Exotisk frukt

Här kan du lära dig mer om vårt exotiska sortiment!

Exotisk frukt i fruktskålen är godis som lockar de flesta! Ska du ge bort en fruktkorg blir den extra lyxig med exotisk frukt.

En dessert med exotiska frukter och glass är dekorativt, smaskigt och enkelt att förbereda! Läckert och spännande!

I vår receptbank hittar du en mängd recept med exotisk frukt!

Scrolla bland recepten eller leta upp den den frukt du vill tillaga i Ingredienser.

Het Oxfilé Africana

Achacha

Achacha är en kusin till mangostan. Frukten är syrlig och uppfriskande, smaken påminner om en blandning mellan citrus, litchi, cherimoya och mangostan där konsistensen påminner en hel del om den sistnämnde. Den har sitt ursprung i den bolivianska delen av Amazonas i Sydamerika men odlas numera i norra Queensland. Det bolivianska namnet på frukten är Achachairú och översatt betyder detta ”honungskyss”.

En Achacha är äggformad, ungefär 4 cm x 6 cm, har ett till två stora frön/kärnor i mitten som liknar litchins och när den är mogen är skalet ljust orange till färgen. Frukten har en hög C-vitamin-halt och är också rik på folsyra, kalium och riboflavin. Skalet är ganska hårt så det krävs en kniv för att komma åt det smarriga fruktköttet. Skalet av Achacha sägs också vara mycket näringsrikt och kan användas för att göra en törst-släckande dryck. Achachas kan frysas och därefter serveras som en sorbet för att rensa smakerna mellan rätterna. Lägg dem i en fruktsallad för en exotisk twist, eller lägg en skalad frukt i ett glas skumpa för festligt bubbel!

ananas

Ananas

Ananasfrukten påminner om en stor kotte och består av en mängd bär som vuxit samman. Enklaste sättet att skära upp ananas är att dela den i klyftor, som melon, och gärna låta några dekorativa blad från bladkronan finnas kvar då frukten serveras. Frukterna bör förvaras svalt men inte kallt och gärna på mjukt underlag eftersom de kan få tryckskador av sin egen tyngd.

Den friska smaken gör att ananas passar i flera olika sammanhang – som förfriskning till en underbar glass- dessert liksom till kött, sallader och exotiska grytor. Färsk Ananas har utsökt saftigt fruktkött med sötsyrlig aromatisk smak som smälter i munnen. Smaken kan inte jämföras med den konserverade. .

miniananas

Mininananas

Mininananas har gult mycket saftigt fruktkött. Smaken är lite sötare än den vanliga ananasen. Denna lilla gósak har minimal mitten- stam vilket gör att du kan äta i stort sett hela frukten. Frukterna bör förvaras svalt men inte kallt och gärna på mjukt underlag eftersom de kan få tryckskador av sin egen tyngd.

Miniananas används oftast som dekorations- frukt på plankor och till exotiska arrangemang av olika slag. Produkten blir mycket dekorativ !!

Banan Plantain/Mjölbanan

Mjölbananen (Plantain) är en matbanan som är mycket utbredd i Sydamerika, Afrika och Indien. Den har högre stärkelseinnehåll och är mindre söt i smaken än dessertbananer (vanlig banan, äppel- och röd banan). Skalet är gulgrönt och ganska tjockt. Det kan vara svårt att dra av, varför man ofta skalar med kniv.

Mjölbananer kan inte användas på samma sätt som andra bananer. De ska kokas, stekas eller bakas och används på samma sätt som potatis. Den mjöliga konsistensen och litet söta smaken gör att mjölbananer passar bäst i starkt kryddade rätter. De bananer som säljs är oftast gröna och omogna, men de brukar mogna på några dagar i rumsvärme. Färgen avslöjar inte alltid mognadsgraden, utan man får klämma försiktigt på dem för att ta reda på hur mogna de är. När de börjar bli lite mjuka går de bra att koka, och när de är ordentligt mjuka passar de till stekning.

Dessertbananer innehåller 74% vatten. Mjölbananer innehåller 66% vatten. Energiinehållet i mjölbananer är därför högre än i vanliga bananer. Mjölbananer innehåller mer stärkelse, i gengäld är sockerinnehållet lägre.

Förvaras i sval eller skafferi.

Banan röd

Röd banan är en dessertbanan med sött, aromatiskt och fast fruktkött med en liten smak av mango. Skalet är oftast rödbrunt och tunt. När de är mogna har de ett krämfärgat till ljusrosa fruktkött. Röda bananer är mindre och fylligare än den vanliga Cavendish bananen.

Röd banan importeras hela året i liten skala från bl a Afrika (Kenya) och Mellan- och Sydamerika..

Förvaras bäst i +12-16° eller i rumstemperatur.

Banan mini/äpple-

Minibanan är en egen banansort som även kallas bananito eller äpplebanan. Det är en liten frukt, mellan 8-13 cm lång men lika tjock som en vanlig banan. Skalet är tunnare och fruktköttet är gulare än hos vanliga bananer.

Efterhand som den mognar går den från att vara grön till att, som mogen, vara gul med svarta prickar. När den är fullt mogen får den en svag doft av äpple . Smaken är intensiv och sötare än hos den vanliga bananen. Den är mycket rik på mineraler , fibrer och vitaminer och är därför ett suveränt mellanmål till små magar!

De importeras hela året i liten skala från bl a Afrika (Kenya) och Mellan- och Sydamerika. Förvaras bäst i +12-16° eller i rumstemperatur.

Carambola

Carambola kommer ursprungligen från Indonesien. Den odlas den i alla tropiska länder. Ibland kallas den även för stjärnfrukt då man får vackra stjärnor om man skär den i skivor.

Carambola har frisk syrlig smak – den är på långt håll släkt med harsyra och det är oxalsyra som ger den speciella smaken. Den är god både omogen och mogen.

Frukten skalas inte, utan man skär den i tunna skivor och äter den naturell. Tack vare sin friska smak passar carambola tillsammans med glass och söta bakverk lika väl som på smörgås och till kött och fisk. Carambola importeras hela året från bla Thailand, Malaysia och Brasilien.

Cherimoya

Cherimoya, även kallad kirimoja eller annona, härstammar från Perus höglänta tropiska områden. Namnet cherimoya betyder kallt frö. Frukterna är först ljust grågröna och skalet mörknar då de mognar. Mogna frukter känns mjuka. Fruktköttet är gulvitt, mjukt och smältande. En mängd svarta kärnor, som man inte äter, finns inbäddade i fruktköttet. Smaken är delikat och påminner om ananas, jordgubbe och banan.

Frukten är mycket ömtålig och har kort hållbarhet sedan den mognat. Cherimoya bör förvaras svalt, ca 10°, och kan kylas innan den serveras. Den äts naturell som dessert. Dela frukten och ät direkt ur skalhalvan, eller skär i bitar och servera med andra frukter eller glass.Fruktköttet kan också mosas och serveras som sås till fruktsallad eller glass.

Guanabana

Guanabana, hemmahörande i Mexiko, Centralamerika, Karibien och norra Sydamerika, är en släkting till Cherimoya. Det mörkgröna, vitgrön-fläckiga skalet har ett diamantformat rutmönster med taggar. Det vita fruktköttet är saftigt med inbäddade blanka, mörkbruna kärnor.

Smaken är utsökt med nyanser av jordgubbe, kanel, mango och ananas på en och samma gång.
Guanabanafrukten väger upp till fem kilo och är en bra källa till niacin, riboflavin och C-vitamin och innehåller ungefär 12 procent socker.

Fruktköttet mosas och silas och används mest i uppfriskande drycker och desserter som t.ex. sorbet. Sedan gammalt används ett te gjort på bladen mot dysenteri, förkylningar och matsmältningsbesvär. Frukterna skördas nästan mogna och eftermognar mycket fort. Därför är de ganska ömtåliga. Förvaras i kyl.

Dadlar 

Dadelpalmen är känd i Mellanöstern sedan 3000 år. Frukterna hänger i stora klasar under palmens bladkrona. Dadeln är en stenfrukt som är ca 4 cm lång. Frukten har tunt, blankt, sprött skal och en avlång hård kärna. Alla dadelsorter är gula eller röda från början. Detta stadie kallas Balah. Allteftersom de mognar blir de först Rotab ( mjuka o söta ) och därefter Tamr (mörkbruna dadlar med lite segare konsistens). Fruktköttet är gulbrunt, mjukt smältande och smaken mycket söt.

Dadlar är mycket näringsrika – vissa ökenfolk har klarat sig i veckor på bara ett par dadlar om dagen.Den är full av nyttigheter, som A-vitamin, D-vitamin, B1, B2, kalcium, järn och fosfor, flour, selen, essentiella aminosyror och dessutom innehåller den mer fibrer än grovt bröd vilket kommer hålla magen i trim. De består av en stor andel kolhydrater, ungefär 60-70 %, men har en låg andel fett och proteiner.

Dadlar är goda som snacks med Philadelphiaost eller ädelost på, i fruktsallad och filmjölk. Den söta smaken ger fin brytning i skink- och ostsallad. Stekta baconlindade dadlar är en annorlunda och god kombination.

Dadlar importeras främst från Nordafrika och Mellanöstern under oktober – januari. De färska dadlarna kan kyllagras eller djupfrysas. Bör förvaras i 0-4°C De förvaras i kyl och kan då hålla upp till ett år. Frysta kan de bevaras i upp till 18 månader.

Durian

Durian hör hemma i Sydostasien. Det är en av de mest omstridda tropiska frukterna eftersom den å ena sidan uppskattas mycket av lokalbefolkningen och å den andra sidan uppfattas som mycket osmaklig av andra. Den har en mycket speciell lukt och kallas ibland ”stinkfrukt”. Frukten får inte förekomma på allmänna kommunikationsmedel eller på hotell ens i de områden där lokalbefolkningen anser den vara en läckerhet.

Durian är ett upp till 40 meter högt träd. Frukten, som kan väga upp till 9 kg, är oval med tjockt, träigt skal helt täckt med skarpa piggar. Innanför skalet finns fruktköttet som är gult, krämigt och mjukt. Det är uppdelat i segment och omsluter 1-7 kärnor. Smaken kan diskuteras, på samma sätt som vi diskuterar surströmming. Durian finns i Tailand hela året och kan importeras. Den förekommer då och då i små mängder i Sverige.

Feijoa

Feijoa är släkt med guava och kallas ibland ananasguava. Ursprungligen kommer feijoa från Sydamerika där den växer vild. Därifrån har den spridits till bl a Sydostasien och Nya Zeeland. Vi importerar feijoa från Israel och Sydamerika under vinterhalvåret.

Fruktköttet är gult med mycket intensiv, sötsyrlig, nästan parfymerad smak. Man äter det mjuka fruktköttet ( inte skalet ) med sked ur frukthalvan eller skär ner det i fruktsallad. Feijoa är kanongott till glass.

Fikon

Färska fikon har mjukt vitrosa-rött fruktkött med en mängd små kärnor som man äter. Frukterna har ljusgrönt eller mörkblått skal.

Smaken är sötsyrlig och inte alls söt som hos de torkade fikonen. Man delar frukten och äter innanmätet naturellt som dessert eller till t ex kallt, skivat kött. Skalet äts också om det inte känns för tjockt.

Fikon säljs alltid mogna. Omogna fikon innehåller en skarp saft, som vid mognad omvandlas till socker. Frukterna är mycket ömtåliga och bör hanteras så litet som möjligt. Förvaras svalt.

Tigerfikon

Tigerfikon anses vara ett av de mest smakrika fikonen på marknaden.

Sorten är ljusgul med mörkgröna ränder. Det röda fruktköttet har en syltliknande smak och konsistens.

De behöver en lång, varm växtsäsong för att utveckla sin höga sockerhalt. Helt mogna frukter har en lätt och söt smak med en antydan av jordgubb och hallon. Tigerfikon kallas också ”Candy Stripe”.

Tigerfikon finns tillgängliga en kort tid i slutet av sommaren och början av hösten.

Fikon säljs alltid mogna. Frukterna är mycket ömtåliga och bör hanteras så litet som möjligt. Förvaras svalt

Guava

Frukten är stor som en citron, rund eller päronformad. Den har tunt, blankt, gulgrönt skal. Fruktköttet är gult eller rosa och fast närmast skalet och smältande mjukt mitt i frukten. Det innehåller många vita hårda kärnor som kan ätas. Vill man undvika dem kan man mosa och passera fruktköttet och använda det som sås, som bas för sorbet, glass, mjölkdrinkar osv.

Smaken är frisk, fyllig och mycket aromatisk. Påminner om en mix av jordgubbar, päron och äpplen med en hint av mango och ananas. Guava passar bra i fruktsallad och skuren i bitar på en desserttallrik med andra frukter. Frukten doftar starkt och bör inte förvaras med livsmedel som tar åt sig smak. Mogen guava känns litet mjuk, den ska förvaras svalt men inte i kylskåp. Endast svarta vinbär har mer C-vitaminer än Guava!

Granatäpple

Granatäpplet odlades redan på förhistorisk tid och ansågs av såväl egyptierna som judarna vara en helig frukt. Blomändan lär ha givit iden till den första kungakronan. Skalet är läderartat, rödbrunt och det äts inte. De tunna mellanväggarna innehåller garvsyra och smakar illa. Inne i frukten finns en mängd kärnor omgivna av rött saftigt fruktkött – det är dem man äter.

Smaken är söt och frisk. Man kan skära itu granatäpplet eller göra ett hål i skalet och bända upp frukten. Peta ut fruktköttet och servera det ur en skål som godis. Dekorativt i sallader och i bakverk. Det är av granatäpple man gör grenadin – starkt rödfärgad saft som man bl a färgar drinkar med.

Fluffa upp grädde, blanda i de röda kärnorna och servera på en varm mjuk pepparkaka – oslagbart !

jackfrukt-IMG_4487-560x560

Jackfrukt

Jackfrukt (Artocarpus heterophyllus) är en art i jackfruktsläktet och familjen mullbärsväxter. Den växer vilt i regnskogarna i södra Asien – och har odlats och använts till matlagning i århundraden här. Frukterna kan väga mellan 4 och 45 kilo, är oregelbundet oval och har en gulgrön och taggig yta. Fruktköttet är gult och saftigt. Smaken är sötsyrlig och speciell, påminner om en blandning mellan ananas och banan, vilket gör att den passar bra i starka currygrytor eller chili.

