Lussebananer och lusseclementiner
Instruktioner
- Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt saffran, mjölken och clementinsaften och värm till max 37°C. Häll det över jästen.
- Mixa bananerna och dadlarna till en slät massa och lägg i blandningen.
- Blanda mjöl och bakpulver (spara lite mjöl till utbak). Tillsätt lite mjöl i taget tills degen känns lagom klibbig. Arbeta degen smidigt. Låt jäsa övertäckt ca 30 min.
- Ta upp degen på mjölad bänk. Dela den i lagom bitar och baka ut till lussebullar i önskad form. Vi valde att göra våra som bananer och clementiner. Lägg på plåtar med bakplåtspapper. Garnera med dadlar. Låt jäsa ca 30 min.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Pensla lussebullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen 5-8 min. Låt svalna på galler.