Recept med dadlar

Dadlar

Dadelpalmen är känd i Mellanöstern sedan 3000 år. Frukterna hänger i stora klasar under palmens bladkrona. Dadeln är en stenfrukt som är ca 4 cm lång. Frukten har tunt, blankt, sprött skal och en avlång hård kärna. De kan vara ljusbruna eller brunsvarta. Fruktköttet är gulbrunt, mjukt smältande och smaken mycket söt.

Dadlar är mycket näringsrika – vissa ökenfolk har klarat sig i veckor på bara ett par dadlar om dagen.Den är full av nyttigheter, som A-vitamin, D-vitamin, B1, B2, kalcium, järn och fosfor, flour, selen, essentiella aminosyror och dessutom innehåller den mer fibrer än grovt bröd vilket kommer hålla magen i trim. De består av en stor andel kolhydrater, ungefär 60-70 %, men har en låg andel fett och proteiner.

Dadlar

Dadlar är goda som snacks med Philadelphiaost eller ädelost på, i fruktsallad och filmjölk. Den söta smaken ger fin brytning i skink- och ostsallad. Stekta baconlindade dadlar är en annorlunda och god kombination.

Dadlar importeras främst från Nordafrika och Israel under oktober – januari. De färska dadlarna kan kyllagras eller djupfrysas. Bör förvaras i 0-4°C De förvaras i kyl och kan då hålla upp till ett år. Frysta kan de bevaras i upp till 18 månader.

Medjooldadlar

Medjooldadlar betraktas som dadlarnas konung och förr i tiden var de främst avsedda för kungligheter. Medjooldadeln är den finaste och köttigaste av dadlarna, och en riktig njutning att stoppa i munnen. Medjool dadlarna säljs färska vilket innebär att de är ”halvtorkade”. De har en tjock, men ofta mjuk konsistens i jämförelse med andra dadlar och de smakar sött som honung

Honungsdadlar

De flesta dadelsorter odlas strikt från utlöpare (sticklingar) av moderträdet, vilket resulterar i samma frukt. En Medjool är en Medjool är en Medjool. Men ”Honey” är ett samlingsnamn på dadlar som härstammar från frö, så egentligen finns det ingen egentlig sort som heter honungsdadel. Dessa söta dadlar är alltså det läckra resultatet av fallfrukt som har slagit rot. Liksom Medjool dadlarna säljs de färska vilket innebär att de är ”halvtorkade”. Mycket mjukare och saftigare än torkade dadlar. Skörden börjar i augusti.

Torkade dadlar

De torkade dadlarna har mindre vätska i sig och blir inte lika mjuka som ”färska” dadlar typ Medjool och Honungsdadlar.

Färska dadlar Bahri

Bahri är en gul, rund dadel med mycket söt smak och krispigt fruktkött. Man äter dem med skal och allt, dock inte kärnan som är i mitten. De säljs på kvist lite omogna och i detta skick betraktas de som en riktig delikatess i Mellanöstern. Låter man dem ligga framme i rumstemperatur mognar de på några dagar och då blir de krämiga och söta samt mörknar något i skalet.

sharon-dadlar-fikon-ost-liten