Risfyllda Dolma-paprikor

 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
Votes: 0
Betyg: 0
You:
Rate this recipe!
Ingredienser
Portioner: st
Instruktioner
 1. Tvätta paprikorna och tryck ner stjälken försiktigt med tummen eller skär ut den med en kniv så du får ett hål som du kan fylla. Ta bort kärnorna.
 2. Stek löken i olivolja tills den är mjuk. Tillsätt pinjenötterna och de hackade paprikorna (sivri och kapya) och bryn dem ihop med löken. Tillsätt ris, persilja och socker och blanda väl.
 3. Häll i vattnet och tomathacket och koka upp. Lägg på ett lock och koka på låg värme tills nästan allt vatten har kokat bort. Smaka av med salt och peppar.
 4. Ställ de urgröpta paprikorna tätt i en stor kastrull eller stekpanna. Fyll dem med risblandningen. Pressa inte ner fyllningen så paprikorna överfylls för riset behöver lite plats att expandera när det kokar.
 5. När paprikorna är fyllda täcker du öppningen med en halv, liten tomat, skalsidan upp. Tillsätt vatten så det täcker paprikorna till drygt 1/3. Ringla över olivolja och tillsätt lite salt till vattnet.
 6. Koka upp och sänk sedan värmen. Lägg på ett lock och låt paprikorna sjuda försiktigt tills det mesta av vattnet kokat bort och paprikorna känns mjuka.
 7. Ta upp de avsvalnade paprikorna och arrangera på ett fat och ringla över lite olivolja. Dekorera med persilja.

risfyllda-dolmiapaprikor-bred
spannande-paprikor

Paprika Dolma

Dolma är en söt paprika med tunt skal. Den passar bäst att fylla med en blandning av t.ex. fin bulgur, ris, köttfärs och kryddor. Kokas i en gryta med tomatsås. Det är en liten ljusgrön paprika med tunt skal. Är lite sötare än vår vanliga gröna paprika och inte så besk i smaken

Paprika Sivri

Sivri paprika är en lång, smal paprika med mediumstark hetta/smak. Den kan användas som smaksättare till kötträtter eller grillas och serveras som ett starkt tillbehör.

Paprika Röd Kapya

Kapya, eller Kapya Biber, är en konisk paprika med söt smak. Frukterna säljs vanligtvis mörkröda eller gula. Kapya kännetecknas av köttiga och saftiga frukter. Det finns flera sortvarianter. De är utmärkta till sallader, rostning, stekning, grillning och pastaliknande dippsåser, till exempel ajvar.

Paprika Vit Korno

Spetsig paprika finns av olika sorter och färgerna varierar allt ifrån vitt, gult, grönt och rött. Längden varierar mellan ca 15 - 25 cm. Vit paprika saknar klorofyll. Den har mild smak som passar både rå i sallad och till matlagning.

Paprika Carli

Carli är en konformad, ljusgrön, nästan vit paprika som smalnar av på toppen och är (3-4 cm). Den kan bli 15-20cm lång och är mycket söt. Passar utmärkt till att grilla eller att tärna och ha i salladen.