Tomater på kvist

– för kräsna smaklökar!

Bella Donna

Bella Donna kvisttomater är en mycket söt kvisttomat av medium-storlek med mörkt röd färg som doftar ljuvligt!

Ju mindre en kvisttomat är desto sötare är smaken. Det är en av anledningarna till att dessa mediumstora tomater blir så mycket sötare än de större.

Mindre tomater ger också en lägre skörd per m2 därför kostar de något mer – men det får du igen i ökad smak, doft och sötma!.

tomater-kvist-NL-Bella-Donna-lada-IMG_7347

Ju rödare tomat desto mer lykopen…

Bella Donna är en mycket hälsosam och läcker tomat. Det är ju numera ett välkänt faktum att det nyttiga ämnet lykopen hittas i högre omfattning ju mindre och rödare en tomat är. Dessa starkt rödfärgade tomater innehåller därför mer lykopen än vanliga kvisttomater. Halten av vitamin C, folat och kalium är också hög i dem.

Smaktester visar att konsumenterna upplever dessa tomater som välsmakande. De är läckra i sallader, pasta och ugnsformar eller konsumerade direkt ur handen. De är vackra att skåda – en kvalitetsstämpel. Dessa tomater är tillgängliga 365 dagar om året, varje dag, smakliga, hälsosammma och med bra färg!

Recept med tomater

het rod tomat och chilisas med färska tomater chili och vitlok
Svartkålspaj med rostade kikärtor

Möt odlarna

Kesgro

Kesgro drivs av Paul Grootscholten och Ad Kester = KesGro. De driver ett banbrytande trädgårdsföretag i Wieringermeer, Nederländerna. Bägge är entreprenörer av naturen och de hanterar sitt företag med vederbörlig stolthet och stil – och förmedlar denna anda till företagets anställda och sina partners på marknaden.

På Kesgro odlas tomater året runt. Plantorna planteras i olika perioder under året. Därför kan de leverera alla tomater året runt. Varje planta producerar omkring 33 klasar på ett år. Odlingarna är på 37 ha.

Paul Grootscholten och Ad Kester = KesGro

Miljö

Biologisk kontroll

Plantorna övervakas kontinuerligt så att man kan identifiera och spåra angrepp och sjukdomar i god tid, vilket gör det möjligt att minimera användningen av kemiska medel. Biologisk bekämpning, till exempel parasitsteklar och andra rovdjursinsekter, används för att bekämpa skadliga kvalster, vita flygare, larver och bladlöss. Humlor säkerställer pollinering av blommorna.

Energi

Energi-medveten odling är avgörande för dagens verksamhet. Kesgros kraftvärmegeneratorer (CHP) garanterar energimedveten odlingsverksamhet. Gaseldade kraftvärmegeneratorer producerar värme, CO 2 och el. Värmen och CO 2 används för att skapa ett lämpligt odlingsklimat i växthusen. Under vintermånaderna används elen till belysning för att tillföra ljus till plantorna. Under sommarmånaderna, när ljuset kommer naturligt, säljs all el till elnätet. Avgassystemet är utrustat med en renare, vilket resulterar i att utsläppen av växthusgaser ständigt kan hållas till ett minimum.

Vatten

Plantorna odlas på substrat som är helt skild från marken. Näringsämnena tillsätts till vattnet. Vattnet rinner från substratet och samlas upp i kanaler för att förhindra att näringsämnen och vatten rinner ut i marken. Detta dräneringsvatten samlas in, desinficeras och återanvänds.