applen-slideshow3

vimpel-Sverige-egen

Svenska äpplen

På hösten är säsongen för svensk frukt som bäst!

Passa på att njuta så länge det varar!

De svenska äpplena har en mustigare smak och oftast ett tunnare skal än importerade. Detta tack vare att vi har stora temperaturskillnader mellan dag och natt under sommaren och hösten. Det ger en lång och välbalanserad mognadsprocess och gör också att frukten behåller C-vitaminerna längre vid lagring. 

När man säger svenska äpplen tänker nog många av oss på äppelkaka eller mos men faktum är att sortimentet har förändrats genom åren och numera hittar du utmärkt ätfrukt med ljuvlig sötma och en fräsch krispighet, såväl som gamla anrika sorter med mustig, syrlig smak som lämpar sig alldeles ypperligt till äppelkaka. En del sorter passar utmärkt att ha i sallader eftersom sorten inte är särskilt känslig för luftens syre och fruktköttet behåller sin färg även efter att den skurits upp.

Har du koll på vilka sorter som passar till vad?

.

Äppelkaka:
Transparent Blanche, Alice, Gravensteiner, Signe Tillisch, Aroma, Ingrid Marie, Kim

Sallad:
Cox Orange, Alice, Discovery, Gravensteiner, Summerred, Signe Tillisch, Aroma, Gloster, Ingrid Marie, Kim, Mutzu,

Grytor:
Alice, Gravensteiner, Signe Tillisch, Summerred, Kim

Mos:
Transparente Blanche, Gravensteiner, Signe Tillisch, Aroma, Kim

Ätfrukt:
All frukt är ätfrukt. Förr i tiden sa man att vissa sorter var matäpplen och andra ätäpplen. Möjligen kan man säga att t.ex. Belle de Boskoop, som har ett ganska grovt skal och en påtaglig syra, passar bäst som matäpple, men annars är de allra flesta äppelsorter både matäpplen och ätäpplen. T. ex. Gravenstein, som är Rolls Royce-äpplet att göra äppelkaka på, är ju fantastiskt gott att äta som det är. Samma sak med Signe Tillisch som är lika gott att äta, som det är fantastiskt till äppelmos.

Heter det äpple eller äppel?

Ja därom tvistar de lärde…men om vi ska gå efter Svenska Akademiens regler så gäller tydligen följande:

”När det gäller äppel/äpple, så kallas själva frukten för (ett) äpple i större delen av det svenska språkområdet – utom i södra Sverige, där det är vanligare med ett äppel. Däremot brukar sammansättningar som äppelmos, äppelpaj äppelkindad etc. vara bildade med formen äppel-. MEN dessutom är det nog så att det sydsvenska sättet är att ha äpplepaj men ett äppel – och tvärtom för andra delar av språkområdet. Jag har lite svårt att riktigt styra det här, för i båda fallen är det talspråksformerna som förvånar. Skriftspråket håller sig till ett äpple resp. äppel-……

….Med vänlig hälsning språkhandläggare Svenska Akademien, 2010-04-12″

Hur miljövänliga är svenska äpplen?

Svenska äpplen produceras med mindre kemiska växtskyddsmedel än äpplena i t ex Frankrike och Nya Zeeland. Inverkan från äppelodlingen är minst i Sverige, både på jord, vatten och på oss människor.

Integrerad Produktion (IP)

Alla fruktodlare inom Äppelriket odlar enligt reglerna för Integrerad Produktion. Därför finns Svenskt Sigill-märket på våra äpplen. Integrerad Produktion (IP) är ett odlingssystem som och innebär att största hänsyn skall tas till miljön, samtidigt som odlingen skall vara ekonomisk. Detta innebär bl.a. att gödsling, bevattning, bekämpning av skadedjur och sjukdomar, endast sker efter dokumenterat behov. I nya planteringar används motståndskraftiga sorter mot sjukdomar och skadedjur.

Rent praktiskt i odlingen innebär det bland annat att:

•Odla frukt med ett minimum av jordbrukskemikalier
•Kontrollera förekomsten av såväl nytto- som skadeinsekter
•Endast sätta in åtgärder när fastställda tröskelvärden överskridits
•Prognoser och varningssystem ligger till grund för bekämpning av svampsjukdomar
•Näringstillförsel sker efter jord- och bladanalyser
•Bästa skördetidpunkt bestäms genom mognadstester av frukterna
•Vid nyplantering används motståndskraftiga och sjukdomsresistenta sorter.
•Alla åtgärder skall dokumenteras samt kontroll ske att riktlinjer för IP följes. Kontrollen utförs av auktoriserade kontrollanter.

