exotiskt-hostskord-medelhavet-text

De exotiska frukterna som odlas vid Medelhavet är nu skördeklara och väller in en efter en!
Passa på och frossa i dessa nu när det är säsong! Priserna är bra och frukterna skördas så gott som ätmogna då de har så kort resväg!

Färska gröna fikon

Gröna fikon är oftast större och fylligare än blå fikon. Allteftersom de mognar kommer fikonen bli blekt limegröna med rosa till bruna skiftningar. Fikonens vikt är i direkt korrelation med dess mognad och sockerhalt. Ett tungt fikon är ett gott tecken på att den är färdig att äta nu. Fruktköttet är rosa, nästan jordgubbsfärgat med en söt smak av kanderad sirap och konfekt som mörkare fikon inte kan uppnå

fikon-farska-turkiet

Färska fikon

från Turkiet är bland de sötaste fikonen på marknaden. De börjar skördas i slutet av augusti. I mitten av oktober är säsongen över och sen väntar de lite mindre söta brasilianska fikonen med grönt skal.

Man delar frukten och äter innanmätet naturellt som dessert eller till t ex ost eller kallt, skivat kött. Grilla fikonhalvor och häll över balsamico, rulla in fikon i prosciutto eller ät dem i frukostyoghurten. Skalet äts också om det inte känns för tjockt.

Fikon säljs alltid mogna. Frukterna är mycket ömtåliga och bör hanteras så litet som möjligt. Förvaras svalt.

Säsong Europa: slutet augusti-oktober.

Kaktusfikon

Kaktusfikon kan ha gult, grönt, orange, rött eller brunt skal. På skalet finns små svarta prickar där det växer små vassa hår. Var därför försiktigt när du tar i frukterna. De här små håren kan fastna i huden och är svåra att få bort.

Allra bäst är att skala frukten innan den serveras. Skär av topp och botten av frukten, skär ett snitt genom skalet längs med frukten och drag sedan av det. Då har man det rena fruktköttet att skära i bitar eller skivor.

Kaktusfikon har orange fruktkött med krispig konsistens och söt och frisk smak. Frukterna växer på stora kaktusar och de sitter i ytterkanten på de stora platta bladen. Förvara dem svalt men inte i kylen

Säsong Europa: september-oktober.

Pitahaya röd

Pitahaya är en slags kaktusfrukt. Det finns både gul och lila pitahaya som är olika till smak, utseende och storlek. Pitahayan har, till skillnad mot kaktusfikonet inga vassa taggar, så det går bra att ta i skalet.

Av den röda sorten finns en mängd arter. Den röda pitahayan skiljer sig uteseendemässigt från den gula pitahayan. Den röda har ganska stora, mer eller mindre röda fjäll som skal. Det äts inte. Fruktköttet är mycket saftigt och det är antingen rött eller vitt med en mängd små svarta kärnor, som går att äta. Smaken är mild och söt.

Man kan dela frukten på längden och äta hela innanmätet med sked. Man kan också skära frukten tvärs över i skivor och använda den som dekoration. Skalet är tjockt och äts inte. Förvara dem svalt. Omogna frukter förvaras i rumstemperatur, så mognar de på några dagar.

Pitahaya gul

Gul pitahaya finns i olika varianter. En som liknar den röda fast med gul skalfärg och en som inte har lika stora fjäll. Gul pitahaya har ett tjockt skal, frukten är först grön för att övergå i gulgrönt och slutligen kycklinggult då den är helt mogen. Fruktköttet är grått med en rikedom av insprängda små kärnor. Det är mjukt, smältande och saftigt. Smaken är söt, fyllig och mycket aromatisk hos sorten som inte har stora fjäll. Den som påminner om den röda pitahayan, med stora fjäll, har en sötsyrlig smak som påminner lite om kiwi och päron.

Man kan dela frukten på längden och äta hela innanmätet med sked. Man kan också skära frukten tvärs över i skivor och använda den som dekoration. Skalet är tjockt och äts inte.

