slider-det-borjar-med-fairtrade
Fairtrade Fokus - Hej då fattigdom!
Banner-Dorothy-Hebe

Rättvist arbete eller bättre miljö?

Måste man välja…?

Det tycker inte vi. Därför har vi i många år aktivt jobbat för att lyfta fram både Fairtrade- och Eko-produkter då dessa produkter går hand i hand enligt oss. Vi tycker nämligen att det är lika viktigt att värna om miljön som att de anställda i utvecklingsländerna har rättvisa arbetsförhållanden, löner och levnadsstandard.

Vad är Fairtrade?

Fairtrade är en oberoende produktmärkning som skapar förutsättningar för odlare och anställda i utvecklingsländer att förbättra sina arbets- och levnadsvillkor.

När du som konsument väljer Fairtrade-märkta produkter bidrar du till att odlare och anställda får förbättrade ekonomiska villkor, genom kriterier för högre löner och ett minimipris som överstiger produktionskostnaden. Detta, tillsammans med långsiktiga handelsavtal, ger trygghet för alla dem som inte har så stora marginaler att leva på. Utöver den högre betalningen får odlarna också en extra premie. Den används till att utveckla lokalsamhället socialt och ekonomiskt, t ex i en ny skola, nya bostäder och hälsovård, eller till investeringar i jordbruket. Beslutet för hur premien ska användas tas gemensamt av odlarna.

Fairtrade handlar inte bara om att få en bättre ekonomisk situation. Kriterierna främjar också demokratin, organisationsrätten samt miljöhänsyn i produktionen. Barnarbete och diskriminering motverkas.

Banner_gron_438x280px

Fairtrade Sverige


Välj Fairtrade-märkt i vårt sortiment!

Följande produkter kan du hitta i vårt sortiment:

Året om:

Ananas

Bananer

Apelsiner

Tillfälligt beroende på säsong/tillgång:

Physalis

Avokado

Clementin

Clementin

Lime

Citron

Mango

Äpplebanan

Kokosnöt