Källa: http://www.appelriket.se/ovrig-information/

Svenskt_Sigill_Color_RGB

ULO-lager förlänger den svenska äppelsäsongen!

Äppelriket Österlen har under de senaste åren investerat i nya långtidslager, så kallade ULO-lager med modifierad atmosfär vilket innebär att frukten kan lagras till långt in på sommaren. I praktiken är ett ULO rum ett stort lufttätt kylskåp där de drar ut syret genom att pressa in kväve. Det enda man gör är alltså att förändra atmosfären och håller ca två plusgrader vilket gör att äpplets andning lugnar ner sig och mognadsprocessen avstannar. Alla sorter fungerar olika bra i långtidslagring. Om frukten är skördad i rätt tid och på så vis har optimal mognad för lagring kan sorter som Gloster, Elise och Rubinstar lagras till juli månad året efter skörd. Man kan säga att äpplena ligger och sover och när det är tid för sortering så knackar de på dörren, väcker frukten försiktigt och sorterar den i olika storlekar.

Källa: Äppelriket

Vill du handla ännu mer miljövänligt erbjuder vi givetvis EKOlogiskt odlade varianter under hela säsongen….

im-eko-m-stickers-img_0056

Förhindra att äpplena blir bruna

Äppelskivor blir bruna och tråkiga på grund av ett enzym i frukten som reagerar med syret i luften. Citronsaft förhindrar denna oxidation. Lägg äppelskivorna/bitarna i en skål med iskallt vatten och citron (ca 1 msk citronjuice per 2 dl vatten). Låt dra i 3-5 minuter, töm ut vattnet och skölj. De är nu klara för användning.

apple-o-citron

Recept med äpplen

Svenska äppelsorter i vårt sortiment!

Alice

Alice är ett medelstort äpple med något åsig form. Äpplet drogs upp i början av 1950-talet på Balsgård och har utvecklats med utgångspunkt från Ingrid Marie.

Skalet har vackert ljusgul grundfärg med varmt röd täckfärg. Frukter som vuxit på solsidan blir nästan helt röda. Fruktköttet är vitt, mjukt och saftigt med fin konsistens. Smaken är sötsyrlig och passar fint både som dessert och till matlagning. Blir lätt mjöligt vid lagring i rumstemperatur.

Skalet kan kännas en aning fett, det är naturligt för vissa äppelsorter och beror inte på att äpplet efter skörd behandlats med vax. Under mognaden bildas ett naturligt vaxlager på äpplets yta. Det skyddar mot avdunstning och skrumpning.

Säsong: augusti-oktober.

Aroma

Aroma blev Skånes landskapsäpple år 2005. En äppelsort som är en lyckad korsning mellan Ingrid Marie och Filippa. Äpplet registrerades och marknadsfördes 1973.

Det är något över medelstorlek, har rund eller konisk form och svag avplattning på över- och undersida. Sorten är ganska oöm och har en slät och litet torr yta, grundfärgen är gröngul till gul. Har äpplet vuxit på solsidan blir täckfärgen lysande röd. Det gulvita fruktköttet är sprött och har aromrik smak med god balans mellan socker och syra.

Säsong: september – november.

astramel

Astramel röd

Röd Astramel är en korsning av Red Astrachan x (James Grieve x Melba), som togs fram1965 i en fruktodling vid Jork i Tyskland.

Det är en tidig sort som mognar i slutet av juli / början av augusti och lagras i cirka två veckor.

Frukterna är medelstora till stora, något tillplattade i formen, med grön-gul grundfärg och röda kinder. Smaken är aromatisk, söt och syrlig. Används som dessertäpple

Säsong: juli-augusti.

EKO-ave-deau-hel-o-delad-IMG_0034

Ave Deau

Ett rött äpple på gul botten med krispigt fruktkött och sötsyrlig smak.

Belle de Boskoop

Belle de Boskoop betyder skönheten från Boskoop! Sorten härstammar nämligen från Boskoop som ligger i Holland. I mitten av 1800-talet spreds sorten över norra Europa och odlas numera bl.a. i Holland, Tyskland, Danmark och Sverige.

Äpplet är ganska stort, skalet gröngult med röda strimmor, tjockt och lite strävt. Fruktköttet är gulvitt, fast och krispigt med en syrlig smak och god arom. Belle de Boskoop är ett mycket gott matlagnings-äpple och som håller formen bra vid tillagning.

