Närodlat från Gällenäs Grönsaker

”Det som driver oss är vår kärlek till att odla fram fina grönsaker som får smaklökarna att dansa”

Anette och Peter van Schie på Gällenäs Grönsaker

Odlare: Anette och Peter van Schie

Var: Brålanda

Sortiment: Gurka, tomater, paprika, chili och aubergine.

”- Hej! Det är vi, Anette och Peter van Schie, som odlar tomaterna på Gällenäs Grönsaker i Brålanda. Vi är ett ungt familjeföretag och innan vi påbörjade vårt odlaräventyr tillsammans, inhämtade vi kunskap och erfarenheter inom den gröna sektorn både i Holland och i Sverige.

Med odlarglädje och kunskap odlar vi fram grönsaker med mer smak och arom utan att bespruta våra produkter med kemiska eller ekologiska bekämpningsmedel. Vi vill att vårt odlande ska vara miljövänlig och använder, därför miljöcertifierad växtnäring, värmer med flis, odlar i kokosfiber och recirkulerar vattnet i växthuset.

Att odla är inte bara ett jobb utan en livsstil som endast kan fungera om hela familjen är med på resan. Så till stor hjälp och del i vår framgång är våra föräldrar, syskon, tjocka släkten, goda vänner och anställda.

Vi odlar främst kvisttomater eftersom de sitter kvar längre på plantan och bildar mer smak och nyttigheter såsom antioxidanter. ”

CLOWN ZEBRA – NYHET 2023!

Årets nyhet Clown Zebra är en midi plommontomat med gröngul grundfärg och gröna strimmor med lite rött i och spår av blåviolett. Fruktköttet är saftigt grönt. Den har en speciell, söt smak och en lite skogig, nästan champinjonaktig smak.

YOOM™ – NYHET 2022!

Det är inte bara färgen som gör YOOM™ till en anmärkningsvärd tomat. Efter en poäng på 91,3 % i en blindprovsavsmakning som utfördes av prestigefyllda kockar och sommelierer från hela världen belönades den lila cocktailtomaten med 2020 Three Star Superior Taste Award, ett prestigefyllt pris skapat av International Taste Institute i Bryssel, Belgien.

YOOM™ är en ny, mörkt lila tomatsort med en ljusare stjärna där kronan suttit. Den krispiga, saftiga tomaten har en perfekt balans mellan syra och sötma som ger en långvarig Umami-effekt. Den intensivt lila färgen visar att tomaten är rik på antioxidanten antocyanin och karoten. Dessutom är den rik på vitamin C, magnesium och kalium – en riktig hälsobomb!

Endast ett fåtal utvalda producenter i världen får odla denna på licens. Gällenäs är fr.o.m. 2022 en av dem så nu kan vi njuta av denna sort närodlad.

Läs mer om tomaten och hitta recept här:

https://www.yoomtomato.com/recipes

Kvist-/Bordstomat röd

Extra smakrik, stor, rund bordstomat. Finns med eller utan kvist. Kvisttomaten fås genom att man, efter att de 6 först blommorna har befruktats, pincerar bort resten. På så vis får man samma mognad och storlek på de kvarvarande tomaterna. Genom att låta kvisten vara kvar länge på plantan hinner tomaten bilda mer och fylligare smak samt mer nyttigheter. Dessutom får tomaten behålla sin näring hela vägen hem till köksbänken!

Orange, stor, rund bordstomat med mild smak som passar till allt. Finns med eller utan kvist.

Kvist-/Bordstomat Orange

Orange, stor, rund bordstomat med mild smak som passar till allt. Finns med eller utan kvist.

Gul körsbärskvist

Körsbärstomater är små och smakrika. De är lämpliga som tilltugg, till garnering och på grillspettet! Dessutom kan de gula tomaterna även ätas av de flesta allergiker som vanligtvis inte tål färgämnet hos de röda.

Jordgubbskvist

En aromatisk, smakrik, mindre plommontomat på kvist med fast kött och en kraftfull, underbart söt smak. Plommontomaten har 3 kamrar (kärnhus) vilket gör den extra köttig. Jättegod i en Italiensk sallad eller lätt kokt med basilika som tomatsås till pastan.

