Het Oxfilé Africana
Ingredienser
Africana
- 6-700g oxfiléi ganska stora kuber
- smöratt steka i
- 3-4msk curryefter smak
- 0,5-1st chilifrukt (er)röd, eller 1 krm cayennepeppar
- 2-3klyftor vitlök (ar)finhackade
- 1st äpple (n)finhackat, skalat o urkärnat
- 1liten gul lök (ar)finhackad
- 2msk rapsolja
- 0,5st hönsbuljongtärning
- 1dl vatten
- 2dl grädde
- 2dl kokosmjölk
- salt & peppar
Tillbehör
- 0,25-0,5st ananasfärsk i bitar
- 1-2 banan (er)i skivor
- 3-4st clementin (er)filéade klyftor
- 0,5-1st mango-mogen, i bitar
- 1-2dl jordnötter
- 0,5-1dl syltlök
- 0,3st gurka (or)skivad i kvartar
- 4port basmatiris
Portioner: port
Instruktioner
- Börja med att dela all frukt (förutom bananerna, som du väntar med till det sista) och lägg i skålar. Gör samma med gurka, nötter och syltlök.
- Värm oljan i en stekpanna och tillsätt vitlök, äpple, curry och lök, strö över cayenne. Fräs ordentligt, häll i fonden och vattnet, sjud upp, häll sedan i grädde och kokosmjölk, rör om då och då. Låt sjuda 10-15 minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt med lite sötma från fruktsaften. Häll upp i en såskanna.
- Koka riset enligt anvisningar på förpackningen.
- Skär köttet i tärningar och bryn dem hastigt, helst i gjutjärnsgryta, i smöret med salt och peppar så att de får fin färg och är så röda inuti som du vill ha dem. Lägg upp på ett fat och servera direkt med tillbehören. Man kan även lägga köttet direkt i såsen och servera som en gryta om man vill.