I Sverige, Europa och USA har jackfruit, eller jackfrukt, blivit populärt först de senaste åren, inte minst bland vegetarianer och veganer. Eftersom det fibriga fruktköttet liknar animaliskt protein i konsistensen är omogen jackfruit ett bra alternativ till kött eller kyckling. Efter någon timmes kokning utvecklar den en smak som påminner om fläskrätten pulled pork.

Det är fruktköttet som de flesta vill åt, men varje fruktdel har dessutom en liten kärna i sig, som man kan torka och använda istället för bönor och linser i grytor. Kärnorna kan vara lite kluriga att få ut, men smörj händerna med kokosolja eller gnid lite citron på frukten så går det lättare.

jackfrukt-bord-560x560

Den mogna jackfrukten används som färskfrukt och är saftig med en speciell arom, antingen söt eller syrlig, beroende på sort. Utmärkt att äta direkt, alternativt använda i desserter, marmelader och chutneys. En oöppnad mogen frukt kan lukta obehagligt, som rutten lök. Olja gärna in händerna vid hantering av frukten för att slippa den kladdiga saften.

De omogna gröna frukterna används som grönsak. Ofta torkas fruktköttet (de uppsvällda delarna av fröhyllet) i bitar som sedan används i soppor eller inläggningar. Den torkade jackfrukten är lite sötaktig i smaken och har en degig konsistens.

Fruktköttet är särskilt rik på C-vitamin men är kalorifattigt och 100 gram innehåller endast cirka 95 kalorier. Den är även rik på karoten och Vitamin B-6. Fröna är ätliga och rika på kalcium och proteiner.

Näringsvärde: (Källa USDA): Energi 397 kJ/95 kcal, Fett 0,6 g ( varav mättade 0,2 g), Kolhydrater 23,2 g (varav sockerarter 19,1 g), Fibrer 1,5 g, Protein 1,7 g, Vitamin C 13,7 mg, Vitamin B6 0,33 mg, ß-Karoten 61 µg, Kalcium 24 mg, Kalium 448 mg, Salt 0 g

Kaktusfikon

Kaktusfikon kan ha gult, grönt, orange, rött eller brunt skal. På skalet finns små svarta prickar där det växer små vassa hår. Var därför försiktigt när du tar i frukterna. De här små håren kan fastna i huden och är svåra att få bort.

Allra bäst är att skala frukten innan den serveras. Skär av topp och botten av frukten, skär ett snitt genom skalet längs med frukten och drag sedan av det. Då har man det rena fruktköttet att skära i bitar eller skivor.

Kaktusfikon har orange fruktkött med krispig konsistens och söt och frisk smak. Frukterna växer på stora kaktusar och de sitter i ytterkanten på de stora platta bladen. Förvara dem svalt men inte i kylen

Kiwai

Kiwai är en liten släkting till kiwi. Dessertkiwi och coctailkiwi är andra förekommande namn. Kiwai är en klängväxt och dess hemland är Kina, Korea, och Japan.

Kiwain är som en oval vindruva i storlek. Skalet är slätt och oftast grönt. Delad liknar den vanlig kiwi med små svarta kärnor och grönt fruktkött. Smaken är söt och frisk. Man kan äta hela frukten.

Kiwai bör förvaras svalt.

Kiwano

Kiwano kallas på engelska ibland även ”African Horned Cucumber”. Frukten har gult, hårt skal med små ”horn”.

Fruktköttet är vackert grönt, mycket saftigt och påminner i konsistensen litet om kärnhuset i en gurka. Smaken är milt uppfriskande och påminner om banan med lime.

Frukten skärs upp på längden och fruktköttet skedas ur. Det kan försiktigt blandas med annan frukt i exotisk fruktsallad. Man kan också skära kiwano i skivor, som blir mycket dekorativa t ex på en desserttallrik. Den milda smaken gör att kiwano också passar bra i t ex räkcocktail.

Kokosnöt

Frukten är en enfröig stenfrukt som väger upp till 2,5 kg. Ytterst sitter skalet, som är grönt och läderartat. Därunder sitter fruktköttet som är ett tjockt, fibröst lager. Innerst sitter stenen som är den del vi kallar kokosnöt.

Kokospalmen odlas numera överallt längs kusterna i de tropiska områdena. Palmen blir ca 30 m hög och har en stor solfjäderformad krona av kraftiga, 5 m långa blad. Stammen är endast ca 25 cm tjock. Den hålls fast av ett kolossalt rotnät som består av flera tusen kraftiga rötter som sträcker sig ca 5 m ut från stammen.

Kokospalmen används till en mängd olika produkter: trä, fiber, frukt och saft är viktiga för kokosproducenterna.

Kokosnöt, skalad & färsk, drink

Detta är den gröna, färska kokosnöten där man har skalat av det grova, gröna yttre skalet. Den har inte hunnit få en lika hård kärna (nöt) som de ”färska” kokosnötter vi vanligen ser (med brunt, trådigt, stenhårt skal). Ju mognare en kokosnöt är desto mer vitt fruktkött och mindre klart kokosvatten. Denna sort har alltså ett tunt lager av vitt fruktkött och är sprängfylld av kokosvatten. Dela den med en tandad kniv (t.ex. brödkniv) eller gör ett hål med t.ex. en korkskruv. Det söta vita köttet kan gröpas ur med sked och användas i curryrätter, kryddstarka soppor, söta drycker och efterrätter. Det klara kokosvattnet kan man använda till både varma rätter, drinkar, smoothies och juicer.

Kokosvatten brukar kallas naturens egna sportdryck eftersom den är fylld av naturliga elektrolyter. Kokosvatten är alltså den klara vätska som, om kokosnöten får mogna, så småningom stelnar till en vit massa. Kokosvattnet består till 95 procent av vatten, resten är näringsämnen och mineraler som vitamin B, C, fosfor, kalcium och zink. Kokosvatten är extra rikt på kalium (12,5 procent).

Förvara kokosnöten i kylskåp. Servera gärna kokosvattnet som en drink direkt ur kokosnöten.

EKOlogisk Genuine Coconut

Detta är EKOlogiska NAM HOM kokosnötter från Thailand, som anses vara de bästa i världen. 100% naturligt, EKOlogiskt kokosvatten i sin ursprungliga förpackning – kokosnöten! Med ett förtillverkat hål som lätt öppnas med en återvinningsbar kapsyl (tillverkad av kokosfiber och kåda) kommer du lätt åt drycken. Sugrör medföljer i botten.

• Kokosvatten är en naturlig dryck rik på mineraler och vitaminer.
• En helt naturlig *isoton dryck med mer än dubbelt så kalium som de flesta andra isotoniska drycker.
• ” Fluid of life”: den har en mineral och elektrolyt balans som liknar mänsklig blodplasma. Fördelar: Det är en naturlig dryck som hjälper till att återfukta din kropp, förbättrar matsmältningen och ämnesomsättningen, återställer din energi och kan hjälpa med viktminskning.
• Låg i kalorier och socker , fett och glutenfri och hög på antioxidanter.

* En isoton dryck innebär att dryckens kolhydrat och/eller saltinnehåll är detsamma som kroppens egna nivåer. Dryckens osmolaritet (mängd lösliga partiklar) är samma som i vår kropp.

