EKOlogiskt & svenskodlat!

Tistelvind

– syrade grönsaker!

”Syrade grönsaker är färdiga att ätas precis som de är – som tillbehör till både kött, fisk och grönsaker. De är lättsmälta och fulla med vitaminer och mineralämnen. Våra grönsaker innehåller dessutom mjölksyrebakterier som följer med genom hela processen till ditt bord!

Med fötterna på jorden (eller snarare i jorden) förädlar vi egna och andra ekologiska odlares grödor till bra mat. Metoden är mjölksyrejäsning – naturens egen förädlingsmetod, där vi arbetar med bakterierna istället för mot. De goda mjölksyrebakterierna är våra arbetsmyror som gör jobbet åt oss!

Vi finns i Boxholm i södra Östergötland. I ett charmigt äldre villaområde har vi vår produktionslokal. Här görs alla våra produkter från början till slut.

Året runt syrar vi de grönsaker som det är säsong för.

Vi har tagit syrningen in i 2000-talet – Välkommen att upptäcka vårt färggranna smakrika sortiment!”

Text: www.tistelvind.se

Sortiment syrade grönsaker

eu-eko krav-logo

Surkål

Strimlad syrad vitkål kryddad med enbär och kummin. Färdigt att äta som den är. Passar till både fisk, kött o grönsaksrätter!

Ingredienser: Vitkål*, kummin*, enbär*, havssalt ca 1,5 %. *KRAV-ekologisk ingrediens.

Surkål okryddad

Strimlad syrad vitkål utan kryddor.

Ingredienser: Vitkål*, havssalt ca 1,5 %. *KRAV-ekologisk ingrediens.

Surkål Curry & Morot

Strimlad syrad vitkål kryddad med curry & morot. Färdig att äta som den är. God på mackan eller i en Curry slaw.

Ingredienser: Vitkål*, morot*, kålråt*, curry*, havssalt, kryddor** (koriander, bockhornsklöver, vitlök). *KRAV-ekologiska ingrediens **EU-ekologisk ingrediens

Surkål Rosé

Surkål Rosé är en rosa kål, en blandning mellan vit och rödkål, lite mildare än vanlig kål och med fruktig eftersmak av rosépeppar. Njuts som den är eller till en kallrökt lax eller rimmad kyckling.

Ingredienser: Vitkål*, rödkål*, havssalt, rosépeppar**. *KRAV-ekologiska ingrediens **EU-ekologisk ingrediens

Syrade morötter

Rivna syrade morötter med kålrot och kryddor. Äts som tillbehör eller blanda i salladen. Gott på knäckesmörgåsen!

Ingredienser: Morot*, kålrot*, dill*, dragon*, lagerblad*, havssalt ca 1,5 %. *KRAV-ekologisk ingrediens.

Syrade morötter med vitlök

Rivna syrade morötter med mild smak av vitlök. Gott att blanda med crème fraiche till en kall sås. Passar perfekt till rökt fisk eller till en paj.

Ingredienser: Morot*, vitlök**, havssalt ca 1,5 %. *KRAV-ekologisk ingrediens.

Syrad gurka

Syrade gurkor i lag. Milt kryddade med dill och senapsfrön. Skiva på längden o lägg upp på tallriken som tillbehör! Eller klassiskt på smörgåsen. Goda även i sallader.

Ingredienser: Gurka*, senapsfrö*, dill**, havssalt ca 1,5 %. *KRAV-ekologisk ingrediens **EU-ekologisk ingrediens

Syrad rödkål

Strimlad syrad rödkål, sötad med råsocker. En krispig rödkål med en härlig brytning mellan det söta och det syrliga. God att äta som den är, kan även värmas.

Ingredienser: Rödkål*, råsocker*, havssalt ca 1,5 %. *KRAV-ekologisk ingrediens.

Borsjtj

Syrade rivna rödbetor, vitkål och lök. Kokas med vatten och buljong till mustig rödbetssoppa. Även god att ätas som den är, eller blandas med gräddfil till en rödbetssallad.

Ingredienser: Rödbetor*, vitkål*, lök*, havssalt ca 1,5 %. *KRAV-ekologisk ingrediens.

