Utomhusodlade färska örter från Italien!

Till skillnad från våra svenska växthusodlade örter odlas de italienska örterna på friland, d.v.s. under bar himmel. Det ger kraftigare och tåligare växter som är avhärdade och färdiga att planteras ut. De flesta italienska örterna är perenna (fleråriga) även i vårt klimat men några är känsligare för frost och bör täckas över med granris eller ställas in i t.ex ett garage.

Vill man ha örterna inne ska man helst ha dem på ett fat och vattna dem underifrån. Se till att de inte står för varmt och duscha dem ofta då de är väldigt känsliga för uttorkning.

Perenna (fleråriga) men känsliga för frost :

rosmarin

Perenna (fleråriga) :


timjan
citronmeliss
mynta
salvia
lavendel

Annuala (ettåriga) :


koriander
mejram
oregano
(oregano frösår sig själv och kommer år efter år)

Färska örter i maten lyfter även den enklaste rätt vare sig du använder dem som dekoration eller ingrediens. De passar lika bra i varma som kalla rätter. I varma rätter väntar du med att tillsätta dem mot slutet för att behålla så mycket smak som möjligt. Strössla lite färska örter över maten precis innan servering för läcker presentation och lyft dina desserter med blad av t.ex. citronmeliss och mynta. Experimentera med traditionella örter till varmrätter som t.ex. rosmarin i dina desserter och du kommer bli glatt överraskad! Vi har samlat alla våra recept med färska örter på en egen sida. Kolla in den!

Tips!

Örterna blir kraftigare om de toppas då och då.

Ett bra sätt att ta tillvara på de nyskördade topparna är att göra kryddsmör.

Kör de färska örterna, blandade efter smak och tycke, i en mixer tillsammans med smör, salt, peppar och ev. lite färsk chili.

Forma till en rulle och lägg i frysen. Lätt att skära upp i lagom bitar att använda som kryddning i maten, steka i eller som läckert tillbehör!

Blomkålstacos

Krispig, het blomkål

Citronmeliss

Garnera desserten eller sätt smak på drinken. Citronmelissen doftar och smakar av fräsch citron, precis som namnet avslöjar. Förutom i desserter och sommardrycker är citronmeliss god till fisk och kyckling och i omeletter, sallader, såser och i te. Frys in bladen från citronmeliss i iskuber och servera i drinken. Du tillsätter citronmelissens blad precis då maten är klar, annars tappar de sin smak

Historik
Citronmeliss är också känd under namnet hjärtans fröjd och ansågs förr vara stärkande för just hjärtat. Tittar du på bladen förstår du varför, de ser nämligen ut som små gröna hjärtan.

Koriander

Koriander ingår i de flesta av världens stora kök och ger profil åt både bland annat Thailands ”Tom Kha”, Mexikos ”Pico de Gallo” och ”Ceviche” och Indiens vegetariska rätter ”Dahl” och ”Aloo Gobi”. I det asiatiska köket kombinerar man gärna koriander med ingefära och chili. I det sydamerikanska köket är koriandern en av de vanligaste kryddorna i allt från salsor till röror. Koriander är gott till grönsaker, fisk och kyckling och passar bra tillsammans med vitlök, honung och yoghurt. Du tillsätter koriander mot slutet av matlagningen, kokar den med för länge i en anrättning tappar den både färg och smak.

Historik
Koriander benämns ibland cilantro och kinesisk persilja och den är en släkting till bland annat just persiljan, men även till dill och körvel. Bladen påminner också om bladpersiljans blad, men där slutar också likheterna. De gamla romarna och grekerna använde koriander i tron att den stimulerade och främjade matsmältningen. Den lär också ha använts som afrodisiakum.

Lavendel

Visste du att lavendel inte bara doftar ljuvligt och blommar med vackert lilablå stänglar? Den funkar även utmärkt i matlagning! Gör ett lavendelsocker eller lavendelhonung och smaksätt dina desserter. Fläsk, citron, lavendel och vitlök är fantastiskt gott ihop! Krydda sparsamt dock för denna ört kan lätt ta över…

Användning
Lavendel används för sin väldoft i doftpåsar och potpurrier. Man plockar blommorna när de just ska slå ut och torkar dem.

Skötsel:
Lavendel (Lavendula officinalis) är en flerårig liten buske som blir c:a 50 centimeter hög och doftar ljuvligt. Lavendelns doft kommer inte enbart från blommorna, utan finns även i bladen och stjälkarna. Vanligast är dock att man torkar blommorna. Den har blåvioletta blommor och små smala silvergrå blad. Det finns också lavendel med andra blomfärger. Lavendel är svår att dra upp från frö. Bäst är att köpa en färdig planta. Man kan ta sticklingar från den på våren eller i slutet av sommaren. Den vill växa på en varm, solig och väldränerad plats. En kraftig beskärning varje vår behövs för att den inte ska bli risig.