Säsong: oktober – april.

Bellida

Bellida är en ganska ny äpplesort i vår svenska fauna. Det är framkorsat mellan Idared och Elstar.

Bellida är ett stort runt äpple, som är mycket saftigt och med en söt smak. Fruktköttet är mycket fast. Skalet blankt med gröngul grundfärg och röd täckfärg. Sorten är ett vinteräpple med mycket lång lagringstid och håller mycket hög kvalitet som ätäpple. Utmärkt dessertäpple men kan även användas i t.ex. sallader.

Säsong: oktober.

Collina

Collina är en tidig och lite ömtålig skönhet som ursprungligen kommer från Holland.

Collina har en karaktäristisk smak med krispigt fruktkött, kraftig sötma och en aning syra. Collina är motståndskraftig mot vissa sjukdomar som drabbar äppelträd, därför är den vanlig i ekologiska fruktodlingar.


Säsong: september.

cortland

Cortland

Cortland kom till Alnarp omkring år 1920. Sorten uppkom i USA genom korsning mellan Ben Davis och McIntosh.

Äpplet är stort, regelbundet runt, något plattrunt. Ljus, gröngul bottenfärg med mörkröd, något strimmig täckfärg. Helt röda typer förekommer också. Skalet är något fett och svagt glänsande..

Fruktköttet är vitt, mjukt och mycket saftigt med söt aromatisk smak. Äpplet utvecklades i en tid när kriterier för ett äpple främst var dess egenskaper i sallader, pajer och bakning. Med sitt snövita kött är det perfekt till desserter, fruktsallad och andra rätter med färska äpplen eftersom fruktköttet inte blir brunt när de skurits upp.

Säsong: slutet av oktober-februari.

Cox Orange

Cox Orange är det mest kända svenska äpple vi har!

Frukterna är medelstora till små och runda till formen. Flera varianter har tagits fram och då har sorter med rött skal blivit populära.

Cox Orange har ett mjukt, saftigt och gult fruktkött, smaken är kryddig och påminner något om päron. Med sin fina arom är sorten ett utsökt dessertäpple. Passar utmärkt att ha i sallader eftersom sorten inte är särskilt känslig för luftens syre och fruktköttet behåller sin färg vid tillagningen. Givetvis kan Cox Orange användas i andra tradtionella äppelrätter, men eftersom äpplet inte finns att köpa i stora mängder rekommenderas att först och främst använda det naturellt.

Säsong: november – januari.

Cox Pomona

Cox Pomona har ett glänsande, fett skal och det vita fruktköttet är mjukt och saftigt. Smaken är söt, syrlig och aromatisk.

Cox Pomona är främst ett matäpple, och passar bra till sallader, pajer, kakor och grytor. Det går också utmärkt att steka och woka.

Säsong: oktober-november.

Discovery

Discovery kallas också Rödnos.

Detta äpple är en korsning framtagen i England på 60-talet. Stolta föräldrar är sorterna Worcesterparmän och Beauty of Bath.

Det är ett medelstort äpple med koniskt plattrund form. Skalet, som är tjockt och matt, är vackert rödfärgat med grön bottenfärg. Smaken är friskt söt och aromatisk och fruktköttet är fast och vitt, ibland med en rosa ton.

Äpplet är tåligt men bör inte lagras så säsongen är därför kort. Bästa användningstid är september. Utmärkt dessertäpple men kan även användas i t.ex. sallader.

Säsong: augusti-oktober.

delcorf

Delcorf

Delcorf kommer ursprungligen från Frankrike.

Den stora och sfäriska frukten är täckt med ett mjukt, gröngult skal med röda och orange strimmor. Fruktköttet är saftigt och krispigt. Smaken är söt och aromatisk med en lagom balanserad syra.

Mycket god bordsfrukt.

Säsong: September.

elise

Elise

Elise är en ganska ny äppelsort som definitivt hade kunnat få Snövit att ta en tugga!

Äpplet är en korsning mellan Idared och Elstar.. Skalets färg går i olika toner av mörkrött på en gul botten. Fruktköttet är hårt, saftigt och har en riktigt tuff syra, egenskaper som gör att det lämpar sig bra för lagring. Syran mildras när det fått ligga någon månad och äpplet får då en perfekt balans mellan sötma och syra.


Fantastiskt att äta som det är men också fint till kakor och pajer. Utmärkt dessertäpple men kan även användas i t.ex. sallader.

Säsong: februari-mars.

