Närodlat från Gällenäs Grönsaker

”Det som driver oss är vår kärlek till att odla fram fina grönsaker som får smaklökarna att dansa”

Anette och Peter van Schie på Gällenäs Grönsaker

Odlare: Anette och Peter van Schie

Var: Brålanda

Sortiment: Gurka, tomater, paprika, chili och aubergine.

”- Hej! Det är vi, Anette och Peter van Schie, som odlar tomaterna på Gällenäs Grönsaker i Brålanda. Vi är ett ungt familjeföretag och innan vi påbörjade vårt odlaräventyr tillsammans, inhämtade vi kunskap och erfarenheter inom den gröna sektorn både i Holland och i Sverige.

Med odlarglädje och kunskap odlar vi fram grönsaker med mer smak och arom utan att bespruta våra produkter med kemiska eller ekologiska bekämpningsmedel. Vi vill att vårt odlande ska vara miljövänlig och använder, därför miljöcertifierad växtnäring, värmer med flis, odlar i kokosfiber och recirkulerar vattnet i växthuset.

Att odla är inte bara ett jobb utan en livsstil som endast kan fungera om hela familjen är med på resan. Så till stor hjälp och del i vår framgång är våra föräldrar, syskon, tjocka släkten, goda vänner och anställda.

Vi odlar främst kvisttomater eftersom de sitter kvar längre på plantan och bildar mer smak och nyttigheter såsom antioxidanter. ”

Jordgubbskvist

jordgubbskvist-gallanas-IMG_9258

Jordgubbstomat

En aromatisk, smakrik, mindre plommontomat på kvist med fast kött och en kraftfull, underbart söt smak. Plommontomaten har 3 kamrar (kärnhus) vilket gör den extra köttig. Jättegod i en Italiensk sallad eller lätt kokt med basilika som tomatsås till pastan.

Gul körsbärskvist

Gul körsbärskvist

Körsbärstomater är små och smakrika. De är lämpliga som tilltugg, till garnering och på grillspettet! Dessutom kan de gula tomaterna även ätas av de flesta allergiker som vanligtvis inte tål färgämnet hos de röda.

Röd körsbärskvist

Röd körsbärskvist

Körsbärstomater är små och smakrika. Använd dem som tilltugg, till garnering och grillning. Ugnstek hela körsbärstomater på kvist tomater – supergott tillbehör till kött-/fisk- eller fågelbiten!

Kvisttomat

Kvisttomat

Kvisttomaten fås genom att man, efter att de 6 först blommorna har befruktats, pincerar bort resten. På så vis får man samma mognad och storlek på de kvarvarande tomaterna. Genom att låta kvisten vara kvar länge på plantan hinner tomaten bilda mer och fylligare smak samt mer nyttigheter. Dessutom får tomaten behålla sin näring hela vägen hem till köksbänken!

Godismix

tomater-triomix-Galleholm

Godismix

Godismixen är en härlig mix av Gällenäs Jordgubbstomat, Gul och Röd körsbärskvist.

Snacksgurka

Snacksgurka

Krispiga, smakrika snacksgurkor – perfekta till snacks och tilltugg! Dessa små minigurkor är, förutom sin tilltalande storlek, riktigt delikata. Med mindre frön, mindre vatten och mer kött än normalstora slanggurkor, har de ett krispigare bett! Ett par bett är dessutom allt som krävs för att smaska i sig dessa mini delikatesser.

Gällenäs tomater finns att få både i lösvikt och tråg, se exempel nedan:

 
tomater-triomix-Galleholm
tomater-korsbarskvist-gallenas-pkt-m-tomater-IMG_9490
gula-korsbarstomater-IMG_9801
jordgubbskvist-gallenas-pkt-m-tomater-IMG_9485
tomater-kvist-gallenas-pkt-m-tomater-IMG_9481

jordgubbstomat-gallenas-lada-sidan

jordgubbstomat-trag-gallenas-sidan-IMG_9242tomater-kvist-trag-gallenas-sidan-IMG_9237

Övriga grönsaksfrukter

aubergine-gallenas-montage-IMG_9901-560x560

Aubergine

Aubergine eller äggplanta tillhör faktiskt potatisväxterna och kallas ibland för den svarta gurkan. Den trivs bra i Medelhavet eftersom den behöver mycket värme. Den finns i olika varianter men de auberginer vi oftast ser har mörkviolett, blankt skal och är 15-20 cm långa. Fruktköttet är vitt, poröst, litet svampigt i konsistensen. Smaken är mild och neutral och kommer till sin rätt först efter tillagning.