Mejram

Mejram passar bra till mustiga köttgrytor, fisk, kyckling, soppa och grönsaksrätter. Stjälkarna på mejram är fina, lägg gärna hela buketten på skärbrädan och hacka både blad och stjälkar med en vass kniv. Kombinera gärna mejram med något syrligt som lime, apelsin eller äpple. Du tillsätter mejram under de fem sista minuterna av tillagningen.

Historik
Mejram, som betyder ”bergets prydnad”, innehåller en starkt sötdoftande aromatisk olja och har historiskt använts som krydda, till brudkransar och vid antika gravar. Redan på romartiden var mejram en krydda i olivolja och vin. I Egypten ingick mejram i balsameringsoljan. Ett avkok på mejram lär lindra magont och motverka illamående. Sägnen säger att Afrodite skapade växten som en symbol för lyckan och i klassisk tid användes den också till att binda kransar åt nygifta brudpar.

Mynta

Mynta är en stor ingrediens i det Nordafrikanska köket och i Mellanöstern. Du hittar den bland annat i den mexikanska drinken mojito. Myntan utvecklar sin friska smak tillsammans med socker och passar därför utmärkt i desserter och fruktsallader.

Historik
Myntans ursprung är Asien och Medelhavsområdet. Genom historien har mynta gjort sig känd för sina många fördelar i köket och inom medicinen. Grekerna ska ha använt den för att rengöra sina bankettbord och lagt den i badet för att stimulera kroppen. Romarna ska ha använt den i såser och för att främja matsmältningen och en fräsch andedräkt. Medeltida munkar lär ha använt myntan både för de kulinariska och medicinska egenskaperna. I många kulturer symboliserade myntan gästfrihet och erbjöds som en vänskaplig invit till gästerna och man dekorerade ofta och gärna med mynta vid festliga tillfällen.

Oregano

Oregano har en kraftig och pepprig arom och används mycket i medelhavsmatlagning. Den är den klassiska pizzakryddan som är en självklar ingrediens i många italienska rätter där tomat ingår. Förutom till pizza och pasta är oregano god till tomat, ost, bönor och rotfrukter. Kombinera gärna oregano med basilika, kapris och oliver.I mexikansk matlagning passar oreganon utmärkt ihop med chili. I kokta anrättningar bör du tillsätta oregano strax före servering för att behålla alla smakämnen.

Historik
Oregano var populär redan i antiken Grekland och i det forna som krydda till fisk, kött, grönsaker och vin. Bland de gamla grekerna och romarna symboliserade oreganon lycka och namnet oregano betyder faktiskt bergslycka. Av den anledningen fick brudpar i det antika Grekland och Romarriket ofta bära en krans av just oregano.

Persilja blad-

Bladpersiljan är något mildare i smaken än den krusbladiga persiljan, och du använder den på samma sätt som den krusbladiga persiljan i soppor, såser och grytor. Du tillsätter bladpersiljan sent i matlagningen, eftersom den tappar smak om du tillagar den för länge. Det finns slätbladig- och krusbladig persilja. Både blad och stjälkar är rika på den eteriska oljan apiol, som ger persiljan den karakteristiska doften och smaken.

Persiljans neutrala smak fungerar bra tillsammans med andra örter och den passar till nästan alla rätter, med undantag för desserter. Det anses att doften av vitlök försvinner om man tuggar på persiljekvistar. Bladpersilja i kombination med vitlök, svamp eller vilt är en höjdare.

Historik
Persilja kommer från länderna kring Medelhavet. Där användes den till att börja med inte i matlagningen. I det gamla Grekland var persilja en symbol för sorg, medan romarna använde persilja som läkeört, och menade att den hade dämpande inverkan på för rikligt vindrickande (d v s botade baksmälla). Enligt historien lär också gladiatorerna ha ätit den för att bli starkare. Ett klokt val, eftersom persilja är rik på A-, B- och C-vitamin och dessutom innehåller järn och kalcium. Numera har persilja stor betydelse i matlagningen i hela Europa.

Persilja krus-

Persilja är god tillsammans med morot, lök och selleri och passar särskilt bra i soppor och grytor. Till strömmingsflundran är den given och en klassiker i örtsmöret, då den fungerar bra tillsammans med andra örter. Persilja har dessutom ryktet om sig att neutralisera vitlökslukt. Du tillsätter persiljan sent i matlagningen, eftersom den tappar smak om du tillagar den för länge.

