Mangostan – världens godaste frukt?

mangostan-i-hand

Mangostan – Frukternas drottning!

Mangostan anses av många vara den godaste frukt som finns. Frukten kallas på engelska för ”drottningfrukten” eller ”frukternas drottning” eftersom drottning Victoria (på den tiden då det brittiska imperiet var så vidsträckande att solen både gick upp och ner samtidigt inom dess gränser) hade Mangostan som favoritfrukt.

Det vita fruktköttet är smältande mjukt och saftigt och smaken, som påminner om persika och ananas, är uppfriskande syrlig med fyllig sötma. Man skär genom skalet på mitten av frukten och lyfter av ena skalhalvan eller skär rakt igenom frukten och serverar direkt ur skalet.

Mangostan är så speciell att man inte bör tillaga den på något sätt. Den kan serveras som en exklusiv överraskning på desserttallriken.

Superfrukt? Det råder delade meningar inom vetenskapen angående Mangostans effekter mot olika sjukdomar. Klart är emellertid att den är en nyttig frukt som innehåller mycket antioxidanter, vitaminer, mineraler, etc. och kan därmed vara ett bra komplement för en hälsosam livsstil.

Frukten tros ha sitt ursprung i Indonesien och växer främst i tropiska områden såsom Sydostasien, Indien, Puerto Rico och Florida. Till Sverige kommer den oftast från Malaysia. Mangostan skördas mogen. Då den växer i den tropiska regnskogen är den mycket svår att odla. Frukterna har relativt kort hållbarhet och bör förvaras i kyla så kort tid som möjligt.

Tillgänglighet? Frukten finns i vårt lager året om men då den är ganska exklusiv hittar du den normalt endast i välsorterade butiker. Fråga personalen i din butik så kan de oftast ta hem den inom en dag eller två.

Dela frukten? Hebes Lina visar hur: