Njut av ekologiska druvor med socialt ansvar!

I miljövänlig förpackning av sockerrör.

eddie-redelinghuys

Ekologiska druvor från Eddie

”Hej, Mitt namn är Eddie Redelinghuys och jag odlar ekologiska druvor i västra Kapprovinsen, en av de vackraste delarna av Sydafrika.

Jag vill tacka dig för att du köper våra goda vindruvor, inte bara på vårt teams vägnar utan även för att du därmed direkt stöder ett viktigt socialt projekt.

Låt mig förklara: via kampanjen ”1 cent for the future” från Nature & More och våra Greenpop-vänner (www.greenpop.org) finansierar vi ”ekoutbildning” för ungdomar och barn i detta område av Kapprovinsen för att hjälpa dem att förbättra levnadsvillkoren för sig själva och sin omgivning. Fokus för dessa utbildningsprojekt är på att plantera träd som skyddar det omgivande ekosystemet. För varje kilo vindruvor som säljs går minst 1 cent till detta fantastiska projekt.

Vi anser att utbildning är den allra bästa investeringen vi kan göra och därför vill vi på allas vägnar tacka dig på sydafrikanska:

Baie Dankie Almal!”

1-cent-for-the-future-stamp

 

Butiksmaterial

bild-Eko-druvor-Eosta-Eddie-1-cent-for-the-future

Hållbart tänk hela vägen…

Hållbara förpackningar …

På Eosta anser man att om man ska packa ekologiska produkter ska man göra det på det mest hållbara sättet. Även om de föredrar att inte packa så förstår de att det är nödvändigt för vissa produkter och kunder och därför söker de ständigt efter de mest hållbara förpacknings-formerna som finns.

För närvarande fokuserar de väldigt mycket på material tillverkat av sockerrör. De har även spelat en ledande roll i införandet av bioplaster i hela EU.

För sitt innovativa förpackningsarbete tilldelades de ” Dutch BCPN Award 2005”.

Förpackningar av sockerrör

• Sockerrör är en förnybar, snabbväxande gröda med flera skördar per år.
• Fibern som används till förpackningarna är gjord av restprodukter från sockerrörsproduktionen.
• 100% fri från GMO.
• Förpackningsmaterialet, till skillnad från plast, är garanterat oljefritt.
• Sockerrörs-fibrer ger naturligt utseende och känsla.
• Förpackningen kan återvinnas som papper.
• Eftersom det är en restprodukt brukas ingen extra areal för att producera materialet.
• Sparar träd.

Läs mer om förpackningar av sockerrör

Njut av ekologiska plocktomater!

Vi förstärker lösviktstrenden inom ekologiskt.

2015 utvecklade vi konceptet med plocktomater med en ekologisk linje. Det blev en succé!

Ekologiska Taste Wonders är ett färgsprakande sortiment som blir en värdehöjare på hela avdelningen. Spännande, smakfullt och kul för konsumenterna att botanisera bland sina egna favoriter.

För att butiken ska kunna erbjuda ett så brett utbud som möjligt på liten yta har vi valt en mindre låda (20x30cm) som innehåller 2kg.

Ekologisk vs konventionell odling

Ett val för ekologiskt är mycket mer än bara ett val för obesprutade frukt och grönsaker. Ekologiska bönder runt om i världen bidrar till att öka den biologiska mångfalden, de skyddar jordar, minskar koldioxidutsläpp och förorening av vatten. Dessa ekologiska hjältar väljer att samarbeta med naturen istället för att försöka bekämpa den.

Vilka är då de viktigaste skillnaderna mellan en ekologiskt och en konventionellt odlad tomat? Även om en ekologisk tomat ser mer eller mindre likadan ut som en konventionellt odlad, finns det några viktiga skillnader:

1. För det första och kanske det viktigaste, odlas ekologiska tomater i kompostrik jord och inte på substrat. Tomatplantan matar sig själv genom sina rötter och är inte beroende av näringstillförsel via vattningen.

2. Frank de Koning, Ruud van Schie och andra ekologiska odlare använder inte konstgödsel. Att använda kompost i stället för konstgödsel gör att tomaterna växer naturligt och inte ”pumpas upp”. Detta innebär att tomaterna får en mer intensiv smak och arom.

