Recept med mangold

Mangold

Mangold kallas ibland för romersk kål, spenatbeta, stamspenat, bladbeta eller stjärnmangold och är släkting till rödbetan och sockerbetan. Mangold har stora, friskt gröna, oftast buckliga blad, med uppsvällda vita eller röda, gula bladstjälkar. Smaken påminner om spenat men är inte lika kraftig.

Man använder bladen på Mangold på samma sätt som t.ex. spenat, som kokt grönsak, i stuvningar och soppor. Om de gröna bladen är späda, kan de användas som råsallad. Stammen som bladen växer på kan tillagas på samma sätt som sparris.

Ett tips är att förvälla mangoldbladen lätt och sedan steka dem med lite olivolja och vitlök. Fantastiskt gott att äta som lättlunch eller som tillbehör till kött eller fisk. Strö gärna över lite parmesan när du serverar! Eller så använder du bladen i en paj eller i en vegetarisk lasagne tillsammans med fetaost, pinjenötter och soltorkade tomater. Supergott!

Mangold

Kraftiga blad av mangold inne­håller förhållandevis höga halter av oxalsyra, samma sträva ämne som finns bland annat i rabarber. Oxalsyra kan irritera magen och tarmkanalen om man får i sig det i allt för stora doser. För att minska halten av oxalsyra är det en bra idé att tillaga åtminstone de kraftigaste bladen, oxal­syran späds då ut.

Mangold bör förvaras kallt, +2-4°, gärna i plast för att förhindra uttorkning.

Näringsvärden, per 100g:

Energi: 21kcal/87kJ, Vatten: 93g, Protein: 1,8g Fett: 0.2g, Kolhydrater: 2,9g, Fibrer: 0,8g, Vitaminer: C: 30mg, Folacin: 30mcg, Niacin: 0.4mg, Ret.Ekv.: 330mcg, Mineraler: Fosfor: 46mg, Järn: 1,8mg, Kalcium: 51mg, Kalium: 380mg.

mangold-1030bred