Svalkande, söta meloner

Melon

Melon hör till samma familj som gurka och pumpa. På latin heter den Cucumis melo och omfattar många olika sorter. De sammanfattas under beteckningen sockermeloner, för att skilja dem från vattenmeloner, som tillhör en annan art – Citrullus lanatus.

Hållbarhet och förvaring:

16-20 dagar vid 10-14°C, 10-14 dagar vid 20°C.

OBS! Omogna meloner kylskadas vid förvaring under de angivna temperaturerna; däremot kan mogna meloner tåla lägre temperaturer (2-3°C) i 2 dagar.

Några sorter i vårt sortiment under året:

vattenmelon

Vattenmelon

Det finns olika typer av vattenmelon. Den vanligaste är rund, har grönt skal och rött fruktkött med svarta kärnor. Det finns också sorter med grönspräckligt skal, gult fruktkött och vita kärnor.Det finns också kärnfri vattenmelon och denna sort är numera vanligast. En mogen melon doftar starkare och skall kännas lite mjuk om man trycker lätt på den.

Vattenmelonerna har sprött och krispigt fruktkött, söt smak med viss syrlighet. De passar utmärkt som förfriskning, dessert samt även i matigare sallader.

Vattenmelon Long Dumara

Variant av vattenmelon med en lång oval form. Dessa meloner är oftast stora och det är inte ovanligt med en vikt på 10kg eller mer. Fruktköttet är mycket sött och saftigt. Sorten kan innehålla kärnor.

melon-vatten-gul

Ananasmelon

Ananasmelonen är en gul vattenmelon med en mild och söt smak. Den har ett grönt skal och fruktköttet är gult och mycket saftigt. Kärnorna är mörka eller ljusa och spridda i hela fruktköttet. Den kan även vara kärnfri.

honungsmelon

Honungsmelon

Honungsmelonen är en mindre nätmelon som tillhör sockermelonerna och är lätt spetsig i ändarna. Skalet är glatt och har längsgående skåror. Fruktköttet är ljusgrönt, sprött och saftigt med söt, fin smak. Honungsmelon är god som dessert, till kallt kött, eller i en grönsallad.

melon-orange-candy

Melon Orange Candy

Melon Orange Candy är söt som godis! Det är en gul honungsmelon med orange fruktkött. Med ett brixtal (sockerhalt) på 15 slår den det mesta i melonväg.

Sugar Baby Gold

Sugar Baby Gold – en hyllning till gommen!

Orange, krispigt kött med en avlångt oval form och gult skal. Mycket söt och god melonsmak. Kanske den sötaste i världen! Lång hållbarhet!

Det är en gul honungsmelon med orange fruktkött. Med ett brixtal (sockerhalt) på 15 slår den det mesta i melonväg.

Meloner har många användningsområden, de uppskattas både som mellanmål, dessertfrukt, i sallader och som tillbehör till varmrätter. Melon och kallskuret passar väldigt bra ihop.

melon-tiger

Tigermelon

Tigermelon är en gul melon med gröna fläckar som är nära släkt med honungsmelonen. Den har ett ljusgrönt saftigt fruktkött och en mycket fräsch och söt smak.

Thrace

Thrace är en melonvariant som odlats ekologiskt, utan bekämpningsmedel, i gränsregionen runt Evros i Grekland i flera århundranden. Den går även under namnet Golden Head. Thrace är verkligen unik, i både utseende och smak – stora frukter med ett skrynkligt, gult skal med svartgröna fläckar och en karakteristisk ”snara” i toppen. Det vitgröna fruktköttet är mycket sött, saftigt och aromatiskt!

piel del sapo

Piel de Sapo melon

Piel de Sapo är en grön avlång och spetsig sockermelon och nära släkt med honungsmelonen. Piel de Sapo betyder grodskinn på spanska. Färgen är klar grön med mörka, nästan svarta, ojämna inslag. Fruktköttet är ljust krämvitt och mycket saftigt. Smaken är söt och smakrikt mild. Passar utmärkt som dessertmelon.

Jimbee Tropical

Jimbee Tropical är en helt ny variant av Piel de Sapo, Corazón de Oro, med ett orange fruktkött. Sorten har ett mycket sött, saftigt och krispigt fruktkött med en tropisk smak.

melon-orange-flesh-hel-o-delad-IMG_3421

Orange Flesh

Orange Flesh honungsmelon är oval till rund till formen. Färgen är vit till blekt gul på skalet när frukten är mogen. Det laxfärgade fruktköttet liknar mer det hos Cantaloupemelon och är fast men ändå saftigt med en mycket söt smak.

Sorten är en hybrid som korsats fram mellan en grönköttig honungsmelon och en orangeköttig muskmelon (cantaloupe). Den tidigaste dokumentationen hittar man i en frökatalog från 1929. Denna melon har ett höt innehåll av betakaroten och är den honungsmelon som innehåller mest C-vitaminer.

melon-sweet-snowball-IMG_0370-500x500

Sweet Snowball

Sweet Snowball är en variant inom gruppen sockermeloner. Melon hör till samma familj som gurka och pumpa. På latin heter den Cucumis melo och omfattar många olika sorter. De sammanfattas under beteckningen sockermeloner, för att skilja dem från vattenmeloner, som tillhör en annan art – Citrullus lanatus.

Namnet har denna roliga melon fått pga sitt vita skal. De gröna fläckarna och den runda formen gör sorten extra iögonfallande. Fruktköttet är supervitt och mycket sött. Sorten kommer ursprungligen från Korea.

 

Sugar Baby Matisse

Sugar Baby Matisse – mycket söt smak!