3. Ekologiska tomatodlare använder inte kemiska bekämpningsmedel och insektsmedel när det gäller att bekämpa sjukdomar och skadedjur. De använder sig istället av naturliga rovdjur såsom nyckelpigor, parasitsteklar och andra fascinerande insekter.

4. Genetiskt modifierade organismer (GMO) i produktionen får inte förekomma.

Enkelt uttryckt, ekologiska tomatplantor odlas mer i harmoni med naturen och ges mer tid att utvecklas naturligt

… och det är något som du kan smaka!

Sortiment

Choco Tom´s

Denna chokladgoding är 100% tomat under sitt vackra skinn, med en intensiv, söt tomatsmak. Den mustiga smaken och den ljuvliga doften gör den till en riktig gourmettomat.

coeur-de-boeuf

Coeur de Boeuf

Coeur de Boeuf är en stor tomat med en oregelbunden form. Dess okonstlade utseende och mångsidighet gör den mycket populär bland kockar. Den mognar inifrån och är därför smakfull innan den har blivit röd.

Jungle Red

Jungle Red är en kvisttomat i cocktailstorlek med en intensiv, röd färg. Smaken har en perfekt balans av sötma och syrlighet. Jungle Red är saftig, mångsidig och passar bra till pasta, sallad, pizza eller tilltugg.

Purple Passion

Denna tomat är perfekt som tilltugg och förenar en ljuslila färg med en fantastisk och utmärkande smak som för vissa påminner om hallon, och för andra om örter och kryddor. Sätt lite färg på din tallrik!.

Summerset

Summerset har en varm, gulorange färg.Tomaten är mycket liten, mycket söt och har en fin, rund form. Ett färgglatt inslag i alla sorters tomaträtter.

San Marzano

San Marzano har en påfallande avlång form och den större varianten är ansedd som den bästa matlagningstomaten i världen! Tomaten har sitt ursprung i 1700-talets Italien. Denna minisort är verkligen speciell.

Körsbärstomat

Körsbärstomater fanns redan under det 15:e århundradet! De kom från Peru och norra Chile och spred sig därifrån över hela världen. De är välkända för sin saftighet och sötma.

Tigerella

Denna lilla runda tomat med brunröda och gröna ränder har en fantastisk, välsmakande arom med ett lätt drag av rök och sötma. Passar lika bra till grillat som snacks!

Yellow Nugget

Dessa gula guldklimpar på kvist smakar som söta dyrgripar och passar perfekt till att ge färg åt din färska sallad.

Rudolph

Den lilla rödluvan bland plommontomaterna har en djup, röd färg och en underbar, söt karaktär. Rudolph är en utsökt tomat som passar som tilltugg och är barnens favorit.

Orange Sunburst

Den lilla Orange Sunburst är en gåva i sig själv! Med sin saftighet och plommonform ger den en explosion av färger till din sallad eller smörgås.

Pomodorini

Pomodorini är plommonformade tomater på kvist i cocktailstorlek. Den är perfekt för matlagning eftersom den är lite mer köttig än de runda sorterna. Tomaten har en varm, orangeröd färg.

Zebra Gold

Zebra Gold har inte sitt ursprung i Afrika utan i delstaten Washington i USA. När den är mogen utvecklar den ett vackert mönster med limegröna och guldgula ränder. Fruktköttet är fylligt och sött med en syrlig karaktär.

Taste Wonder Mix

innehåller en spännande, smakrik och färgsprakande mix av våra EKOlogiska plocktomater. Tomaterna packas i en återvinningsbar förpackning gjord av restprodukter från sockerrör – allt för att minska vår påverkan på miljön så mycket som möjligt. 

Recept:

het rod tomat och chilisas med färska tomater chili och vitlok
Svartkålspaj med rostade kikärtor

Odlarna

”Hej! Mitt namn är Frank de Koning och jag odlar ekologiska tomater för Nature & More i sydvästra Nederländerna. Jag har specialiserat mig på kulturarvstomater och andra ovanliga sorter från hela världen. Tomaterna har blivit en stor succé och de är ett bra sätt att informera folk om hur viktigt det är med biologisk mångfald.

