor, korn och vete

Lönnslätts Bär prövar ständigt nya sorter för att hitta de godaste bären och för att få en så lång säsong som möjligt. Idag odlas sorterna Rumba, Honeoye, Sonata, Malwina och Salsa. För att optimera säsongen täcks tidiga bär med väv och de senare sorterna halmas på vintern.

Lönnslätts Bär är även klimat-certifierade via Svenskt Sigill.

EKEBACKENS JORDGUBBAR

Ekebackens jordgubbar

”Jordgubbar odlade med hjärtat”

Strax utanför Vinslöv i Skåne ligger Ekebackens jordgubbar som numera drivs av Mikael Svensson. Mikael jobbade tidigare som odlingsansvarig hos Hans Torstensson, Ekebacken fd ägare.

Ekebacken kan erbjuda jordgubbar från tidig säsong till slutet av sommaren. All odling sker enligt den svenska kvalitets- och miljömärkningen Integrerad produktion.

På gården odlas också hallon och buntmorötter, men jordgubbarna står för största delen av produktionen.

Sorterna som odlas är främst Honeoye, Florence, Rumba, Salsa, Malwina och Sonata. Ekebackens Jordgubbar har även tunnelodling för tidigare produktion.

Jordgubbar – våra vanligaste sorter

”En jordgubbe är inte bara en jordgubbe….”

Sortinfo på askarna är något vi tog fram redan för några år sedan ihop med våra odlare.
Intresset hos konsumenterna har varit stort och man kan numera lätt hitta sin favorit bland ”gubbarna”. Unika EAN-koder underlättar i kassan.

Amandine

”Iögonfallande perfekt form”

Amandine är en relativt ny, remonterande sort (ger flera skördar under sommaren). Frukten är iögonfallande med perfekt form. Bären är fasta och mörkt röda. Smaken är utmärkt och bären har god hållbarhet. 

Charlotte

”Ljuvlig smultronsmak”

Charlotte är ett sent mognande bär som ger skörd även på hösten. Bären är mörkröda, koniska och små till medelstora. Smaken är mycket söt med kraftig smultronsmak. Fruktköttet är mörkrött och saftigt.

Darselect

”Balanserat, friskt och gott”

Medelstora till stora, hjärtformade och långsmala bär, med den gröna bladhatten högt placerad. Färgen är ljusröd till klarröd och fröna syns tydligt med sin limegröna färg.Ett mjukt saftigt bär med ett något torrare och fastare kött. Darselect är en korsning mellan sorterna Elsanta och Parker. Det är en klassisk dessertsort

Elsanta

”Vårt vanligaste importbär”

Detta är en mycket välsmakande, sötsyrlig jordgubbe. Sorten ger ofta storfallande bär. Denna jordgubbe har ett väldigt tåligt, vackert skal och fast fruktkött som gör den mycket hållbar!  Det har även visat sig i studier att just sorterna Elsanta och Honeoye har extra höga halter av fenol som är en viktig antioxidant..

Favori

”Du kan inte sluta äta Favori!”

Favori är en ny sort som vunnit många priser för sina utmärkta egenskaper. Bären  är ljusröda med en konisk form. Smaken är mycket söt med en välbalanserad arom. Mognar tidigt på säsongen.

Flair

”Elegant bär med mycket smak”

Ett djupt mörkrött, mycket vackert, hjärtformat bär med stor, elegant bladrosett och limegröna frön. Påminner mycket om sorten Darselect i utseendet. Kraftig, god och mycket aromatisk smak med nyanser av smultron och champagne. Fruktköttet är fast och spänstigt. Flair mognar tidigt på säsongen.

Florence

”Ett bär som på alla vis uppfyller våra förväntningar på hur en god jordgubbe ska vara”

Stora, pompösa och klassiskt hjärtformade bär, med en klarröd färg. Doft och smak är stor och nyansrik med solmognad, bergamott, morgondagg, te och nyslaget gräs. Friskheten är hög och ger bäret en rak och ståtlig ryggrad. Sötman är intensiv med honungstoner och söt, fet grädde. Ett nyansrikt, klassiskt gott bär där sötma, aromer och friskhet är i fin balans.

Florina

”Höstgubben som vi skördar ända in i oktober”

Ett lite knubbigt och hjärtformat ljusrött bär med limegröna frön och en stolt bladhatt. Doftar milt av citrus och smultron. God, mild smak.

Furore

”Söta, klarröda bär med bra syra”

En remonterande sort som ger rikligt med bär hela säsongen. Sorten har visat sig ha hög tolerans mot rotsjukdomar. Bären är koniska och har en klar röd färg med hög glans. God hållbarhet. Smaken är söt med en bra syra och bären är mjuka och saftiga.

Honeoye

”Generöst sött och friskt med mycket bärsmak”

Små till medelstora hjärtformade bär med rondör. Färgen är djupt mörkröd. Generös, maffig och parfymerad doft. Bäret smakar av solmognad, lime, svarta körsbär och smultron. Sötman är intensiv med en uns mylla och kallt te. Mjukt och flödande saftigt bär med välintegrerad friskhet.

Limalexia

”Som Malwina, fast ännu bättre…”

Limalexia är en ganska ny sort som påminner mycket om sorten Malwina. De storfallande bären är mycket välsmakande med en fantastiskt söt och intensiv smak med uppfriskande syra så att alla smaker kommer fram. Knubbig, lite oregelbunden form med vackert röda bär och glänsande skal.

Limalexia mognar i juni och kan bära frukt hela säsongen ut därefter.