Rund form med grönspräckligt skal på krämvit botten. Fast och krispigt, kritvitt fruktkött.
Det är en mycket söt melon med en hög brix (sockerhalt).

Sugar Baby Matisse är en variant inom gruppen sockermeloner. Melon hör till samma familj som gurka och pumpa. På latin heter den Cucumis melo och omfattar många olika sorter. De sammanfattas under beteckningen sockermeloner, för att skilja dem från vattenmeloner, som tillhör en annan art – Citrullus lanatus.

Vit Honeydew

Vit Honeydew är en rund typ av honungsmelon med blekt grönt till krämfärgat skal. Fruktköttet är ljusgrönt, sprött och saftigt med mycket söt, fin smak.

God som dessert, till kallt kött, eller i en grönsallad.

Limelon

Limelon är en ny melonsort med en fräsch smak av lime. Skalet är grönrandigt och fruktköttet grönvitt. Den har en hög halt av askorbinsyra och citronsyra men är även hög i sötma vilket ger en spännande smak. Passar bra i sallader, juice och smoothies. Testa den ihop med jordgubbar!

melon-galia

Galiamelon

Galiamelon och Ogenmelon är mycket smakrika, söta och aromatiska sockermeloner med gul/ grönt skal. Namnet Galia kommer från Kibbutz i Israel. Färgen på fruktköttet varierar från krämvitt till ljusgrönt och konsistensen på fruktköttet är ganska fast. De passar allra bäst som dessertfrukt, men kan även serveras som tillbehör till varmrätter. Helt suverän att dela upp och servera till kallskurna rätter.

Galiamelon är en favorit hos barnen.

natmelon-svensk21

Nätmelon svensk

Svensk nätmelon doftar ljuvligt!

Nätmelon har fått sitt namn efter det typiska nätmönstret på skalet. Den är rund i formen. Skalet är tunt, ljust gulaktigt och fruktköttet laxfärgat, mjukt och smältande. Nätmelonen är en dessertfrukt med söt, mild smak. Nätmelon odlas i Sverige och skördas under sen vår till september.

Det finns även Nätmelon från bl.a Italien men den har lite andra egenskaper, t.ex. tjockare skal

 

melon-it-nat-2015-hel-o-halv--IMG_8194

Nätmelon italiensk

Denna tjockskaliga, grågröna nätmelon som är lite klyftad i skalet har en alldeles ljuvlig smak! Fruktköttet är laxfärgat, mjukt och smältande, precis som hos cantaloupe melonen.

Nätmelon har fått sitt namn efter det typiska nätmönstret på skalet. Det är en dessertfrukt med mycket söt, aromatisk smak.

Nätmelon odlas även i Sverige och skördas under juli-september. Denna sort har lite andra egenskaper, bl.a tunnare skal och mildare smak, än den italienska.

melon-cantaloupe

Cantaloupemelon

Melonen är namngiven efter en stad söder om Rom med samma namn. Cantaloupe är en sk sockermelon med ljusgult till orange fruktkött. Melonerna är väldigt aromatiska och smakrika. De är 10-15 cm i diameter och har ett finmaskigt nät på skalet. En utmärkt dessertmelon! Använd den i sallader eller fylld med glass och bär. Cantaloupe är väldigt gott ihop med t.ex. kallskuret.

melon-charentaise

Charentaismelon

Charentais är melonernas Rolls Royce!

Sorten utvecklades som en förfinad cantaloupemelon i Frankrike runt 1920. Det är en s.k. sockermelon och nära släkting med Cantaloupemelon. En mogen Charantais doftar underbart! Skalet är gråbeige med gröna revärer. Fruktköttet är djupt orange, sött med en lyxig smak.

Gröp ur kulor ur melonerna och fyll dem med t.ex.bär. Skivor av Cantaloupe melon passar utmärkt ihop med kallskuret. Det är också gott att göra en melonsalsa och servera till en köttbit.

melon-honeymoon-hel-IMG_0381-560x560

Honeymoon Charentais

Honeymoon är en raritet! Detta är en mycket söt variant på charentaismelonen med sammetslent, gräddvitt skal och orange fruktkött med smak av honung.

Nätmelon Waikiki

Waikiki är en exotisk, söt och saftig nätmelon. De har ett vitaktigt, lite cremefärgat, nätat skal med ett intensivt laxfärgat kött. Kombinationen av vitt och orange påminner om tropiska och paradisiska stränder, därav namnet. Formen är oval. Waikiki får endast odlas på licens.

Iransk nätmelon vit

En stor, avlång nätmelon med vitt fruktkött. Frasig och hårdare konsistens än en vanlig vattenmelon men med smaker som drar åt silkeslen honungsmelon, apelsinblomsvatten och pistage.

Iransk nätmelon orange

En stor, avlång nätmelon med orange fruktkött. Frasig och hårdare konsistens än t.om. en vattenmelon med ett mycket saftigt och sött fruktkött med smaker som drar åt vanilj och clementin.

Nätmelon Torpedo

En melon som har sitt ursprung i Ryssland/Uzbekistan där den odlats i flera århundraden. Namnet torped kommer från den långsträckta formen. Stora frukter med långsträckt oval form, upp till 9 kg. Sött, saftigt kött med en himmelsk doft!

Gwanipa Tangy Twist

Gwanipa är en ganska ny melonsort som kom ut på marknaden 2012. Denna spännande sort, som påminner om en cantaloupe både i smak och utseende, har dessutom en påtagligt uppfriskande, syrlig, citrussmak.

Melonen odlas i Spanien och finns tillgänglig från mitten av juni till augusti.

Recept med melon