EKOlogiskt & svenskodlat!

Tistelvind

– syrade grönsaker!

”Syrade grönsaker är färdiga att ätas precis som de är – som tillbehör till både kött, fisk och grönsaker. De är lättsmälta och fulla med vitaminer och mineralämnen. Våra grönsaker innehåller dessutom mjölksyrebakterier som följer med genom hela processen till ditt bord!

Med fötterna på jorden (eller snarare i jorden) förädlar vi egna och andra ekologiska odlares grödor till bra mat. Metoden är mjölksyrejäsning – naturens egen förädlingsmetod, där vi arbetar med bakterierna istället för mot. De goda mjölksyrebakterierna är våra arbetsmyror som gör jobbet åt oss!

Vi finns i Boxholm i södra Östergötland. I ett charmigt äldre villaområde har vi vår produktionslokal. Här görs alla våra produkter från början till slut.

Året runt syrar vi de grönsaker som det är säsong för.

Vi har tagit syrningen in i 2000-talet – Välkommen att upptäcka vårt färggranna smakrika sortiment!”

Text: www.tistelvind.se

Sortiment syrade grönsaker

eu-eko krav-logo

Surkål

Strimlad syrad vitkål kryddad med enbär och kummin. Färdigt att äta som den är. Passar till både fisk, kött o grönsaksrätter!

Ingredienser: Vitkål*, kummin*, enbär*, havssalt ca 1,5 %. *KRAV-ekologisk ingrediens.

Surkål okryddad

Strimlad syrad vitkål utan kryddor.

Ingredienser: Vitkål*, havssalt ca 1,5 %. *KRAV-ekologisk ingrediens.

Syrade morötter

Rivna syrade morötter med kålrot och kryddor. Äts som tillbehör eller blanda i salladen. Gott på knäckesmörgåsen!

Ingredienser: Morot*, kålrot*, dill*, dragon*, lagerblad*, havssalt ca 1,5 %. *KRAV-ekologisk ingrediens.

Syrade morötter med vitlök

Rivna syrade morötter med mild smak av vitlök. Gott att blanda med crème fraiche till en kall sås. Passar perfekt till rökt fisk eller till en paj.

Ingredienser: Morot*, vitlök**, havssalt ca 1,5 %. *KRAV-ekologisk ingrediens.

Syrad gurka

Syrade gurkor i lag. Milt kryddade med dill och senapsfrön. Skiva på längden o lägg upp på tallriken som tillbehör! Eller klassiskt på smörgåsen. Goda även i sallader.

Ingredienser: Gurka*, senapsfrö*, dill**, havssalt ca 1,5 %. *KRAV-ekologisk ingrediens **EU-ekologisk ingrediens

Syrad rödkål

Strimlad syrad rödkål, sötad med råsocker. En krispig rödkål med en härlig brytning mellan det söta och det syrliga. God att äta som den är, kan även värmas.

Ingredienser: Rödkål*, råsocker*, havssalt ca 1,5 %. *KRAV-ekologisk ingrediens.

Borsjtj

Syrade rivna rödbetor, vitkål och lök. Kokas med vatten och buljong till mustig rödbetssoppa. Även god att ätas som den är, eller blandas med gräddfil till en rödbetssallad.

Ingredienser: Rödbetor*, vitkål*, lök*, havssalt ca 1,5 %. *KRAV-ekologisk ingrediens.

tistelvind-syrade-rodbetor-m-ingefara-IMG_7144

Syrade rödbetor med ingefära

Naturligt syrade rödbetor med rund och mjuk smak men med ett sting av ingefära. Ät gärna som den är eller tillsammans med en klick gräddfil. Tips! Gott tillsammans med varmrökt fisk eller som tillbehör till rödbetsbiffar. Rårakor med våra rödbetor, en klick gräddfil och lite rödlök är supergott.

Ingredienser: Rödbetor* (97%), ingefära** (2%), havssalt *KRAV-godkänd. ** EU-ekologisk.

