Recept med dadlar

Halloweentips Kiwimonster med dadlar

Dadlar

Dadelpalmen är känd i Mellanöstern sedan 3000 år. Frukterna hänger i stora klasar under palmens bladkrona. Dadeln är en stenfrukt som är ca 4 cm lång. Frukten har tunt, blankt, sprött skal och en avlång hård kärna. Alla dadelsorter är gula eller röda från början. Detta stadie kallas Balah. Allteftersom de mognar blir de först Rotab ( mjuka o söta ) och därefter Tamr (mörkbruna dadlar med lite segare konsistens). Fruktköttet är gulbrunt, mjukt smältande och smaken mycket söt.

Dadlar är mycket näringsrika – vissa ökenfolk har klarat sig i veckor på bara ett par dadlar om dagen. De är fulla av nyttigheter, som A-vitamin, D-vitamin, B1, B2, kalcium, järn och fosfor, flour, selen, essentiella aminosyror och dessutom innehåller de mer fibrer än grovt bröd vilket kommer hålla magen i trim. De består av en stor andel kolhydrater, ungefär 60-70 %, men har en låg andel fett och proteiner.

Dadlar

Dadlar är goda som snacks med Philadelphiaost eller ädelost på, i fruktsallad och filmjölk. Den söta smaken ger fin brytning i skink- och ostsallad. Stekta baconlindade dadlar är en annorlunda och god kombination.

Dadlar importeras främst från Nordafrika och Mellanöstern under oktober – januari. De färska dadlarna kan kyllagras eller djupfrysas. Bör förvaras i 0-4°C De förvaras i kyl och kan då hålla upp till ett år. Frysta kan de bevaras i upp till 18 månader.

Dadlar-Farska-Gula-Bahri-Balah-560x560

Färska dadlar Bahri (Balah)

Bahri är en färsk gul, rund dadel med mycket söt smak och krispigt fruktkött. Sorten är en säsongsfrukt som finns under augusti och september.

Man äter dem med skal och allt, dock inte kärnan som är i mitten. De säljs ofta på kvist lite omogna och i detta skick betraktas de som en riktig delikatess i Mellanöstern.  Man kan äta den när den är Balah (färsk och gul med krispig, söt smak) eller låta den mogna till  Rotab (mjuk, brun och söt som karamell).  Bahri dadlar blir aldrig Tamr (mörbruna, lite sega och söta som t.ex. Medjool). De ska förvaras i kyl. I stadiet Rotab kan de frysas ned och förvaras i månader.

Honungsdadlar (Rotab)

Alla dadelsorter börjar gula eller röda sen blir de Rotab (mjuka o söta ) och Tamr (mörkbruna med lite segare konsistens).
Honungsdadlar blir aldrig Tamr utan stannar vid stadiet Rotab. De är röda från början och plockas ner när de är färska o mjuka  (Rotab). Därefter fryser man ner dem för att behålla formen och smaken, vilket gör att de är tillgängliga året runt .

De är rika på kolhydrater samt vitaminer och mineraler och har en hög vattenhalt vilket gör dem söta, mjuka och saftiga. De kommer oftast från Iran där de växer mest och är inte lika dyra som t.ex. Medjool-dadlarna. Skörden börjar i augusti.

Medjooldadlar (Tamr)

Medjool-dadlar betraktas som dadlarnas konung och förr i tiden var de främst avsedda för kungligheter. Medjooldadeln är den finaste och köttigaste av dadlarna, och en riktig njutning att stoppa i munnen. De finaste Medjool-dadlarna anses komma från  området runt floden Jordan där staden Jeriko i Palestina ligger.

När Medjool-dadlarna mognat så de kommit till stadiet Tamr fryser man ner dem för att behålla formen och smaken, vilket gör att de är tillgängliga året runt. Medjool dadlarna säljs färska vilket innebär att de är från årets skörd. De har en tjock, men ofta mjuk konsistens i jämförelse med andra dadlar och de smakar sött som honung.

Medjool-dadlar är gula från början och i detta stadie säljs de som Rotab. Medjool dadlar växer i Mexico, Kalifornien och i Mellanöstern i området runt floden Jordan där staden Jeriko ligger.

Deglet Nour (Tamr)

Deglet Nour betyder ”ljusa fingrar” och går ibland under smeknamnet ”Dadlar Damen”. De är gula från början men säljs när de nått mogningsstadiet Tamr (bruna dadlar). De är kända för sin neutrala smak och de är mindre söta än andra sorter. Dessa dadlar har mindre vätska i sig och blir lite torrare och  inte lika mjuka som t.ex. Medjool- och Honungsdadlar. Rika på kolhydrater, vitaminer och mineraler. Palmen växer i norra Afrika (Algeriet , Tunisien och Marocko ) eller i Kalifornien.

sharon-dadlar-fikon-ost-liten