Syrade rödbetor med ingefära

Naturligt syrade rödbetor med rund och mjuk smak men med ett sting av ingefära. Ät gärna som den är eller tillsammans med en klick gräddfil. Tips! Gott tillsammans med varmrökt fisk eller som tillbehör till rödbetsbiffar. Rårakor med våra rödbetor, en klick gräddfil och lite rödlök är supergott.

Ingredienser: Rödbetor* (97%), ingefära** (2%), havssalt *KRAV-godkänd. ** EU-ekologisk.

Blandade grönsaker

Blandade grönsaker. En syrad blandning med många olika grönsaker i bitar. Färdigt att ätas eller blanda i woken.

Ingredienser: Morot*, broccoli*, blomkål*, lök*, gurka*, bönor*, dill*, vitlök**, senapsfrö*, havssalt 1,5 %. *KRAV-ekologisk ingrediens **EU-ekologisk ingrediens.

Kimchi medium

Kimchi är en nationalrätt i Korea, där man äter kimchi morgon, middag och kväll. Den tillskrivs många goda egenskaper för både matsmältning och hälsa. Varje familj och varje landsända har sitt eget recept. Vår naturligt syrade kimchi är gjord på svenskodlade ekologiska grönsaker. Den är god att använda som tillbehör till det mesta. Eller blanda ner Kimchi i crème fraiche och du får en asiatisk cole-slaw. Gott till både kött och fisk.

Ingredienser: Savoykål*, morot*, daikonrädisa*, lök*, vitlök**, ingefära**, chilipeppar*, havssalt 1,5 %. *KRAV-ekologisk ingrediens **EU-ekologisk ingrediens.

Kimchi hot

Lik Kimchi medium men med mer styrka!

Kimchi är en nationalrätt i Korea, där man äter kimchi morgon, middag och kväll. Den tillskrivs många goda egenskaper för både matsmältning och hälsa. Varje familj och varje landsända har sitt eget recept. Vår naturligt syrade kimchi är gjord på svenskodlade ekologiska grönsaker. Den är god att använda som tillbehör till det mesta. Eller blanda ner Kimchi i crème fraiche och du får en asiatisk cole-slaw. Gott till både kött och fisk.

Ingredienser: Savoykål*, morot*, daikonrädisa*, lök*, vitlök**, ingefära**, chilipeppar*, havssalt 1,5 %. *KRAV-ekologisk ingredien s **EU-ekologisk ingrediens.

Kimchi Grill

Kimchi Grill kryddad med tomat, rökig paprika och chipotle. Kimchi är en nationalrätt i Korea, där man äter kimchi morgon, middag och kväll. Den tillskrivs många goda egenskaper för både matsmältning och hälsa. Varje familj och varje landsända har sitt eget recept. Servera till grillat.

Ingredienser: Savoykål*, morot*, tomat*, rättika*, lök*, vitlök*, ingefära**, chili*, havssalt, kryddor** (rökt paprika, chipotelchili): *KRAV-ekologisk k ingrediens **EU-ekologisk ingrediens

Börja med en ny god vana – 1-2 msk syrade grönsaker om dagen kan göra underverk för bl.a. magen!

Tillsätt en klick till maten eller ta ett par skedar till frukosten. De syrliga grönsakerna blir väldigt goda ihop med sött och fett så t.ex. kombinationen Schnitzel med surkål och lingonsylt är verkligen en höjdare!

Mjölksyrabakterier finns naturligt i grönsaker men om man värmer upp dem vid t.ex. tillagning så dör de. Genom att fermentera (syra) grönsakerna kan man behålla dessa nyttiga bakterier och istället få dem att växa till sig i antal. I magen finns det en mängd bakterier och alla är inte lika bra för kroppen. Mjölksyrabakterier gör att andra, mer skadliga, bakterier inte trivs lika bra i våra slemhinnor och på så sätt kan de hjälpa till att hålla oss friskare (probiotika).

Mjölksyrabakterierna kan också hjälpa kroppen att ta upp mer av vissa livsnödvändiga vitaminer och mineraler, bland annat järn och zink. Under själva jäsningen kan det också bildas vitamin B12 och folsyra. Fermentering sänker också grönsakernas GI-värde vilket gör att du får en långsammare blodsockerhöjning och kan hålla dig mätt längre.

Recept & inspiration