Elstar

Elstar är ett medelstort äpple med regelbunden form. Frukten är ofta avsmalnande mot blomänden. Skalet är blankt, gult med mer eller mindre framträdande rodnad.

Det vita fruktköttet är krispigt, saftigt och smaken söt och aromatisk. Ett uppskattat dessertäpple.

Säsong: november-mars.

Fanny

Fanny togs fram av äppelodlaren Markus Kobelt för engelska Suttons och sägs vara en korsning mellan Royal Gala och Braeburn. Utomlands kallas sorten Red Love.

Köttet är rött, marmorerat med vitt för ett extra effektfullt utseende. Det röda färgämnet är en antioxidant och sorten sägs ha 30-40% högre antioxidant-innehåll än vanliga äpplen.

En annan fördel med detta äpple är att fruktköttet inte blir brunt när det är uppskuret utan behåller sin vackra färg även efter syreattacken! Perfekt om man vill göra läckra desserter eller sallader! Passar bra både att ätas som det är och i matlagning.

Frida

Frida är ett ganska nytt äpple!

Sorten är framförädlad av Hilde Nybom och är en korsning mellan det populära Aroma och ett amerikanskt urval med beteckningen PRI 1858/202. Äpplet är fast, krispigt, syrligt och med mycket smak. Skalet är vacker ljusrött på gul botten.

Frida är ett mycket hållbart äpple. Sorten skördas i oktober  och kan därefter lagras till långt fram på våren. För att förlänga den svenska äppelsäsongen stänger man in Frida i ULO-lager (Ultra Low Oxygen) direkt efter skörd. Väl där händer i stort sett ingenting med äpplets mognadsprocess. När de övriga svenska sorterna börjar sina öppnar man dessa lager, ett i taget. Resultatet blir ett äpple med samma fräschör som ett nyskördat – krispigt, saftigt, sött och fantastiskt gott! Detta gör att vi kan förlänga den svenska äppelsäsongen. 

Säsong: (oktober)-april…

Gloster

Gloster har en gulgrön grundfärg med mörkröd täckning och ljusare prickar. Äpplet har en stor, avrundat kägellik form.

Fruktköttet är gulvitt, krispigt och mycket saftigt med uppfriskande, aromatisk smak.

Det har visat sig att Gloster är en sort som som i skalat skick i högre grad än andra visat sig kunna ätas av allergiker.

Några andra exempel är Transparante Blanche och Cox Pomona. Gemensamt för dessa äppelsorter är att de innehåller mindre av det protein som orsakar de allergiska besvären..

Säsong: november – mars.

Gravensteiner gul

Gravensteiner är en av våra äldsta äppelsorter!

Härstamningen är inte helt klarlagd, det finns olika versioner om varifrån sorten kommer. En uppgift är att ympkvistar av en italiensk sort, som heter Ville Blanc, skulle tagits till slottet Graasten (på tyska Gravenstein) i Slesvig, Danmark. Detta skulle ha ägt rum i slutet av 1600-talet.

Frukten är stor och guldgul. Gravensteiner har en utsökt arom och gult, ganska fast fruktkött med syrlig söt smak. Sorten är ganska ömtålig och bör hanteras varsamt såväl i butik som hemma i köket. Höstens finaste dessertäpple är det epitet som gärna sätts på Gravensteiner men det passar utmärkt i matlagningen och då i samtliga fall där äpple ingår t ex i sallader, kompotter, kakor, pajer, mos och grytor.

Säsong: september – början av december.

Gravensteiner röd

Gravensteiner kallas också äpplenas Rolls Royce.

Det är en av våra äldsta äppelsorter och härstammar från slottet Gråsten (på tyska Gravenstein) i Slesvig, Danmark. Kom till Sverige i slutet på 1600-talet.

Äpplet är en av våra mest förnämsta dessertfrukter med ett gult, fint och ganska fast fruktkött med en syrlig och söt smak. Skalet är tunt, fett och glänsande. Doftar fantastiskt! Grundfärgen är rent gul till guldgul med knappt synbara punkter. Ibland finns en rodnad i form av fina, i prickar upplösta, strimmor. Det finns också helröda typer. Formen är ganska åsig.

Passar utmärkt i matlagningen och då i samtliga fall där äpple ingår t ex i sallader, kompotter, kakor, pajer, mos och grytor.

Säsong: september – början av december.

Gul Richard

Sorten ’Gul Richard’ kommer från Mecklenburg i Tyskland och har odlats minst 200 år. Den kom till Sverige i mitten av 1800-talet och har odlats en hel del i Mälardalen och Östergötland. Frukten är medelstor, citrongul utan täckfärg. Smaken är speciell, söt med svag syrlighet.