Näringsvärden, per 100g:

Energi 113Kj (26 kcal), Fett < 0,5g, Kolhydrater 5,5g ( av vilka sockerarter 1,5g), Protein 0,1g, salt 0,06g, Kalium 160mg (8% av RDI)

Källa: genuinecoconut.com

Kvittenfrukt

Kvittenfrukten ser ut som om den har rullat ut ur ett gammalt italienskt stilleben och är bara vid första anblicken likt ett äpple. Den doftar fantastiskt men kvitten är ingen höjdare att äta rå — sur som äppelkart och sträv som slånbär. Kvitten är nämligen slowfood per definition, omöjlig att stressa fram någon smak ur. Det är i ett långkok eller ugnsbakad under längre tid som kvitten genomgår en slags metamorfos, utvecklar sin sötma och en mängd andra kryddiga aromer och byter färg till en läcker röd nyans.

I Spanien används den till marmelader och kvittenpastej, dulce de membrillo, ibland kallat bara membrillo. Membrillon brukar serveras med manchego, den salta hårdosten på fårmjölk. I Mexico äter man den tillsammans med panela eller annan färskost. På portugisiska heter membrillo marmalada, och det är kanske inte så konstigt att ursprunget till marmelad gjordes på just kvitten då den är en av de mest smak- och pektinrika frukterna vi har. Och det är just pektinet som förvandlar sylt till marmelad om den lagas tillräckligt länge och på rätt sätt.

Kumquat

Kumquat heter en valnötstor citrusfrukt som ursprungligen kommer från Kina. Det finns både ovala och runda sorter. Man äter frukten hel, dvs med skalet på. Smaken är pikant, friskt syrlig med en besksöt nyans.

Kumquat smakar gott tillsammans med choklad och man kan skära frukten i tunna skivor eller bitar och dekorera chokladmousse, chokladtårta m m. Kumquat i bitar passar bra i sallader. Frukterna kan kokas in hela i sockerlag eller syltas och serveras till t ex kött.

Vi importerar kumquat stor del av året från bl a Sydamerika och Israel. De bör förvaras svalt.

LemonSnack

Denna lilla citrus är en hybrid mellan citron och kumquat (även kallad Lemonquat, Lemon drop eller Sunquat) som resulterat i en liten citron-liknande frukt där man kan äta hela frukten, precis som med kumquat. Fruktköttet påminner om citron, med en behagligt syrlig smak som blir sötare ju längre in på säsongen man kommer, vanligen mars-april. De odlas hållbart i området Metapontino i Italien. Det tunna skalet är äbart.

Frukten är också mycket hög på den totala mängden antioxidanter (orac). Lemonsnacksjuice har ungefär dubbelt så högt innehåll av antioxidanter som citronsaft per 100g. 4st Lemon Snacks sägs fylla hela ditt dagsbehov av antioxidanter.

Lime

Lime är en släkting till citronen. Den är rund, mindre än citronen och har tunt, blankt, grönt skal. Fruktköttet är ljust gulgrönt.

Lime används på samma sätt som citron och den har fin, syrlig och aromatisk smak.

Ursprungligen kommer lime från sydöstra Asien. Den växer i tropiska områden och i vissa subtropiska områden där det inte finns risk för frost.

Kaffirlime

Kaffirlime har en ljuvlig doft – limeblad kommer från denna växt!

Både bladen, skalet och saften av kaffirlime används mycket ofta som krydda i det Thailändska köket. Den har en stark, karakteristisk doft som inte så lätt kan ersättas av andra kryddor, men lime- eller citronskal är det bästa att ersätta med om man inte får tag på kaffirlime.

I Thailand kombinerar man ofta kaffirlime med ingefära, vitlök, galangarot och chili. Saften av kaffirlime används i fisk- eller fågelrätter.

Torkade kaffirlimeblad förlorar i smak inom ett år. De förvaras därför bäst i frysen. Frukten förvaras i kylskåp.

Limequat

Limequat är en korsning mellan lime och kumquat. Man äter hela frukten med skal. Den är syrlig och saftig.

Limequat kan användas till fisk eller desserter. Skivor kan frysas och användas i drinkar eller bål.

Förvaras torrt i svalen.

Tips: Frys in dem hela och använd som isbitar med limesmak i drinken!

Fingerlime

Den vegetariska kaviaren!!

Fingerlime-plantan är en taggig buske eller litet träd som växer i Australien. Frukterna är cylindriska, 4-8 cm långa, ibland något böjda, och kommer i en mängd olika färgvarianter: grön, gul, orange, röd, lila, svart och brunt. Fingerlime tros ha den största färgvariationen av alla citrusarter.

Fingerlime har snabbt blivit en populär gourmet ”bushfood”. De runda juicekristallerna har liknats vid kaviar och kan användas på många sätt; i sallader, skaldjur, pasta, Curry, Sushi, Sashimi, desserter och cocktails. Kristallerna exploderar i munnen när de tuggas och effekten blir en unik limesensation. Smaken är frisk, lite parfymerad och påminner mycket om lime. Man kan även göra marmelad och pickles av fingerlime. Fingerlimeskal kan torkas och användas som smaksättare.

Kommersiell användning av fingerlime började i mitten av 1990-talet i butik då marmelad, gjord på vild frukt, såldes. De senaste åren har fingerlime blivit väldigt populär på restauranger och exporteras numera över hela världen.

lime-blod-rod-hog-IMG_1245-560x560

Australisk Blod-lime/ Röd Lime

Denna lime är en korsning av sorterna Australian Finger lime och Burmese Rangpur lime (mandarinliknande citrus). Smaken är en blandning av apelsin och lime. Skalet kan skifta från gulrött till blodrött. Fruktköttet är rödsprängt eller intensivt rödfärgat och liknar kaviar i konsistensen med små, sprättande fruktkapslar.

Utmärkt ihop med skaldjur, asiatisk mat, cocktails och övriga rätter där man vill ha lime- eller citronsmak.

Japansk Mispel

Japansk mispel är rund eller oval och ungefär stor som ett plommon. Den är en typ av äppelfrukt med ovanligt stora frön. Skalet är gult eller orange och kan vara litet segt.

Det saftiga fruktköttet är gult eller orange och innehåller ett kärnhus med upp till nio bruna frön. Smaken är mild och söt med lätt syra. Frukten kan använda på samma sätt som plommon och körsbär. Om skalet är segt tar man bort det innan frukten äts.

Ursprungligen lär Japansk mispel komma från sydöstra Kina. Härifrån har den spritts till Japan där den odlats i flera tusen år. Numera odlas den även i länderna runt Medelhavet.

Mangostan – världens godaste frukt?

Mangostan anses av många vara den godaste frukt som finns. Frukten kallas på engelska för ”drottningfrukten” eller ”frukternas drottning” eftersom drottning Victoria (på den tiden då det brittiska imperiet var så vidsträckande att solen både gick upp och ner samtidigt inom dess gränser) hade Mangostan som favoritfrukt.

Det vita fruktköttet är smältande mjukt och saftigt och smaken, som påminner om persika och ananas, är uppfriskande syrlig med fyllig sötma. Man skär genom skalet på mitten av frukten och lyfter av ena skalhalvan eller skär rakt igenom frukten och serverar direkt ur skalet.