Förvara dem svalt. Omogna frukter förvaras i rumstemperatur, så mognar de på några dagar.

Cherimoya

Cherimoya, även kallad kirimoja eller annona, härstammar från Perus höglänta tropiska områden. Namnet cherimoya betyder kallt frö. Frukterna är först ljust grågröna och skalet mörknar då de mognar. Mogna frukter känns mjuka. Fruktköttet är gulvitt, mjukt och smältande. En mängd svarta kärnor, som man inte äter, finns inbäddade i fruktköttet. Smaken är delikat och påminner om ananas, jordgubbe och banan.

Frukten är mycket ömtålig och har kort hållbarhet sedan den mognat. Cherimoya bör förvaras svalt, ca 10°, och kan kylas innan den serveras. Den äts naturell som dessert. Dela frukten och ät direkt ur skalhalvan, eller skär i bitar och servera med andra frukter eller glass.Fruktköttet kan också mosas och serveras som sås till fruktsallad eller glass.

Säsong Europa: september-oktober.

Granatäpple

Granatäpplet odlades redan på förhistorisk tid och ansågs av såväl egyptierna som judarna vara en helig frukt. Blomändan lär ha givit iden till den första kungakronan. Skalet är läderartat, rödbrunt och det äts inte. De tunna mellanväggarna innehåller garvsyra och smakar illa. Inne i frukten finns en mängd kärnor omgivna av rött saftigt fruktkött – det är dem man äter.

Smaken är söt och frisk. Man kan skära itu granatäpplet eller göra ett hål i skalet och bända upp frukten. Peta ut fruktköttet och servera det ur en skål som godis. Dekorativt i sallader och i bakverk. Det är av granatäpple man gör grenadin – starkt rödfärgad saft som man bl a färgar drinkar med.

Fluffa upp grädde, blanda i de röda kärnorna och servera på en varm mjuk pepparkaka – oslagbart !

Säsong Europa: september-november.

Mango Osteen

är något så ovanligt som en mango som odlas i Europa, närmare bestämt Spanien! Detta gör att den kan skördas nästan mogen då den har så kort resväg till oss!!

Sorten Osteen är ursprungligen från Florida och döptes efter familjen Osteen från Merritt Island, i Florida. Numera odlas den på den subtropiska andalusiska kusten, i Malaga och Granada, i Spanien.

Frukterna är ovala, långa och med en mycket tydlig lila färg, med nyanser av orange, gult och grönt. Osteen har ett tjockt skal. Fruktköttet är intensivt gult, smältande med nästan inga fibrer. Kärnan är liten, smal och lång.

Tack vare sin goda lagringsförmåga och den korta leveransvägen kan denna mango plockas nästan helt mogen och därmed genomgå en naturlig mognadsprocess som ger den en exceptionell smak, arom och saftighet. Den årliga Osteen säsongen startar normalt under vecka 36 och slutar vecka 42/43.

Säsong Europa: september-oktober

Minimango Irwin

Detta är en liten variant av sorten Irwin. Smaken är mycket söt och aromatisk med en äpple/mangosmak och fruktköttet är smältande och djupt orangefärgat, helt utan fiber.

Irwin mango kallas ibland äpplemango på grund av dess smak.

En kul liten mango med så liten kärnrest att den nästan kan kallas kärnfri. Perfekt om man tycker det är jobbigt att skära runt kärnan på frukten utan att missa en massa gottigt fruktkött…..

Persimon/Sharon

Persimon eller Sharon? Egentligen borde det stå ”kaki”, för det är vad det är. Namnet kaki är japanska och betyder frukt. Sharon och Persimon är bara sortnamnet, ungefär som vi namnger våra äpplen Cox Orange eller Gravensteiner

Sharonfrukterna är lite plattare än persimonerna som oftast är ovala i formen.

När frukten är fullmogen är den mjuk och skalet djupt orangefärgat. Köttet är genomskinligt och har en mjuk nästan geleaktig konsistens. Frukten går att äta även om den är lite hård men smaken blir sötare ju mognare frukten är.