Varför började jag med ekologisk odling? Det är helt enkelt mer glädjande att odla i riktig jord istället för i stenull och inte förlita sig på kemiska produkter. Dessutom smakar tomater som odlas på detta sätt så mycket mer!”

Frank de Koning – vår huvudodlare!

Frank de Koning är vår största odlare på de ekologiska tomaterna och står för huvuddelen av produktionen. Han har specialiserat sig på gamla anrika kulturarvstomater och andra ovanliga sorter. Dessa har blivit en stor succé och visar på hur viktigt det är med biologisk mångfald.

Frank startade 1989 med att odla konventionell gurka och tomater men insåg snabbt att odling i stenull inte gav honom den kvalité han önskade. Att byta till ekologisk produktion blev därför det naturliga valet.

I ekologisk odling används inte konstgödsel. Att använda kompost i stället för konstgödsel gör att tomaterna växer naturligt och inte ”pumpas upp”. Detta innebär att tomaterna får en mer intensiv smak och arom.

Frank de Koning söker innovativa, miljövänliga sätt att värma sina växthus utan att använda fossila bränslen. Ett exempel är användandet av Kraftvärme i växthusen. Avgaserna från gasdrivna kraftvärmeverk innehåller koldioxid. När dessa behandlas kan de blandas med luften i ett växthus och agera med växterna som omvandlar det till kolhydrater. En ytterligare fördel är att som ett resultat av detta ökar produktiviteten med omkring 35%.

Frank de Koning – vår huvudodlare!

Nyligen installerade han sex sammankopplade ekologiska bassänger för regn- och avrinningsvatten. Han är den första holländska odlare att använda ett sådant här innovativa system för att bevattna sina växthusgrödor. I grund och botten är det ett innovativt och naturligt vattenrenings-system. I de olika bassängerna används många naturliga element för att förbättra kvaliteten på vattnet såsom: rörelse, luftning, solljus, växter, sniglar och fisk.

Förutom tomater odlar han även paprika, gurka, och auberginer enligt Natur & Mores system om öppenhet. Frank äger tre växthus i Tinte, en liten stad i den sydvästra delen av Nederländerna.

Vill du veta mer? Ange kod 179 på www.natureandmore.com eller klicka här!

visit-my-farm

Övriga odlare som bidrar till att säkra volymerna:

Francis Kestemont

“Här på Ecodal i Belgien odlar vi mer än 30 olika produkter. Alla ekologiska så klart!”

Vill du veta mer? Ange kod 478 på www.natureandmore.com eller klicka här!

Ruud van Schie

“Visst, ekologiska tomater växer långsammare och produktionen blir mindre, men smaken är så mycket bättre!”

Vill du veta mer? Ange kod 550 på www.natureandmore.com  eller klicka här!

Aris van der Meer

“På Organic Brothers fokuserar vi på tre saker: Smak, Smak och Smak! Därför var valet att odla ekologiskt logiskt för oss.”

Vill du veta mer? Ange kod 300 på www.natureandmore.com.

Francisoc Gil

“På Biosol fokuserar vi på “en hälsosam livsstil, de rena, äkta smakerna av färska, ekologiska produkter och en djup respekt för den naturliga miljön!

Vill du veta mer? Ange kod 630 på www.natureandmore.com.

Butiks-material

Bygg upp din tomatavdelning med tillhörande konceptmaterial. Det finns display, toppskylt med sortbeskrivningar och odlarinfo, hyllkantsinfo på respektive sort samt receptmaterial.

Väljer du att exponera tomaterna i din avdelning utan displaystället ska du använda avskiljare och tydlig skyltning då reglerna för att sälja ekologiskt i lösvikt säger att ekologiska produkter ska hållas klart avskilda från konventionellt odlade produkter.

Wellpapp-display ”Helan”

Wellpapp-display ”Halvan”

Toppskylt med sort- och odlarinfo, flera storlekar finns.

Hyllkantsinfo på sorterna

Recept, flera olika, exempel: