Javaher polo – persiskt Juvelris
Ingredienser
- 1pkt saffran
- 4msk smöreller olja
- 1,5tsk kumminhela frön
- 1tsk kanel
- 1tsk kardemumma
- 1nypa kryddpeppar
- 1st gul lök (ar)hackad
- 3,5dl basmatirisväl sköljt
- 1st citron (er)finstrimlat skal av
- 2st lagerblad
- 1,5dl torkad fruktblandad t.ex. aprikoser, dadlar, fikon russin
- 0,5dl mandlarspån, rostade
- 0,5dl pistagenöttergrovhackade
Vid servering:
- 1st granatäpple (n)kärnorna
- bladpersiljavalfritt
Portioner: port.
Instruktioner
- Blanda saffranet i 5,5 dl hett vatten, ställ åt sidan.
- Smält smöret i en stor stekpanna och stek kumminfröna tills de börjar dofta, en minut eller två. Tillsätt kanel, kardemumma och kryddpeppar och rör om. Tillsätt lök och stek på svag värme tills löken är mjuk, ca 10 minuter.
- Lägg i riset och fräs det i en minut eller två med kryddorna och löken.
- Häll i saffransvattnet, tillsammans med lagerblad och citronskal. Rör om så allt blandas, krydda med salt och nymalen svartpeppar.
- Lägg i frukt och nötter, rör om och täcka stekpannan med en tättslutande lock. Koka på låg till medelhög värme i ca 12 minuter. Stäng av värmen och låt det stå och dra, täckt, i ytterligare 10 minuter.
- När riset är klart, ta bort lagerblad, fluffa upp det och lägg upp det på ett stort fat. Toppa med granatäpplekärnor.