Recept med gurka

gurka-delad

Gurka

Gurka finns i många former och storlekar, de vanligaste är den långa slanggurkan och den korta västeråsgurkan, även kallad inläggningsgurka. Gurkplantan härstammar från norra Indien där den växer vild vid Himalayas fot. De vilda typerna har bitter smak.

Gurka består till cirka 96% vatten.

Gurka används ofta i sallader eller som tillbehör. Gurka är huvudingrediens i saltgurka, bostongurka och inlagd gurka.

Gurka bör förvaras vid +12°. Den tar skada av såväl låg som hög temperatur. Låt förpackad gurka ha kvar sitt plasthölje, det skyddar mot uttorkning och mekaniska skador.

Gurka finns hela året, svensk och importerad.

Vildgurka (Ur Gurke)

Denna variant är en gammal kulturarvssort som nu åter tagits i odling. Den hittades tack vare ett samarbetsprojekt av de holländska företagen Eosta, University of Wageningen Greenhouse Culture,  Centre for Genetic Resources, LEI och odlaren Eef Maasen som letade efter  gamla ”bortglömda grönsaker”.

Vildgurkan är mörkgrön och knottrig med ett krokodilskinnsliknande skal. Smaken är fräsch och uppfriskande med ett krispigt och saftigt fruktkött. Den autentiska gurksmaken påminner om gurkorna man åt som liten.

Det fasta köttet gör att den behåller sin krispighet bra, även som wokad.

gurka-min

Mini/Snacksgurka

Perfekta till snacks och tilltugg!

Dessa små minigurkor är, förutom sin tilltalande storlek, riktigt delikata. Med mindre frön, mindre vatten och mer kött än normalstora slanggurkor, har de ett krispigare bett!

Ett par bett är dessutom allt som krävs för att smaska i sig dessa mini delikatesser

Pepelino

Ett nytt namn för den så kallade ämnesgurkan (ämnesgurka är små unga gurkor som av olika estetiska anledningar sållas bort under odlingen för att de på grund av sin ojämna form inte kan gå vidare i distributionsprocessen).

Pepelino plockas tidigt på växten på grund av att gurkan har fått mycket näring, och håller på att bli för krokig för att säljas som klass 1. Kvaliten på gurkan blir mycket krispigare och smakrikare än vanlig slanggurka och får olika former. Passar perfekt till salladen, inläggning av gurka eller tacomyset. Kostar oftast mindre än vanlig gurka. Är mycket mindre, smalare och otroligt krispiga! Generellt så brukar också yngre växtdelar innehålla högre koncentrationer av vitaminer och mineraler.

Västeråsgurka

Druvgurka är det gemensamma namnet på mindre gurkor som främst används till inläggning. Frukterna är småknottriga, 8-25 cm långa och gröna eller gulvita till färgen. De skördas endast en kort tid i juli-september.

Saltgurka är druvgurka inlagd i saltlag. Smaken är salt och passar till bl.a. kött- och färsrätter.Västeråsgurka är en känd gurkvariant, som oftast läggs i saltlag. 1714 ödelades Västerås av en stor brand, som gav plats för bl.a. odling av gurka. Sedan dess är Västerås gurkstaden i Sverige.

Ättiksgurka är druvgurka inlagd i ättika. Smaken är friskt syrlig och passar till bl.a. kött- och färsrätter. Pressgurka är ättiksgurka som lagts under press mellan t.ex. två tallrikar.

Krondill, pepparrot och chili är vanliga kryddor till inläggning. Pepparrot hjälper dessutom till att konservera gurkan.

Gurka bör förvaras vid +12°. Den tar skada av såväl låg som hög temperatur.

Asia-/syltgurka

Vit slanggurka kallas också asia- eller syltgurka. Asiagurka är en vit, halvlång, lite tjockare slanggurka med sprött, krispigt, vitgrönt fruktkött av utmärkt kvalité. Skalet är slätt och lite tjockare än det hos grön slanggurka. Den äts normalt inlagd, som syltgurka eller pickles. Asiagurka är särskilt populär i Danmark, där färdiginlagd asiagurka är vanligen förekommande i handeln.

asiegurka-pa-skarbrada

Syltgurka på gammalt vis!

1 liter vatten
0,5 dl Ättika (24%) 1 msk salt
1 kg socker
En hel kanel
Hel ingefära i påse
5-6 stora gurkor

Gör så här:

Blanda vatten, ättika, salt, socker, kanel och ingefära i en kastrull. Låt koka upp. Skala gurkan och dela den på längden och gröp ut kärnhuset. Skär den i skivor. Lägg i gurkan i lagen och låt det koka upp. Ta bort från plattan och låt svalna. Häll upp i burkar med tätslutande lock. Ställ kallt. Servera till en härlig köttgryta eller kötträtt.