Utomhusodlade färska örter från Italien!
Till skillnad från våra svenska växthusodlade örter odlas de italienska örterna på friland, d.v.s. under bar himmel. Det ger kraftigare och tåligare växter som är avhärdade och färdiga att planteras ut. De flesta italienska örterna är perenna (fleråriga) även i vårt klimat men några är känsligare för frost och bör täckas över med granris eller ställas in i t.ex ett garage.
Vill man ha örterna inne ska man helst ha dem på ett fat och vattna dem underifrån. Se till att de inte står för varmt och duscha dem ofta då de är väldigt känsliga för uttorkning.
Perenna (fleråriga) men känsliga för frost :
rosmarin
Perenna (fleråriga) :
timjan
citronmeliss
mynta
salvia
lavendel
Annuala (ettåriga) :
koriander
mejram
oregano
(oregano frösår sig själv och kommer år efter år)
Färska örter i maten lyfter även den enklaste rätt vare sig du använder dem som dekoration eller ingrediens. De passar lika bra i varma som kalla rätter. I varma rätter väntar du med att tillsätta dem mot slutet för att behålla så mycket smak som möjligt. Strössla lite färska örter över maten precis innan servering för läcker presentation och lyft dina desserter med blad av t.ex. citronmeliss och mynta. Experimentera med traditionella örter till varmrätter som t.ex. rosmarin i dina desserter och du kommer bli glatt överraskad! Vi har samlat alla våra recept med färska örter på en egen sida. Kolla in den!
Tips!
Örterna blir kraftigare om de toppas då och då.
Ett bra sätt att ta tillvara på de nyskördade topparna är att göra kryddsmör.
Kör de färska örterna, blandade efter smak och tycke, i en mixer tillsammans med smör, salt, peppar och ev. lite färsk chili.
Forma till en rulle och lägg i frysen. Lätt att skära upp i lagom bitar att använda som kryddning i maten, steka i eller som läckert tillbehör!