Mangostan är så speciell att man inte bör tillaga den på något sätt. Den kan serveras som en exklusiv överraskning på desserttallriken.

Superfrukt? Det råder delade meningar inom vetenskapen angående Mangostans effekter mot olika sjukdomar. Klart är emellertid att den är en nyttig frukt som innehåller mycket antioxidanter, vitaminer, mineraler, etc. och kan därmed vara ett bra komplement för en hälsosam livsstil.

Frukten tros ha sitt ursprung i Indonesien och växer främst i tropiska områden såsom Sydostasien, Indien, Puerto Rico och Florida. Till Sverige kommer den oftast från Malaysia. Mangostan skördas mogen. Då den växer i den tropiska regnskogen är den mycket svår att odla. Frukterna har relativt kort hållbarhet och bör förvaras i kyla så kort tid som möjligt.

Tillgänglighet? Frukten finns i vårt lager året om men då den är ganska exklusiv hittar du den normalt endast i välsorterade butiker. Fråga personalen i din butik så kan de oftast ta hem den inom en dag eller två.

Mango

mango-delad

Mangon uppstod ursprungligen i området kring Pakistan/Indien för omkring 4000 år sedan, därav det latinska namnet, Mangifera Indica? Pakistan är numera den tredje största producenten av mango i världen och exporterar över 54,000 ton. Klimatet i området är utmärkt för odling av mango med stora temperaturskillnader mellan natt och dag. Numera växer frukten i alla tropiska och subtropiska områden, där den är ett viktigt livsmedel. Mangoträden blir mycket stora och de uppskattas för sin skugga. Vi importerar mango hela året.

Det finns mer än 1000 sorters mango i världen med varierande utseende, smak, form och konsistens. Enbart i Pakistan odlas ett 100-tal av dessa och de vanligaste för export är Sindhri, Chaunsa, Langra, Anwar Retol, Dasehri, Saharni, Alphonso, Pairi, Fazli och Neelam. Dessa sorter brukar gå under samlingsnamnet Honungsmango pga sitt gyllengula skal och söta smak.

Skalet på mangon kan vara grönt, orange, rött eller skifta i flera färger. Man kan inte se på färgen om mangon är mogen utan får känna om den är litet mjuk. Mangons fruktkött är intensivt gult, mjukt och mycket saftigt. Smaken är frisk och fyllig med pikant exotisk nyans.

Dela frukten genom att skära på sidan om kärnan och ät med sked direkt ur skalhalvorna. Eller skär fruktköttet i bitar, som skalas och blandas i sallad, mosa och använd som fruktig sås eller grundstomme i drinkar och sorbeter.

Mango är mycket gott till kallt kött och till rökt fisk med grönsallad och t ex gräddfilsås..

Trädmogen eller Ätmogen mango – vad är skillnaden?

Majoriteten av mangon som kommer till Sverige plockas omogen för att klara den långa transporten med båt. En del säljs direkt i butik är i detta stadie och så får man försöka få igång mogningen hemma genom att låta den mogna framme i rumstemperatur. En del mognas fram i stora mogningsanlägningar, oftast i Holland, och säljs därefter som Ätmogen mango. Trädmogen mango har mognat färdigt på trädet innan den plockas. Denna mango flygs hit. Detta ger en fantastiskt god mango som inte går att jämföra med mango som plockats omogen och sedan fått eftermogna.

Några vanliga mangosorter:

Tommy Atkins

Tommy Atkins är en vanlig sort med gul/grön/rött skal. Populär exportvariant med sött, gult kött och en hel del fibrer i köttet. Stora skördar vilket ofta ger ett lågt pris!

Kent

Kent är en vanlig sort med grönt till aprikos skal, oftast med ganska storfallande frukter. Populär exportvariant med sött, gult kött och nästan fiberfritt kött ( köttet närmast kärnan kan vara lite trådigt).

Keitt

Keitt är en vanlig sort med grönt till rött skal, oftast med ganska storfallande frukter. Populär exportvariant med sött, gult kött och nästan fiberfritt kött ( köttet närmast kärnan kan vara lite trådigt).

Honungsmango

Honungsmango från Pakistan skördas alltid mogen! Detta gör att den får en helt oslagbar smak.

De vanligaste sorterna för export är Sindhri, Chaunsa, Langra, Anwar Retol, Dasehri, Saharni, Alphonso, Pairi, Fazli och Neelam. Alla dessa går under samlingsnamnet ”Honungsmango” då gemensamt för dem alla är det vackert gula skalet med ett orange, smältande fruktkött, nästan helt utan trådar. Smaken är mycket söt och aromatisk med en lätt touch av honung.

De är mogna när skalet är helt gult eller orange och till och med lite skrynkligt. Dela dem på mitten så att du får två halvor, dra ut kärnan och fyll den med t.ex bär och glass. Läckert att servera som dessert!

Vi får denna mango från slutet av maj till början av september.

Honungsmango

Honungsmangon kan skäras på bredden, runt kärnan, och försiktigt vridas loss. På så sätt får man två halvor som kan fyllas eller ätas ur med sked.

Champagnemango/Ataulfo

Sorten, som egentligen heter Ataulfo, kom till genom en oplanerad korsning mellan flera mangoträd i Soconusco regionen i Chiapas, Mexico, och blev uppkallad efter sin odlare Ataulfo Morales Gordillo.

Denna mangosort odlas främst i Mellan- och Sydamerika och säsongen börjar i december/ januari. Det är en avlång, krokhalsad mango med gult, tunt skal. Fruktköttet är gult och smältande, helt utan fibrertrådar och är lätt att skära i snygga skivor. Smaken är ljuvlig med en blandning av persika, banan, ananas och smör….

De är mogna när skalet är helt gult eller orange och till och med lite skrynkligt. Dela den på mit- ten så a tt du får två halvor, dra ut kärnan och fyll den med t.ex bär eller granatäpplen och glass. Läckert att servera som dessert!

Alphonso

Alphonso eller Alphonse som den ibland kallas är den mest exporterade mangon i Indien pga sin goda hållbarhet och utmärkta smak. Dess säsong sträcker sig från april till juli. Denna variant går också under olika namn i olika distrikt och döps efter form, smak etc t.ex Badami (mandelform), Gundu (rund), m.m.

Formen är avlång med rundad topp. Frukten kan vara gröngul eller gul beroende på växtmiljö och den har ofta en rosa skiftning där den exponerats för solen. När den är mogen sprider den en söt, fruktig doft. Smaken är intensivt söt och fyllig med många övertoner och en touch av citrus. Det finns inga fibertrådar i det orange, smältande fruktköttet som är mycket saftigt.

I Indien plockas denna mango ofta omogen för att undvika skador från bl.a fåglar. De mognas därefter fram i 15-21 grader i en vecka på rismattor i ventilerade rum. Indien är världens största producent av mango och det finns över 1000 sorter där. Det är dock bara ca 20 av dem som går på export.

kesar

Kesar

Kesar mangon odlas i Gujarat provinsen i västra Indien och dess säsong börjar ca 1 månad senare än t.ex Alphonso mangon. Sötman i frukter och grönsaker mäts i brix-halt och går man på denna så är Kesar mangon mycket söt med en brixhalt på 16 (Alphonso har 15).

