vimpel-Sverige-egen

Svenska päron

Den svenska päronsäsongen sträcker sig mellan augusti-oktober!

Passa på att njuta så länge det varar!

Päron har odlats i flera tusen år av bl a grekerna. Romarna spred päronodlingen till resten av Europa och särskilt i Frankrike vann päron stor publicitet. I Sverige odlades päron under medeltiden. Vid kolonisationen av Nordamerika på 1600-talet förde européerna med sig päron till Amerika. Idag odlas päron i alla världsdelar. Det finns en mängd sorter, som ger ett stort urval med olika säsong, smak och arom, beroende på olika växtbetingelser.

Svenska päron säljs under augusti och oktober, resten av året importeras frukten.

Recept med päron

Svenska päronsorter i vårt sortiment!

päron alexander lukas

Alexander Lucas

Alexander Lucas upptäcktes 1870 i Loiredalen. Blev uppkallad efter en tysk plantskoledirektör 1874. Det är ett helgrönt, stort vackert päron med med ganska tjockt skal. Fruktköttet är vitt och saftigt. Smaken är utsökt med mycket sötma.

Mognar i november – december.

Anna

Anna är ett ganska storfallande och motståndskraftigt päron som passar bra till ekologisk odling. Den knubbiga frukten har ett saftigt fruktkött och en mycket söt smak som påminner om den hos päronet Conference. Anna är en av de godaste sorterna bland de robusta päronen.

Säsong: slutet av september – november.

Bonne Louise

Bonne Louise (d’Avranches) är ett mycket gammalt päron. Det odlades ursprungligen i Frankrike av M. Longueval d ́Avranches och var ute till försäljning på marknaden redan 1780. Frukterna är ganska stora och avlångt päronformade. Skalet är vackert gulgrönt med en brunröd kraftig rodnad som övergår i rött. Fruktköttet är gulvitt, saftigt och smältande med en behaglig doft. Smaken är söt och lätt syrlig.

Säsong: oktober – november.

Carola

Detta päron döptes efter Carolas första vinst i melodifestivalen. Det är den allra första päronsorten som skapats på Balsgård. Korsningen gjordes redan 1946. Det tar tid innan man vet om en korsning ska bära god frukt och inte förrän 1983 fick sorten alltså sitt namn: Carola. Frukterna blir ganska stora, päronformade med gul/grönt grovt skal som kan vara täckt till en del med rost. Där solen kommit åt har päronen brunröd färg. Fruktköttet är gulvitt med god balans mellan syra och sötma.

Säsong: Slutet av oktober och hela november.

Charneu

Charneu har belgiskt ursprung och är ett medelstort, kägellikt, gröngult päron med strimmor. I Sverige odlas den endast i södra delarna. Fruktköttet är gulvitt, fint, fast, något smältande.Smaken är söt, svag och syrlig med god arom. Charneu passar både till dessert och inkokning.

Säsong: plockas i senare delen av oktober och säljas fram till slutet av november.

Clapps Favorit

är en tidig sort med mycket god kvalité. Sorten blev populär på 1860-talet i Massachusetts USA och kom till Sverige via Danmark 10 år senare. Frukten är medelstor och ”päronformad”, aningen skev och inbuktad antingen på den ena eller båda sidorna. Clapps Favorit är ett vackert päron med mattgrön grundfärg som efterhand blir citrongul med en lätt röd rodnad på solsidan. Fruktköttet är vitt och fast och något grovt. Päronet är mycket saftigt, med en aromatisk söt smak. Sorten passar bra till kompott, mos, marmelad och andra slags desserter. Det är väldigt gott till blåmögelost eller getost. Passar utmärkt i grytor.

Säsong: mitten av augusti – september.

Clapps Favorit Lila

Lila Clapps Favorit är ett vackert päron mörkrött skal. Fruktköttet är vitt och fast och något grovt. Päronet är mycket saftigt, med en aromatisk söt smak. Den lila/röda skalfärgen gör att sorten blir läcker uppskuren på t.ex.ostbrickan och i sallader. Sorten passar bra till kompott, mos, marmelad och andra slags desserter. Det är väldigt gott till blåmögelost eller getost. Passar utmärkt i grytor. 

Säsong: mitten av augusti – september.

Clara Frijs

är den vanligaste päronsorten som odlas i Sverige men har sitt ursprung i Danmark. Det upptäcktes av en hovjägmästare och
hamnade på utställning i Köpenhamn. Sorten började odlas i Sverige på 1860-talet. Det är ett medelstort runt päron som är jämt avsmalnande mot det korta skaftet. Sorten har ljust gulgrönt skal. Fruktköttet är vitt, mjukt och saftigt. De är mycket ömtåliga och finns endast en kort tid efter skörden.

Säsong: slutet av augusti – början oktober.