Säsong: mitten av augusti- början av september

Ingrid Marie

Ingrid Marie har fått sitt namn efter dottern till en lärare. Det var läraren, K. Madsen, som en gång hittade trädet på Westfyn i Danmark. Ett litet träd växte, troligen från fröplantor av ett Cox´s Orange, upp bland hallonplantor. Detta hände omkring 1910 och nu är det en av de mest odlade sorter i vårt land.

Frukten behöver nästan ingen presentation eftersom den är så välkänd. Den har rund form och kraftigt brunröd färg med ljusa punkter. Smaken är frisk och fin med lätt kryddad arom. Ingrid Marie har god hållbarhet.

Främst är det en dessertfrukt men den kan även användas i sallader, kakor och pajer.

Säsong: november – februari.

James Grieve

James Grieve är en gammal äppelsort som kom till Sverige i början av 1900-talet. Ursprunget är osäkert men det är troligen en korsning mellan Cox Orange och Potts Seedling. Namnet har det fått av sin upptäckare på en plantskola i Edinburgh i Skottland och beskrevs första gången 1893.

Skalets grundfärg är gulgrön till helt gul men täckfärg kan förekomma på solsidan i form av röda strimmor och prickar. Äpplet har ett glänsande skal som kan upplevas fett när äpplet mognar. Detta pga ett naturligt fruktvax som tränger ut och skyddar frukten mot avdunstning och skrumpning. Fruktköttet är gulvitt, fast och ganska fint. Äpplet är saftigt, sött med svag syra och säregen arom.

Säsong: september – oktober.

jonagored

Jonagored

Jonagored är en korsning mellan Jonathan, Golden Delicious och Red Delicious, därav namnet..

Äpplet upptäcktes 1980 av Mr. Morren i Belgien. Ursprungligen var det ett Jonagold träd som hade korsats med ett Red Delicious i trädgården och som gav fantastiskt röd frukt på en gren. Ursprungsträdet finns fortfarande kvar och det är lite lustigt att se de lite blekare Jonagold äpplena på ena sidan och de klart röda Jonagored på andra sidan.

Det är ett stort äpple med gul grundfärg och röda strimmor. Fruktköttet är gulvitt, sprött och mycket saftigt. Smaken är söt och aromatisk.

Utmärkt dessertäpple men kan även användas i t.ex. sallader.

Säsong: november-februari

julyred

Julyred

Julyred har sitt ursprung i New Brunswick, New Jersey och introducerades 1962.

Med skördedatum i mitten av augusti tillhör det de tidigast mogna äpplesorterna.

Ett smakrikt sommaräpple med inslag av Boysenbär. Julyred har en attraktiv röd täckfärg med grön-gul grundfärg. Fruktköttet är vitt och mjukt. Det söta, saftiga äpplet passar utmärkt att ätas naturellt.

Säsong: mitten av augusti.

Katja

Katja är en tidig höstsort som mognar i september.

Det är en äldre äppelsort som funnits i handeln sedan 1966. Äpplet skapades genom korsningen av två brittiska äpplen, James Grieve och Worcester Parmän på Balsgård.

Äpplet är medelstort med rundat kägellik eller äggrund form med tydlig avplattning på undersidan. Skalet är tunt, matt och med vackert röd färg som täcker hela frukten. Fruktköttet är vitt, fast och saftigt – mer sött än syrligt.

Katja är ett gott dessertäpple. De är goda att äta direkt men går även bra att tillaga.

Säsong: september – november.

Kajsa

Kajsa är ett sötsyrligt äpple med ganska mycket syra. Skalet har en gulgrön bottenfärg med röd kinder. Fruktköttet är lite mjöligt men saftigt. Passar bra att använda i matlagning.

Karin Schneider

Karin Schneider är ett nästan identiskt äpple med Ingrid Marie. Sorten kallas ibland även för Röd Ingrid Marie, vilket antyder att färgen är rödare.

Frukten är medelstor, rund till plattrund. Skalet har en mörkröd täckfärg. Fruktköttet är vitgult till grönaktigt, saftigt, sötsyrligt med god arom.

Främst är det en dessertfrukt men den kan även användas i sallader, kakor och pajer.

Säsong: mitten av oktober – februari.

kim

Kim

Kim hör till de senare sorterna som forskats fram. Det är en korsning som tagits fram på Balsgård och har sina rötter i Cortland och Ingrid Marie.

