Recept med fikon

Färska fikon

Fikonet har mjukt vitrosa-rött fruktkött med en mängd små kärnor som man äter. Frukterna har ljusgrönt eller mörkblått skal.

Smaken är sötsyrlig och inte alls söt som hos de torkade fikonen. Man delar frukten och äter innanmätet naturellt som dessert eller till t ex kallt, skivat kött. Grilla fikonhalvor och häll över balsamico, rulla in fikon i prosciutto eller ät dem i frukostyoghurten. Skalet äts också om det inte känns för tjockt.

Fikon säljs alltid mogna. Omogna fikon innehåller en skarp saft, som vid mognad omvandlas till socker. Frukterna är mycket ömtåliga och bör hanteras så litet som möjligt.

Förvaras svalt.

Färska fikon ljuslila, avlånga

Detta är de fikon vi har under större delen av året från södra halvklotet. De har en avlång form och ljusrosa kött med ljust grönlila, lite pudrat skal. Inte så söta som de sorter vi oftast får under sensommaren och hösten från Europa.

Turkiska, blå, färska fikon

är bland de sötaste fikonen på marknaden. De börjar skördas i slutet av augusti. I mitten av oktober är säsongen över så man får verkligen passa på! De är mörkblå i skalet med en något tillplattad form. Fruktköttet är mörkt rött och mycket sött.

Gröna färska fikon

Gröna fikon är oftast större och fylligare än blå fikon. Allteftersom de mognar kommer fikonen bli blekt limegröna med rosa till bruna skiftningar. Fikonens vikt är i direkt korrelation med dess mognad och sockerhalt. Ett tungt fikon är ett gott tecken på att den är färdig att äta nu. Fruktköttet är rosa, nästan jordgubbsfärgat med en söt smak av kanderad sirap och konfekt som mörkare fikon inte kan uppnå.

Tigerfikon

Tigerfikon anses vara ett av de mest smakrika fikonen på marknaden. Sorten är ljusgul med mörkgröna ränder. Det röda fruktköttet har en syltliknande smak och konsistens. De behöver en lång, varm växtsäsong för att utveckla sin höga sockerhalt. Helt mogna frukter har en lätt och söt smak med en antydan av jordgubb och hallon. Tigerfikon kallas också ”Candy Stripe”.

Tigerfikon finns tillgängliga en kort tid i slutet av sommaren och början av hösten.

Babyfikon

Små, supersöta ( både smak- och utseendemässigt) babyfikon. Inte ovanligt med en Brix (sockerhalt) på 20,5! Dadlar brukar ligga på 18,5…

Babyfikon har mjukt och rött fruktkött med en mängd små kärnor som man äter. Skalet är mörkblått.