Recept med aubergine

Aubergine

Aubergine eller äggplanta tillhör faktiskt potatisväxterna och kallas ibland för den svarta gurkan. Den trivs bra i Medelhavet eftersom den behöver mycket värme.

Den finns i olika varianter men de auberginer vi oftast ser har mörkviolett, blankt skal och är 15-20 cm långa. Fruktköttet är vitt, poröst, litet svampigt i konsistensen. Smaken är mild och neutral och kommer till sin rätt först efter tillagning.

Auberginer måste tillagas och äts oftast stekta, rostade eller ugnsbakade. Det är gott att gratinera eller panera dem så att de får mer smak. Servera dem då med citronklyftor eller svampstuvning.  Auberginer är även utmärkta att grilla och marineras då ofta i olivolja, vinäger, citron, rosmarin, salt och peppar. De passar även bra i pastasåsen och i grytor. Tänk på att auberginer suger upp mycket vätska/olja. .

Ska du steka aubergine så salta dem först för att dra ur vätskan. Torka därefter bort saltet och vätskan och stek sedan skivorna i olja.

De är känsliga för kyla och uttorkning. Förvaras i +8-10°. Import från Europa hela året.

Näringsvärden, per 100g:

Energi 21 kcal/87 kJ, Vatten 92 g, Protein 1,1 g, Fett 0,1 g, Kolhydrater totalt (ej fiber) 3,8 g, Kostfiber 2,5 g, Kalium 305 mg, ß-karoten 42 µg, C-vitamin 2 mg.

Vit aubergine

Vit aubergine utmärker sig genom sin storlek, färg och smak. Den välbekanta formen har typiskt kurvor som en klocka och färgen är äggvit med ett gräddfärgat fruktkött. Vita äggplantor är karakteristiskt mycket mindre än den vanliga, lila auberginen.Ofta skördas de mycket unga och säljs då som ”mini” eller ”baby” auberginer. .

Smaken av rå vit aubergine är fruktig och mild och när de tillagas utvecklar de en varm, fyllig smak, med en slät och smältande konsistens. Skalet på vit aubergine tenderar att vara tjockt och bör skalas innan man äter den för bästa smak och konsistens. Vita auberginers svampliknande konsistens gör det möjligt att enkelt ta upp djärva och komplexa aromer som miso, ingefära, yuzu, vitlök och kryddor. Vita äggplantor är lämpliga för en mängd olika tillagningsmetoder, inklusive stekning, panering, fritering och speciellt grillning och bakning eftersom de tenderar att hålla sin form väl när det tillagas.

Japansk/kinesisk aubergine

Dess kännetecken är den tunna långa, ibland skruvade formen och den lila färgen. Den kan bli upp till 45cm lång och 5cm i diameter. Av alla aubergine sorter har denna den sötaste och mildaste smaken. Köttet är vitt, halvfast och de är nästintill kärnfria.

Kinesisk aubergine kan tillagas som vanlig aubergine genom t.ex. stekning, grillning, ugnsbakning eller tillsättas i grytor med andra grönsaker eller kött. Eftersom de är extra porösa suger de lättare upp marinader och man kan minska mängden av detta vid tillagning. Man kan med fördel även steka dem med citronsaft eller balsamvinäger i stället för olivolja om man vill hålla nere på kalorierna.

Graffiti aubergine

Grafittiaubergine har ett läckert randigt skal i olika nyanser av lila med vita inslag. Det finns förutom graffitifärgade auberginer även vita, runda och mini. Dessa auberginer smakar i stort sett samma som den lila. De är känsliga för kyla och uttorkning.

Den är läcker att t.ex. fylla eller skiva och gratinera i ugn. Dessutom har aubergine lång hållbarhet i rumstemperatur så det blir ett läckert inslag på köksbänken!

Long aubergine

Denna kulturarvssort ger mörkt lila, gurkformade frukter med fast, milt kött. Används som vanlig aubergine.

Rund aubergine

Detta är en ljuslila variant som är klotformad. Den ljuslila varianten är något fastare än de mörka och har kritvitt lite mindre beskt kött.

Den runda formen gör dem utmärkta att fylla med någon god röra och gratinera.

Rund, röd aubergine ”Rotonda”

Med sin rundade form och djupröda färg ser den röda auberginen ( Melanzana Rossa di Rotonda DOP ) ut som något som liknar en tomat eller persimon. Konsistensen på köttet är samma som hos andra auberginer men dess smak är lite pikant och bitter med fruktiga noter från kaktusfikon. Dess utseende och färg har gett auberginen rykte för att vara en djävulsk frukt, och dess italienska namn ” melanzana ” härstammar från ” mela insana ” vilket betyder ohälsosamt äpple.

Det finns ju flera olika sorters aubergin men den enda som skryter med den italienska DOC- beteckningen (Denominazione di Origine Controllata : skyddade geografiska ursprungsbeteckningar), som erhölls 2010, är ​​den röda auberginen i Rotonda, en liten by i Basilicata, en region i Italiens djupa söder. De odlas i hela provinsen Potenza, i Basilicata.

En av egenskaperna hos Rotonda röd aubergine är att den inte blir brun när den oxiderar (kommer i kontakt med luften), till skillnad från andra sorter.

I dess produktionsområde är det vanligt att den läggs in i olja eller i scapece, det vill säga stekt och marinerad i olja och ättika med oregano och mynta. De äldre kvinnorna i denna del av Italien fortsätter att bevara frukterna i buntar, upphängda för att torka.

Traditionella recept i Basilicata involverar stekning av äggplantan kryddad den med vitlök och mynta eller ihop med parmesan (Caciocavallo Podolico Ost) till fusillipasta. Givetvis kan denna aubergine användas som de övriga sorterna, fylld, stekt, ugnsbakad eller grillad, för att inte tala om pasta alla Norma eller Caponata, där äggplanta är stjärningrediensen.

Mini/Thai aubergine

Thai aubergine är samlingsnamnet på flera varianter av mini auberginer som används i det Sydostasiatiska köket. Dessa små auberginer används ofta i det thailändska köket . De finns i flera olika färger och former.

De är tunnskaligare än vanliga auberginer och bör därför tillagas kortare tid än dessa. Halvera, skiva eller stek/ugnsbaka dem hela. Aubergineköttet suger lätt åt sig andra smaker och de blir jättegoda stekta i olivolja och kryddade med vitlök.

De gröna-vita sorterna är viktiga ingredienser i thailändska curryrätter som i Kaeng tai pla, grön och röd curry. De är ofta halverade, men kan också användas hela, och tillagas i currysås där de blir mjukare och absorberar smaken av såsen. De äts även råa i Thai sallader eller med Thai chilipasta.

Festligt tilltugg:

Halvera miniauberginerna, bryn i olivolja med lite pizzakrydda. Lägg på en skiva Haloumi-, mozarella- eller fetaost och grilla i ugn tills de fått fin färg (ca 5-10 min). Servera som tillbehör eller förrätt.