Cajom i Fjärås

Familjen Carlsson har odlat och förädlat pepparrot i Fjärås sedan 1929. Idag förädlar de olika råvaror med samma filosofi som deras förfäder en gång började med. De huvudsakliga råvarorna de jobbar med är Pepparrot och Ingefära.

John & Ester Carlsson satsade fullt ut på sin pepparrotsodling 1929. I början såldes all pepparrot man odlade som hel-pepparrot och det mesta av odlingen gick till “Stockholmarna”. Makarna Carlsson fick 6 fina barn som alla fick dra sitt strå till stacken.

1969 så tog sonen Harry Carlsson med hustrun Elvy över verksamheten, och efter några år så hade man med brodern Lasse´s hjälp byggt om en maskin som tidigare filmat telefonkataloger på det lokala tryckeriet Elanders i Kungsbacka till att nu kunna filma portionsbitar av pepparroten till butik. Därmed var den första produktutvecklingen klar.

Owe och Marie tog under 90-talet över verksamheten som 3:e generationens ”pepparrot Carlsson”.

Cajom pepparrot drivs fortfarande inom familjen, numera 4:e generationen Carlssons i Fjärås som förädlar pepparrot. Sedan 2012 arbetar sönerna John & Jesper Carlsson i företaget och har nu ihop med sin storebror Daniel med familj tagit över rodret i företaget.

 

Svensk Pepparrot

Fjärås- Halland, ligger oerhört vackert vid Kungsbacka-fjorden några mil söder om Göteborg. Pepparroten är för Fjärås vad polkagrisen är för Gränna!

Sedan början av förra seklet har Fjärås varit Pepparrotens huvudstad i Sverige ( tidigare var det Enköping). Anledningarna till att det är så är såklart flera men den passande jordmånen lyfter de flesta fram. Här finns gott om gammal havsbotten och i den lerjorden trivs pepparroten bra. Andra tror att Pepparroten helt enkelt gillar Halland & Hallänningar :).

Oavsett vilket så är det så att i Fjärås fanns det på 1960-talet ca 350 pepparrotsodlare, på 90-talet var de färre än 200 och idag år 2020 är det endast en handfull kvar. På Cajom odlar man än idag egen pepparrot men det mesta köps in av några av de andra lokala odlarna samt importeras från Ungern.

Återväxten av pepparrotsodlare i Fjärås är tyvärr skral men Cajom försöker uppmuntra andra att börja odla pepparrot, så de hjälper till med kunskap, lokaler för tvättning, beredning, förädling samt med kyl& frys kapacitet. Pepparrot från Fjärås är en kulturväxt som de vill ska vårdas och bevaras in i framtiden!

Sortiment Cajom

Riven Pepparrot 90g

Ingredienser:
Riven pepparrot, vatten, vegetabilisk olja, salt, förtjockningsmedel E405, citronsyra E330, konserveringsmedel E223
Förvaras som kylkonserv +2 – +8

Innehåll Per 100g:

Energi…………………………………….450kj
Protein…………………………………….2.5g
Kolhydrater……………………………9.8g
Fett………………………………………….5.3g
Salt………………………………………….0.3g

Pepparrotsvisp 90g

Ingredienser:
Pepparrot (35%) vegetabilisk olja, vegetabiliskt margarin, äggula, vatten, rödvinsvinäger, socker, salt, kryddor, natriumbensoat E211, citronsyra, E330, konserveringsmedel, E223, förtjockningsmedel E405
Förvaras som kylkonserv +2 – +8

Innehåll Per 100g:

Energi…………………………………….1000kj
Protein…………………………………….1.3g
Kolhydrater……………………………6.7g
Fett………………………………………….23.5g
Salt………………………………………….0.3g

Allergiinformation:
Innehåller: äggula

Riven Ingefära 90g

Ingredienser:
Riven ingefära, vatten, förtjockningsmedel E401, natriumbensoat E211, citronsyra E330, konserveringsmedel E223.
Förvaras som kylkonserv +2 – +8

Innehåll Per 100g:

Energi……………………………………..110kj
Protein…………………………………….0.9g
Kolhydrater…………………………….3.7g
Fett………………………………………….0.4g
Salt………………………………………….mindre än 0.1g

Pressad Vitlök 90g

Ingredienser:
*Vitlök 95%, antioxidationsmedel E330, Vitlök innehåller naturligt SULFIT
*Ursprung: Spanien
Förvaras som kylkonserv +2 – +8

Innehåll Per 100g:

Energi……………………………………..536kj/126 kcal
Fett…………………………………………<0.6g
-varav mättat fett……………………<0,2%
Kolhydrater…………………………….23,5g
-varav sockerarter………………….0,5g
Protein…………………………………….6,85g
Salt………………………………………..…2,1g

Pepparrot färsk hel, ofilmad

Pepparrot färsk i bit, filmad

Pepparrot

Visste du att pepparrot även kallas Nordens chili och dessutom innehåller mer än dubbelt så mycket C-vitamin (152mg per 100g) än både kiwi och apelsin? Den kan få både näsan att rinna, hetta upp dina rätter, elda på din förbränning och hälsa!