Malwina

”Lovar i smaken ljuv romantik”

Underbart välsmakande jordgubbe. Intensiv smak med frisk syra och integrerad sötma. Mörkt röda bär som är knubbiga till formen. Mognar mitt i sommaren.

jordgubbar-malling-centenary

Malling Centenary

”En mycket hållbar nykomling”

En tidig sort med blanka, röda bär och en regelbundet konisk form. Fruktköttet är fast och mycket hållbart. Smaken är söt och saftig. Denna, relativt nya, sort är mycket populär i odlingar pga sina hållbara, vackra bär.

Murano

”Slående vacker röd färg”

Murano  är en relativt ny remonterande sort. Bären har en typisk konisk och regelbunden form. De är fasta i fruktköttet, storfallande, och ganska jämna i storleken med en stor bladrosett. De har en slående vacker röd färg och behåller färgen bra även under varmare förhållanden. Smaken är mild och fräsch. Sorten har mycket god hållbarhet.

Rumba

”Tar ohämmat för sig i både bredd och längd”

Rumba är en ganska ny sort som odlarna tror mycket på. Det är en jätte med gigantiska, knubbiga, hjärtformade bär i klassisk klarröd jordgubbsfärg. Doft och smak är mörk, maffig med inslag av solmogna smultron och honung. Ett köttigt, saftigt bär med drypande sötsyrlig smak. Lång eftersmak.

Salsa

”Vackert, varmrött med smak av aprikos och mogna körsbär”

Salsa är ett medelsent, medelrött bär med mycket god och aromatisk smak. Söt! Mognar mitt i sommaren.

Sonata

”Ljusrött, knubbigt, saftigt, sött bär med mycket friskhet”

Sonata är en korsning mellan sorterna Elsanta och Polka som tagits fram i Holland. Resultatet är en likformig, stor, koniskt formad frukt med en fantastiskt sötma! Sonata mognar tidigt under säsongen. Den har en mycket stark jordgubbssmak, särskilt i början av säsongen. Stora, breda och knubbigt runda bär. Färgen är ljusröd med inslag av orange. Fröna lyser tydligt i limegrönt. Doften är rak och ren med en hög distinkt friskhet av citrusfrukt och röda äpplen. Sött bär med smak av solmognad, röda äpplen, citrus och vårgrönska. Ett mjukt, saftigt bär med något torrare och fastare kött.

jordgubbar-sonsation

Sonsation

”Om den perfekta jordgubben fanns skulle den se ut som Sonsation”

Sonsation är en medeltidig, ganska ny sort. Bären är klart orangeröda och vackert glänsande. Fruktköttet är fast och saftigt. Smaken är sensationellt söt, god och aromatisk och du kan lätt äta upp en hel ask själv!

Recept med jordgubbar

Foto: Anita Jansson @Hebe Frukt & Grönt AB
sommardrink jordgubbar mynta citron

Visste du att…

…jordgubben tillhör familjen rosväxter och botaniskt sett inte är ett bär utan en skenfrukt, där de små ”kärnorna” på jordgubben är små nötter? Det vi äter och kallar jordgubbe är blombotten som under fruktmognaden sväller upp och blir saftig.

…. jordgubben är släkt med smultron? Våra dagars jordgubbe, Fragaria ananassa, är en korsning i Europa mellan två amerikanska arter. F. virginiana härstammar från östra Nordamerika. Härifrån kom den till England och spreds vidare för odling också i övriga Europa. F. chiloensis är vildväxande i östra Sydamerika och infördes till Frankrike i början av 1700-talet. De storfruktiga sorter som odlas i dag är resultatet av ett omfattande förädlingsarbete.

…den söta, aromatiska smak, som förknippas med just svenska jordgubbar beror på sorterna, klimatet och de långa, ljusa svenska sommardagarna som gör att bären utvecklar sin fina arom? Ju längre norrut vi kommer desto svalare nätter. Sockret i bären förbrukas inte så mycket. Vi får sötare bär!

…det skördas cirka 15 000 000 kilo jordgubbar per år, vilket motsvarar cirka 3-4 liter svenska jordgubbar per person och år, i Sverige under sommaren? Flest jordgubbar produceras i USA, följt av Spanien. Jordgubben är en flerårig växt som odlas i stora delar av världen utom de tropiska områdena.

...ordet jordgubbe användes i Sverige redan på 1700-talet på vanliga parksmultron som ersattes av jordgubben? Jordgubbe är från början dialektalt och betyder liten klump.

…ju högre sockerhalt en jordgubbe har desto kortare blir hållbarheten? Vid åskväder sjunker jordgubbarna ofta ihop pga trycket i luften.

…jordgubbar länge har kopplats ihop med kärlek? I Frankrike serverades förr i tiden nygifta en jordgubbsoppa till frukost. Jordgubbar och champagne är en klassiker när man vill fira med dem man tycker om. Dessa två smaker ihop gifter sig dessutom väldigt bra.

…jordgubbar har kort hållbarhet och bör förvaras kallt? För att de ska hålla sig fräscha ska de tas ur asken och läggas på hushållspapper i kylen. Snoppa och skölj dem strax innan de äts. Vid infrysning får man bästa resultatet om man skivar och lättsockrar bären.

Butiksmaterial

A3 Odlarinfo, exempel

 

Produktinfo, flera storlekar, exempel

 

A3 Säsongsinspiration, exempel

 

A3 Övrigt, exempel

 

A6 Recept med tillhörande A3, exempel

 

Pallsvep i tvättbart, tåligt material, exempel

Golvfolie i tvättbart, tåligt material, flera storlekar