Concorde

Concorde är ett mellanstort päron som påminner mycket om Conference päronet. Smaken är söt, saftig med en mycket fin arom. Fruktköttet är fast, sprött samt saftigt. Färgen är grön och skalet är tunt och mycket slätt. Concorde är ett otroligt gott ät- och dessertpäron.

Säsong: oktober med mycket lång lagringstid.

Conference

Denna sort drogs ursprungligen upp vid en plantskola i England och fick sitt namn efter en stor konferens år 1885, då den belönades med ett förstapris bland päronodlare. 1896 kom det första trädet till Sverige och planterades på Alnarp. Conference har långsmal form och saftigt fruktkött med söt smak. Ofta saknar de kärnor.

Säsong: september – november.

doyanne-de-comice

Doyenne de Comice

Doyenne de Comice är ett gulgrönt med inslag av brunröd täckfärg, droppformat med kort distinkt hals.
Krämigt, gulvitt, något grynigt, saftigt fruktkött med en mycket söt smak med inslag av syra. Anses av många vara världens finaste och godaste päron.

Säsong: november.

Dubbel Philip

Dubbel Philip är ett fast gulgrönt runt päron med gråaktiga rostpunkter och strimmor av brunröd täckfärg. Skalet är tjockt och fruktköttet vitt och saftigt. Smaken är söt och svagt syrlig.

Säsong: september – oktober.

Esperens Herre

Esperens Herre är ett fint medelstort päron som har stora likheterna med Greve Moltke, både i utseende och smak. Kanske är Esperens Herre ett ännu godare päron med en utomordentlig, något sötaktig smak och en utsökt arom. Frukterna är gulgröna med saftigt fruktkött.

Säsong: september – oktober.

Fritjof

Ursprunget för Fritjof är en fröplanta på Balsgård med härstamningen Clapps Favorit x Conference. Sorten registrerades i mitten på 90-talet. I Sverige har Fritjof främst blivit uppskattad somen sund och god hemträdgårdssort. Frukten är avlångt kvittenformig, av knapp medelstorlek, grön med viss rödfärgning på solsidan, och mycket välsmakande. Skördas i oktober och kan hålla sig flera månader på lager.

Säsong: oktober – december.

Greve Moltke

är ett ganska stort svenskt päron. Första gången man upptäckte detta päron var år 1850 på Thureholms gods på Själland, Danmark och päronet uppkallades efter Thurebyholms ägare, greve Adam Wilhelm Moltke. Greve Adam Wilhelm Moltke var Danmarks statsminister under åren 1848-1852. Det är ett brett, äggrunt päron med största bredden ovanför mitten. Skalet är tjockt. Grundfärgen är gröngul till gul, solbeysta delar kan få orangeröda till violettröda skiftningar. Det vita fruktköttet är saftigt och smältande med söt aromatisk smak och svag doft.

Säsong: september – oktober.

Gråpäron

är en klassiker! Det är en ganska vanlig och omtyckt sort, som ofta finns i trädgårdar, men som sällan syns i butik.
Päronen är ofta små, skalet grågrönt och grovt och fruktköttet gult, litet kornigt. Smaken är söt med en fin arom. Passar mycket bra att lägga in i sockerlag då de är små och fina! Mogen frukt har kort hållbarhet.

Säsong: september – oktober.

Göteborgs Diamant

Göteborgs Diamant är en gammal välkänd sort! Frukterna är ganska stora. Skalet är fast och färgen gul vid mognad, har mörkt rödbrun täckfärg med någon strimma. Fruktköttet är vitt och något gulaktig. Lagom moget är det saftigt, halvsmältande, sött med god smak. Fin bords- och hushållsfrukt.

Säsong: mitten av september – oktober.

Herzogin Elsa

härstammar från Tyskland. Det är en gammal sort som sägs ha uppkommit redan 1879. Päronet är medelstort-stort och gröngult med kraftig rodnad. Skalet är matt och tämligen tjockt. Fruktköttet är gulvitt, smältande med en söt smak.

Säsong: oktober – november.

Ingeborg

Sorten Ingeborg är en korsning mellan Conference och Bonne Louise. Trädet är mycket friskt och produktivt, men sorten har hittills planterats sparsamt i svenska yrkesodlingar. I norska Hardangerområdet odlas Ingeborg redan i ganska stor omfattning. Frukten är stor, brett avlång och välformad. Till färgen är den gulgrön men täcks ofta till betydande del av ett rostskikt. Smaken är god och söt.

Säsong: oktober – december.

Pierre Corneille

Pierre Corneille har fått sitt namn efter en fransk diktare i slutet av 1890-talet. Skalet är tunt och glänsande med en olivgrön grundfärg. Vid full mognad övergår färgen till gulbrun. Kanelbruna rostfläckar förekommer på delar av frukten. Fruktköttet är nästan vitt med en fin konsistens. Saftigt med en söt och välsmakande smak..