Äpplet är medelstort och runt med något tillplattade ändar. Skalet är tunt, matt och nästan helt täckt av vacker röd färg och endast lite av den gröna bottenfärgen skymtar fram. Fruktköttet är gulvitt, fast och saftigt med fyllig aromatisk smak. Kim är att betrakta främst som en dessertfrukt men passar också bra i sallad, kompott, som ugnsstekt och i grytor.

Säsong: december – februari.

Lobo

Lobo tillhör de senare höstsorterna. Sorten kommer ursprungligen från Kanada. Till Sverige kom äpplet i början av 1900–talet.

Äpplet är medelstort till stort med plattrund form. Skalet är glänsande, något segt, mörkrött med mörka punkter.

Fruktköttet är gulvitt–vitt och mjukt med söt, mild smak utan syra men med fin arom. Sorten passar inte alls i matlagningen, utan äts naturell som mellanmål och dessert.

Säsong: oktober – november.

Maribelle

Äpplet Marielle är ett härligt tillskott till äppelsortimentet, känt för sin distinkta smak och saftiga konsistens. Sorten är framtagen i Sverige.

Med dess karakteristiska utseende, som präglas av gulgröna färger med markanta inslag av rött, och en förföriskt söt doft är äpplet Marielle lätt att identifiera. Dess saftiga och knapriga textur gör den till en idealisk aptitretare eller ett utmärkt komplement för att ge sallader och desserter en extra crunch. Dess söta smak med en liten syrlig ton gör den även till en utmärkt komponent i olika maträtter.

Förutom sin underbara smak och mångsidighet, är Marielle också känd för sin goda hållbarhet.

melba

Melba

Melba är en äppelsort som har sitt namn efter den australiska sångerskan Nellie Melba. Melbas moderäpple är McIntosh.

Skalet på detta äpple är gröngult och rött. Köttet är vitt och fast, med en söt och syrlig smak. God arom. Äpplet plockas i början av september och håller endast några dagar.

Äpplet passar både som ätäpple och som köksäpple.

Säsong: september.

Milenga

Milenga är ett krispigt äpple med hög sötma. Äpplet är framtaget i Belgien och Kattviks fruktodling är ensamma om att odla detta i Sverige. Milenga är ett äpple med lång hållbarhet och lämpar sig bra att förvara länge.

Mio

Mio har fått sitt namn efter Astrid Lindgrens roman Mio, min Mio.

Äpplet togs fram i Sverige, genom en korsning av Worcester Parmän och Oranie.

Skalet har mestadels röd färg. Köttet på detta äpple är vitrosa, ganska löst och smaken är söt och mild. Mio är främst ett ätäpple men går även att använda i matlagning.

Säsong: september – oktober.

eko-apple-mirinda-sticker-hel-o-delad--IMG_0071

Mirinda

Ett vackert rosastrimmigt äpple på gul botten.

Säsong: september

nanna

Nanna

Nanna har sitt ursprung från Norge och är framkorsat mellan äpplena Katja och Buckley Giant. Det har tagits fram som ett tidigt sommaräpple som komplement till den gamla äppelsorten Transparent Blanche.

Fruktköttet är fast och vitt samt sprött och mycket saftigt. Skalet är tunt, robust och slätt. Grundfärgen är gul med fina röda strimmor och har en röd “kind”. Äpplet är stort och smaken är mycket aromatisk samt syrligt.

Nanna är mycket ömtåligt och har kort lagringstid.

Säsong: augusti

pink-piros

Piros

Piros är en äppelsort som är en korsning mellan Helios och Apollo

Frukten är medelstor, rund, svagt knölig med kort skaft. Gröngul grundfärg som övergår i ljusröd strimmig täckfärg med stark utbredning Smaken är söt med fin balans av syra och arom. Löst, saftigt fruktkött som blir mjöligt vid övermognad

Säsong: september

pink-piruette

Piruette

Piruette är en ganska ny sort och heter egentligen Pirouette Rubinstep ® cov. Det är en korsning mellan sorterna Clivia och Rubin och kommer ursprungligen från Tjeckien.

Pirouette är ett mycket vackert, medelstort, klotrunt, något tillplattat äpple med orange-rött skal. Fruktköttet är krispigt saftigt, sött med bra syra som ger en god, aromatisk smak.

Äppelsorten är motstånds- kraftig mot vissa sjukdomar och rekommenderas bland annat i ekologisk odling. Mognar i september men håller bra vid lagring vilket gör att det kan konsumeras ända in i mars under goda år.

Säsong: september – februari/mars

raike

Raike

Raike är en kanadensisk sort som odlats i Finland under många år. Äpplet har en ljusgrön grundfärg, senare på säsongen gul, med röd täckfärg. Smaken är mild och söt med viss syra.

Retina

Retina har medelstora, stympat koniska frukter, med medelkraftiga knölar och svaga åsar. Medellångt skaft. Grundfärgen är gul med klarröda till djupröda strimmor som täckfärg. Det är ett vackert
äpple med söt, aromatisk smak och saftigt fruktkött. Retina har ett sunt växtsätt och är resistent mot skorv, päronpest, spinnkvalster och svagt mottaglig för mjöldagg och frost i blomningen. Detta gör att det lämpar sig väl för EKOlogisk odling.

Säsong: I början av september till oktober.

apple-rosette-bred

Rosette

Rosette är ett nytt dessertäpple med ett härligt, ovanligt, rosaspräckligt ”rosett”-mönster som tränger djupt in i köttet. Smaken är sötsyrlig med en hint av hallon och fruktköttet är krispigt och saftigt! Sorten passar även bra till sallader då fruktköttet inte oxiderar så lätt utan bevarar sin färg bra.

Sorten introducerades av Frank P Matthews Ltd. Tenburry Wells, Storbritannien 2007.

Säsong: september

EKO-rubinola-m-sticker-hel-o-delad

Rubinola

Rubinola är ett riktigt C-vitamin paket!

Det är en ganska ny sort som blir allt mer populär. Äpplet kommer ursprungligen från Tjeckien. Föräldrarna heter: ”Prima och Rubin”.

Rubinola är ett vackert, medelstort, klotrunt äpple med gyllenrött skal. Fruktköttet är krispigt, lite syrlig och har mycket god smak. Rubinola har det högsta C-vitaminvärdet bland de mer kända äppelsorterna. Äppelsorten är motståndskraftig mot vissa sjukdomar och rekommenderas bland annat i ekologisk odling.

Säsong: oktober – april. .

apple-rubinstar-hel-o-halv-IMG_9999-376x268

Rubinstar

Rubinstar är ett stort rött och vackert äpple. Fruktköttet är saftigt och krispigt med en touch av fläder, vissa kan även ana lite hallon. Rubinstar är gott att äta som det är, men också utmärkt till äppelkaka eller sallad. En sen sort som vi kan njuta av hela våren.

Tillgänglig: mars-juni.

S:t Olof

S:t Olof heter egentligen Crimpson Crisp men bytte till det mer svenskklingande S:t Olof när det började odlas i Sverige. Det är ett småfallande äpple. Äpplet är vackert rött. Fruktköttet är sötsyrligt och mycket krispigt. S:t Olof är mycket resistent mot skorv vilket gör att det passar bra till ekologisk odling. Ett utmärkt dessertäpple.

Säsong: oktober – december

Saga/Sara

Saga är en ny äppelsort med mycket smak och en härlig kombination mellan syra och sötma. Saga är ett registrerat varumärke och därför säljs äpplet ibland även under namnet Sara.

Sorten har en hög sötma i förhållande till syra, vilket är en kombination som är tämligen ovanlig för svenska äppelsorter, och kan därför betraktas som ett ”modernt” äpple. Fruktköttet är krispigt, saftigt och har en utmärkt smak.

Skalet är tunt med en gröngul bakgrundsfärg och en rödstripig täckfärg.

santana

Santana

Santana har utvecklats i Wageningen i Nederländerna. De odlades ursprungligen fram i syfte att minimera halterna av vissa proteiner som kan utlösa allergiska reaktioner hos ett litet antal människor – så om du är allergisk mot äpplen men vill kunna äta dem, kan denna sort vara värd att överväga.

Santana är ett litet eller medelstort äpple. Skalet är rödstrimmigt på en gul botten. Fruktköttet är krämigt gult och fast, snarare än krispigt..

Normalt beskrivs inte äpplen av sin lukt, men Santana luktar som det smakar! Även om den dominerande smaken är äpple, finns en DOFT av något annat – lite som litchiplommon eller rosor eller söta druvor, särskilt där skalet är rödfärgat, med andra ord – där äpplet har utsatts för höstsolen.

Säsong: slutet september-slutet januari.

Signe Tillisch

Signe Tillisch planterades först av greve Tillisch i Danmark. Äpplet uppkallades efter dennes dotter. Sorten började spridas 1889 och blev snabbt omtyckt.

