Stockagården

Magnus Claesson och sonen Gabriel odlar tomater på Stockagården som ligger utanför Källby söder om Vänern. De är måna om klimatet och använder nyttodjur för att bekämpa insekter som gör skada, tar hand om överskottsvattnet från tomatplantorna som vattnas ut på åkrarna där de odlar vitkål och rödkål. Kvalité är ett genomgående ledord i deras arbete.

Stockagårdens produkter hittar du hos Kinnefrukt i Lidköping!

Magnus och Gabriel på Stockagården

Odlare: Magnus och Gabriel Claesson

Var: Källby

Sortiment: vitkål, rödkål och tomater

Per Söderlund har drivit företaget sedan 1993 ihop med Magnus Claesson, 2021 lämnar Per över företaget till Magnus och hans son Gabriel. Produktionsinriktningen är grönsaker med vitkål, rödkål och tomater. En mindre spannmålsodling ingår också i verksamheten

Vitkålsodlingen på Stockagården startade 1973, då Dafgårds i Källby ville ha kål till sina kåldolmar. Odlingen har sedan dess ökat och nu sker också produktion till livsmedelshandeln. Idag ligger totalproduktionen på 1500 ton per år. Företaget har också byggt flera kyllager, därav två ULO-lager. Totalt kan 900 ton vitkål lagras.

Tomatproduktionen startade 1989 med 800 m² och har under åren utvecklats för att idag omfatta drygt 8000 m². 2008 och 2014 har det byggts värmepannor drivna av förnybart bränsle – flis – för uppvärmning av växthusen.

Lite bilder från oss:

Sortiment Stockagården

Tomater

Rund bordstomat

Alround-tomat som passar lika bra på mackan, till hamburgaren som i en sallad. Testa tomat- och löksallad med senapsvinägrett till grillat!

Rund bordstomat 475g

Samma goda egenskaper som lösvikten men packad i en 475g ”brödpåse”.

Tomatmix 250g

En härlig mix av Stockagårdens små tomater. Baby plum och cocktailtomater är små och smakrika. De är lämpliga som tilltugg, till garnering och på grillspettet!. Läs mer om de olika sorterna som kan ingå i mixen nedan.

Babyplommon 250g

En ask med Stockagårdens små, söta babyplommontomater. En söt liten Babyplommontomat som bara väger ca 15 g (cocktail väger 30g). Den är sötare än den stora plommontomaten. Ät dem som de är, i salladen, på grillspettet eller ugnsbakade.

Grön miniplommon ”Gourami”

Grön miniplommon är en överraskande söt grön tomat med en riktigt märklig smak. De är små med en oval form och innehåller 12% till 14% sockerarter. Medelsaftig med en mjuk konsistens som kombineras med en helt ny smak ger mersmak!

Denna sort hittar du även i Stockagårdens Tomatmix om 250g.

YOOM™

Det är inte bara färgen som gör YOOM™ till en anmärkningsvärd tomat. Efter en poäng på 91,3 % i en blindprovsavsmakning som utfördes av prestigefyllda kockar och sommelierer från hela världen belönades den lila cocktailtomaten med 2020 Three Star Superior Taste Award, ett prestigefyllt pris skapat av International Taste Institute i Bryssel, Belgien.

YOOM™ är en ny, mörkt lila tomatsort med en ljusare stjärna där kronan suttit. Den krispiga, saftiga tomaten har en perfekt balans mellan syra och sötma som ger en långvarig Umami-effekt. Den intensivt lila färgen visar att tomaten är rik på antioxidanten antocyanin och karoten. Dessutom är den rik på vitamin C, magnesium och kalium – en riktig hälsobomb!

Endast ett fåtal utvalda producenter i världen får odla denna på licens.

Redetto jordgubbstomat

Liten, röd jordgubbslik tomat med fast och smakrikt kött med mycket sötma. Äts som godis, lägg i en Italiensk sallad eller lätt kokt med basilika som tomatsås till pastan.

Farbini orange mini San Marzano

Liten avlång, orange tomat med kantig form. Tjockt skal och litet kärnhus. Mild med god aromatisk smak.

 Scarlet Star babyplommon

En söt liten Babyplommontomat som bara väger ca 15 g (cocktail väger 30g). God att äta som snacks! Ypperlig i pastasås och sallad!

Gul körsbärstomat

En klargul rund tomat med ett krispigt ska med mild och söt smak. Fast fruktkött och mycket bra hållbarhet.

Orange körsbärstomat

Fräsch tomat som med sin pigga smak passar väldigt bra i exempelvis en sallad.

Zebraplommon – randig midi plommon

En mellanstor röd/randig plommontomat ca 35 g med tjockt fast skal. Passar bra till att grilla.

Dubbo – röd mini San Marzanotomat

Liten röd San Marzano typ, med tjockare skal och mindre kärnhus.

Vit- , röd- och grönkål

Vitkål

Kål hör till de äldsta kända grönsakerna. Vitkålen är en tvåårig växt. Under första året bildas kålhuvudet, de tätt slutna bladen med den näring som växten behöver för att under år två kunna utveckla blommor ur stocken.

Vitkål är uppskattad som salladsgrönsak, den är också god i wok. Klassisk svensk husmanskost som kålsoppa, kåldolmar och kålpudding är uppskattade rätter där vitkål är en viktig ingrediens.

Förvaras kallt, +2-4°. Delad och strimlad kål förvaras i plast.

Vi skördar vitkål från juni och det finns svensk vitkål fram till våren.

Rödkål

Rödkålen har varit mindre känd än vitkålen. Först under 1900-talet har den fått någon betydelse. Nu är rödkålen en vanlig grönsak och är i det närmaste självskriven på julbordet.

Rödkål har i stort sett samma egenskaper som vitkål. Den kan vara ljusare eller mörkare röd. Bladens yttersidor är röda, stock och bladstjälkar vita då man skär upp kålen. Smaken är fyllig.

Krispig, strimlad rödkål med pressad apelsin eller citron är en god sallad.

Förvara kålen kallt +2-4°. Delad kål läggs i plast så att den inte torkar.

Svensk rödkål finns från augusti till mars.

Grönkål

Grönkål är ett av de allra nyttigaste livsmedlen som finns – proppfull av vitaminer och antioxidanter som bl.a. stärker immunförsvaret.

Kålen, som tillhör gruppen bladkål, lär ursprungligen komma från Medelhavsområdet. De krusiga bladen är mörkgröna, saftiga och spröda. Den har ganska kraftig kålsmak och är god i soppa, stuvning och i råkostsallad. Vi använder den också som dekoration.

Grönkål ska förvaras kallt, +2-4°, i plastpåse med några droppar vatten. Den är vinterhärdig, kan stå ute i snön och skördas efter behov. Kålsmaken blir mildare om kålen skördas sedan den blivit frostnupen. Då omvandlas kolhydraterna till socker och kålen får fylligare smak.

Recept med vit- och rödkål

Recept med tomater

het rod tomat och chilisas med färska tomater chili och vitlok
Svartkålspaj med rostade kikärtor