Den svenska smakbomben Frida är här!

 

frida-bloggNu har Äppelriket öppnat upp sina ULO-lager av det svenska äpplet Frida. Frida, som är en ganska ny sort på marknaden har visat sig vara ett mycket hållbart äpple. Sorten skördas i oktober  och för att förlänga den svenska äppelsäsongen stänger man in Frida i ULO-lager (Ultra Low Oxygen, läs mer nedan) direkt efter skörd.

Sorten är framförädlad av Hilde Nybom och är en korsning mellan det populära Aroma och ett amerikanskt urval med beteckningen PRI 1858/202. Äpplet är fast, krispigt, syrligt och med mycket smak. Skalet är vacker ljusrött på gul botten.
frida-hel-o-delad-500x500

ULO-lager förlänger den svenska äppelsäsongen!

Äppelriket Österlen har under de senaste åren investerat i nya långtidslager, så kallade ULO-lager med modifierad atmosfär vilket innebär att frukten kan lagras till långt in på sommaren. I praktiken är ett ULO rum ett stort lufttätt kylskåp där de drar ut syret genom att pressa in kväve. Det enda man gör är alltså att förändra atmosfären och håller ca två plusgrader vilket gör att äpplets andning lugnar ner sig och mognadsprocessen avstannar. Alla sorter fungerar olika bra i långtidslagring. Om frukten är skördad i rätt tid och på så vis har optimal mognad för lagring kan sorter som Gloster, Elise och Rubinstar lagras till juli månad året efter skörd. Man kan säga att äpplena ligger och sover och när det är tid för sortering så knackar de på dörren, väcker frukten försiktigt och sorterar den i olika storlekar.

Källa: Äppelriket

Frida finns även att få i en korg om 800g

Apple-Frida-korg-snett-ovan-1st-IMG_7948


RECEPT

Enklaste, knäckiga äppelpajen

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 10
Betyg: 3.9
You:
Rate this recipe!
Den här äppelpajen gör du på ett kick och även den mest oerfarne bagare lyckas med denna! Pajen får ett knäckigt lock. Väljer man röda äpplen med tunt skal kan man med fördel låta det vara kvar för att lysa igenom lite läckert i pajen.
Ingredienser
Portioner:
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala och kärna ur äpplena. Skär dem i tunna klyftor. Arrangera dem i en ugnsfast form. Strö kanel och lite (1-2 msk) socker över över.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en skål och häll det över äpplena.
  4. Hyvla smöret över så att det täcker hela pajen. Grädda i 20-30 min tills pajen är gyllenbrun och äpplena mjuka. Servera med vaniljsås eller glass.

enkel-appelkaka-IMG_1086

Fläskstek med salvia & äpple

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 2
Betyg: 2
You:
Rate this recipe!
Ingredienser
Tillbehör
Portioner:
Instruktioner
  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Fräs den finhackade löken. Kärna ur och tärna ett äpple fint. Tillsätt med löken och fräs ytterligare, rör om då och då. Ta av kastrullen och blanda ner ströbröd, hackad salvia, salt och peppar. Ställ åt sidan.
  3. Skär grunda snitt i svålen på kotletten med ca 1 cm mellanrum. Vänd på kotletten och gör ett snitt mitt på för att få en ficka till fyllningen. Lägg i äppelfyllningen, vik ihop kotletten och bind ihop den med kökssnöre.
  4. Gnid in svålen med olja och flingsalt. Häll ca ½ dl vatten i en ugnsfast form och lägg i kotletten med svålen nedåt. Ugnsstek 30 min. Vänd kotletten och stek med svålen uppåt ca 1 tim. Ös svålen då och då
  5. Skär resten av äpplena i tunna klyftor och kärna ur. Lägg äppelklyftorna och de hela salviabladen runt kotletten i formen. Ugnsstek i ytterligare 15 min. Vänd äppleklyftorna och salvian i skyn och lägg sedan upp på ett fat.
  6. Täck löst med aluminiumfolie och låt vila i 20 min. Skiva fläsksteken och servera med äppelklyftorna och salviabladen.
  7. Kokt bryssel och potatis är goda tillbehör.