Äpplet är stort och åsigt med rundat kägellik form och tillplattad undersida. Grundfärgen är gröngul, ibland med svagt orange eller starkt röd rodnad på solsidan. Skalet är tunt, fett och glänsande. Fruktköttet är gulvitt eller grönvitt, ganska löst och saftigt. Smaken är söt, svagt syrlig med fin arom..

Signe Tillisch är en mycket god dessertfrukt men passar också ypperligt i matlagning t ex i sallader, som ugnsstekt, kompott, grytor, pajer och kakor.

Säsong: oktober – november.

summerred

Summerred

Summerred är en korsning mellan McIntosh och Golden Delicious som gjordes i Kanada 1964 och därmed tillhör äpplet de yngre sorterna som odlas i Sverige.

Skalet är blankt och tunt och grundfärgen mörkröd med ljusa punkter. Vissa exemplar skiftar i grönt. Fruktköttet är vitt, saftigt och krispigt. Smaken är friskt syrlig med viss sötma.

Summerred är en dessertfrukt men passar också som ingrediens i sallader.

Säsong: september – oktober.

sunrise

Sunrise

Sunrise är en korsning mellan äpplena McIntosh och Golden Delicious..

Äpplet är medelstort till stort, enhetlig form och ovalt runda. Sunrise har en utmärkt söt smak och är ett mycket saftigt sommaräpple.

Fruktköttet är fast och gulgrönt till färgen. Grundfärgen är blekt gul med röda ränder som rodnar på solsidan med ca 50% röd färg. Skalet är slätt, tunt och sprött.

Sunrise är ett mycket gott ätäpple.

Säsong: slutet av september.

Transparante Blanche

Transparante Blanche är en gammal äppelsort. Det har funnits i Sverige sedan slutet av 1800-talet och är ett av våra vanligaste äpplen i trädgårdarna.

Äpplet har ett gulvitt, fint och saftigt fruktkött. Smaken är i början av säsongen något syrlig men blir sötare när det mognat. Transparent Blanche är en fin hushållsfrukt, men går lika bra att lägga i fruktskålen. Enligt mångas mening det bästa äpplet till mos eller kräm. Bör konsumeras omedelbart.

Säsong: augusti – september.

apple-topaz-376x268

Topaz

Topaz är en korsning mellan Vanda och Rubin, som togs fram 1984 i Tjeckien. Topaz är motståndskraftigt mot sjukdomar, vilket gör det lämpligt för ekologisk odling. Köttet är saftigt, fast och krispigt, smaken är sötsyrlig.

Säsong: mognar i oktober

vanda

Vanda

Vanda är mest känd för att vara förälder ihop med äpplet Ruby till den populära sorten Topaz. Sorten härstammar från Tjeckien.

Frukterna är medelstora och ganska jämna i formen med gulgrön botten och röda strimmor. Köttet är nästan vitt, mycket saftigt och har en fin textur. Smaken är sötsyrlig och aromatisk.

God som bordsfrukt såväl som till sylt, mos och äpplepajer. Lämpar sig även att pressa must av då det är så saftigt. Eftersom denna sort inte lämpar sig för lagring finns det endast under en kort period.

Säsong: oktober.

rod-worchester

Worchester


Worchester är en avkomma av Devonshire Quarrenden som introducerades i England under 1870-talet.

Frukten är medelstor och rund. Gröngul grundfärg med röd täckning. Smaken är söt aromatisk. Fast och krispigt fruktkött.

Säsong: september

Åkerö

Åkerö är en mycket gammal svensk äppelsort. Sorten härstammar från Åkerö säteri i Södermanland. Moderträdet finns fortfarande i livet och anses nu vara minst 250 år gammalt (planterades 1759 enligt Åkerö säteri!). Det ger fortfarande frukt. Ett tag var trädet så dåligt så att man på 1880-talet var nära att hugga ned det men det räddades av Hushållningssällskapets länsträdgårdsmästare som beskar det och gödslade det varefter det repade sig.

Åkerö är ett medelstort – stort äggrunt äpple som ibland är något valsformat. Skalet har en ljus vit/ gul botten med en tegelröd täckfärg. Fruktköttet är gulvitt och fast med söt, mild och aromatisk smak. Fin doft.

Sorten ger goda skördar endast vartannat år och därför försvinner den mer och mer från yrkesfruktodlingen.

Säsong: oktober – december.

Solens intensitet varvat med kyliga sensommarnätter ger våra svenska äpplen den mustiga smak som utländska äpplen saknar!