Det finns slätbladig- och krusbladig persilja. Både blad och stjälkar är rika på den eteriska oljan apiol, som ger persiljan den karakteristiska doften och smaken.

Historik
Persilja kommer från länderna kring Medelhavet. Där användes den till att börja med inte i matlagningen. I det gamla Grekland var persilja en symbol för sorg, medan romarna använde persilja som läkeört, och menade att den hade dämpande inverkan på för rikligt vindrickande (d v s botade baksmälla). Enligt historien lär också gladiatorerna ha ätit den för att bli starkare. Ett klokt val, eftersom persilja är rik på A-, B- och C-vitamin och dessutom innehåller järn och kalcium. Numera har persilja stor betydelse i matlagningen i hela Europa.

Rosmarin

Rosmarin är den populära medelhavskryddan som ofta får ge smak åt allt från kötträtter till ugnsrostad potatis. Rosmarinens intensiva doft och smak passar extra bra tillsammans med lamm, kyckling och vilt, men är också god till fisk och bönrätter. Använd rosmarin sparsamt för att ge fin smak åt rökt och fet mat. Du kan med fördel kombinera rosmarin med citron, vitlök, oliver och salvia. En kvist rosmarin i en flaska vinäger blir en perfekt smaksättare. Rosmarin ger också en härlig doft på grillglöden. Det går bra att låta rosmarin koka med i anrättningar, eftersom den behåller sin smak och arom bra.

Historik
Rosmarin kommer från latinets ros marinus som betyder havets dagg. Örten lär vara bra för minnet och kallades förr för det goda minnets ört. Grekiska forskare bar ofta en krans av just rosmarin kring huvudet för att hjälpa minnet vid examination. Örten odlades av både egyptierna och grekerna och den hållbara doften gjorde att att man förknippade örten med varaktighet, trohet och vänskap.

Salvia

Salvia är med sin kryddiga, aromatiska smak italienarnas favorit i de klassiska rätterna lasagne, saltimbocca och osso bucco. Bäst gör den sig i robusta och feta rätter men blir också läcker tillsammans med citron och smör tillsammans med färskpasta. Salvia gör sig särskilt bra i feta rätter och dämpar den feta smaken i fläskkött, gås, anka och fet fisk och gör sig därför väldigt bra i robusta rätter med mycket fett. Kombinera gärna salvia med citron och smör och servera till färsk pasta.

Historik
Salvia är en av våra äldsta medicinalväxter och har genom historien varit vida känd som läkeväxt för att kunna bota de flesta krämpor. Till och med namnet antyder detta och betyder göra frisk eller bota. Salvian har faktiskt också en dokumenterat antiseptisk och svampdödande inverkan.

Timjan

Timjan är en av många färska örter som förekommer flitigt i det italienska köket. De aromatiska kvistarna passar perfekt i syditalienska såser med paprika och aubergine och i soppor och grytor. Timjan blir också gott tillsammans med potatis och ost. De aromatiska kvistarna av timjan passar perfekt i syditalienska såser med paprika och aubergine, soppor och grytor. Tillsammans med persilja och lagerblad utgör timjan en så kallad bouquet garni, helt enkelt en fransk örtmix. Timjan bör koka med i anrättningen, men går också bra att använda färsk som garnering.

Historik
Förr trodde man att röken från timjan kunde fördriva råttor och ormar och bota hosta. Timjan sägs även lindra gasbildning i magen, vilket gjort den till en självskriven ingrediens i ärtsoppa och fransk löksoppa. Romarna kallade örten för thymus och strödde den på golvet som afrodisiakum.

Timjan Citron-

Härdig ört som doftar starkt av citron. Passar utmärkt till fisk- och kycklingrätter.

Historik
Härstammar från Sydeuropa och blir 15-30 cm hög. Namnet kommer av det grekiska thymiama =rökelse, kanske på grund av den karakteristiska doften. Det är den äldsta av de kryddväxter som man känner till idag.
Användning: Timjan har en fantastisk arom som gör den välägnad till gula ärter och grönsakssoppor, lamm- och vilträtter, kötträtter, fågel och fisk. Timjan är också god till stekt eller grillat kött. Örten ger en god smak till hemmagjord marinad, ättika, essens och olja.

Skötsel som frilandsodlad perenn: Städsegrön marktäckare med rosa blommor som odlas och sköts som vanlig timjan.