Östragärde gård i Sätila

Champinjoneri i Världsklass!

Östragärde Gård är ett lokalt familjeföretag som är beläget i Sätila, ca 30 minuter ifrån Göteborg. De startade upp en småskalig champinjonodling vintern 2009, som sedan dess har växt med full fart. På Östragärde Gård i Sätila odlar Tommy & Jenny champinjoner och ett brett sortiment exotisk svamp. De har även ett förädlat sortiment som bla består av champinjonsoja, torkade och rökta champinjoner.  De erbjuder idag allt från den mustiga shiitaken till torkade och rökta champinjoner. De är certifierade inom IP Livsmedel och anslutna till KRAV!

Välkommen till världens bästa Champinjoneri!

ostra-garde-gard-sortiment2

ny bild Tommy Jenny[1]

Miljövänligt kretslopp

Sortiment

Champinjoner
Klassikern som används till det mesta, både stekt, i grytor och råriven.

Kastanjechampinjoner
En lite fylligare variant som används mer till höstgrytor och falska sniglar. Vacker med noisettefärgad yta.

KRAV Shiitake
Den klassiska svampen i det japanska köket! Den har en kraftig smak och passar att ha både i soppor och stuvningar.

Portabello
Portabello kommer ursprungligen från Italien och ären utvuxen champinjon, ca 10-12 cm i diameter. Den längre växttiden gör att den har en mer fyllig och aromatisk smak. Köttet är fast och torrt och förlorar inte lika mycket vätska vid tillagning som t ex champinjonen.

I bl a USA har Portabello en stor marknad. Den äts tillagad, inte rå, i t ex såser, stuvningar, pastarätter eller fylld och gratinerad i ugnen. Den kan också vara ett vegetariskt alternativ till pannbiff.

KRAV Ostronskivling Grå
Har en fyllig smak, nästan lite åt kantarellhållet. Passar att knapersteka till både sallad och kött.

Kejsarhatt
Kejsarhatt tillhör Ostronskivlingarna och växer i klasar. Den kallas även Kungsmussling, King Oyster Eryngii, Eringii, Kungsmusseron och Kejsarsvamp.

Kejsarhatt har en vit tjock köttig fot och en liten hatt. Svampens fasta form ger den ett bra tuggmotstånd när den är tillagad. Rå har svampen nästan ingen smak eller lukt men tillagad får den en typisk umami smak och texturen blir som ostron.

Smaken är något nötig och den kan stekas, kokas, grillas eller stuvas. Den är särskilt god till lamm- och fläskkött men passar även bra till fågel och fisk. Dessutom fungerar den att fritera och passar bra i sällskap med asiatiska smaker. En svamp som fungerar till det mesta alltså.

kastanjechampinjoner-200g-ostragarde-gard-framsidan-IMG_5091

Kastanjechampinjoner i ask 200g

champinjoner-ostragarde-gard-200g-framsidan-IMG_5080

Champinjoner i ask 200g

EKO-shiitakesvampar-200g-ostragarde-gard-framsidan-IMG_5094

KRAV Shiitake i ask 200g

EKO-svamp-ostronskivling-150g-ostragarde-gard-framsidan-IMG_5088

KRAV Ostronskivling Grå i ask 150g

Portabello 200g
Portabello kommer ursprungligen från Italien och ären utvuxen champinjon, ca 10-12 cm i diameter. Den längre växttiden gör att den har en mer fyllig och aromatisk smak. Köttet är fast och torrt och förlorar inte lika mycket vätska vid tillagning som t ex champinjonen.

I bl a USA har Portabello en stor marknad. Den äts tillagad, inte rå, i t ex såser, stuvningar, pastarätter eller fylld och gratinerad i ugnen. Den kan också vara ett vegetariskt alternativ till pannbiff.

Mini Portabello 200g
Samma egenskaper som den vanliga Portabellon men mindre storlek. Perfekt att fylla med någon god röra och gratinera!

champinjonsalt-65g-med-los-ostragarde-gard-560x560-IMG_5095

Champinjonsalt
Champinjonsalt passar utmärkt till att strö över kött, före servering. Man kan också enkelt göra en såsbas genom att fräsa ner saltet i smör och slå på grädde. Eftersom champinjonsaltet kan användas som det är både i varma och kalla rätter är det bara att låta fantasin flöda!

Ingredienser: Champinjoner, salt

Vikt: 65 g
Hållbarhet: 12 månader

rokta-champinjoner-30g-ostragarde-gard-framsidan-m-losvikt-IMG_5081-560x560

Rökta, torkade champinjoner
Torkade, skivade och rökta champinjoner odlade på ÖstraGärde Gård i Sätila. En smaksensation som ger lite baconkaraktär till maten. Kan blötläggas en stund innan eller användas direkt i matlagningen. Passar bra till grytor, omelett eller vegetariska rätter.

Vikt: 30g
Hållbarhet: 12 månader

soja-svamp-125ml-ostragarde-gard-framsidan-560x560-IMG_5083

Champinjonsoja (Svampspad av sojakaraktär)
Används till wok, kålpudding, stekta grönsaker t.ex vitkål eller sockerärtor. Tack vare sin milda smak går sojan även att ha som smaksättare på bordet.

Ingredienser: Champinjonspad (vätska från champinjoner, salt), rödvin, farinsocker, rotselleri, kryddnejlika, kryddpepparkorn, lagerblad.

Nettovolym: 125 ml
Hållbarhet: 12 månader

Asiatisk dressing med champinjonsoja från Östragärde Gård

Recept från Östragärde

rokt-champinjon-o-whiskysas-ostragarde

Sås med rökt champinjon och whisky

8 skivor rökt champinjon

3 dl grädde

2 msk whisky

1 krm svartpeppar

1/2 tsk salt

Smula och blötlägg dom rökta champinjonerna i vatten någon timme innan tillagningen. Sila av vätskan från svampen. Blanda grädde, whisky samt svamp i en kastrull. Låt koka tills såsen tjocknat något, krydda med salt och peppar.

Serveras gärna till nötfärsbiffarna på Östragärdes receptsida!

Våra recept med svamp