Vit körsbärskvist

En mild tomat som passar i en sallad.

Röd körsbärskvist

Körsbärstomater är små och smakrika. Använd dem som tilltugg, till garnering och grillning. Ugnstek hela körsbärstomater på kvist – supergott tillbehör till kött-/fisk- eller fågelbiten!

Orange körsbärskvist

Orange körsbär är en söt och fräsch tomat som passar väldigt bra i exempelvis en sallad.

Aromatisk cocktailkvist

Cocktailkvisttomater är oftast medelstora körsbärstomater på kvist. De är mycket söta i smaken. Använd dem som tilltugg, till garnering och grillning. Ugnstek hela Cocktailkvist tomater – supergott tillbehör till kött-/fisk-/ eller fågelbiten!

Mini San Marzano Orange

En miniplommontomat med mycket sötma som piffar upp din sallat på ett ypperligt sätt. Mer fruktkött gör plommontomaten mycket lämpad i sallater. Gula och orange tomater är oftast något mildare och sötare än de röda. Gula tomater saknar också det färgämne somde flesta allergiker inte tål.

Mini San Marzano Röd

En minitomat med det karakteristiska utseendet som storebror San Marzano. Mycket smak i en liten tomat! Mini San Marzano är något större än en Cocktailtomat. Den ska ätas rödare än sin storebror och har en mycket intensiv men välbalanserad smak som kan erbjuda en unik smakupplevelse.

Mini Kumato

En brunröd, nästan svart cocktailtomat med underbar sötsyrlig tomatsmak. Väldigt saftig trots sin fasthet i skalet. Lämpar sig väl för varm matlagning tack vare det tåliga skalet. Ät den som snacks, fyll den med t.ex. ost eller blanda den i en sallad som ett färgglatt inslag.

Orange Pärontomat

Päronformad, orange liten tomat med mild, fin tomatsmak. Pärontomaten kan spåras till 1700-talets europa där den blev populär att göra tomatsoppa av. Roligt och dekorativt inslag i sallad, som dekoration m.m

Zebraplommon

Detta är en brungrön, randig, medelstor plommontomat.Smaken är lite syrlig, något kryddigare än röda tomater och den är fast i köttet. Används med fördel där dess randiga yttre syns. Lämpar sig till grillat och i sallader. God med t.ex. fetaost.

Grön miniplommon ”Pigga Lina”

Grön miniplommon är en överraskande söt grön tomat med en riktigt märklig smak. De är små med en oval form och innehåller 12% till 14% sockerarter. Medelsaftig med en mjuk konsistens som kombineras med en helt ny smak ger mersmak!

Gul Körsbärstomat

Körsbärstomater är små och smakrika. De är lämpliga som tilltugg, till garnering och på grillspettet! Dessutom kan de gula tomaterna även ätas av de flesta allergiker som vanligtvis inte tål färgämnet hos de röda.

Röd Körsbärstomat

Körsbärstomater är små och smakrika. Använd dem som tilltugg, till garnering och grillning. Ugnstek hela körsbärstomater på kvist – supergott tillbehör till kött-/fisk- eller fågelbiten!

Clown Zebra

En midi plommontomat med gröngul grundfärg och gröna strimmor med lite rött i och spår av blåviolett. Fruktköttet är saftigt grönt. Den har en speciell, söt smak och en lite skogig, nästan champinjonaktig smak.

Mini Marmande

En brunaktig, nästan vinröd, medelstor tomat med söt smak. Passar att skiva och ringla över lite olivolja, basilika och flingsalt men passar även utmärkt att grilla, steka eller ugnsbaka. Perfekt tomat att skiva till hamburgaren eller mackan.

Gul Jordgubbstomat

En smakrik, mindre plommontomat på kvist med fast kött och en mild, sötsyrlig smak.

Midi Plommontomat

En aromatisk, smakrik, medelstor plommontomat med fast kött och en sötsyrlig smak. Plommontomaten har bara 3 kamrar (kärnhus) vilket gör den extra köttig. Perfekt till tomatsås!

Gällenäs tomater finns att få både i lösvikt och i tråg, se exempel nedan:

 

jordgubbstomat-gallenas-lada-sidan

jordgubbstomat-trag-gallenas-sidan-IMG_9242tomater-kvist-trag-gallenas-sidan-IMG_9237

Övriga grönsaksfrukter

aubergine-gallenas-montage-IMG_9901-560x560

Aubergine

Aubergine eller äggplanta tillhör faktiskt potatisväxterna och kallas ibland för den svarta gurkan. Den trivs bra i Medelhavet eftersom den behöver mycket värme. Den finns i olika varianter men de auberginer vi oftast ser har mörkviolett, blankt skal och är 15-20 cm långa. Fruktköttet är vitt, poröst, litet svampigt i konsistensen. Smaken är mild och neutral och kommer till sin rätt först efter tillagning.

Auberginer måste tillagas och äts oftast stekta, rostade eller ugnsbakade. Det är gott att gratinera eller panera dem så att de får mer smak. Servera dem då med citronklyftor eller svampstuvning. Auberginer är även utmärkta att grilla och marineras då ofta i olivolja, vinäger, citron, rosmarin, salt och peppar. De passar även bra i pastasåsen och i grytor. Tänk på att auberginer suger upp mycket vätska/olja.

Ska du steka aubergine så salta dem först för att dra ur vätskan. Torka därefter bort saltet och vätskan och stek sedan skivorna i olja.

De är känsliga för kyla och uttorkning. Förvaras i +8-10°. Import från Europa hela året.

aubergine-mix-pa-bord-gallenas

Aubergine Mix

En kul mix med blandade auberginesorter. Anette och Peter har provsmakat alla sorterna (stekta skivor i olja med lite salt) och de beskriver smakerna så här:

•Vanliga o långa mörka har en mild och god, typisk auberginesmak.
•Spräckliga smälter i munnen.
•Gröna är smakrika och smakar gröna grönsaker.
•Vita är fasta i köttet och smakar sparris.
•Lila runda har en annorlunda smak med toner av nötter, svamp och buljong.

paprika-rod-spets-gallenas-montage-IMG_9900-560x560

Spetspaprika

Spetsig paprika finns av olika sorter och färgerna varierar allt ifrån vitt, gult, orange, grönt och rött. Längden varierar mellan ca 15 – 25 cm.

Ramiro är en spetspaprika som är mycket glansig i skalet. Många tror att den är stark pga sin chilipeppar-liknande spetsform. Tvärtom är detta en mycket söt och mild paprika som ligger betydligt högre på brix-skalan (sockerhalt) än den vanliga s.k. Bell paprikan.

Passar utmärkt att äta som den är, att skära vackra i ringar, grilla, eller att använda i all matlagning där vanlig paprika ingår. Fyll den med en god köttfärsröra och gratinera med ost. Mycket gott!.

De är söta, rökiga, och läckra, med en lätt smärta av värme. De plockas omogna (ljusgröna) för att de inte skall hinna bli heta (blir röda när de mognar). Att äta dem är en form av kulinarisk rysk roulette. En av tio pimientos sägs nämligen vara superhet, medan resten är söta och milda.

Babypaprika

Babypaprikor är små varianter av den vanliga paprikan med mycket söt smak.Orsaken till att den är så söt är att den inte innehåller några kärnor och därför behöver extra lång tid för att mogna.

Deras storlek gör dem perfekta som snacks eller tillbehör på tallriken. Tack vare sin söta smak och perfekta storlek blir den ett mycket gott och hälsosamt godis! Paprika är mycket rik på vitamin C och de röda sorterna är dessutom speciellt rika på karoten.

Tips: Fyll dem med färskost eller getost, gärna med någon god krydda i, och servera som snacks!

Extra smakrik Slanggurka

Gällenäs slanggurka är extra smakrik och smakar som gurka ska enligt Anette och Peter! De väljer alltid att odla de smakrikaste sorterna och sparsamt med vatten och näringsämnen i rätt mängd och förhållande ökar smaken ytterligare.

Så här ser det ut hos oss:

Recept med gurka

Recept med paprika

Recept med aubergine

Recept med tomater

het rod tomat och chilisas med färska tomater chili och vitlok
Svartkålspaj med rostade kikärtor