Majrova
Majrovan får bara utvecklas en kort tid, 6 veckor, innan den skördas. Rovan är plattrund och får inte bli stor, bara 8-10 cm i diameter, annars kan den bli hård eller träig. Den har rosafärgat skal på översidan. Smaken är mild. Majrovan är mycket rik på kostfiber, C-vitamin och B6-vitamin. I Frankrike kallas majrovan navet (uttalas navé) och det namnet används ibland i Sverige.
Det finns även majrovor med vitt, svart och rött skal. De smakar ungefär likadant men blir ett färgglatt inslag när de används som råkost.
Rovorna skalas och rivs till råkost, eller i papperstunna skivor som vänds i lite lime eller citronsaft och olivolja, timjan eller persilja. Koka tunna skivor i lätt saltat vatten och servera med smör som ensamrätt eller tillbehör. Det är en utmärkt grytgrönsak och den ären av ingredienserna i den klassiska franska lammgrytan ”Navarin”. God att ugnsrosta, stekas gyllene, sauteras, ångas, grillas, friteras eller ugnsbakas tillsammans med andra rotfrukter.
Prova att steka tjocka skivor av majrova i pannan eller på grillen. Servera med getost och en smakrik tomatsalsa.
Majrovor skall tillagas varsamt, så att de bevarar sprödhet och smak.