Tostones – dubbelfriterad grön plantain

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Ingredienser
Het dip sås
Portioner: portioner
Instruktioner
Het dip sås
  1. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs vitlöken och chilin någon minut. Tillsätt tomater, socker, vinäger och salt och koka upp. Puttra på medelhög värme ca 15 minuter tills såsen tjocknat lite.
Kokbanan
  1. Skala bananerna och skär i ca 1,5 cm tjocka skivor.
  2. Häll lite olja i en stekpanna så att botten täcks. Fritera bananerna några minuter så att det blir mjuka inuti. Ta upp bananbitarna och låt dem rinna av på hushållspapper. Tryck till bananskivorna med hjälp av t.ex en glasburk så att de plattas ut. Fritera en gång till, så pass länge att de blir gyllenbruna. Lägg på ett fat och häll över flingsalt. Servera ihop med den heta såsen.

Plantain/Mjölbanan/Kokbanan

Mjölbanan/Plantain/Kokbanan är en matbanan som är mycket utbredd i Sydamerika, Afrika och Indien. Den har högre stärkelseinnehåll och är mindre söt i smaken än dessertbananer (vanlig banan, äppel- och röd banan). De flesta mjölbananer saknar, liksom dessertbananer, frön. Skalet är gulgrönt och ganska tjockt. Det kan vara svårt att dra av, varför man ofta skalar med kniv.

Mjölbananer kan inte användas på samma sätt som andra bananer. De ska kokas, stekas eller bakas och används på samma sätt som potatis. Den mjöliga konsistensen och litet söta smaken gör att mjölbananer passar bäst i starkt kryddade rätter. De bananer som säljs är oftast gröna och omogna, men de brukar mogna på några dagar i rumsvärme. Färgen avslöjar inte alltid mognadsgraden, utan man får klämma försiktigt på dem för att ta reda på hur mogna de är. När de börjar bli lite mjuka går de bra att koka, och när de är ordentligt mjuka passar de till stekning.

Dessertbananer innehåller 74% vatten. Mjölbananer innehåller 66% vatten. Energiinehållet i mjölbananer är därför högre än i vanliga bananer. Mjölbananer innehåller mer stärkelse, i gengäld är sockerinnehållet lägre.

Näringsvärden, per 100g:
Energi 567kJ/136 kcal, Fett 0,40g (varav mättat 0,17g), Kolhydrater 30,4g (varav sockerarter 1,4g ), Fibrer 1,70g, Protein 1,3g, Salt 0,01g