Morotskaka med lila morötter
Ingredienser
Kakan
- 4,5dl morötter rivna, gärna lila och orange blandat
- 3st ägg
- 3dl strösocker
- 3dl vetemjöl
- 1tsk vaniljsocker
- 3tsk bakpulver
- 2tsk kanel
- 1tsk kardemumma
- 1tsk ingefärariven
- 1krm salt
- 1,5dl solrosolja
Frosting
- 100gram smörrumstempererat
- 3dl florsocker
- 1tsk vaniljsocker
- 1st limeeller citron, skalet av
- 1dl creme fraiche
Portioner: bit
Instruktioner
Kakan
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda alla torra ingredienser och vänd ner dem i äggblandningen. Tillsätt solrosolja och rivna morötter.
- Häll smeten i en smord och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i ca. 55 minuter. Känn om kakan är klar med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt svalna.
Frosting
- Vispa alla ingredienser krämigt. Bred frostingen över morotskakan.
- Dekorera med rivna orange morötter och hyvlade lila morötter.
Lila morötter
De gamla egyptierna betraktade purpurfärgade morötter som en delikatess och senare odlades de av såväl romarna som perserna. Smaken är sötare än hos den orangea varianten. Den lila ursprungs-färgen är en stark antioxidant. Färgen kan blekna något då man kokar dem. Ugnsstekta och lättkokta behåller de färgen bättre. Det finns sorter som är lila helt igenom och andra som är lila utanpå och orange inuti. Den sistnämnda är läcker att skiva i slantar! Servera med en god dippsås eller tunt skivade i en sallad.