Formen är avlång med rundad topp. Skalet är först grönt men övergår till helt gult när den är mogen. När den är mogen sprider den en söt, fruktig doft. Smaken är intensivt söt och fyllig med många övertoner och en touch av citrus. Det finns inga fibertrådar i det orange, smältande fruktköttet som är mycket saftigt.

Säsong april – juli.

Nam dok mai

Nam Dok Mai är den vanligaste mangon i Thailand, dock en raritet hos oss. I Thailand skördas den ofta grön och används flitigt i det thailändska köket.

Frukten har gröngult skal och ljusgult, smältande, fiberfritt fruktkött. Mycket söt och aromatisk med lagom syra som lyfter smaken. En riktig delikatess!

Dela frukten genom att skära på sidan om kärnan och ät med sked direkt ur skalhalvorna. Du kan också skära fruktköttet i bitar och blanda ner i sallad, mosa och använda som fruktig sås eller grundstomme i drinkar och sorbeter.

Mango är mycket gott till kallt kött och till rökt fisk med grönsallad och t ex gräddfilsås.

Kao niao mamuang – thailändsk mango med sticky rice!

Nam Dok Mai är den mango som oftast används i denna thailändska rätt. Sött, klibbigt ris med mogen mango är en av de mest minnesvärda, kulinariska upplevelserna för de flesta besökare till Thailand och en favorit hos thailändarna själva.Traditionellt skulle detta vara en säsongsbetonad maträtt men numera, med moderna odlingstekniker, finns den nästan året runt.

Osteen

Osteen kommer från Spanien och skördas alltid mogen. Den här delikata frukten har ett tjockt, mörkt röd-lila skal med lite pudrad yta. Fruktköttet är mjukt och fiberfritt och har en mycket söt smak med en lätt syrlig nyans.

Palmer

Palmer är en sen sort som är stor och avlång. Skalet har en rödlila täckfärg, och det aprikosfärgade fruktköttet är mjukt och nästan fiberfritt. Vi importerar Palmer från Mellanamerika.

Sweet Haden

Sweet Haden har ett myckert vackert färgat skal som går i rött, gult och grönt. Fruktköttet är djupt orangefärgat med en touch av kokos och ananas i smaken – mycket god!. Fruktköttet är saftigt och innehåller lite fibrer.

Amelie

Amelie har ett grönt skal som skiftar i aprikos. Fruktköttet är smältande, sött, aromatisk och nästan fiberfritt. Försäljningsperiod under våren.

Edward

Edward är en mycket vacker mango med smältande, fiberfritt fruktkött. Smaken är söt med toner av ananas och kokos.

Sweet Emerald

Emerald är en grönskalig mango med mjukt, något fiberaktigt orange fruktkött. Smaken är mycket söt med bra syra.

Maya

En vacker mango med smältande, fiberfritt gulorange fruktkött. Sötsyrlig smak.

Minimango Irwin

Detta är en liten variant av sorten Irwin. Smaken är mycket söt och aromatisk med en äpple/mangosmak och fruktköttet är smältande och djupt orangefärgat, helt utan fiber.

Irwin mango kallas ibland äpplemango på grund av dess smak.

En kul liten mango med så liten kärnrest att den nästan kan kallas kärnfri. Perfekt om man tycker det är jobbigt att skära runt kärnan på frukten utan att missa en massa gottigt fruktkött…..

Recept med mango

Papaya

Visste du att papaya enligt sägnen kallades ”Änglarnas frukt” av Christopher Columbus? Söt med muskiga toner och en mjuk, smörliknande konsistens var detta namn kanske inte så långt ifrån sanningen, särskilt om man jämför med utbudet i Europa vid denna tiden….

Nuförtiden odlas papaya på flera håll i världen och frukten går att få tag på året om. Då den nästan helt saknar syra kommer dock smaken bäst fram om man droppar lite, lime, citron eller apelsin över innan man äter den.

Frukten, såväl som de andra delarna av papayaträdet, innehåller papain, ett enzym som hjälper smälta proteiner. Papain används dels för att möra kött men sägs även vara bra för matsmältningen. Fröna, som är peppriga och lite bittra, äter man normalt inte även om de är fullt ätliga. De kan tuggas hela eller blandas i en krämig salladsdressing, vilket ger en pepprig smak.

Papaya är en utmärkt källa till vitamin A (i form av karotenoider) och vitamin C. Det är en mycket bra källa av folat. Dessutom är det ett bra källa till kostfiber, magnesium, kalium, koppar och vitamin K.

Papaya

Papaya har en fyllig och aromatisk smak, som kommer fram bättre med några droppar citron eller lime som krydda. Fruktköttet är laxfärgat till orangerött och påminner om melon i konsistensen. Frukten serveras också som melon, urkärnad och skuren i klyftor. Skalet äts inte, men kan däremot användas att möra kött med.

En mogen papaya känns mjuk vid lätt tryck. Omogna frukter mognar i rumstemperatur och kan sedan förvaras svalt under kort tid. Papaya är gott som dessert och smakar dessutom bra till t ex kallt kött. Papaya är rik på vitamin C och karoten.

Tips: Gör en orientalisk salsa med papaya, chili, lime, skivad sallatslök och ingefära. Krydda med koriander. Gott till grillad fisk eller fläskkött.
Förvaring: 7-13°C.

Papaya Formosa

Formosa papayan är den största papaya sorten och dess frukter väger i genomsnitt 1,5kg styck.

Med sin mycket söta, speciella smak har den blivit mycket omtyckt inom matindustrin och stora delar av skörden går också just till industri. För oss i norra Europa har den dock varit en främling medans den är mycket omtyckt hos konsumenterna i södra Europa.

Väl värd att provas då den har en fantastiskt god smak!

Precis dom med vanlig papaya förhöjs även smaken på denna ytterligare om man pressar ett par droppar lime över.

Papaya Aurora

Papaya Aurora är drottningen bland papayor! Den har tagits fram med fokus på en extra välsmakande, näringsrik och lättanvänd produkt. Samma nyttiga innehåll som papaya men i allt övrigt förbättrat!

Den saknar helt den lukt och eftersmak en del upplever som lite ”unken” som vanlig papaya har. Denna sort har tjockt men mjukt skal som är lätt att skala av köttet och har få eller inga kärnor. Fruktköttet är fast vilket gör att den även funkar bra vid tillagning. Frukterna har bra hållbarhet.

Recept med papaya

Passionsfrukter

Grenadilla

Grenadilla är en stor passionsfrukt med blankt, sprött gult skal och gråvitt fruktkött. Det spröda skalet är ömtåligt. Bruna fläckar på skalet är sockerutfällningar som visar att frukten är mogen.

Detta är den sötaste av alla passionsfrukter. Tillsammans med andra frukter (t ex mango, jordgubbar, nashipäron) blir det en härlig smakupplevelse på en desserttallrik.

Grenadilla skördas mogen.

Grenadilla med sugrör

Grenadilla är en saftig frukt och passar utmärkt i cocktails med sin honungslena smak. I denna förpackning medföljer ett sugrör som gör att du kan dricka frukten direkt! Bara skaka frukten, tryck in röret, rör om lite och drick! Perfekt mellanmål!

