Eriksgården

”Med smak för det goda”

Strax utanför Sjöbo, på vägen mot Tolånga hittar du Eriksgården. Gården ligger vackert belägen bland böljande fält med skogen som bakgrund. Anna-Karin och Nils-Erik Nilsson har i många år drivit gården men lämnade över driften av gården för några år sedan till dottern Maria och hennes man Rickard Bergkvist. De driver nu, som elfte generation, gården och barnen Ella, Anni och Olle får givetvis haka på.

Eriksgården har odlat jordgubbar sen 1987. Odlingen är på 18 hektar varav 6 hektar är så kallade tunnel-odlingar, 5 för jordgubbar och 1 för hallon. Det finns många anledningar till att odla i just tunnlar. Den främsta och viktigaste är att man kan hålla en jämn och mycket hög kvalitet på bären eftersom de inte blir direkt påverkade av vädret. Tunnlarna gör också att de kan förlänga säsongen. De plockar jordgubbar från slutet av maj ända fram till frosten kommer. Sorterna som främst odlas är Honeoye, Rumba, Sonata, Salsa, Charlotte och Favori. Den sistnämnda är en ny remonterande sort som testades förra året med goda resultat.

De senaste åren Eriksgården satsat på ännu fler remonterande sorter, Amandine, Furore och Murano. Med dessa hoppas de förlänga säsongen då de kommer att kunna plocka mer bär i augusti, september och oktober. De odlar även en ny tidig juni sort som heter Malling Centenary.

Roland ute på fälten hos Eriksgården med Maria, Rickard och barnen! 

Eriksgården och Hebe med jordgubbarna ute i butik!

Sortinfo på askarna

Sortinfo på askarna är något vi tog fram redan för några år sedan ihop med några våra odlare. Eriksgården är en av dem. Säsongen 2016 kommer de att ha sortinfo på Honeoye, Sonata, Salsa, Rumba, Charlotte och Favori.

Intresset hos konsumenterna har varit stort och man kan numera lätt hitta sin favorit bland ”gubbarna”. Sorten ”Charlotte” t.ex. har gått från att vara helt okänd till att bli en hett eftertraktad ”gubbe”. Unika EAN-koder underlättar i kassan.

jordgubbar-Eriksgarden-askar-med-sortinfo

Nyhet  – 500g askar med lock!

Amandine

”Iögonfallande perfekt form”

Amandine är en relativt ny, remonterande sort (ger flera skördar under sommaren). Frukten är iögonfallande med perfekt form. Bären är fasta och mörkt röda. Smaken är utmärkt och bären har god hållbarhet. 

Charlotte

”Ljuvlig smultronsmak”

Charlotte är ett senmognande bär som ger skörd även på hösten. Bären är mörkröda, koniska och små till medelstora. Smaken är mycket söt med kraftig smultronsmak. Fruktköttet är mörkrött och saftigt.

Favori

”Du kan inte sluta äta Favori!”

Favori är en ny sort som vunnit många priser för sina utmärkta egenskaper. Bären  är ljusröda med en konisk form. Smaken är mycket söt med en välbalanserad arom. Mognar tidigt på säsongen.

Furore

”Hög tolerans mot rotsjukdomar”

En remonterande sort som ger rikligt med bär hela säsongen. Sorten har visat sig ha hög tolerans mot rotsjukdomar. Bären är koniska och har en klar röd färg med hög glans. God hållbarhet. Smaken är söt med en bra syra och bären är mjuka och saftiga.

Honeoye

”Generöst sött och friskt med mycket bärsmak”

Små till medelstora hjärtformade bär med rondör. Färgen är djupt mörkröd. Generös, maffig och parfymerad doft. Bäret smakar av solmognad, lime, svarta körsbär och smultron. Sötman är intensiv med en uns mylla och kallt te. Mjukt och flödande saftigt bär med välintegrerad friskhet.

jordgubbar-malling-centenary

Malling Centenary

”En mycket hållbar nykomling”

En tidig sort med blanka, röda bär och en regelbundet konisk form. Fruktköttet är fast och mycket hållbart. Smaken är söt och saftig. Denna, relativt nya, sort är mycket populär i odlingar pga sina hållbara, vackra bär.

Murano

”Slående vacker röd färg”

Murano  är en relativt ny remonterande sort. Bären har en typisk konisk och regelbunden form. De är fasta i fruktköttet, storfallande, och ganska jämna i storleken med en stor bladrosett. De har en slående vacker röd färg och behåller färgen bra även under varmare förhållanden. Smaken är mild och fräsch. Sorten har mycket god hållbarhet.

Rumba

”Tar ohämmat för sig i både bredd och längd”

Rumba är en ganska ny sort som odlarna tror mycket på. Det är en jätte med gigantiska, knubbiga, hjärtformade bär i klassisk klarröd jordgubbsfärg. Doft och smak är mörk, maffig med inslag av solmogna smultron och honung. Ett köttigt, saftigt bär med drypande sötsyrlig smak. Lång eftersmak.

Sonata

”Ljusrött, knubbigt, saftigt, sött bär med mycket friskhet”

Sonata är en korsning mellan sorterna Elsanta och Polka som tagits fram i Holland. Resultatet är en likformig, stor, koniskt formad frukt med en fantastiskt sötma! Sonata mognar tidigt under säsongen. Den har en mycket stark jordgubbssmak, särskilt i början av säsongen. Stora, breda och knubbigt runda bär. Färgen är ljusröd med inslag av orange. Fröna lyser tydligt i limegrönt. Doften är rak och ren med en hög distinkt friskhet av citrusfrukt och röda äpplen. Sött bär med smak av solmognad, röda äpplen, citrus och vårgrönska. Ett mjukt, saftigt bär med något torrare och fastare kött.

Salsa

””Vackert, varmrött med smak av aprikos och mogna körsbär”

Salsa är ett medelsent, medelrött bär med mycket god och aromatisk smak. Söt! Mognar mitt i sommaren.

Recept med bär

Foto: Anita Jansson @Hebe Frukt & Grönt AB
sommardrink jordgubbar mynta citron
rårörda lingon