Päronkaka med valnötter och kardemumma
Ingredienser
Karamelliserade päron
- 25g smör
- 0,5dl farinsocker
- 2msk honung
- 2st päron
- 1dl valnötter
Smet
- 125g smör
- 1,5dl socker
- 1tsk vaniljsocker
- 1,5dl honung
- 3st ägg
- 3,5dl vetemjöl
- 1tsk bakpulver
- 1dl filmjölk
- 1,5tsk kardemumma
Portioner: bitar
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200°C.
- Smörj en form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Klä gärna botten med bakplåtspapper.
- Smält smöret och rör i farinsocker och honung och bred ut i formen.
- Kärna ur och skär päron i tunna skivor. Lägg skivorna i ett vackert mönster i formen. Strö i valnötter mellan päronen.
- Rör smör, socker och vaniljsocker poröst, gärna med elvisp. Tillsätt honung och vispa två minuter. Tillsätt äggen ett i taget under vispning. Rör i filmjölk.
- Blanda mjöl, kardemumma och bakpulver och rör ner i smeten. Fördela smeten över päronen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 1 tim. Låt kakan vila i formen i 10 minuter innan den stjälps upp.