Hemligheten till att de flesta tycker att Cajom´s rivna pepparrot är den starkaste på marknaden och den som är mest likt färskriven är helt enkelt att de inte tummar på kvalitén. Är det riven pepparrot från Cajom så kan ni vara säkra på att råvaran kommer från huvudroten – där den starkaste koncentrationen av styrkan från den naturliga senapsoljan, som ger pepparroten sin karakteristiska smak, sitter. De tummar aldrig på kvalitén!

Pepparroten har en lång historia som kultur- och medicinalväxt och härstammar troligtvis från södra Ryssland, även om ursprunget är något osäkert. Den kom till Sverige på 1300-talet med invandrande munkar som började odla den i klosterträdgårdarna på grund av sina medicinska egenskaper. Bland annat ansågs den kunna läka sår, lindra feber och värk. Vissa trodde till och med att den kunde bota dövhet. Den höga C-vitaminhalten gjorde den populär till sjöss då den kunde hålla skörbjuggen borta.

I dag anser många fortfarande att pepparroten är en utmärkt medicinalväxt för att behandla huvudvärk, matsmältningsproblem och högt blodtryck. Senapsoljorna, som ger pepparroten sin starka smak, kan hjälpa till att rensa bihålorna vid inandning, och dess rika innehåll av A- och C-vitamin stärker ditt immunförsvar.

Pepparroten är bakteriedödande och används som ett naturligt konserveringsmedel vid inläggningar av gurka, rödbetor, sill mm. Dessutom ger ju roten en god smak till inläggningen!

I matlagning:

Pepparrot är fantastiskt god i allt från t.ex. potatismos, dressingar, soppor, till fisk och rått kött. Kom bara ihåg att tillsätta den kall och gärna nyriven – då smakar den som mest och behåller sina nyttiga egenskaper!

Recept med Pepparrot

Ingefära

Ett gammalt kinesiskt talesätt lyder – ”Äter man ett stycke ingefära varje morgon får apotekaren dö av hunger” .

Ingefära är namnet på en flerårig tropisk ört inom familjen ingefärsväxter. Den grova och knöliga rotstocken används som krydda, särskilt i det asiatiska köket, eller som medicinalväxt. Jordstammarna, som är den ätliga delen, är kraftiga, förgrenade och med tydliga ärr efter bladskotten. De är utvändigt ljusbruna och invändigt har de en svagt gulgrön färg. Den skarpa smaken kommer från eteriska oljor .

Ingefäran räknas till en av de äldsta kryddorna och medicinalväxterna. Från början antogs den växa vilt i Kina men man har funnit tecken för att den odlades och användes i landet för 3000 år sedan. Redan under antiken hade den spridits till stora delar av Asien och Afrika. Idag odlas den i alla tropiska regioner och återfinns knappt vilt någonstans. Man har hittat ett tjugotal arter av vild ingefära på Borneo de senaste åren.

Ingefära har en fyllig arom med friskt träigt inslag. Stark och ihållande smak. Riven ingefära används som krydda på samma sätt som den torkade kryddan, men den färska har mycket friskare smak.

Nyttig?

– Ingefära anses öka matsmältningen.

– Ingefära är en klassisk huskur vid magsjuka och andra magbesvär.

– Att äta ingefära sägs sänka kolesterolet och öka blodcirkulationen.

I matlagning:

Ingefära passar tillsammans med vitlök, curryblandningar och till kött- och fiskrätter, grönsaker, i inläggningar, kakor, bakverk, puddingar och drycker. Testa att mixa ner den i en smoothie eller gör en morgonshot tillsammans med citron eller lime och honung.

Recept med Ingefära

Chokladpumpakaka

Pumpadonut-muffins

Dadelpepparkakor

Pumpamuffins

Annas Pumpakaka

Pink lemonade

Pumpamuffins

Pumpapaj med rom

Amerikansk pumpapaj