Melon
Melon hör till samma familj som gurka och pumpa. På latin heter den Cucumis melo och omfattar många olika sorter. De sammanfattas under beteckningen sockermeloner, för att skilja dem från vattenmeloner, som tillhör en annan art – Citrullus lanatus.
Hållbarhet och förvaring:
16-20 dagar vid 10-14°C, 10-14 dagar vid 20°C.
OBS! Omogna meloner kylskadas vid förvaring under de angivna temperaturerna; däremot kan mogna meloner tåla lägre temperaturer (2-3°C) i 2 dagar.
Några vanliga sorter:
Vattenmelon
Det finns olika typer av vattenmelon. Den vanligaste är rund, har grönt skal och rött fruktkött med svarta kärnor. Det finns också sorter med grönspräckligt skal, gult fruktkött och vita kärnor.Det finns också kärnfri vattenmelon och denna sort är numera vanligast. En mogen melon doftar starkare och skall kännas lite mjuk om man trycker lätt på den.
Vattenmelonerna har sprött och krispigt fruktkött, söt smak med viss syrlighet. De passar utmärkt som förfriskning, dessert samt även i matigare sallader.
Ananasmelon
Ananasmelonen är en gul vattenmelon med en mild och söt smak. Den har ett grönt skal och fruktköttet är gult och mycket saftigt. Kärnorna är mörka eller ljusa och spridda i hela fruktköttet. Den kan även vara kärnfri.
Honungsmelon
Honungsmelonen är en mindre nätmelon som tillhör sockermelonerna och är lätt spetsig i ändarna. Skalet är glatt och har längsgående skåror. Fruktköttet är ljusgrönt, sprött och saftigt med söt, fin smak. Honungsmelon är god som dessert, till kallt kött, eller i en grönsallad.
Melon Orange Candy
Melon Orange Candy är söt som godis! Det är en gul honungsmelon med orange fruktkött. Med ett brixtal (sockerhalt) på 15 slår den det mesta i melonväg.
Orange Flesh
Orange Flesh honungsmelon är oval till rund till formen. Färgen är vit till blekt gul på skalet när frukten är mogen. Det laxfärgade fruktköttet liknar mer det hos Cantaloupemelon och är fast men ändå saftigt med en mycket söt smak.
Sorten är en hybrid som korsats fram mellan en grönköttig honungsmelon och en orangeköttig muskmelon (cantaloupe). Den tidigaste dokumentationen hittar man i en frökatalog från 1929. Denna melon har ett höt innehåll av betakaroten och är den honungsmelon som innehåller mest C-vitaminer.
Piel de Sapo melon
Piel de Sapo är en grön avlång och spetsig sockermelon och nära släkt med honungsmelonen. Piel de Sapo betyder grodskinn på spanska. Färgen är klar grön med mörka, nästan svarta, ojämna inslag. Fruktköttet är ljust krämvitt och mycket saftigt. Smaken är söt och smakrikt mild. Passar utmärkt som dessertmelon.
Tigermelon
Tigermelon är en gul melon med gröna fläckar som är nära släkt med honungsmelonen. Den har ett ljusgrönt saftigt fruktkött och en mycket fräsch och söt smak.
Sweet Snowball
Sweet Snowball är en variant inom gruppen sockermeloner. Melon hör till samma familj som gurka och pumpa. På latin heter den Cucumis melo och omfattar många olika sorter. De sammanfattas under beteckningen sockermeloner, för att skilja dem från vattenmeloner, som tillhör en annan art – Citrullus lanatus.
Namnet har denna roliga melon fått pga sitt vita skal. De gröna fläckarna och den runda formen gör sorten extra iögonfallande. Fruktköttet är supervitt och mycket sött. Sorten kommer ursprungligen från Korea.
Galiamelon
Galiamelon och Ogenmelon är mycket smakrika, söta och aromatiska sockermeloner med gul/ grönt skal. Namnet Galia kommer från Kibbutz i Israel. Färgen på fruktköttet varierar från krämvitt till ljusgrönt och konsistensen på fruktköttet är ganska fast. De passar allra bäst som dessertfrukt, men kan även serveras som tillbehör till varmrätter. Helt suverän att dela upp och servera till kallskurna rätter.
Galiamelon är en favorit hos barnen.
Nätmelon svensk
Svensk nätmelon doftar ljuvligt!
Nätmelon har fått sitt namn efter det typiska nätmönstret på skalet. Den är rund i formen. Skalet är tunt, ljust gulaktigt och fruktköttet laxfärgat, mjukt och smältande. Nätmelonen är en dessertfrukt med söt, mild smak. Nätmelon odlas i Sverige och skördas under sen vår till september.
Det finns även Nätmelon från bl.a Italien men den har lite andra egenskaper, t.ex. tjockare skal
Nätmelon italiensk
Denna tjockskaliga, grågröna nätmelon som är lite klyftad i skalet har en alldeles ljuvlig smak! Fruktköttet är laxfärgat, mjukt och smältande, precis som hos cantaloupe melonen.
Nätmelon har fått sitt namn efter det typiska nätmönstret på skalet. Det är en dessertfrukt med mycket söt, aromatisk smak.
Nätmelon odlas även i Sverige och skördas under juli-september. Denna sort har lite andra egenskaper, bl.a tunnare skal och mildare smak, än den italienska.
Cantaloupemelon
Melonen är namngiven efter en stad söder om Rom med samma namn. Cantaloupe är en sk sockermelon med ljusgult till orange fruktkött. Melonerna är väldigt aromatiska och smakrika. De är 10-15 cm i diameter och har ett finmaskigt nät på skalet. En utmärkt dessertmelon! Använd den i sallader eller fylld med glass och bär. Cantaloupe är väldigt gott ihop med t.ex. kallskuret.
Charentaismelon
Charentais är melonernas Rolls Royce!
Sorten utvecklades som en förfinad cantaloupemelon i Frankrike runt 1920. Det är en s.k. sockermelon och nära släkting med Cantaloupemelon. En mogen Charantais doftar underbart! Skalet är gråbeige med gröna revärer. Fruktköttet är djupt orange, sött med en lyxig smak.
Gröp ur kulor ur melonerna och fyll dem med t.ex.bär. Skivor av Cantaloupe melon passar utmärkt ihop med kallskuret. Det är också gott att göra en melonsalsa och servera till en köttbit.