logo-Bouquet

Citrus när den är som bäst!

Bouquet Citrus

Citrus plockade direkt från träden i härliga Bugarra uppfyller verkligen allt man kan önska – stora vackra apelsiner och clementiner som är just så där underbart fräscha, smakrika och saftiga som man förväntar sig av citrus när den är som bäst! 

När det gäller citrus från Spanien så arbetar vi med några av de bästa producenterna med odlingar och packhus i områden som garanterar hög kvalitet o smakrik frukt.

Tillsammans med odlare som Bugarras Jose Rodrigo producerar vi apelsiner och småcitrus av toppklass! Vårt gemensamma mål är att erbjuda marknaden citrus som inte bara är vacker att se på utan även extra smakrik, söt och god!

Vår Inköpschef Daniel Larsson med odlaren José Rodrigo i Bugarra.

Det börjar i Llutxent…

Tidigt på säsongen så lastar vi vår Bouquet i Llutxent söder om Valencia. Llutxent garanterar citrus av bästa kvalitet tidigt på säsongen med hög brix/sötma i kombination med syra, som ger fräsch och smakrik frukt.

…och slutar i Bugarra

En bit in i säsongen så flyttar vi våra lastningar till Bugarra i bergen norr om Valencia, ca 500m över havet. Bugarra har kalla nätter med varma dagar vilket ger sötare och smakrikare citrus än odlingarna på låglandet. Bugarras skördar något senare än odlingarna i söder och är den producent som stänger den spanska citrussäsongen!

Minutiös kontroll ger högsta kvalité!

Från odling till packeri

All citrus skördas för hand ute på odlingarna. Att använda maskiner skulle skada frukten för mycket. Efterhand som frukterna skördats lastas de på bilar för direkttransport till packeriet. Odlarna lämnar dagligen in sin frukt till packstationen som sorterar och packar för vidare leverans ut i världen.

Alla packstationer drivs som kooperativ som kan bestå av flera hundra småodlare från närområdet. Vår José Rodrigo i Bugarra är en av dem!

Bugarras-Jose-Rodrigo-odlingen-IMG_1093-bred

Tvättning & sortering

Väl inne i packhuset tvättas, borstas och vaxas frukterna. Vaxet tillsätts främst för att förhindra uttorkning då fruktens naturliga vax försvinner under tvättning. Dessutom blir frukterna blankare och därmed mer tllltalande. Vaxning av frukt är inget nytt utan detta har man gjort sedan medeltiden.

När tvättningen är klar sorteras frukten först vid fyra olika tillfällen för hand.

UV-ljus lyser därefter frukten och ytterligare eventuella skador sorteras bort .

Näst sista steget i kvalitétskontrollen sköts av kameror. Med en hastighet av 37 bilder/sek fotograferas frukten och analyseras i 3D av datorer. Frukter som inte håller måttet för vald kvalité sorteras genast bort automatiskt.

Packstationen

All packning sker för hand där man även utför en sista kvalitetskontroll. Frukten sorteras per storlek och kvalitet för att sen packas med märkning och emballage, allt efter kundernas önskemål. Varje låda tar mellan 1-2min att packa beroende på kundens kravspecifikation.

I citrus-sortimentet hittar du bl.a…

Under citrusåret avlöser sorterna varandra. När det gäller småcitrus inleder vi alltid säsongen med Satsumas. När de tar slut är Clemenules klara att skördas. Det är denna sort vi oftast äter till jul och förknippar med clementiner, lättskalad och söt. I Januari tar sorten Clemenvillas över. Mörkt orange med mycket sötma och saftigt fruktkött. Något mer svårskalad än Clemenules.

Säsongen avslutas med den rödaktiga Nadorcott som är lättskalad och söt. Sorten är oftast kärnfri. Den sistnämnda är eftertraktad då den endast får odlas på licens av utvalda odlare.

Navelinas är den sort som inleder apelsinsäsongen och den sort som avslutar kallas Valencia Late. I denna ordning mognar sorterna: Navelinas, Salustianas, Navel, Navel Late, Lane Late, Navel Powell Summer Late, Valencia, Valencia Late.

Du kan läsa mer om alla sorterna på vår sida om Citrus.

Apelsiner strl 32-42 – PLU-stickers 4012

Apelsiner med olika PLU-stickers underlättar i kassan! 

Apelsiner strl 1-2 – PLU-stickers 3107

Apelsiner strl 1-2  1-lagers låda

Apelsiner 2kg nät

Apelsiner 1,5kg nät

Satsumas 

Satsumas

 Hernandinas

Clementiner

Clementiner

Clementiner med blad

Clementin med blad 750g korg

Clementin med blad 750g korg

Clementiner KRAV/EKOlogiska

Clementiner 2,3kg

Clemenvillas

Nadorcott

Safor 750g korg

Safor 750g korg

Safor 750g korg

Satsumas 1kg nät

Clementiner 1,5kg nät

Clementiner 1kg nät

clementin-bouquet-1kg-nat-IMG_0464

Citroner KRAV/EKOlogiska

Citroner 500g nät

Blodgrape 

logo-Bouquet