Blandade grönsaker

Blandade grönsaker. En syrad blandning med många olika grönsaker i bitar. Färdigt att ätas eller blanda i woken.

Ingredienser: Morot*, broccoli*, blomkål*, lök*, gurka*, bönor*, dill*, vitlök**, senapsfrö*, havssalt 1,5 %. *KRAV-ekologisk ingrediens **EU-ekologisk ingrediens.

Blandade bönor

Färdiga att äta. Blanda i en sallad t ex med bulgur och grönsaker. Eller i en chili con carne! Tack vare mjölksyrejäsningen är bönorna lättsmälta och skonsamma mot magen.

Ingredienser: Kidneybönor*, vita bönor*, svarta bönor*, morot*, palsternacka*, havssalt ca 1,5 %. *KRAV-ekologisk ingrediens.

Kimchi medium

Kimchi är en nationalrätt i Korea, där man äter kimchi morgon, middag och kväll. Den tillskrivs många goda egenskaper för både matsmältning och hälsa. Varje familj och varje landsända har sitt eget recept. Vår naturligt syrade kimchi är gjord på svenskodlade ekologiska grönsaker. Den är god att använda som tillbehör till det mesta. Eller blanda ner Kimchi i crème fraiche och du får en asiatisk cole-slaw. Gott till både kött och fisk.

Ingredienser: Savoykål*, morot*, daikonrädisa*, lök*, vitlök**, ingefära**, chilipeppar*, havssalt 1,5 %. *KRAV-ekologisk ingrediens **EU-ekologisk ingrediens.

Kimchi hot

Lik Kimchi medium men med mer styrka!

Kimchi är en nationalrätt i Korea, där man äter kimchi morgon, middag och kväll. Den tillskrivs många goda egenskaper för både matsmältning och hälsa. Varje familj och varje landsända har sitt eget recept. Vår naturligt syrade kimchi är gjord på svenskodlade ekologiska grönsaker. Den är god att använda som tillbehör till det mesta. Eller blanda ner Kimchi i crème fraiche och du får en asiatisk cole-slaw. Gott till både kött och fisk.

Ingredienser: Savoykål*, morot*, daikonrädisa*, lök*, vitlök**, ingefära**, chilipeppar*, havssalt 1,5 %. *KRAV-ekologisk ingredien s **EU-ekologisk ingrediens.

daikonkimchi-IMG_3155-400x500

Daikonkimchi

Kimchi på Daikonrädisa!

Kimchi är en nationalrätt i Korea, där man äter kimchi morgon, middag och kväll. Den tillskrivs många goda egenskaper för både matsmältning och hälsa. Varje familj och varje landsända har sitt eget recept. Vår naturligt syrade kimchi är gjord på svenskodlade ekologiska grönsaker. Den är god att använda som tillbehör till det mesta. Eller blanda ner Kimchi i crème fraiche och du får en asiatisk cole-slaw. Gott till både kött och fisk.

Ingredienser: Daikonrädisa*, vitlök**, ingefära**, chili*, havssalt. *KRAV-ekologisk ingrediens **EU-ekologisk ingrediens.

rodbetskuber-m-ingefara-IMG_3156-400x500

Rödbetskuber

Syrade rödbetor i kuber med ingefära.

Ingredienser: Rödbeta*, ingefära**, havssalt. *KRAV-ekologisk ingrediens **EU-ekologisk ingrediens.

Tistelvind

– chilisåser!

”Chili är så mycket mer än hetta! Här får varje chilisorts egenskaper blomma ut med sin specifika färg, smak o styrka.Lätta att använda, tillsätts överallt där du vill ett sting av chili! Pröva Chokolade Scotch Bonnet i en kall sås med gräddfil – perfekt till pitabröd, Yellow Bumpy till heta räkor med färsk pasta eller Habanero Tropical Red i morotssoppa med kokosmjölk. Såserna gör vi själva från början till slut, chilifrukterna kommer från egen odling samt från Tellekullen.

Välkommen att botanisera i vårt unika sortiment!”

Text: www.tistelvind.se

Hållbarhet & Förvaring:

Hållbarhet ca 1,5 år. Öppnad flaska förvaras svalt.

tistelvind-chili-bord-img_3159

Sortiment chilisåser

eu-eko krav-logo

Chilisås

Gjord på svenskodlade tomater och chilifrukter. Lagom stark och med rund o fyllig smak. Passar både att har framme på bordet och i matlagningen. Fermenterad och lagrad.

Ingredienser:
Chilifrukter* 48%, Tomat* 48%, Rapsolja* 2,5%, Havssalt 1,5%

Sortchilisås

Ett unikt sortiment av fermenterade chilisåser gjorda på chilifrukter odlade i Sverige.Varje flaska innehåller bara en sorts chilifrukter som ger dess karaktär av smak, styrka o färg. Av de starkaste räcker några droppar i en rätt för att ge smaksättning och hetta!

Ingredienser: Chilifrukter* 96%, Äppelcidervinäger*, Rapsolja*, Havssalt

Bulgarian Carrot

Denna vackert morotsfärgade chilipeppar kommer från Bulgarien. Den är lite mildare än Hot Lemon. Smaken är rund och krämig. 40 ml.

Aji Cristal

En gammal chilipeppar sort som härstammar från trakterna kring Chile och Peru i syd Amerika. Smaken är god och angenämt fruktig. 40 ml.

Aji Golden

En latinamerikansk chilipeppar från Peru. På grund av sin fina fruktighet och milda hetta används den flitigt i olika maträtter. 40 ml.

Golden Cayenne

En variant av den klassiska Cayennen. Denna är dock lite starkare. 40 ml.

Habanero Yellow

Ännu en karibisk Habanero, som är kryddig, het och aromatisk med ett inslag av ananas. 40 ml.

Habanero Tropical Red

En Habanerosort med stora blanka ljusröda frukter. Tuff o lite sträv smak. 40 ml.

Habanero Umba

Den kommer från Sydamerikas minsta självständiga stat Surinam, som ligger mellan Guyana och franska Guyana i norra delen. Frukten är stor och röd med en frisk och angenäm arom, ett litet inslag av mango kan skönjas.
40 ml.

Bhut Jolokia

Även kallad Ghost pepper. Den kommer från Assam och Nagaland i nordöstra Indien. Den blev år 2006 rankad som världens starkaste chilipeppar med 1.040.000 scovillegrader. Men redan 2012 blev den degraderad av två andra sorter, som korsats fram och de i sin tur har nu 2013 blivit omkörda av en ny korsning. Bhut Jolokian är 400 gånger starkare än tabasco såsen. Frukten har en mycket hög arom. 40 ml.

Caribbean Red

Den är två gånger hetare än vissa Habaneros. Den kommer ursprungligen från Yucatan halvön i Mexiko. Frukten är mycket aromatisk med inslag av exotiska frukter. Men man hinner bara njuta av detta i någon halvsekund innan hettan slår till. Den används ofta till såser och marinader. 40 ml.

De Cayenne

Kommer ursprungligen från franska Guyana i nordöstra hörnet av syd Amerika . Namnet har den fått från en stad och den överfördes till Europa av Columbus. Senare fördes den åter över Atlanten men denna gång till Nordamerika för att ingå i cajun och creolköket. En klassisk het chilipeppar. 40 ml.

Trinidad Scorpion

Strax utanför Venezuelas kust ligger de små örikena Trinidad och Tobago där många av världens starkaste chilipeppar har sett dagens ljus. Trinidad Scorpion är en av dem. Den har en extrem hetta med en hög syrlig arom. 1 till 2 droppar räcker för att höja en gryta utöver det normala. 40 ml.

