Morotens Dag 4 april

grillade-morotter-med-ingefaraglaze-o-sesamfron-IMG_7201

Morotens Dag – alla behöver en morot!

Morotens dag grundades 2003 för att sprida kunskap om moroten och dess goda egenskaper i världen. Denna populära rot har dock anor långt tillbaka. Den har sitt ursprung i Asien, förmodligen i det område som nu är Afghanistan. Morot odlades i medelhavsområdet redan för 2000 år sedan.Till Europa kom den på 1100-talet via Spanien från Centralasien. Då var moroten starkt violett. Fram till 1500-talet var den violett, röd eller gul Även vita och gröna morötter förekom men i västvärlden har grönsaken varit orangegul sedan 1600-talet. Då korsade holländarna den gula och röda moroten och fick fram den populära orange sorten. Mest morötter äter man i England och Frankrike men på 3:e plats kommer Sverige! Här äter vi runt 65 kilo grönsaker om året och av dem utgör morötter hela 11 kilo! Morötter innehåller stora mängder karoten, ett förstadium till A-vitamin, som är bra för ögonen, huden, håret och naglarna. En ordinär morot på 100 gr kan förse ett barn med dagsbehovet av A-vitamin.

Roliga morotsvarianter

Lila morötter
De gamla egyptierna betraktade purpurfärgade morötter som en delikatess och senare odlades de av såväl romarna som perserna. Smaken är sötare än hos den orangea varianten. Den lila ursprungs-färgen är en stark antioxidant. Färgen kan blekna något då man kokar dem. Ugnsstekta och lättkokta behåller de färgen bättre. Det finns sorter som är lila helt igenom och andra som är lila utanpå och orange inuti. Den sistnämnda är läcker att skiva i slantar! Servera med en god dippsås eller tunt skivade i en sallad.

Röda morötter
innehåller mer betakaroten och man kan även hitta lykopen, som man annars hittar i tomater. Smakar ungefär som den orange men blir ett läckert färgtillskott i alla rätter där du använder morötter.

Gula och vita morötter
är saftigt krispiga och söta i smaken. De är mycket dekorativa. Används på samma sätt som den vanliga moroten.