Citrus när den är som bäst!
Bouquet Citrus
Citrus plockade direkt från träden i härliga Bugarra uppfyller verkligen allt man kan önska – stora vackra apelsiner och clementiner som är just så där underbart fräscha, smakrika och saftiga som man förväntar sig av citrus när den är som bäst!
När det gäller citrus från Spanien så arbetar vi med några av de bästa producenterna med odlingar och packhus i områden som garanterar hög kvalitet o smakrik frukt.
Tillsammans med odlare som Bugarras Jose Rodrigo producerar vi apelsiner och småcitrus av toppklass! Vårt gemensamma mål är att erbjuda marknaden citrus som inte bara är vacker att se på utan även extra smakrik, söt och god!
Vår Inköpschef Daniel Larsson med odlaren José Rodrigo i Bugarra.
Det börjar i Llutxent…
Tidigt på säsongen så lastar vi vår Bouquet i Llutxent söder om Valencia. Llutxent garanterar citrus av bästa kvalitet tidigt på säsongen med hög brix/sötma i kombination med syra, som ger fräsch och smakrik frukt.
…och slutar i Bugarra
En bit in i säsongen så flyttar vi våra lastningar till Bugarra i bergen norr om Valencia, ca 500m över havet. Bugarra har kalla nätter med varma dagar vilket ger sötare och smakrikare citrus än odlingarna på låglandet. Bugarras skördar något senare än odlingarna i söder och är den producent som stänger den spanska citrussäsongen!
Minutiös kontroll ger högsta kvalité!
Från odling till packeri
All citrus skördas för hand ute på odlingarna. Att använda maskiner skulle skada frukten för mycket. Efterhand som frukterna skördats lastas de på bilar för direkttransport till packeriet. Odlarna lämnar dagligen in sin frukt till packstationen som sorterar och packar för vidare leverans ut i världen.
Alla packstationer drivs som kooperativ som kan bestå av flera hundra småodlare från närområdet. Vår José Rodrigo i Bugarra är en av dem!
Tvättning & sortering
Väl inne i packhuset tvättas, borstas och vaxas frukterna. Vaxet tillsätts främst för att förhindra uttorkning då fruktens naturliga vax försvinner under tvättning. Dessutom blir frukterna blankare och därmed mer tllltalande. Vaxning av frukt är inget nytt utan detta har man gjort sedan medeltiden.
När tvättningen är klar sorteras frukten först vid fyra olika tillfällen för hand.
UV-ljus lyser därefter frukten och ytterligare eventuella skador sorteras bort .
Näst sista steget i kvalitétskontrollen sköts av kameror. Med en hastighet av 37 bilder/sek fotograferas frukten och analyseras i 3D av datorer. Frukter som inte håller måttet för vald kvalité sorteras genast bort automatiskt.
Packstationen
All packning sker för hand där man även utför en sista kvalitetskontroll. Frukten sorteras per storlek och kvalitet för att sen packas med märkning och emballage, allt efter kundernas önskemål. Varje låda tar mellan 1-2min att packa beroende på kundens kravspecifikation.