Trinidad Moruga Yellow

Detta är en gul version av Trinidad Scorpion. Även denna kommer från distriktet Moruga.Den är dock lite ”mildare” om man nu kan säga så i detta sammanhang. Tillsätt några droppar och känn dess fruktiga arom sprida sig i rummet.
40 ml.

Trinidad Moruga Red

Den härstammar från distriktet Moruga på ö Red Trinidad och Tobago. En av de allra starkaste chilipeppar i världen. Frukterna blir stora som golfbollar och innehåller en oerhörd mängd capsaicin. Smaken beskrivs som fruktig och hettan växer långt efter intaget. 40 ml.

Naga Morich

Naga betyder orm och Morich chilipeppar. Dess hemvist är nordöstra Indien och en region i Bangladesh. Naga Morich och Bhut Jolokia har stora likheter, men genetiskt är de olika. Sötma med inslag av syrlighet och en oerhörd hetta är vad denna frukt har att erbjuda. 40 ml.

Red Savina

Den är framtagen i USA i syfte att få större och tyngre frukter med högre hetta. Den var världens starkaste chilipeppar på 575.000 scovillegrader från 1994-2006 då titeln övertogs av Bhut Jolokia. Smaken är fruktig och med en synnerligen hög hetta. 40 ml.

Chocolade Scotch Bonnet

En särling bland de superheta. Chokladbruna frukter med en sagolik hetta och en smak som liknar ingen annan chilipeppar. Ett måste för en chiliälskare. 40 ml.

Fatali

En Habanero från centrala och södra delarna av Afrika. Den har en intensiv hetta och hinner man innan munnen sätts i brand skall man finna att smaken är söt, fruktig med ett inslag åt citronhållet. 40 ml.

Habanero Mustard

Ytterligare en karibisk Habanero. Frukterna är som mogen senapsbruna och otroligt heta. Den hottar upp såser och maträtter till en stingfull kulinarisk upplevelse. 40 ml.

Yellow Bumpy

Härrör förmodligen från Mexiko. Om man vill ha en smakfull Habanero, som inte är så stark, då passar denna sort utmärkt. Smaken är fruktig med en aning av citron. 40 ml.

Hot Lemon

Den kalls även för Lemon drop och i Peru, där den kommer ifrån, för Kellu Uchu. Den var praktiskt taget okänd i väst ända tills i början av 90 talet. Därefter har dess popularitet bara växt med åren. Den har, som namnet påpekar, en smak av citron. Hettan är lagom och passar för de allra flesta chiliälskare. 40 ml.

Svart Jalapeno

Frukterna är först svarta för att sedan övergå till mörkrött vid mognad. Smaken är fin med en ton av rökighet. 40 ml.

Santa Fee Grande

Även känd som ”Yellow hot chili peppar”. Är trots namnet inte så het. Frukterna är först ljust gula för att sen övergå till orange –röd. Frisk och fruktig smak. 40 ml.

Hungarian Hot Wax

En europeisk sort, klassisk i ungersk grytor! Frukterna är som omogna ljust gula, övergår senare i orange-röd. Även de omogna frukterna är ätbara. Kryddig smak.
40 ml.

Espelette

Från de baskiska provinserna i syd-västra Frankrike. Infördes dit från Mexico o Sydamerika på 1500-talet. Viktig del av det baskiska köket. I staden Espelette med omnejd odlas stora mängder som torkas o hängs upp längs husväggarna. Hör till de mildaste sorterna. Smaken är fruktig o syrlig. 40 ml.

Ungersk Svart

En av Ungerns många chilipeppar sorter. Fyllig o frisk smak. 40 ml.

Georgian Flame

En gó bit från Georgien för den som inte vill ha en alltför stark kryddning. Smaken är frisk och lite kryddig. 40 ml.

Dracula

Fröna kommer från en sort som odlas i Transsylvanien, Rumänien därav namnet Dracula. En ordinär medel het chilipeppar för matlagning. 40 ml.

logotype