Smörslungade vårprimörer
Ingredienser
- 1knp morötterhelst färska m blast
- 1knp rödbeta (or)helst färska m blast
- 1knp rädisorhelst färska m blast
- 1bt sparrisca 250g
- 250g bönorbondbönor
- 1knp färsklök (ar)
- smöreller olja att steka i
- salt
Portioner:
Instruktioner
- Koka upp en kastrull med vatten och lite salt. Skär av det mesta av blasten på knippegrönsakerna, lämna 1-2 cm som dekoration. Tvätta och skala morötterna och rödbetorna. Halvera rödbetorna om de är stora. Halvera löken och skär blasten i ca 10 cm bitar. Skär av den nedre, hårda delen (ca 1 cm) av sparrisen och halvera dem.
- Koka rödbetorna i 10-15 minuter, morötterna ca 5 min och sparrisen i 2-3 minuter tills de nästan är mjuka rakt igenom. Plocka upp dem och lägg ner i kallt vatten för att svalna. Plocka bönorna ur ärtskidorna och förväll dem 1-2 min i kokande vatten. Skölj i kallt vatten och ”ploppa” ut bönorna ur skalet.
- Hetta upp en stekpanna med smör eller olja och fräs knippelöken. Tillsätt morötter och rödbetor när löken börjar få lite färg och fräs i ett par minuter. Tillsätt sparrisen, rädisorna och bondbönorna och slunga runt allt någon minut. Salta.