Recept squash/zucchini

Squash/Zucchini

Squash har många namn. Den vi odlar i Sverige kallas squash, i Italien heter den zucchini och i Frankrike courgette. Squash tillhör samma familj som gurka och pumpa.

Squash kan ätas naturell, som gurka. Lätt kokt squash är god som tillbehör till kött och fisk. Man kan dela frukterna, fylla dem med t ex köttfärssås och baka dem i ugn.

Det finns svensk squash under hösten. Resten av året importerar vi från Europa. Förvaras svalt men inte kallt..

Utseende och storlek varierar mellan olika sorter. Vanligaste sorten är gurkliknande, ofta något bredare i blomändan och mörkgrön. Det finns även rund, klargul och ljusgrön, nästan vit squash. Smaken skiljer sig inte mycket mellan dem men maten blir vacker om man blandar lite olika sorter.

Rund squash är läcker att fylla med någon god röra! Du tillagar den på samma sätt som den avlånga.

Zucchiniblomma

På de små nybildade squashfrukterna sitter ofta den gula vackra blomman kvar ett tag. Innan den vissnar och trillar av så kan den tas tillvara.

Blomman är så pass stor att den kan fyllas med t.ex. en läcker fisk-/skaldjursmousse. I så fall viker man upp blomman försiktigt och fyller den med en klick färs eller mousse. De kan sen ugnsbakas i 200° ca 15 minuter. Blommorna kan också enbart fräsas lite lätt eller friteras och serveras som ett spännande tillbehör till t ex en soppa.

Det gula på squashblommorna smakar lite sött, men det gröna kan vara något beskt, så det kan man skära bort. Squashblommor används mycket i det mexikanska köket. I det grekiska köket är dolmas av squashblommor en delikatess. Squashblommor är känsliga och bör förvaras i svalen.