Ibland kan frukten ha bruna fläckar i skalet och i fruktköttet. Det beror på att socker fällts ut och det är alltså inte något fel på frukten.

Förvaras helst i 2-4°C men klarar temperaturer ner till 0°C.

Säsong Europa: slutet september- oktober/november.

Kvittenfrukt

Kvittenfrukten ser ut som om den har rullat ut ur ett gammalt italienskt stilleben och är bara vid första anblicken likt ett äpple. Den doftar fantastiskt men kvitten är ingen höjdare att äta rå — sur som äppelkart och sträv som slånbär. Kvitten är nämligen slowfood per definition, omöjlig att stressa fram någon smak ur. Det är i ett långkok eller ugnsbakad under längre tid som kvitten genomgår en slags metamorfos, utvecklar sin sötma och en mängd andra kryddiga aromer och byter färg till en läcker röd nyans.

I Spanien används den till marmelader och kvittenpastej, dulce de membrillo, ibland kallat bara membrillo. Membrillon brukar serveras med manchego, den salta hårdosten på fårmjölk. I Mexico äter man den tillsammans med panela eller annan färskost. På portugisiska heter membrillo marmalada, och det är kanske inte så konstigt att ursprunget till marmelad gjordes på just kvitten då den är en av de mest smak- och pektinrika frukterna vi har. Och det är just pektinet som förvandlar sylt till marmelad om den lagas tillräckligt länge och på rätt sätt.

Säsong Europa: oktober-mars.

Gourmetcitron Pink/Zebra

Den randiga Pink Lemon är en egen citrusvariant. Det är en naturlig mutation som först upptäcktes i en trädgård på ett vanligt Eureka citronträd (den vanligast odlade citronsorten på södra halvklotet) i Burbank , Kalifornien omkring 1930.

Nyplockade Pink lemons är brokigt gröna med ljusare ränder och ett rosafärgat fruktkött. Allteftersom frukten mognar intensifieras den rosa färgen på fruktköttet och skalet blir gulare. Den rosa färgen kommer av antioxidanten lykopen, samma ämne som färgar t.ex. grapefrukt och tomater röda. Pink lemons har en syrlig, frisk smak, en kraftig citrondoft och är oftast kärnfria eller nästintill. Ju mognare frukten är desto mindre syrlig blir den. Används som vanlig citron men med ett dekorativt skal så överallt där du vill ha en skiva lime eller citron gör sig dessa utmärkt!

Nergi® Kiwibär

Frukten är som en oval vindruva eller körsbär i storlek och äts som det är. Det ätbara skalet är tunt, slätt och klargrönt. Delad liknar den vanlig kiwi med små svarta kärnor och grönt fruktkött. Smaken, som påminner lite om den vanliga kiwin, mycket söt, frisk och aromatisk. Nergi® bär odlas idag i Frankrike samt några andra sydeuropeiska länder, av över 150 odlare.

Godast är att äta dem som de är men kan också serveras tillsammans med t.ex glass som dessert eller i en räksallad. Bären är mycket dekorativa och läckra på t.ex. en cocktailpinne! Förvaras svalt.

Kiwibär är mycket rik på antioxidanter och har högt innehåll av C- och E-vitaminer. 100g Kiwibär ger dig hela 90 % av det rekommenderade dagliga intaget C-vitamin. Dessutom är frukten kalorisnäl, 52 Kcal per 100 g.

Säsong från slutet av augusti till mitten av november månad.

Kiwano

Kiwano kallas på engelska ibland även ”African Horned Cucumber”. Frukten har gult, hårt skal med små ”horn”.

Fruktköttet är vackert grönt, mycket saftigt och påminner i konsistensen litet om kärnhuset i en gurka. Smaken är milt uppfriskande och påminner om banan med lime.

Frukten skärs upp på längden och fruktköttet skedas ur. Det kan försiktigt blandas med annan frukt i exotisk fruktsallad. Man kan också skära kiwano i skivor, som blir mycket dekorativa t ex på en desserttallrik. Den milda smaken gör att kiwano också passar bra i t ex räkcocktail.