Säsong: oktober – november.

vimpel-Sverige-egen

Svenska plommon

Den svenska plommonssäsongen är kort!

Se till att du inte missar den!

De svenska plommonen kommer i augusti månad och håller på en bit in i september. Plommon behöver värme och långa höstar för att hinna mogna fram. Säsongen startar med Herman och avslutas oftast med Monark.

De svenska plommonen är kanske den godaste svenska frukten. De är saftiga med en härlig sötma och en smak som inte finns någon annanstans.

Recept med plommon

Svenska plommonsorter i vårt sortiment!

plommon-ariel-IMG_3258-500x500

Ariel

Ariel togs fram på Alnarp i Sverige genom en korsning mellan plommonet Autumn Compote och Count Althan’s Gage 1960.
Frukten är medel stor, ovalt avlång med semi-fast kärna. Ett vackert rosa/rött plommon med utmärkt smak och ett fast, saftigt gyllene fruktkött. Skalet är känsligt för sprickbildning. Kan ätas som det är eller användas till dessert..

Avalon

Avalon är ett av de godaste och sötaste plommon man kan smaka. Det är ett stort rödlila plommon med mörkgult fruktkött. Passar bra i desserter.

herman

Herman

Herman är till storleken liten till medelstor och bland sommarens första välsmakande plommon. Framtagit på Balsgård i Skåne. Smaken är aromatisk och söt med viss syra. Frukt-köttet är gult, saftigt och fast, släpper lätt från kärnan. Formen är oval till äggformad och färgen är blå-violett med ljusblå dagg. Ett svenskt plommon som mognar i augusti..

Jojo

Jojo® är ett ovalt mörkblå plommon med gult fruktkött med sötsyrlig smak. Kärnan släpper lätt. Frukten är en av de mest motståndskraftiga mot plommonvirus.

jubileum3

Jubileum

Jubileum är kronan bland svenska plommon. Det är ett stort sött plommon med mycket smak. Formen är oval och färgen rödviolett på gul botten. Fruktköttet är gult och ganska fast..

plommon-monarch-hel-o-halv

Monarch

Monark/Monarch plommon är små och blåsvarta till färgen och anses vara den första plommonsorten som odlades i Sverige. Upptäcktes 1883 på Rivers Nursery och är en variant av plommonsorten Autumn Compote. Goda att äta som de är men kan även användas i olika bakverk. Från denna plommon sort framställs ett portvinsliknande vin. Säsong från mitten av september till början av oktober.

opal

Opal

Opal är en svensk sort som tagits fram på Alnarp genom korsning mellan Reine Claude d`Oullins och Early Favorite 1925. Formen är rund till något äggformad med en tydlig fåra. Grundfärgen är gulgrön till gul och täckfärgen är rödviolett. Vid lagring blir färgen nästan blåröd. Skalet har en blågrå dagg. Fruktköttet är gult till svagt rödgult och fast. Smaken är en syrlig och saftig, men vid full mognad så är den smakrik och söt. Säsong: augusti – september.

reine-claude

Reine Claude

Reine claude är ett medelstort, runt plommon med tjock dagg. Fruktköttet är gult, saftigt, välsmakande med lagom syra. Det finns sorter både med gult och mörkrött/blått skal.

Reine Claude tros bl.a ha fått sitt namn efter en drottning (Claude) som, efter mycket barnafödande, blivit enormt fet. Några utländska diplomater, som hade svårt att ge den oformligt feta drottningen genuina komplimanger, kom på ett riktigt snilledrag. De uppkallade då Frankrikes saftigaste och mest välsmakande plommon efter henne – Reine-Claude (Reine = drottning på franska).

I den franska folkliga traditionen dyker också drottning Claude upp. Fast inte speciellt smickrande. Om man betraktar ett Reine Claude plommon så kan det mycket väl likna en kvinnobak med två skinkor och en stjärtskåra i mitten. Man visste också vem som hade den största röven i kungariket – Reine Claude!

Valor

Kallas även Valur. Stora och avlånga plommon med god sötsyrlig smak. Djupblå med ganska tjockt skal och fast kött.

Säsong: september – oktober.

victoria2

Victoria

Viktoria kommer ursprungligen från England. Victoria eller Queen Victoria, Aldertonplommon, upptäcktes först i en trädgård i Alderton, Sussex, och infördes i handeln 1844 av en plantskoleägare, Denyer, under namnet Denyer’s Victoria. Sorten blev snabbt mycket populär i Sverige under senare delen av 1800-talet Det är ett rödlila plommon med oval form. Fruktköttet är ljusgult med söt smak. Mognar i september.