Auberginer måste tillagas och äts oftast stekta, rostade eller ugnsbakade. Det är gott att gratinera eller panera dem så att de får mer smak. Servera dem då med citronklyftor eller svampstuvning. Auberginer är även utmärkta att grilla och marineras då ofta i olivolja, vinäger, citron, rosmarin, salt och peppar. De passar även bra i pastasåsen och i grytor. Tänk på att auberginer suger upp mycket vätska/olja.

Ska du steka aubergine så salta dem först för att dra ur vätskan. Torka därefter bort saltet och vätskan och stek sedan skivorna i olja.

De är känsliga för kyla och uttorkning. Förvaras i +8-10°. Import från Europa hela året.

paprika-rod-spets-gallenas-montage-IMG_9900-560x560

Spetspaprika

Spetsig paprika finns av olika sorter och färgerna varierar allt ifrån vitt, gult, orange, grönt och rött. Längden varierar mellan ca 15 – 25 cm.

Ramiro är en spetspaprika som är mycket glansig i skalet. Många tror att den är stark pga sin chilipeppar-liknande spetsform. Tvärtom är detta en mycket söt och mild paprika som ligger betydligt högre på brix-skalan (sockerhalt) än den vanliga s.k. Bell paprikan.

Passar utmärkt att äta som den är, att skära vackra i ringar, grilla, eller att använda i all matlagning där vanlig paprika ingår. Fyll den med en god köttfärsröra och gratinera med ost. Mycket gott!.

De är söta, rökiga, och läckra, med en lätt smärta av värme. De plockas omogna (ljusgröna) för att de inte skall hinna bli heta (blir röda när de mognar). Att äta dem är en form av kulinarisk rysk roulette. En av tio pimientos sägs nämligen vara superhet, medan resten är söta och milda.

jalapeno

Jalapeño

är mörkgrön, tjock med trubbig spets och tjockt fruktkött. Man använder mest den gröna varianten men det finns även en röd sort som är starkare än den gröna. Den är mycket populär i USA på grund av dess kombination av smak och hetta. Den gröna fruktens smak påminner om paprika och skiljer sig från mogen chilipeppar. Denna smakskillnad är speciellt tydlig i den torkade kryddan, som då kallas chile morita i sitt hemland och, om den röks, kallas chipotle.

Jalapeño används mycket inom TexMex-köket i maträtter, salsas och nachos. Utmärkt att fylla pga dess tjocka fruktväggar. Friterad ostfylld Jalapeno är hur gott som helst!

Kuriosa: Jalapeño var den första chilin i rymden. En frukt fanns med på rymdskeppet Columbia 1982. Namnet har den fått från den mexikanska staden Jalapa i Vera Cruz.

Mediumhet (2 500–8 000 scoville)

chili-rod-o-gron-mix

Dutch chile röd och grön

Spansk peppar (Dutch chile) är den vanligaste chilifrukten hos oss. Dutch chili är en variant av arten spanskpeppar (Capsicum annum). Den har sitt ursprung i Indonesien och fördes till Europa av kolonialister från Holland. Frukten odlas i holländska växthus, därav dess namn. Denna chili kallas ofta felaktigt för spansk peppar. Strikt sett är det en variant av spansk peppar.

Den påminner mycket om Cayennepeppar men är inte alls så het. Mognar från grönt till rött. Spansk peppar kan alltså vara grön eller röd – den röda är oftast starkast. Smaken är fruktig, och saftig. Är god i såser, wokar, grytor, salsa m m.

Mediumhet (2500-5000 scoville)

chili-padron-IMG_2896

Pimientos de Padrón

är en så kallad sweet chili, d.v.s. en mild söt paprika. Dessa små gröna paprikor är en stapelvara i tapasbarer i Spanien, där de helt enkelt tillagas i massor av olivolja, ibland med vitlök, över en långsam värme tills de blir rynkiga och lite brända, och serveras med ett stänk havs- eller grovsalt.

De är söta, rökiga, och läckra, med en lätt smärta av värme. De plockas omogna (ljusgröna) för att de inte skall hinna bli heta (blir röda när de mognar). Att äta dem är en form av kulinarisk rysk roulette. En av tio pimientos sägs nämligen vara superhet, medan resten är söta och milda.

Inte särskilt het, för det mesta… (0-5000 scoville)

Så här ser det ut hos oss:

Recept med tomater