Cajom i Fjärås
Familjen Carlsson har odlat och förädlat pepparrot i Fjärås sedan 1929. Idag förädlar de olika råvaror med samma filosofi som deras förfäder en gång började med. De huvudsakliga råvarorna de jobbar med är Pepparrot och Ingefära.
John & Ester Carlsson satsade fullt ut på sin pepparrotsodling 1929. I början såldes all pepparrot man odlade som hel-pepparrot och det mesta av odlingen gick till “Stockholmarna”. Makarna Carlsson fick 6 fina barn som alla fick dra sitt strå till stacken.
1969 så tog sonen Harry Carlsson med hustrun Elvy över verksamheten, och efter några år så hade man med brodern Lasse´s hjälp byggt om en maskin som tidigare filmat telefonkataloger på det lokala tryckeriet Elanders i Kungsbacka till att nu kunna filma portionsbitar av pepparroten till butik. Därmed var den första produktutvecklingen klar.
Owe och Marie tog under 90-talet över verksamheten som 3:e generationens ”pepparrot Carlsson”.
Cajom pepparrot drivs fortfarande inom familjen, numera 4:e generationen Carlssons i Fjärås som förädlar pepparrot. Sedan 2012 arbetar sönerna John & Jesper Carlsson i företaget och har nu ihop med sin storebror Daniel med familj tagit över rodret i företaget.
Svensk Pepparrot
Fjärås- Halland, ligger oerhört vackert vid Kungsbacka-fjorden några mil söder om Göteborg. Pepparroten är för Fjärås vad polkagrisen är för Gränna!
Sedan början av förra seklet har Fjärås varit Pepparrotens huvudstad i Sverige ( tidigare var det Enköping). Anledningarna till att det är så är såklart flera men den passande jordmånen lyfter de flesta fram. Här finns gott om gammal havsbotten och i den lerjorden trivs pepparroten bra. Andra tror att Pepparroten helt enkelt gillar Halland & Hallänningar :).
Oavsett vilket så är det så att i Fjärås fanns det på 1960-talet ca 350 pepparrotsodlare, på 90-talet var de färre än 200 och idag år 2020 är det endast en handfull kvar. På Cajom odlar man än idag egen pepparrot men det mesta köps in av några av de andra lokala odlarna samt importeras från Ungern.
Återväxten av pepparrotsodlare i Fjärås är tyvärr skral men Cajom försöker uppmuntra andra att börja odla pepparrot, så de hjälper till med kunskap, lokaler för tvättning, beredning, förädling samt med kyl& frys kapacitet. Pepparrot från Fjärås är en kulturväxt som de vill ska vårdas och bevaras in i framtiden!