Maracuya

Maracuya är också en slags passionsfrukt. Den är en slingerväxt och kommer ursprungligen från Brasilien. Den har gult, ganska tjockt skal till skillnad från den hos oss vanligaste passionsfrukten, den s k purpurgrenadillan, som har tunnare, läderartat skal. En omogen frukt är grön med slätt skal medans en mogen är gul och ibland även lite skrynklig. Inne i frukten finns en mängd små kärnor omgivna av mjukt, saftigt fruktkött. Man äter alltsammans. Smaken är mycket aromatisk, frisk och syrlig, sötare ju mer mogen frukten är. Maracuyan skärs itu och fruktköttet äts med sked direkt ur skalhalvan. Man kan också göra juice/smoothie, parfait, sorbet, glass o.s.v. av fruktköttet. Vi importerar maracuya hela året från bl a Kenya och Brasilien.

Passionsfrukt

Passionsfrukt, eller puprpur-grenadilla som den egentligen heter, är den sort som är vanligast hos oss. Dessa frukter har mörkt brunlila skal. Smaken är fyllig och frisk med en arom som påminner om hallon och apelsin.

Skär itu frukten och ät innanmätet med sked eller skeda upp det som sås över fruktsallad eller glass. Man kan köra fruktköttet i mixer och använda det som stomme i drinkar och sorbeter. En halv passionsfrukt tillsammans med bitar av andra frukter på en desserttallrik ger en ny och spännande smakupp-levelse. Mogen passionsfrukt har buckligt skal. Frukterna bör förvaras svalt.

Passionsfrukt rosa

Den rosa varianten, Esther, har ett gyllengult, sött och välsmakande fruktkött! Du kan äta den redan när skalet är slätt men den blir ännu godare om den får ligga och ”skrynkla” till sig!

Curuba

Curuba tillhör passionsfruktfamiljen. Frukten är avlång och har ett tjockt grönt, gulgrönt eller svagt orange skal som kan vara täckt med ett tunt ludd. Ju gulare skalet är desto mognare är frukten. Fruktköttet är geléartat och omger kärnorna, som är hårda. Man kan pressa fruktköttet genom en trådsil om man vill få bort kärnorna. Smaken är syrlig och aromatisk.

Förutom att ätas naturell kan curuba mixas med mjölk eller youghurt till en drink. Det är även gott att göra mousse eller glass av curuba.

Den är rik på C-vitamin, fosfor och karoten.

Recept med passionsfrukt

Pitahaya Lila

Pitahaya är en slags kaktusfrukt. Det finns både gul och lila pitahaya som är olika till smak, utseende och storlek. Pitahayan har, till skillnad mot kaktusfikonet inga vassa taggar, så det går bra att ta i skalet.

Av den röda sorten finns en mängd arter. Den röda pitahayan skiljer sig uteseendemässigt från den gula pitahayan. Den röda har ganska stora, mer eller mindre röda fjäll som skal. Det äts inte. Fruktköttet är mycket saftigt och det är antingen rött eller vitt med en mängd små svarta kärnor, som går att äta. Smaken är mild och söt.

Man kan dela frukten på längden och äta hela innanmätet med sked. Man kan också skära frukten tvärs över i skivor och använda den som dekoration. Skalet är tjockt och äts inte.

Förvara dem svalt. Omogna frukter förvaras i rumstemperatur, så mognar de på några dagar.

Pitahaya gul

Gul pitahaya finns i olika varianter. En som liknar den röda fast med gul skalfärg och en som inte har lika stora fjäll. Gul pitahaya har ett tjockt skal, frukten är först grön för att övergå i gulgrönt och slutligen kycklinggult då den är helt mogen. Fruktköttet är grått med en rikedom av insprängda små kärnor. Det är mjukt, smältande och saftigt. Smaken är söt, fyllig och mycket aromatisk hos sorten som inte har stora fjäll. Den som påminner om den röda pitahayan, med stora fjäll, har en sötsyrlig smak som påminner lite om kiwi och päron.

Man kan dela frukten på längden och äta hela innanmätet med sked. Man kan också skära frukten tvärs över i skivor och använda den som dekoration. Skalet är tjockt och äts inte.

Förvara dem svalt. Omogna frukter förvaras i rumstemperatur, så mognar de på några dagar.

Pepinomelon

Pepinomelonen ser ut som en liten, oval melon med ett lent skal som är blekgult med längsgående ränder. Den blir gulare när den mognar.

Doften är åt det sötare hållet och konsumeras när den kan liknas vid ett halvmoget plommon. Pepino har gulvitt mjukt och saftigt fruktkött. Smaken är frisk och fyllig och påminner om päron och melon. Den är söt utan påtaglig syra.

Pepino är god att äta naturell, att skära i klyftor och servera med tunna skivor rökt skinka. Den är god igruktsallader eller med spenat i en grön sallad. Man kan också dela frukten och fylla håligheten i mitten med t ex jordgubbar och kiwi eller med portvin och servera som dessert.

Frukterna bör inte förvaras alltför svalt. De trivs bäst i temperaturer mellan +12-16° och kan förvaras i rumstemperatur.

Physalis

Physalis kallas även för kapkrusbär och påminner lite om krusbär i smaken. Den lilla frukten är söt, saftig och aningen syrlig och klädd i en prasslande kappa. Ät den hel, kärnorna i mitten är mjuka och goda. Fin också som dekoration och på buffébordet.

Tips: Doppa physalisen i smält mörk choklad.och låt stelna. Gott som godis !

Päron Nashi

är ett saftigt päron som vi oftast får från Kina. Det finns olika sorter med ljusgrönt, rödkindat eller ljusbrunt skal. Även avlånga sorter förekommer. Nashipäron kallas ibland även för Honungspäron, Sandpäron eller Japanskt päron.

Fruktköttet är mycket saftigt, sprött och krispigt. Smaken är uppfriskande och samtidigt mycket söt. Frukten är god att äta naturell eller tillsammans med ost och används på samma sätt som våra vanliga päron.

Kylskåpskalla nashipäron är svalkande och gott!

Litchi

Litchi kommer ursprungligen från södra Kina där den odlats sedan urminnes tider och anses vara en av de ädlaste frukterna. Den ansågs så värdefull att man på vissa ställen lär ha använt den som skatte-betalningsmedel.

Litchi är en valnötsstor frukt med tunt, hårt, sprött skal och vitt saftigt fruktkött med utsökt smak, som påminner litet om muskatdruva. Man skalar frukten genom att göra ett hål på skalet med nagel eller kniv och sedan drar man av skalet. Mitt i frukten finns en hård kärna som man inte äter. Litchi äts naturell. Frukterna är först ljusbruna och blir rödbruna då de mognar. De importeras från olika håll och finns största delen av året. Litchi bör förvaras i kylskåp i plastpåse.

Rambutan

Rambutan är en valnötstor frukt med läderartat skal täckt med ett par centimeter långa köttiga och mjuka utskott. Ibland kallas rambutan ”hårig litchi”och frukterna är nära släkt med varandra.Rambutan skördas mogen. Frukterna får inte se torra och spretiga ut.

Rambutan äts naturell. Man kan skära med kniv runt frukten genom det tunna skalet och lyfta av det eller peta upp det med tumnageln och dra av skalet. Trots sitt avskräckande yttre är frukten mycket njutbar. Innanför skalet finns det vita, saftiga fruktköttet som omger en oval kärna som man inte äter. Smaken är uppfriskande med en spännande nyans som påminner något om fläder.

