Årets första frilandsodlade svenska potatis är skördad!

Efterlängtade primörer
Årets första svenska frilandsodlade färskpotatis har nu tagits upp ur jorden! Dessa första efterlängtade primörer kommer från Bjärehalvön. Det är odlaren Arnold Ebbesson som tagit fram dessa. De skördades kl 11.00 på tisdagen och den 40kg stora skörden gick på auktion. Efter budgivning stannade priset på 2 000 kronor. Potatisen sattes den 14 mars och i år har det tagit knappt 2 månader för potatisen att bli klar, det kalla vädret i april till trots. Källa Svensk Potatis.
Den växthusodlade färskpotatisen har vi haft i ca en månad nu men den frilandsodlade kräver lite mer värme för att växa på. Nu har den fått detta och vi kan åter börja njuta av svensk nypotatis.
Färskpotatis och matjessill på pinne
- 8st färskpotatis
- 2st matjessillfiléer
- 0,5dl creme fraiche
- 0,5st rödlök (ar)
- 1knippe gräslök
- svartpeppar
- Koka potatisen. Halvera potatisarna. Lägg ut dem på ett fat. Skär matjessillfiléer i bitar. Lägg en sillbit på varje skiva potatis.
- Fördela crème fraiche, finhackad rödlök och/eller skuren gräslök över sillbitarna. Krydda med svartpeppar.
- Stick ner en pinne i varje sill och servera.