Raw food Morotskaka eller Cupcakes

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Detta recept är gluten-, ägg- och laktosfritt! Vi har använt de lila morötterna för att få extra färgeffekt. Dessutom är de oftast orange inuti så man får i sig både antocyanin och betakaroten då dessa antioxidanter är det som ger den lila-orange moroten dess härliga färg. Då denna kaka blir ganska mastig bör man göra små cupcakes.
Ingredienser
Frosting
Dekoration
Portioner: port
Instruktioner
 1. Hacka dadlar och riv morötter. Mixa dem tillsammans med kokosolja, kokosmjöl, nötter, kanel, ingefära och salt i en stark matberedare eller mixer. Kör tills du får en jämn smet som klibbar ihop sig. Lite bitar kan det vara kvar, det är bara gott!
 2. Vill du göra cupcakes så forma lagom stora bollar av smeten och placera i små muffinsformar. Tryck till muffinsformarna runt kakan så du får en cupcakeform. Ställ in i kylen.
 3. Vill du göra kakan så tar du en form och klär med plastfolie - tryck sedan ner smeten och platta till. Ställ in i kylen.
Frosting
 1. Blanda alla ingredienserna i en mixer och mixa någon minut tills du får en jämn, krämig röra.
 2. Använd omedelbart eller förvara i kylskåp i en lufttät behållare. Efter kylning blir frostingen hård och måste tinas eller värmas innan den används igen.
 3. Dekorera kakan eller cupcakes med frosting, strimlat limeskal och morötter, gärna lila för läcker efftekt!

Lila morötter

morotter-lila-o-orange-IMG_0245De gamla egyptierna betraktade purpurfärgade morötter som en delikatess och senare odlades de av såväl romarna som perserna. Smaken är sötare än hos den orangea varianten. Den lila ursprungs-färgen är en stark antioxidant. Färgen kan blekna något då man kokar dem. Ugnsstekta och lättkokta behåller de färgen bättre. Det finns sorter som är lila helt igenom och andra som är lila utanpå och orange inuti. Den sistnämnda är läcker att skiva i slantar! Servera med en god dippsås eller tunt skivade i en sallad.