Salak

Salak har sitt ursprung i Malaysia och Indonesien och växer i stor skala på slättlandet runt Djakarta. Den uppskattas mycket i Fjärran Östern. Hos oss är den ovanlig men kan förekomma hela året. Salak är en palm.

Frukterna är äggformade, ofta med spetsig topp. Den har tunt, rödbrunt, glänsande och fjälligt skal och frukterna kallas ibland ormägg.

Fruktköttet är fast, gulvitt, torrt och omger 2-4 stora mörkbruna kärnor. Smaken är sötsyrlig, påminner lite om ananas. Omogna frukter har sträv, syrlig smak.

Salak bör förvaras svalt och så kort tid som möjligt.

Sharon eller Persimon?

Egentligen borde det stå ”kaki”, för det är vad det är. Namnet kaki är japanska och betyder frukt. Sharon och Persimon är bara sortnamnet, ungefär som vi namnger våra äpplen Cox Orange eller Gravensteiner

Sharonfrukterna är lite plattare än persimonerna som oftast är ovala i formen.

När frukten är fullmogen är den mjuk och skalet djupt orangefärgat. Köttet är genomskinligt och har en mjuk nästan geleaktig konsistens. Frukten går att äta även om den är lite hård men smaken blir sötare ju mognare frukten är.

Ibland kan frukten ha bruna fläckar i skalet och i fruktköttet. Det beror på att socker fällts ut och det är alltså inte något fel på frukten.

Förvaras helst i 2-4°C men klarar temperaturer ner till 0°C.

Sharonfrukt

Sharon är ett varumärke och får endast användas på frukter odlade i dess regi. Det finns dock många länder som odlar identiska frukter men de går då oftast under namnet kaki.

Tips: Kakifrukter kan ätas som äpplen, i fruktsallad med t.ex. apelsin och banan, eller som tillbehör på ostbrickan. Den söta och fylliga smaken gör att frukten passar bra i en mängd desserter,bakverk och tillsammans med kallt kött.

Tamarillo

Tamarillo tillhör samma familj som tomat och kallas ibland trädtomat. Smaken är speciell, kryddad coh friskt syrlig med en litet besk nyans i skalet. Frukterna påminner mycket om tomaten med saftigt, geléartat fruktkött med kärnor mitt i frukten och fastare kött nära det tunna skalet. Färgen är först gulorange och frukterna blir då mognar mer eller mindre mörkröda beroende på sort.

Det finns även en gul variant. Frukterna är goda att äta naturella. De kan skäras ner i frukt- eller grönsallad och tack vare sin speciella smak är de också mycket goda att grilla och servera till t ex kött.

Omogna frukter mognar i rumstemperatur. Mogna frukter känns litet mjuka och bör förvaras svalt men inte kallt.

tamarind2

Tamarind

Tamarind smakar surt, men ändå fruktigt. Frukten är en rödbrun skida med hård, luden yta. Inuti sitter 1-12 hårda frön som är omgivna av en mörkbrun, kletig massa. Det är den man skrapar ut och äter.

Tamarindens kletiga massa kan ätas naturell eller torkad. Den kan användas för att reda såser,till mos, marmelad, soppor, marinader, drycker mm. Fröna kan också ätas. Omogna, gröna tamarindskidor äts hela som grönsak till ris-, fisk- och kötträtter.

Frukterna har haft stor betydelse som näringsmedel i stora, tropiska områden.Tamarind bör förvaras torrt i svalen.

Exotiska knölar och grönsaker

Galangarot

Galangarot kallas också Laos eller Siam-ingefära och den används till en del curryblandningar istället för ingefära. Galangarot odlas över hela Sydostasien, företrädesvis i Thailand. Rotstammen, som är den del av växten som används, blir ungefär 1 m lång. Den innehåller två ämnen med stark smak, galganol och alpinol, som givit galangaroten dess karaktäristiska smak.

Galangarot används som krydda på samma sätt som färsk ingefära. Skalet skrapas av och roten rivs på råkostjärn eller pressas i vitlökspress. Passar bra i grytor och soppor med fisk, skaldjur, kött och grönsaker. Bör förvaras svalt.

Roten importeras hela året från Thailand.

Okra

Även känd som lady finger. Rolig och dekorativ grönsak som älskas i stora delar av världen. Smakar lite som gröna bönor.

Det är en meterhög ört med ursprung i tropiska Afrika. Frukten är en ljusgrön, mångfröig, 5 till 20 centimeter lång kapsel med köttiga väggar. Man äter hela frukten med de vita fröna. Smaken är mild och angenäm. Den innehåller en klibbig saft, som utsöndras vid kokning därför används den i många orientaliska rätter för att reda av soppor och stuvningar.

Vill man inte ta vara på frukternas redande effekt kan de ångkokas eller förkokas i saltat vatten ca 5 minuter. Då man steker okra utsöndras inte heller den klibbiga vätskan. Bästa sättet att laga okra för nybörjare är att steka dem i het panna. Pressa ner en vitlöksklyfta på slutet. Servera gärna med tärnade tomater, lite pressad citron och smulad feta. Eller vänd ner finriven ingefära och lite ljus soja sista minuten i pannan.

Okra används också som tillbehör till kötträtte

Yams

Yamsknölarna är oregelbundna, avlånga och mörkbruna. Skalet är hårt och strävt, ofta med tunna revor. Köttet är ljust och fast. Trots det något särpräglade yttre smakar yams mycket neutralt.

Yamsknölarna skalas innan de används. Det är viktigt att man skalar knölarna medan de är torra och först därefter sköljer dem i vatten. När knölarna kommer i vatten blir de mycket slemmiga och svåra att hålla. Det slemmiga försvinner dock igen under kokningen.

Yams kan ersätta jordärtskockor eller potatis i olika recept. Godast smakar de om de bakas eller steks, men de kan också kokas. Yamsknölar används i många tropiska länder som basföda.

Det råder viss förvirring kring beteckningen jams. I USA är det vanligt att kalla sötpotatis jams och i stora delar av den engelskspråkiga världen kallas torra rotknölar av taro cocojams. Detta har bidragit till att torr taro som importeras från bl a Brasilien betecknas som Yams. Den riktiga jamsen, som också importeras från Brasilien, kallas cara, vilket är den brasilianska beteckningen för Yams.

Bör förvaras i 16-18°C.

Cassawa

Kallas också Maniok, Tapioca eller Yuca. Cassava kommer ursprungligen från den tropiska delen av Sydamerika.

Cassava är basmat i många länder i Asien, Afrika och Central- och Sydamerika. Cassavaplantan är en flerårig buske, som kan bli upp till 5 meter hög. Knölarna är rotknölar med upplagringsnäring. Det finns söta resp bittra sorter. Alla sorter innehåller dock blåsyra som är giftigt och cassava bör alltid tillagas innan man äter den.

Kokning eller rostning gör att blåsyran försvinner. Knölarna skalas och kokas hela eller i mindre bitar. Kokt cassava kan ätas som tillbehör tillkött-, fisk- och grönsaksrätter eller t ex stekas.

Den bör förvaras i kylskåp.